A meditáció megváltoztathatja az életedet: A tudatosság ereje – 1. rész

fejhallgató

Sokan tudjuk, hogy a meditáció hasznos lehet, de tudtad, hogy valójában ez az egyik legkényelmesebb módja annak, hogy drasztikusan javítsd mentális egészséged és testi jóléted? Az éber meditáció gyakorlása nem csupán a lelki békét szolgálja. Valójában megváltoztathatja az életed.

A tudatos meditáció képes radikálisan átalakítani mindennapi tapasztalatainkat.

Sok ember szeretne változtatni az életében, kicsiben és nagyban egyaránt. Néha ez lehetetlen bravúrnak tűnik. A meditációval azonban nagyon is lehetséges.

Képzeld el, hogy bölcsebb döntéseket hozol, és mélyebb békét és boldogságot érzel. Ha ez lehetséges lenne, mit jelentene az egészséged, életmódod és kapcsolataid számára?

Ebben az útmutatóban felfedezheted az éberség és a meditáció megértésének egyenes útját, megtudhatod, hogy ezeknek a technikáknak a gyakorlása mit jelenthet a számodra, és megtudhatod, kinek származik a legtöbb haszna az éber figyelem és a meditációs gyakorlatok elfogadásából.

Értsd meg az elméd erejét, hogy megváltoztasd az életed

Ha meg akarod érteni az elmédet, ülj le és figyeld meg. -Joseph Goldstein

A mindfulness gondolata sokszor rejtélyt idéz elő, és sáfrányköpenyes tibeti szerzetesek gondolatait ébreszti fel, akik „Om”-t skandálnak – olyan gondolatokat, amelyeket a nyugati kultúra könnyedén kikerül.

Jon Kabat-Zinn volt az első, aki megtisztította az éberséget buddhista gyökereitől, és stresszkezelési eszközként használta a Massachusettsi Egyetem Orvostudományi Karán. Itt született meg a Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), egy 8 hetes program, amely arra tanítja a járóbetegeket, hogyan változtassák meg a fájdalomhoz való viszonyukat, miután az orvos minden tőle telhetőt megtett.

A program sikere miatt a világ kórházai integráltak hasonló programokat. Most, hogy az orvosi szakma a szenvedés enyhítésének eszközeként használja, tapasztaljuk a hatást, ahogy az éberség bekerül a fő áramlatba.

A Mindfulness mélyebb hatása

Míg az éber figyelem a stressz és a fájdalom kezelésének egyik módja a legismertebb, mélyebb hatással van mindenkire, aki arra törekszik, hogy újra felfedezze azt az elveszett érzést, hogy mit jelent az önismeret egy gyorsan változó világban.

Jack Kornfield, az éberség és meditáció tanára és szerző így írja le: 

„A tudatosság nem filozófia vagy vallás. Ez nem cél. Inkább egy olyan szellem, amellyel az életben utazhatsz.”

Miért olyan nagy dolog a mindfulness?

„A tudatosságról gyakran úgy beszélnek, mint a buddhista meditáció szívéről. Nem a buddhizmusról van szó, hanem az odafigyelésről. Minden meditáció, függetlenül attól, hogy milyen hagyományt vagy adott technikát használnak.” Jon Kabat-Zinn

Ha az éberség az odafigyelésről szól, mi a nagy baj? 

Az eredeti „mindfulness” kifejezés a páli „sati” szóból származik, ami emléket jelent de helyesebben „világos tudatosság”-ként írják le. Ez egy megtestesült állapot, amely nem hagyja, hogy a napi élmények vagy pillanatok észrevétlenül elszálljanak.

Amikor „nem veszed észre”, az elméd önálló életet kezd, régi emlékek között vándorol, felidézi a régi érzéseket, és végtelenül azon töpreng, „ mit mondtam volna… ha újra lehetőségem lenne” . Gondolkodás nélkül gondolkodunk, viccelődünk magunkkal, arra koncentrálunk, amit csinálunk.

Talán ismered ezt az állapotot. Én biztosan.

