Hogyan beszélj idegenekkel, ha úgy érzed, hogy nyomaszt a szociális szorongásos zavar

emberek

Képzeld el, hogy zökkenőmentesen beszélhetsz idegenekkel, vagy egy izzadt idegroncs helyett hűvösebben, nyugodtabban és összeszedettebben léphetsz be egy buliba…

Úgy hangzik, mint egy valóra vált álom?

Ez a cikk néhány kulcsfontosságú tippet kínál az idegenekkel való társas környezetben való beszélgetésből fakadó szorongás enyhítésére. Tippek, hogyan beszélj idegenekkel, hogy nyugodtabbnak és kevésbé lúzernek érezd magad.

Erősen dobogó szív és izzadt a tenyér

Középiskolás koromban volt egy barátom, aki bárkivel tudott beszélni. Nem számított, hol vagyunk. Lehetnénk egy kisebb összejövetelen vagy egy nagy buliban, ő gond nélkül kezd el idegenekkel beszélgetni. Mindig is féltékeny voltam rá, hogy olyan könnyedén tudott beszélni olyan emberekkel, akiket nem ismert.

Lelkében extrovertált volt. És attól, hogy idegenekkel beszélt, nem volt olyan, amitől a szíve hevesen vert volna, vagy a tenyere izzadt volna. Csak akcióba lendült, és társasági pillangóvá változott.

Aztán ott voltam én – csendes, nem szabad összekeverni a félénkséggel, inkább egy kicsit visszafogottabb voltam. Amikor idegenekkel kellett beszélgetni, a szívem hevesen dobogott, a tenyerem pedig izzadt. Úgy éreztem, hogy összezsugorodok, miközben mondanivalót keresek.

Szóval ahelyett, hogy repkedtem volna a szobában, részt vettem volna a beszélgetésekben, a sarokban álltam és a falnak dőltem. 

Olvass tovább, hogy megtudd, hogy én, aki introvertált voltam, és nem voltam jó a beszélgetésekben, hogyan lendültem túl ezen.

Tehát bár nem szenvedek szociális szorongástól, megértem, hogy az idegenekkel való beszélgetés gondolata szívdobogásérzést és izzadást okoz. A mai napig kicsit a hideg ráz ki, mielőtt olyan társasági eseményekre megyek, ahol nem sok embert ismerek.

De akár  szociális szorongásban szenvedsz, akár introvertált vagy, akinek nem megy jól a beszéd, van néhány egyszerű módszer a szorongás és a verejtékezés csökkentésére. Módok, amelyek támogatják a közösségi beállításokban való navigálást és az idegenekkel való könnyebb beszélgetést.

Hogyan lehet csökkenteni a szorongást és beszélgetni idegenekkel

A szociális szorongás vagy a szorongásos érzések, amelyeket akkor érzünk, amikor idegenekkel beszélünk, valóságosak. Függetlenül attól, hogy miért szorongunk, itt van néhány egyszerű és hasznos dolog, amit tehetünk a szorongás csökkentése érdekében:

1. Inkább birtokold, mint ítéld el.

Önmagad elítélése csak azt mondja az agynak, hogy valami nincs rendben veled. Mivel az agyad jelzéseket kap tőled arra vonatkozóan, hogy mi a valódi és mi nem, az agyad mindenféle bizonyítékot fog szolgáltatni a gondolataid alátámasztására, ami viszont több szorongáshoz vezet.

Ahelyett, hogy elítélnéd magad amiatt, hogy szorongsz, amikor idegenekkel beszélsz, próbáld meg birtokolni. Például: „Aggódok, amikor idegenekkel beszélek.” Ahelyett, hogy: "Mi a baj velem, hogy nem tudok úgy beszélni idegenekkel, hogy ne aggódjak?"

2. Légy önmagad.

Hasonló a szorongás birtoklásához, ha csak önmagad vagy. Ne próbálj olyan lenni, aki nem vagy egy társasági környezetben.

