Az igazság az idő értékéről az életben

Biztos vagyok benne, hogy hallottad már, hogy az emberek azt mondják, hogy „az idő megfizethetetlen”.

Bár ez az állítás igaz, sajnos a legtöbb ember továbbra is olyan dolgokra pazarolja az idejét, amelyek nem igazán számítanak, vagy olyan dolgokra, amelyek nem igazán támogatják a céljaikat és az álmaikat.

Olyan dolgok tartoznak ezek közé, mint a közösségi média hírfolyamainak folyamatos ellenőrzése (végtelen görgetés), a pletykálás és a halogatás.

Ez az időpazarlás általában tudat alatt történik. Más szavakkal, az emberek – talán téged is beleértve – észre sem veszik, hogy improduktív viselkedést gyakorolnak.

A jó hír az, hogy van néhány gyors és egyszerű módszer, amelyet kipróbálhatsz, és így az időd és az életed ura leszel.

És van egy jó hírem.

Ebben a cikkben pontosan megmutatom, hogy hogyan profitálhatsz ezekből a módszerekből.

Az elvesztegetett idő egyenlő az elpazarolt élettel

Munka közben valószínűleg észrevetted, hogy sokan értékes időt vesztegetnek a szervezetlenséggel.

A beérkező leveleik tele vannak olvasatlan e-mailekkel. Az íróasztaluk tele van szeméttel. A találkozókon tartott előadásaik pedig gyakran kapkodóak és felkészületlenek.

Ezek az emberek nem lusták. Valójában gyakran hihetetlenül szorgalmasak és elkötelezettek a munkájuk iránt. Szervezetetlenségük miatt azonban pazarolják az idejüket és az energiájukat.

Otthon sokan vesztegetik az idejüket a végtelen internetes szörfözésre és a legújabb Netflix-műsorok nézésére sorozatdaráló módjára. A közösségi média is egy hatalmas időgyilkos. Például, ha naponta csak egy órát töltesz a közösségi médiában való nézelődéssel/interakcióval, az az év 15 teljes napjának felel meg. Ezalatt az idő alatt megtanulhattál volna meditálni, vagy elkezdhettél volna egy átképzést a karrierváltás érdekében.

Bár teljesen rendben van, ha néha egy kis időt töltesz a közösségi médiában és tévézéssel – de ha szeretnél előrébb jutni az életben –, ügyelj arra, hogy az otthon töltött idő egy részét a megfelelő táplálkozás és testmozgás révén fitt és egészséges megőrzésre fordítsd. Az otthon töltött idő arra is ideális, hogy könyveken, videókon és tanfolyamokon keresztül új dolgokat tanulj meg és sajátíts el.

Képzeld csak el, mennyivel produktívabb lenne valaki, ha megtanulná, hogy hogyan legyen szervezett a munkahelyén, otthon pedig fegyelmezetten és kreatívan töltené az idejét. A válasz: hihetetlenül produktívabb! De nem csak a termelékenységük fog növekedni. Talán még fontosabb, hogy a személy önbecsülése és önbizalma is megnő.

Ha felismered magad a fenti példák bármelyikében, akkor ne aggódj, mert most elmagyarázom, hogy hogyan válhatsz mostantól te is az idő mesterévé.

Hogyan veheted újra kézbe az idő irányítását

Az idő irányításának elsajátítása elengedhetetlen, ha irányítani szeretnéd az életedet és a sorsodat.

Szerencsére az időgazdálkodás egyszerűen megtanulható és könnyen megvalósítható.

Az első dolog, amit meg kell értened, hogy hogyan rangsorolhatod a feladataidat és felelősségeidet.

Például mi az első dolog, amit mindig megteszel, amikor bejelentkezel a munkanapodra? Végignézed az összes e-mailedet?

Ha így teszel, most meglepődhetsz, ha megtudod, hogy az összes e-mail áttekintése nem a munkanap legproduktívabb kezdete. Ehelyett a nap első 5-10 percét azzal kellene töltened, hogy készíts egy listát azokról a feladatokról és projektekről, amelyeket el kell aznap végezned. Miután megvan ez a teendőlista, rendezd a feladatokat fontossági sorrendbe. A sürgős feladatok legyenek a lista elején, a nem alapvető feladatok kerüljenek a lista végére.