Egy könyv olvasása közben azon kapom magam, hogy egy fejezet felénél tartok, és újra kell kezdenem, mert a szemem gépiesen "olvassa" a szöveget, miközben a gondolataim máshol járnak. Vagy szórakozottan simogatom a macskát, miközben a következő munkát tervezem, addig, a macska a nedves orrával egy határozott bökést nem intéz felém, hogy jobban figyeljek rá. Vagy megírni ezt a cikket a főzés, a telefonálás és a beteg rokon bejelentkezése között. Nevettem azon az irónián, hogy az éberségről írok egy cikket, miközben esztelenül nyomulok előre a sok feladatlistával, amivel zsonglőrködtem.

Leküzdeni a modernkori élet kihívásait az éberséggel 

A modern élet problémája mindannyiunkat érint. Mivel a határidők és az idő prémium erőforrás, könnyen azt gondolhatjuk, hogy mindent megtehetünk, amíg testünk „lassíts” jeleket nem küld. Ez az, ahol a mindfulness valóban hatással lehet. Ha a tested azt súgja, hogy lassíts, akkor bölcs dolog lehet hallgatni rá.

6 lépés az agy edzéséhez

A modern élet arra edzette testünket és elménket, hogy különálló entitások legyenek. Arra tanított bennünket, hogy figyelmen kívül hagyjuk a testben érzett érzéseket, és ész nélkül ácsorogjunk valahol a múlt és a jövő között, elutasítva a jelen pillanatát. Olyan, mintha a „most” valami olyasvalamit jelentene, amelyen keresztül kell rohanni, miközben máshova jutunk. A Mindfulness gyakorlat célja, hogy segítsen odafigyelni, újra egyesíteni a testet és az elmét az érzékek észrevétele, az érzések és a pillanatok teljesebb megélése révén. Arról van szó, hogy kikapcsoljuk az automata pilótát, és ismét egyenesen üljünk a vezetőülésben. Arról szól, hogy elcsendesítsük a végtelen fecsegést, amely minden nap minden pillanatában foglalkoztatja az elménket.

Egy egyszerű sorrendben az éber figyelem folyamata a következőképpen zajlik: 

  1. Amikor odafigyelsz, tudatosan figyeld, mi történik körülötted.
  2. Minden érzékszerveddel, nemcsak a preferált érzékszerveivel (általában látással vagy hallással), figyeld meg, hogy az egyes érzékek mit érzékelnek.
  3. Legyél elbűvölve az élménnyel, ne zavard meg vagy utasítsd el.
  4. Tartózkodj attól, hogy az élményt pozitívnak, negatívnak vagy semlegesnek ítélje meg; ehelyett növeld a tudatosságodat és tudatos jelenléted a testben felmerülő érzésekre.
  5. Vedd észre, hogy el akarod kerülni az érzelmeket, amelyek azért fakadnak, mert az fáj, vagy ragaszkodsz az eredményhez, mintha kevés lenne a megkerülhető erőforrás.
  6. Mérlegeld bölcsességgel a válaszod és hála érzésével fogadd el, „ami van”.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az éberség, és miért fontos a meditációban?

Az éberség egy olyan állapot, amelyben tudatosak vagyunk a jelen pillanatban és figyelmünket összpontosítjuk a jelenre. A meditációban az éberség segít elcsendesíteni az elmét és javítani a mentális egészséget.

Mi a Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) program?

A MBSR egy 8 hetes program, amely az éberségi meditáció és a tudatosság technikáit használja a stressz és a fájdalom kezelésére. Jon Kabat-Zinn vezette be először a Massachusettsi Egyetem Orvostudományi Karán.

Milyen mély hatása van az éberségnek?

Az éberség az önismeretet segíti elő és mélyebben hat minden olyan emberre, aki szeretné újra felfedezni az élet jelentőségét egy gyorsan változó világban. Az éberség nem a cél, inkább egy olyan szellem, amellyel az életben utazhatsz - mondja Jack Kornfield, az éberség és meditáció tanára és szerző.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...