A motiváció pszichológiája: Miért olyan erős a motiváció?

motivation

A motiváció fontos hajtóerő az emberek életében. Ez hatással lehet az életed kisebb és nagyobb területeire is. Gyakran a motiváció szintje – vagy annak hiánya – meghatározhatja a siker szintjét.

Ebben a cikkben a motiváció és a pszichológia fogalmát tárgyalom, és bemutatok hat pszichológiai motívumot, amelyek mozgatják az embereket. Ezenkívül bemutatok néhány tippet, hogyan szerezhet motivációt, és megvitatom az okokat, miért olyan erős a motiváció. Hozzáteszem a gondolataimat az én világomból, ahol a motiváció fontos szerepet játszik: az atlétika világából.

Mi a motiváció?

A kutatások azt mutatják, hogy a motivációnak számos definíciója van. Az Oxfordi szótár többféleképpen határozza meg:

  • „Az oka vagy okai annak, hogy valaki bizonyos módon cselekszik vagy viselkedik.”
  • "Valakinek általános vágya vagy hajlandósága valamire."
  • "A motiváció az a folyamat, amely elindítja, irányítja és fenntartja a célorientált viselkedést."

Ezekből a meghatározásokból arra a következtetésre juthatunk, hogy a motiváció a mozgatórugója annak, amit csinálunk, és kulcsfontosságú összetevője a célok elérésének.

A motivációnak két fő típusa van: külső és belső motiváció. A külső motiváció egy olyan tevékenység, amelynek célja valamilyen eredmény elérése, általában valamilyen jutalom. Másrészt a belső motiváció „belső hajtóerő a sikerhez vagy a céltudatossághoz”. A kutatások azt állítják, hogy a kettő közül a hatékonyabb – a motiváció, amely a legjobb eredményekhez vezet – belső.

Kevin Kruse megerősítette a belső motiváció értékét, amikor azt írta,

"Az élet a hatás eléréséről szól, nem a bevételről."

Stephen Covey másképp mondta, 

„A motiváció belülről jövő tűz. Ha valaki megpróbálja meggyújtani azt a tüzet, valószínűleg nagyon rövid ideig fog égni.”

Mi a Pszichológia?

Az amerikai nyelvben pszichológia a pszichológiát „az elme és a viselkedés tudományos tanulmányozásaként” határozza meg. A pszichológia hat meglátást hozott számunkra a motiváció mögött meghúzódó erőkről. 

  1. Pénz és jutalmak – Vannak, akik arra törekszenek, hogy minél több pénzt keressenek, hogy közösségükben fitogtathassák gazdagságukat. Mások úgy látják, hogy a pénz ahhoz szükséges, hogy gondoskodjanak családjukról.
  2. A legjobbnak lenni akarás – úgy gondolom, hogy a legjobbnak lenni kulcsfontosságú tényező a felkészülésre való hajlandóságnál. Michael Jordan és Tom Brady kiváló példái az 5P-nek – „A megfelelő felkészülés megakadályozza a gyenge teljesítményt”.
  3. Segíteni másokon – Albert Einstein mondta ezt a legjobban, amikor azt írta: „Nem tudok másra gondolni, hogy miért vagyunk itt, minthogy azért, hogy segítsünk másokon.”
  4. Hatalom és hírnév – Azt hiszem sokan, akik hírnevet szereznek, nem törekszenek rá. Egyszerűen elmennek dolgozni, feltűrik az ingujjukat, hírnevet szereznek, és alázatosak maradnak.
  5. Felismerés – Hasonlítsuk egy szem sóhoz. Gyorsan és végleg eltűnhet!
  6. Szenvedély – ugyanabból a városból származom, mint Rudy Ruettiger a „Rudy” című filmből. Jól ismerem Rudyt, és habozás nélkül kijelenthetem, hogy szenvedélye volt az, ami miatt bekerült a Notre Dame-ba, hogy ott futballozzon, és hogy kiváló filmje a közönség elé kerüljön.

Miért olyan erős a motiváció?

Úgy gondolom, hogy a külső motiváció célja az, hogy az emberek elérjék a belső motivációt, ami nagyon erős hajtóerő. Az alábbiakban bemutatjuk az öt fő okot, amiért a belső motiváció olyan erős.

1. Jobb kitartáshoz vezet

Semmi érdemleges próbálkozásom nem volt, ami könnyű volt. A legtöbb eredmény akadályokba és kudarcokba ütközik útközben. A kitartó emberek legyőzték őket.

