Az akaraterőt túlértékelik, ez az, amire szükséged van a sikerhez

édesség

Az akaraterőt úgy írhatjuk le, mint a káros és haszontalan szokásokra irányuló vágyak ellenőrzésének vagy elutasításának képességét. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy döntéseket hozzanak, majd kitartóan véghez vigyék azokat egymás után, amíg el nem érik a sikert és a végső célt. Ezen túlmenően az akaraterő segíthet késleltetni a kielégülést, amit egyébként azonnal akarunk, hiszen emberként erre vagyunk programozva.

Hogy konkrét példát adjunk az akaraterőre, gondoljunk csak az iskolára. A tanulóknak akaraterőre van szükségük az önkontrollhoz, hogy fenntartsák a figyelmüket az órán, és hogy ne szegjék meg az iskolai szabályokat, hogy jó és szófogadó tanulónak tekintsék őket.

Modern korunkban az akaraterő a siker fontos elemeként vált ismertté. De ez mindig is így volt?

Hogyan hittük el, hogy az akaraterő vezet a sikerhez

Az ősi időkben nem volt szükségünk akaraterőre, hanem csak a természetes ösztöneinket követtük a túléléshez.

A civilizáció fejlődésével azonban az emberek rendet akartak teremteni maguk körül. Elkezdtünk szabályokat alkotni, amelyet az embereknek be kellett tartaniuk. És csak e szabályok betartásával érheti el valaki, amit akar, és élheti túl egy modern társadalomban. E szabályok miatt kezdtük el erénnyé tenni az önfegyelmet.

Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején egy mályvacukros kísérlet bebizonyította, hogy az akaraterő a siker kulcsa. A stanfordi mályvacukor-kísérlet Walter Mischel pszichológus, a Stanford Egyetem akkori professzora által a késleltetett kielégülésről szóló tanulmánysorozat volt. A tanulmány egyszerű volt, de leleplező. A gyerekek döntését a következő jutalmakkal tesztelte:

1.    Azonnal megehetnek egy mályvacukrot.

2.   Várnak 20 percet, aztán két mályvacukrot ehetnek meg.

A tanulmány eredményei lenyűgözőek voltak. Azok a gyerekek, akik meg tudták várni a dupla jutalmat, jellemzően jobban teljesítettek a későbbiekben, mint azok, akik az azonnali kielégülést választották.

Ennek a híres tanulmánynak köszönhetően nagyobb hangsúlyt fektettek az akaraterő erősítésének előnyeire.

Manapság méltányos azt mondani, hogy az akaraterő sok mindent irányít, amit csinálunk – mivel úgy látjuk, ez valami kritikus a célok elérése és a dolgok elérése szempontjából. És ez nem csak arról szól, hogy akarok, hanem arról is, hogy fogokés nem fogok valamit csinálni.

Az akaraterő tréningekből is nagy üzlet lett. Számtalan workshops, online szeminárium, valamint olyan bestseller könyvek állnak rendelkezésünkre, mint az Akaraterő: A legnagyobb emberi erő újrafelfedezése és Az akaraterő-ösztön.

Próbálj rákeresni az „akaraterő-növelés” kifejezésre a Google-on, és több ezer találatot találsz olyan cikkekre, amelyek állítólag bemutatják ennek módjait.

Az akaraterő korlátozott ereje

A legtöbb ember akaratereje azonban továbbra is gyenge. Ennek néhány oka a következő:

  • Érzelmek – amelyek befolyásolhatják motivációs szintünket.
  • Fizikai állapotunk – alszol eleget? (például)
  • Korábbi kudarcok –ha gondolatban lejátszuk ezeket újra és újra a fejünkben, az megöli az akaraterőnket.

A fenti kérdéseken túl talán észrevetted, hogy még akkor is, ha rengeteg akaraterővel rendelkezel, ennek megvannak a határai. Minden nap, ilyen vagy olyan formában, akaraterőt gyakorolsz. Például, ha nem akarsz megenni egy finom csokitortát, amit neked kínálnak, akkor érzelmi és mentális erőt kellett használnod.

Tudtad, hogy csak körülbelül 2000 heted maradt hátra az életből?

Mivel csak körülbelül 4000 hétből áll az életünk, ezért ha az életed közepén jársz, már csak körülbelül 2000 heted maradt hátra.

Az akaraterő hasonló az izomhoz. Ha túlhasználjuk, elfáradunk. Más szóval, az akaraterő korlátozott erőforrás.