Ha ezt naponta megteszed, négy pozitív dolgot fogsz észrevenni az életedben:

1.    Mindig be fogod tudni tartani a határidőket

2.   Több munkát fogsz tudni elvégezni

3.   Érezni fogod, hogy a kezedben van az irányítás

4.   Nyugodt leszel és mentes leszel a stressztől

És nem csak a munkahelyi dolgokat lehet így rangsorolni. Ugyanezt megteheted a személyes dolgaiddal és teendőiddel is, mint például az ételek elkészítése, a mosás és a kutyasétáltatás.

Csak a nap/hét elején el kell döntened, hogy az elvégzendő feladatok közül melyek a KÖTELEZŐ feladatok, a feladatok, amelyeket el KELLENE végezni és a feladatok, amelyek JÓ LENNE, ha el lennének végezve.

Az alapvető, elengedhetetlen feladataid, mint például az élelmiszervásárlás és az adóbevallás elkészítése, az első kategóriába tartoznak; Az olyan feladatok, mint az otthon takarítása és az autó tankolása, valószínűleg a második kategóriába tartoznak; míg az olyan feladatok, mint például a barátaiddal való csevegés a Zoomon, a harmadik kategóriába esnének.

Azt is javaslom, hogy életcéljaid alapján készítsd el a teendők listáját. Így minden, amit teszel, a céljaidnak eléréséhez igazodik. 

Egy másik stratégia, amely segít az idő elsajátításában, az idő és a pénz összehasonlítása.

Az emberek többsége úgy dönt, hogy a pénzre összpontosít – konkrétan arra, hogy minél több pénzt keressen – az idő helyett. Azonban, ha egy pillanatra belegondolsz, a pénz jön-megy, de ha eltelik az idő, azt az időt már soha nem kaphatod vissza. Ráadásul az idő szigorúan korlátozott is, mivel mindannyian csak néhány évtizedet tölthetünk el ezen a bolygón.

Szeretném, ha figyelembe vennéd a minőséget os a mennyiséggel szemben.

Az életminőségedet az idő minősége határozza meg. A perceidből az óráid, az óráidból pedig a napjaid. Tehát az életed szempontjából kulcsfontosságú, hogy hogyan töltöd az egyes pillanatokat.

Annak érdekében, hogy az időre és az életminőségre összpontosíts, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Egy nap mennyi időt töltesz azzal, hogy dühös, szorongó vagy boldogtalan vagy?
  • Mennyi időt töltesz egy nap azzal, hogy kapcsolatba lépsz egy szeretteddel, ahelyett, hogy csak egy szobában lennél velük?
  • Mennyi időt töltesz egy nap olyan dolgokkal, amiket igazán nem élvezel?
  • Mennyi időt hagysz magadnak önfejlesztésre naponta, héten, hónapban vagy évben?

Ha ezek a kérdések rávilágítanak a gyengeségeidre az időfelhasználással kapcsolatban, ne érezd magad emiatt rosszul. Ehelyett kezdj el lépéseket a problémák megoldására. Ez arra az útra viszi hogy az időd és az életed minőségéért felelős lépéseket tegyél.

Ne feledd: Az idő véges, ezért a pazarlás helyett használd ki belőle a legtöbbet!

Egy Új Te

Az időd uralása lehetővé teszi, hogy úrrá legyél az életeden.

Átlagos teljesítményűből szuper teljesítő leszel. És ez nem jár semmilyen többletmunkával a részedről – csupán új szervezett megközelítést kell alkalmaznod az életed minden területén.

Nem kell éveket várnod az eredményekre. Valójában már néhány napon belül pozitív eredményeket fogsz látni. És amint látod ezeket az eredményeket, természetesen folytatni fogod az új időgazdálkodási megközelítést.

Az idő új elsajátításával produktívabb leszel otthon és a munkában, lelkileg és fizikailag is fittebb leszel, és boldogabb és elégedettebb leszel az életeddel, mint valaha.

Ez az átalakulás szó szerint egy új énedet fogja létrehozni !

„Ismerd meg az idő valódi értékét; ragadd meg és élvezd ki minden pillanatát. Semmi tétlenség, lustaság, halogatás: soha ne halaszd holnapra, amit ma megtehetsz.” - Philip Stanhope, Chesterfield 4. grófja

Ahogy a fenti idézet olyan erőteljesen kijelenti, ne hagyd, hogy az idő múljon. Ehelyett azonnal kezdd el a pozitív cselekvést.

Forrás: lifehack.org


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: