Hogyan aludjunk, mint a bunda: a legjobb tippek a jó alvásért

pihenes

Nem tudsz este álomba szenderülni? Gyakran felébredsz az éjszaka közepén? Ez mind hatással van az egészségedre és bizonyára a nappal végzett munkádra és az életed minőségére is. Ebben a cikkben végigvesszük az alvás fontosságát, hogyan hat az egészségünkre és az életminőségünkre, és megosztunk veled pár praktikus tippet, hogy hogyan aludj úgy, mint a bunda.

1. rész: Miért van szükségünk alvásra?

Az alvás egy nagyon intenzíven vizsgált tudományos szakterület. Alvás során a szervezetünk regenerálódik. A sejtosztódás felgyorsul, míg a sejtelhalás lelassul. Nem vagyunk alvásszakértők, és nem szeretnénk részletekbe menni, hogy mi minden zajlik a szervezetünkben, maradjunk annyiban, hogy az alvás nélkülözhetetlen az élethez.

Egy kiadós alvás után úgy érezhetjük, mintha újjászülettünk volna. Élénkebbek, boldogabbak, egészségesebbek vagyunk, és sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni.

Röviden szólva, nagyon fontos a jó minőségű élethez: a szervezetünknek, az elménknek és az egészségünknek is szüksége van rá.

Mindannyian egyetértünk, hogy az alvás alapvető fontosságú, nem igaz?

2. rész: Az elegendő alvás előnyei

Fokozott ellenállóképesség

Dr. Bailey, a floridai egyetem hires immunológusa egy kísérletetet végzett 28 emberen. A személyeket hipnózisnak vetette alá. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy T-limfociták és B-limfociták (az immunitás fő mozgatórugói) száma megnövekedett a hipnózis során.

Elősegíti a növekedési hormon szekrécióját

Egy fiziológiai kutatás szerint az agyunk csak a mély alvás fázisában képes előállítani a növekedési hormont, amely a testünk növekedéséért felel. Ez az egyik oka, hogy a keveset alvó tinédzsereknél miért lehet megfigyelni visszamaradott fejlődést.

pihenes
pihenes

Javít a munkánk hatékonyságán

Egy amerikai egészségügyi központ felfedezése szerint elegendő alvás után a gépírók gépírási sebessége átlagosan 15%-20%-kal gyorsult fel, míg az írásuk pontossága 30%-40%-kal emelkedett.

Kisimult, élettel teli és rugalmas marad tőle a bőrünk

A bőrünk anyagcseréjének legaktívabb időszaka az éjszaka. A bőr vérellátása alvás közben a legkielégítőbb. A bőr vérerei szépen kitágulnak, ami elősegíti, hogy a bőr számára létfontosságú tápanyagokkal és oxigénnel teli vér áramoljon. Ez segíti a bőr regenerálódását és lelassítja az öregedés folyamatát.

3. rész: Hogyan aludjunk úgy, mint a bunda?

Ha szeretnél egy kiadósat aludni, akkor kövesd az alábbi tippeket:

1. tipp: Készítsd elő a környezeted egy jó alváshoz

● Csökkentsd a háttérzajokat. Ha nem tudsz valamilyen zajokat kikerülni vagy megszüntetni, például az ugató kutyákat, a zajos szomszédokat, a forgalom zaját vagy a többi családtag hangoskodik, akkor nyáron próbáld meg egy ventilátorral elterelni róla a figyelmedet, vagy használj egy nagyon jó minőségű füldugót. Ezekkel mesterségesen tudod csökkenteni a környező zajokat, amelyek megzavarhatják az alvást.

● Tartsd a szobád hőmérsékletét megfelelő hőmérsékleten. A szoba hőmérséklete ugyanis hatással van az alvás minőségére. A megfelelő hőmérséklet a jó alváshoz 18 °C. A túl forró vagy túl hideg szoba negatív hatással van az alvásra. Használj ventilátort vagy légkondit, ha kell.

