Figyelemreméltó filmek toplistája

popcorn

A 2020-as év kihívásokkal teli év volt mindenki számára. Ugyanígy volt ezzel a Netflix is, amely ugyan egyik sorozatot a másik után gyártotta, de nagyon sok esetben nem ért el olyan elismerést, amelyre számított. A Hollbilly Elegy és The Prom című filmjei fele olyan elismerést sem kaptak, mint amilyenre egyes szakértők és nézők számítottak. 

Sok filmszakértő azt állítja, hogy a streaming szolgáltatás a Hallmark Channel-hez hasonlóvá válik, amely különösen Amerikában a viszonylag gyenge romantikus és vígjátékfilmek gyártójaként ismert. 

De nem csak negatívan kell gondolkodni. Néhány csalódás ellenére is a Netflix gondoskodott arról, hogy a karantén ideje alatt is legyen mit néznünk. Az elmúlt 365 nap alatt több mint 200 egész estés és dokumentumfilmet adtak ki, melyek rajongók millióinak figyelmét keltették fel. A széles választékból mi most a 10 legjobb felvételt választottuk, amelyeket mindenképpen megéri megnézni. 

The Trial of the Chicago 7

A The Trial of Chicago 7 című filmtől nem vártak nagy dolgokat. A rendezői széket ennél a projektnél Aaron Sorkin foglalta el, aki azelőtt csak egy egész estés “nagy” filmet rendezett – A Few Good Man címűt. A film egész jó értékelést kapott, de ahhoz, hogy Hollywood szemében a rendező igazán tiszteletet érdemeljen ki, több, mint egy jó filmet kell készítenie. 

A Few Good Man parádés szereplőket sorakoztatott fel, ami a nagyobb figyelemhez is hozzásegítette. A főbb szereplők között olyan nevek jelentek meg, mint Jack Nicholson, Tom Cruise, Demi Moore vagy Kevin Bacon. Nem volt ez másképp a The Trail of the Chicago 7 filmnél sem. Sorkin egyszerűen szeret biztosra menni és az iparág legjobb személyiségeire támaszkodni. Ezek közé tartozik pl. Sacha Baron Cohen vagy Eddie Redmayne.

A Trial of the Chicago 7 film a 60-as éveket, melyet a polgári nyugtalanság jellemez, valamint az 1968-as vietnami háborút követi nyomon. Sacha Baron Cohen a hét vádlott egyikeként tündökölt, akit börtönbüntetés fenyegetett, mivel élt tiltakozáshoz való jogával. 

Az egész filmet tökéletesen kiegészítik a valós életből merített dokumentum felvételek. Ezek megsokszorozzák a filmnézés élményét és megerősítik azt az érzést, hogy az egész felvételt a 60-as években forgatták.

The Old Guard

Amennyiben szereti az akciókat, a The Old Guard filmet mintha Önnek készítették volna. A főszereplőt a képregényekből ismert Gina Prince-Bythewood alakítja. A szereposztás egyeseket meglepett, másokat nem. A felvétel megtekintése után azonban tudni fogja, hogy Gina volt a helyes választás. A The Old Guard filmből akciófilmet formál, amely semmi esetre sem unalmas vagy hagyományos. 

A kapott értékeléshez nem csak a nagyszerű forgatókönyv, de legfőképp a tökéletes szereposztás járult hozzá. A főszerepet Charlize Theron játszotta. Számos nézőt vonzott nemcsak a képernyők elé, de a moziba is. A filmekben való jelenléte gyakran a legmagasabb minőség garanciája.

A The Old Guard című film ugyan átlagos, mégis jó értékelést kapott. Az IMDb a 10 pontból 6,6 pontra értékelte. A ČSFD értékelése nem sokban különbözik – 58 %.

Mank

Hollywood semmit sem szeret jobban, mint az olyan filmeket, amelyekben megemlítik és dicsőítik őt. Éppen ezért várható, hogy a Mank című film megjelenik az idei Oscar gálán. 

A régen várt Mank című filmet David Fischer irányítja, aki apja forgatókönyvét alakította át. Egy dokumentumfilmről van szó, amely a Citizen Kane film forgatókönyvének megalkotása érdekében Herman J Mankiewicz erőfeszítéseit követi nyomon. A film viszonylag magas IMDb értékelést kapott. A filmkritikusok megkedvelték, és a 10 pontból 7,2-vel értékelték. A ČSFD már egy kicsit másképp volt vele. Az értékelése viszonylag alacsony, csak 68 %. 