A kitartó emberek erős kudarchányadost (FQ) alakítanak ki. A vereség része – és gyakran nagy része – egy atlétikai szezonnak. Stan Kellner szerint akiknek sikerül egy erõs FQ-szemléletet kialakítani, kétféleképpen veszítenek: tanulnak belőle, vagy továbblépnek. Lehet, hogy a továbblépés a legnehezebb a kettő közül, de elengedhetetlen a jövőbeli sikerhez. Az atlétikában gyakran használt mottó az, hogy rövid memóriával kell rendelkezni – felejtsd el a kudarcot és lépj tovább.

2. Javítja az elköteleződést

Kutatásuk során Kuvaas és Dysvik azt találta, hogy „a belső motivációval rendelkező alkalmazottak nagyobb valószínűséggel voltak elkötelezettek a munkájukban, és nagyobb készségről tettek tanúbizonyságot az előrelépésre és a felelősségvállalásra”. Azok, akik felállnak és elintézik a dolgaikat! 

Minden nagyszerű sportoló motivált az önálló munkára. Nagyon kevesen veszik észre, hogy minden idejét egyedül fektetik be. Amikor Michael Jordan visszatért a Chicago Bullshoz a baseballban betöltött szerepe után, ő és a Bulls veszített a rájátszásban. Tudta, hogy vissza kell szereznie a kosárlabdában betöltött szerepét, de aláírta a Space Jam című film elkészítéséhez a szerződést. Így a filmforgatás területén szabadtéri kosárlabdapályát építtetett, hogy a forgatások között és után gyakorolhasson. Még a valaha volt legnagyobb kosárlabdázónak is egyedül kellett gyakorolnia.

3. A belsőleg motivált tanulás hatékonyabb

Hinton Zigler tömören bemutatta a tanulás erejét, amikor azt írta: 

„Ha nem vagy hajlandó tanulni, senki sem tud segíteni. Ha elhatároztad, hogy tanulsz, senki sem állíthat meg."

Mindig is hittem, hogy a nagyszerű tanárok négy dolgot csinálnak: ismerik a tantárgyukat, szervezettek, lelkesen tanítanak, és törődnek a diákjaikkal az osztályteremben és azon kívül is. Azonban bármennyire is kiemelkedő az a tanár, ha a diák nem motivált a tanulásra, nem fog tanulni. Végső soron csak egy személy felelős a munkádért – te!

4. Jobban teljesítünk, ha belső motivációnk van

Ha belsőleg motiváltak vagyunk, akkor a tökéletességre törekszünk minden olyan feladatban, amelyet vállalunk. Vince Lombardi, a Green Bay Packers legendás edzője a tökéletesség hatékonyságát hangsúlyozta, amikor ezt írta:

"A tökéletesség nem érhető el, de ha a tökéletességre törekszünk, elérhetjük a kiválóságot."

A motivált emberek keresik a kiválóságot, és gyakran megtalálják azt.

5. A belsőleg motivált emberek nagyobb valószínűséggel maradnak motiváltak

A motivált emberek veled maradnak a nehéz időkben, de a nem motiváltak elmennek, ha nehéz idők lesznek.

Amikor egy új edzőt alkalmaznak egy szezon átvételére, gyakran azért veszik fel, mert rossz időkön mennek át – veszítenek. Reális esélye van annak, hogy három-öt évbe telhet a program megfordítása, és ezért gyakran ötéves szerződést kötnek az új edzőkkel. Ennek fényében az edzőnek tehetséges játékosokat kell toboroznia. Ez azonban nem elég. Karakteres játékosokat is be akarnak hozni, akik kitartanak melletted a nehéz időkben.

5 módszer a motivációra

Kendra Cherry szerint vannak bizonyos pszichológiai tényezők a motivációval kapcsolatban, amelyeket előnyünkre használhatunk fel. Azt állítja, hogy ezek a pszichológiai technikák segíthetnek abban, hogy motiváltabbnak érezd magad az életben. Az alábbiakban bemutatunk öt módszert a motivációra. 

1. Óvatosan használd az ösztönzőket

Legyél óvatos a jutalmakkal. Hangsúlyozta, hogy nem szabad bókolni valakinek azért, mert okos vagy sportos, hanem azért, mert erőfeszítéseket tesz azért, hogy okos vagy sportos legyen.