● Zárd ki a szúnyogokat. Főleg nyáron áll fent ez a probléma, hogy nyitott ablakkal alszunk, a szúnyogok pedig berepülnek a szobánkba. Felébredünk a zúgó hangjukra, a csípésre és a viszkető érzésre. Ezen segíthetnek a szúnyogokat elijesztő készítmény vagy egy szúnyogháló. Nagyszerű megoldás lehet a forró éjszakákon egy ventilátor, amelybe szúnyogriasztó ampullát tehetünk: Rowenta VU4210 16''/40 cm Ultimate Protect ventilátor, szúnyogriasztó funkcióval.

2. tipp: Egy kényelmes ágyra van szükséged

A nagyon jó minőségű alváshoz nélkülözhetetlen egy kényelmes ágy. Pontosabban az ágyat alkotó tárgyak: megfelelő keménységű matrac, puha paplan, kényelmes párna és egy kellemes érintésű lepedő. Ezek között tényleg úgy aludhatunk minden éjjel, mint a bunda!

3. tipp: Mit tegyél és mit ne tegyél, ha jól szeretnél aludni

● Alakíts ki egy egészséges és rendszeres rutint elalvás előtt.

● Végezz minél több aktív tevékenységet napközben. A kutatások eredményei egyöntetűen azt mutatják, hogy hosszú ideig egyhelyben ülni nem egészséges.

● Végy egy kissé hidegebb zuhanyt, mielőtt aludni térnél. Francia tudósok megállapították, hogy a test hőmérsékletének csökkenésével jobb minőségű alvás vár ránk.

● Igyál egy kis tejet. A tejnek nyugtató hatása van, amely főleg alvás előtt lehet hasznos.

● Ne használj elektronikus eszközöket éjszaka. A kék fénynek kitéve szervezetünk csökkenti a melatonin kiválasztását, amely hatással van az elalvásra. Használj megfelelő erősségű és melegségű fényt.

● Ne igyál alkoholt vagy koffein tartalmú italokat a vacsorához. A kávé és a kóla stimulál, míg az alkohol könnyed, felszínes, könnyen megszakadó alváshoz vezet (nem is beszélve a másnaposságról).

Életünk harmadát alvással töltjük, amely létszükségletű az egészségünkhöz és a jólétünkhöz – főleg egy munkával vagy tanulással töltött sűrű nap után. A fizikai és mentális kimerülés lehetőségének minimalizálása érdekében a jó alvás különösen fontos.

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt számodra és sikerül egy jót aludnod!

Gyakran ismételt kérdések

Miért van szükségünk alvásra?

Az alvás egy nélkülözhetetlen funkció az életünkben, mert során a szervezetünk regenerálódik, a sejtosztódás felgyorsul és a sejtharmadás lelassul. Az alvás nélkülözhetetlen az életminőségünk szempontjából is.

Milyen előnyei vannak az elegendő alvásnak?

A megfelelő mennyiségű alvás számos előnnyel jár, például fokozza az ellenállóképességet, elősegíti a növekedési hormon szekrécióját, javítja a munkánk hatékonyságát és kisimítja és rugalmassá teszi a bőrünket.

Hogyan aludjunk úgy, mint a bunda?

A jó minőségű alváshoz fontos, hogy készítsük elő a környezetünket: csökkentsük a háttérzajokat, használjunk kényelmes matracot és párnát, szellőztessük ki a szobát és vegyük le a túlmelegített ruházatot. Próbáljunk ki relaxációs technikákat és kerüljük a stimuláló hatású ételeket és italokat az alvás előtt.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

depresszió

6 önsegítő módszer a depresszió leküzdésére

A depresszió olyasvalami, amit olyan sokan tapasztalunk, és olyasvalami, ami ellen olyan sokan küzdünk. Hogyan segítsünk magunkon önsegítő...

motiváció

6 legfontosabb érzelmi intelligencia készség

Gondolkodtál már azon, hogy érzelmileg intelligens ember vagy-e vagy sem? Az érzelmi intelligencia a definíciója meghatározása szerint az a...

aggódás

Hogyan lehet abbahagyni a szorongást és visszanyerni a nyugalmunkat

Eleged van abból, hogy mentális és érzelmi energiádat arra pazarold, hogy aggodalmaskodsz és újrajátszod az eseményeket az elmédben? Még akkor is,...

meditáció

A meditáció 6 egészségügyi előnye (tudomány által alátámasztva)

A meditációnak hosszú története van, legalább 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ez a hinduizmus gyakorlataként kezdődött. Talán ez az oka annak,...