Még mielőtt hozzáfogna a Mank című film nézéséhez, jó tudni, hogy nem egy hagyományos filmről van szó, mint pl. a Kaliforniai álom, vagy a Joker. Első látásra lenyűgöz az a tény, hogy a film fekete fehér, és a játék és forgatás során is inkább a régi “technikát” használja fel. Gary Oldman és Amanda Seyfried kitűnő teljesítménye azonban nem okoz csalódást és mindenképpen érdemes megnézni. 

I’m Thinking of Ending Things

Ha szereti az olyan filmeket, melyeken még órákig, vagy napokig kell gondolkodnia, miután véget értek, az I’m Thinking of Ending Things film pont Önnek való.

David Lynch rendező, aki az egész forgatásról gondoskodott, közismert arról, hogy szereti felbolygatni a közönség elvárásait. Szereti az érzést, mikor előtör a tömegből, és valami újjal jelenik meg. Az I’m Thinking of Ending Things című film viszont nem mindenki számára okoz örömet. A félrevezető történés viszont nem csak a rendezőnek köszönhető, aki vászonra vitte a történést, de Iainov Reid írónak is. Néhány évvel ezelőtt írt egy azonos nevű könyvet, amely inspirációként szolgált a filmhez. 

popcorn
popcorn

A film ragyogó szereposztással rendelkezik. A főszerepet a tehetséges brit színésznő, Jessie Buckley alakította, aki a Csernobil sorozatból ismert. A filmben továbbá megjelenik Toni Collet, David Thewlis és Plemons is. 

Egyes jeleneteknél néha nem fogja tudni, mi a valós, és mi csak az egyik szereplő kitalált álláspontja. A filmet azonban mindenképpen érdemes megnézni. Rákényszeríti az embert, hogy számos dolog felett elgondolkozzon az életben. Az IMDb 10 pontból 6,6 pontra értékelte. 

The Social Dilemma

A The Social Dilemma című film minden bizonnyal a 2020-as év legvitatottabb dokumentumfilmje. A dokumentumfilm sok ember szemét felnyitja, aki nem volt vele tisztában, hogyan is működik a közösségi hálózat és az internet.

A közösségi hálózatok káros hatásai azonban nem csak az egészségünket és életünket érintik. A fake news és hoax terjedéséért is felelősek. A téves információk veszélyesek és következményeikkel tisztában kellene lennünk. Ha ezek az információk az Ön érdeklődését felkeltették, a The Social Dilemma című filmet mindenképpen meg kellene néznie. 

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Amikor számos filmszakértő tudomására jutott, hogy az európai dalfesztiválról készülő film főszerepét az ismert amerikai színész, Will Farel fogja játszani, csak legyintettek egyet és inkább elvetették a gondolatot. Néhány hónappal később viszont az interneten megjelent az első trailer, amely nagyszerű és főleg érdekes komédiát ígért. Will Ferrell színészen kívül az ajánlóban Rachel McAdams is megjelent, akit sokan Szerelmünk lapjai vagy a Bajos Csajok filmekből ismernek, valamint Demi Lovato, Pierce Brosnan vagy Mikael Persbrandt is megjelentek. 

Az egyszerű történet, a humoros jelenetek és a romantika számos néző figyelmét felkeltette. A remek slágerek, melyek még sokáig a nézők fejében szólnak, természetesnek számítanak. Amennyiben egy jó filmre vágyik, mindenképpen nézze meg a Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga című filmet.

Crip Camp: A Disability Revolution

Azok után, hogy Barack és Michelle Obama produkciós cége átvette első Oscar díját, folytatja tovább, és az egyik érdekes filmet a másik után alkotja. Amíg az első filmjük, az American Factory a fordított globalizáció hatásait vizsgálja, a második, a Crip Camps az 1970-es évek fogyatékosok jogaiért küzdő mozgalmára összpontosít. 

Az archív felvételek és a jelenkori emberek beszélgetéseinek kombinációja nagyon szép és főleg élethű képet ad. A dokumentumfilm több ember történetét meséli el, akik a 70-es évek alatt számos nehézségen és problémán mentek át. Amennyiben jól értékelt dokumentumfilmet szeretne látni, a Crip Camp: A Disability Revolution Önnek való.

Enola Holmes

Parádés szereposztású filmet keres? Akkor az Emola Holmes című filmet mintha Önnek teremtették volna. Nancy Spinger tollából származó, fiataloknak szóló energetikai adaptációja újdonságot hoz a szuper detektívek univerzumába.  Pontosabban, a híres Sherlock Holmes húgát. 

A film főszerepét Millie Bobby Brown alakítja, egy feltörekvő csillag, akit sokan olyan filmekben kedveltek meg, mint a Stranger Things vagy a Godzilla II. A további szereplők között nem hiányzik Henry Cavill sem, aki az Acélember, The Witcher vagy Justice League című filmekből ismert, és Sam Claflin sem, akit a Mielőtt megismertelek, Ahol a szivárvány véget ér vagy a Sodródás filmbekben láthattak. 