Hogyan lehetsz sikeres korlátozott akaraterővel

Ha egyszer felismered, hogy az akaraterőnek megvannak a határai, akkor a legfontosabb tudnivaló, hogy egy rendszert kell követned céljaid és álmaid eléréséhez. Tedd a rendszereket az első helyre, és az akaraterőt a második helyre.

Az akaraterő szinte haszontalan, ha nem engeded, hogy egy személyes sikerrendszer mellett működjön.

Mi ez a rendszer, amire hivatkozom? Ez egy olyan rendszer, amely megfelelő feltételeket teremt az elmédben és a környezetedben, és segít abban, hogy sikered biztos eredménnyel járjon. Az ilyen típusú rendszer alkalmazása esetén az akaraterő egyszerűen csak plusz bónusz lesz a siker elérésében. De hogy világos legyen, a megfelelő rendszerrel, még ha az akaraterőd kudarcot is vall, továbbra is a sikerhez és az eredményekhez vezető úton maradsz. Ezek a legfontosabb lépések a saját sikerrendszered felépítéséhez:

1. Teremts olyan környezetet, amely elősegíti a sikert

Gondolj egy pillanatra az akaraterőre. Önmagában nem helyezi a hangsúlyt a környezet megváltoztatására, hanem a környezet legyőzésére. Nem csoda hát, hogy amikor a korlátozott akaraterő kezd kudarcot vallani, az emberek behódolnak a környezeti hatásoknak – annak ellenére, hogy igyekeznek azoknak ellenállni.

Emberként tudatosan és öntudatlanul is hatással van ránk, ami körülvesz bennünket. Ezek lehetnek a hírek, amelyeket olvasunk, a történetek, amelyeket barátaink mesélnek nekünk, és akár az otthonunk ránk gyakorolt ​​hatása is.

A titok abban rejlik, hogy ahol lehetséges, olyan környezetet teremts, amely segíti (nem akadályozza) a céljaid elérését. Például, ha abba akarod hagyni a nassolást, add oda az összes édességedet másoknak, és győződj meg arról, hogy a munkahelyeden vagy otthonodban semmiféle nassolnivalót nem tudsz találni.

A környezeted közvetlenül is felhasználható céljaidnak támogatására. Például, ha profi művész szeretnél lenni, vegyed körül magadat profi művészekkel.

2. Legyél tisztában vele, hogy mi tesz boldoggá

Ha tudod, hogy mi tesz boldoggá, akkor azt is felfedheted, hogy mi motivál téged. És ez fontos.

Nézz körül, nézz meg másokat, vagy mélyedj el a múltadban, és rájössz, hogy az akaraterő megroggyan, amikor az emberek kudarcot vallanak, vagy negatív eseményekkel találkoznak. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy az akaraterőt külső tényezők befolyásolják, így megbízhatatlan.

Ha tudod, mi tesz boldoggá, az a tökéletes módja annak, hogy motivált maradj a céljaid elérésében – még akkor is, ha az akaraterőd összeomlik. Ez történhet azzal, hogy megjutalmazod magad egy nagyszerű film megnézésével (miután elértél egy mérföldkövet), vagy egyszerűen csak élvezed azt a belső boldogságot, amelyet akkor érsz el, ha azon az úton haladsz, amely boldoggá, motiválttá és sikeressé tesz.

Cseréld le a régi hiedelmeidet – és érj el új sikereket

Az akaraterő nem minden, ahogy azt elhitették velünk. Bár minden bizonnyal a siker egyik összetevője, közel sem olyan fontos, mint ahogy azt az összes self-help guru állítja.

Ahogy fentebb már említettem, a rendszer és a cél sokkal erősebb tényező a sikerben, mint az akaraterő.

Tehát most már tudod az igazságot a sikerről. Tedd meg az általam javasolt lépéseket, és kezdj el többet elérni, mint azt valaha is elképzelted.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az akaraterő?

Az akaraterő az a képesség, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy ellenőrizzék vagy elutasítsák a káros és haszontalan szokásokra irányuló vágyakat. Ez segít döntéseket hozni és kitartóan véghez vinni azokat a sikert és a végső célt elérve.

Milyen példákat mutathatunk az akaraterőre?

A tanulóknak akaraterőre van szükségük az önkontrollhoz, hogy fenntartsák a figyelmüket az órán, és ne szegjék meg az iskolai szabályokat. Emellett ez az erény azon is segít, hogy késleltessük a kielégülést, amit azonnal akarunk.

Mikor lett ismert az akaraterő fontossága?

Az akaraterő a siker fontos elemeként vált ismertté a modern korban. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején a stanfordi mályvacukor-kísérlet bebizonyította, hogy az akaraterő a siker kulcsa lehet.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...