Amellett, hogy megdicsértünk valakit az erőfeszítéséért, egy lépéssel tovább mentünk. Azt tapasztaltuk, hogy sok ember nagy erőfeszítést tud tenni hétfőn, kedden és szerdán, de csütörtökön és pénteken nem tudta megtenni ugyanezt. Tehát elmondtuk sportolóinknak, hogy az erőfeszítés nem elég, és a különbség a jó és a nagyszerű között az erőfeszítések következetessége. A nagyok megtalálhatják a legjobbat, amit naponta adniuk kell. Egyikünknek sincs minden nap jó napja, de a nagyok folyamatosan megtalálják a legjobbat.

2. Ismerkedj meg a kihívásokkal

Gyakran úgy tűnik számomra, hogy azok a kihívások, amelyektől a legjobban tartottam, azok a legjobb dolgok, amelyeket valaha tettem. A tengerentúlra utaztam, hogy kosárlabdatáborokat mutassak be és beszéljek a klinikákon. Természetesen ezt a munkát kihívásnak találtam. Olyan prezentációkat akartam tartani, amelyek értékesek a játékosok és az edzők számára, és ideges voltam. Az egyetlen dolog, ami segített átvészelni az idegességet, a felkészülés volt. Nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy felkészüljek ezekre a kihívásokra.

3. Ne vizualizáld csak a sikert

Ez ellenkezik a modern vizualizációs elmélettel. A szokásos koncepció az, hogy lásd magad sikeresen végrehajtani a tevékenységet. Ehelyett Cherry úgy véli, hogy azt kell vizualizálni, hogy milyen lépéseket kell tennie a siker eléréséhez.

Nem feltétlenül értek vele egyet a motiváció ezen előfeltevésében. Hiszek a vizualizációban – látni kell a célt, a végeredményt. A szabaddobások lövése kosárlabdában remek alkalom a vizualizációra. Úgy gondolom, hogy a labda áthaladása a hálón sokkal fontosabb, mint a cél eléréséhez szükséges lépések lebontása. Képzeld el a sikert.

4. Vegyed át az irányítást

Cherry szerint ne próbáld uralni a projektet. Ugyanakkor előmozdítja annak megállapítását, hogyan járulhat hozzá a projekt sikeréhez.

A legtöbb projekt, amelyet vállalsz, csapatmunkát tesz szükségessé, és fontos megérteni, hogy egy csapat tagja vagy, és hogy a fő cél az, hogy hozzájárulj a csapat sikeréhez. Az atlétikában kicsit másképp nézzük ezt a koncepciót. Azt akarjuk, hogy a csapat fejlessze a „Dominálási hajlandóságot”. Még mindig a csapatról van szó, de azt akarjuk, hogy a csapat domináljon.

5. Koncentrálj az útra, ne az eredményre

Az atlétikai versenyen azt szeretnéd, ha az eredmény a győzelem lenne, de nem lehet a győzelemre összpontosítani. Arra a folyamatra kell összpontosítania, amely a győztes eredmény eléréséhez szükséges. Ha nem koncentrálsz azokra a dolgokra, amelyeket meg kell tenned a siker érdekében, akkor soha nem jutsz sikeres végkifejletre.

Végső gondolatok

A motiváció pszichológiája betekintést ad abba a fajta gondolkodásmódba, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy kitűnjünk az életben. Azok, akik a kiválósághoz vezető tökéletességre törekednek, a legerősebb és legtermékenyebb emberek bármely területen. Nincs szükségük külső motivációra, mert belső motivációjuk van – ez a DNS-ükben van.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi a motiváció?

A motivációnak számos definíciója van, de összességében elmondható, hogy a mozgatórugója annak, amit csinálunk, és kulcsfontosságú összetevője a célok elérésének. A motivációnak két fő típusa van: külső és belső motiváció.

Mi a Pszichológia?

A pszichológiát az elme és a viselkedés tudományos tanulmányozásaként határozza meg az amerikai nyelv. A pszichológia hat meglátást hozott számunkra a motiváció mögött meghúzódó erőkről, mint például a pénz és jutalmak, a legjobbnak lenni akarás vagy akár az, hogy segíteni szeretnénk másokon.

Melyik a hatékonyabb motiváció típus?

A belső motiváció hatékonyabb - ezáltal elérhetjük a legjobb eredményeket. Az élet ugyanis nem a bevételről szól, hanem a hatás eléréséről, ahogy Kevin Kruse is írta. Ahhoz, hogy belső motivációt érjünk el, pedig muszáj a saját belső hajtóerőnket felébresztenünk.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...