Enola Holmes egy karizmatikus lány, aki két híres bátyja nyomdokait szeretné követni. Nyomtalanul eltűnt édesanyját keresi. Amennyiben az érdekes rejtélyt Enolával együtt szeretné feltárni, nézze meg a filmet. 

The Half of It

Kellemes romantikus film, amely azonban a hagyományos “édes” romantikus filmektől mélységében és kiváló feldolgozásában különbözik. A történés középpontjában egy kínai-amerikai lány áll, aki rendszeresen elvégzi osztálytársai házi feladatait. Ezáltal anyagilag segíti vasúton dolgozó édesapját. Egy nap elhatározza, hogy segít Paulnak, egy iskolatársának, és a nevében romantikus levelet ír Asternek, a lánynak, aki tetszik neki. 

Az egy levélből aztán több tíz lesz, és a néző lassan rájön, hogy nem Paul az egyetlen, aki Asterbe szerelmes. Alice Wu első filmje 2005 óta, amely kezdetben úgy tűnik, mint a romantika műfajának következő általános kiegészítője. Ha azonban ad neki esélyt, tapasztalni fogja, hogy jóval mélyebb történettel rendelkezik, mint a Kissing Booth vagy a To All Boys I’ve Loved Before.

Da 5 Bloods

Az utolsó film a Da 5 Bloods, katonai dráma és izgalmas film is egyben. Ez a feketék történelmének lenyűgöző tanulsága, amire a mai világban szükség van.  

Az Oscar díjra jelölt BlacKkKlansman című film nyomán a szerző visszatér a 70-es évek elejére. Ezt az időszakot ritkán látott perspektívából mutatja meg – négy afroamerikai vietnami veterán szemszögéből. Visszatérnek a régi harctérre, hogy visszaszerezzék az elesett parancsnokuk testét és a hatalmas mennyiségű aranyat. 

Spike Lee rendező azt kutatja, hogy a háborús tapasztalatok hogyan formálták ennek a négy veteránnak az életét. A film érzelmekkel és csodálatos jelenetekkel teli, melyeket biztosan látni akar. 

Összegzés

A Netflix már többször rámutatott arra, hogy a kitűnő minőségű sorozatokon kívül nagyszerű filmeket is képes nézőinek nyújtani. A 2020-as év folyamán online több mint 200 filmet tett közzé, melyek közül egyesek gyengébb, mások jobb minőségűek voltak. Ha a második csoportba tartozókat keresi, hagyja magát cikkünkkel vezérelni. Közülük legalább egy biztosan tetszeni fog Önnek, és felkerül a legkedveltebb filmek listájára, melyekhez rendszeresen visszatér majd. 

Forrás: techradar.com

Gyakran ismételt kérdések

Milyen évet zárt a Netflix?

A 2020-as év kihívásokkal teli volt a Netflix számára is. Sok filmjük nem ért el olyan elismerést, amelyre számítottak, azonban gondoskodtak arról, hogy a karantén ideje alatt is legyen mit néznünk.

Melyik film éri meg a megnézést?

Az egyik ajánlott film a The Trial of the Chicago 7. Aaron Sorkin rendezte, és olyan színészek szerepelnek benne, mint Sacha Baron Cohen vagy Eddie Redmayne. A filmben a 60-as éveket követi nyomon és valós dokumentum felvételekkel is kiegészítették a történetet.

Milyen stílusú film a The Old Guard?

A The Old Guard egy akciófilm, amelyben Gina Prince-Bythewood játszik főszerepet. A színésznő eredetileg képregényekből ismert.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

popcorn

A legjobb dokumentumfilm sorozatok a Netflixen, megtörtént esetek alapján forgatva, amelyeket látnia kell!

A dokumentumfilmek és sorozatok zsákja az elmúlt két évben kiszakadt. Minden streaming szolgáltatásnál megtalálhatóak, és nincs olyan ember, aki...

popcorn

Legjobb sorozatok a Netflixen, amelyeket mindenképp látnia kell

Önnek is esténként gondot okoz, hogy a televízióműsor kínálatában semmi érdekeset nem talál és nem tud mit nézni? A legjobb megoldást a Netflix...

mozi

Miért fogyhatunk és égethetünk kalóriát horrorfilm nézés közben

Az Egyesült Királyságban található Westminster University egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a horrorfilm nézése meggyorsíthatja a...

kempingkés

Útmutató az összecsukható kések reteszelő mechanizmusaihoz

A legtöbb összecsukható késen található valamilyen reteszelő mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a kés összecsukódjon vágás során. Mindegyiknek...