"Ha hitelességét biztonságra cseréled, a következőket tapasztalhatod: szorongás, depresszió, étkezési zavarok, függőség, düh, hibáztatás, neheztelés és megmagyarázhatatlan gyász." – Brené Brown

Visszagondolok a középiskolás barátomra. Megpróbáltam ő lenni, de kudarcot vallottam, ami csak még több szorongást keltett a társadalmi helyzetekben. Ha csak néhány mély levegőt vettem volna, és önmagam lettem volna, egészen biztos vagyok benne, hogy kevésbé lettem volna ideges.

3. Mély lélegzet.

Ha már a mély lélegzetekről beszélünk, próbálj meg néhány mély lélegzetet venni, mielőtt olyan helyzetbe lépnél, amikor olyan emberek vesznek körül, akiket nem ismersz egyáltalán. A lényeg, hogy ha szorongunk, a légzésünk felületessé és gyorssá válik, így nem jutunk elég oxigénhez. Az elégtelen oxigén pedig csak tovább táplálja a szorongást és a pánikot.

A mély légzés nemcsak több oxigént biztosít az agyunknak, hanem megnyugtatja idegrendszerünket is.

4. Legyél kíváncsi.

Próbáljon meg belépni a közösségi környezetbe, és legyél kíváncsi azokra az emberekre, akikkel találkozni fogsz.  Kíváncsi vagyok rájuk. Mit fogok tanulni tőlük?

A hitelességhez hasonlóan a kíváncsiság is kiterjedt. Amikor a szorongás miatt leblokkolsz, használj némi kíváncsiságot a lehetőségek megnyitására.

5. Előre tegyél fel néhány kérdést.

A kíváncsiság felkeltésének legjobb módja néhány kérdés megfogalmazása. Amikor a szorongás úrrá lesz rajtad, nehéz lehet néhány kérdést feltenni valakinek, akivel először találkozol.

Készítsen elő néhány kérdést előre. Semmi rossz nincs abban, ha van néhány előre felírt kérdésed, amelyek segítenek enyhíteni a társadalmi szorongást és elindítani a beszélgetést. Például:

  • "Honnan származol?"
  • – Mi a legmenőbb dolog, amit valaha csináltál?
  • – Mi az az egy dolog, amit szeretsz csinálni minden nap?

6. Szólítsd meg az ágy alatt rejtőző mumust.

Mitől félsz leginkább az idegenekkel való beszélgetésben? Ha rávilágítasz a legnagyobb, legfélelmetesebb félelmedre, egy kicsit csökkented a félelmet és a vele járó szorongást.

Próbáld ki a „Mi van, ha… akkor mi” gyakorlatot. Például: „Mi van, ha az emberek furcsának tartanak?” vagy "Mi van, ha nem tudom, mit mondjak?"

Miután megkaptad a választ, tedd fel magadnak ezt a következő kérdést: „Akkor mi történne?” Addig tedd fel a következő kérdést, amíg el nem fogy a „mi lesz utána” válaszokkal.

7. Tűzz ki egy célt és ünnepeld meg, ha sikeresen elérted.

A kitűzött cél megünneplése fontos része a folyamatnak. Újratanítod az agyadat, hogy az idegenekkel folytatott társadalmi eseményekre pozitívumként tekints, nem pedig negatívumként. Tehát a társasági esemény előtt tűzz ki magad elé egy célt. Például, hogy beszélgetést kezdeményezel egy teljesen ismeretlen személlyel.

Ha elérted a célt, akkor valahogyan ünnepeld meg a sikeredet. (ÖTLET: Létrehozhatsz egy „ünneplő” dobozt, amely az ünneplést mókássá és „gondtalanná” teszi. Ehhez szükséged van egy dobozra, amelyet akár fel is díszíthetsz, és egy „ünneplés” cédulát is ragaszthatsz rá. Készíts további cédulákat és írj rájuk kellemes tevékenységeket. Tedd a cédulákat a dobozba, és ha elérted a célodat, húzz ki egy cédulát a dobozból. Ezután tedd meg, amit a cédula mond.)

8. Vigyél magaddal egy „biztonságot nyújtó takarót”.

Ez elég hülyén hangzik, nem igaz? Ígérem, hogy nem az. Régebben, hogy segítsen megnyugtatni az idegeimet, minden hívás alkalmával egy szív alakú rózsakvarc kristályt tartottam a kezemben. A kristály megnyugvást keltett, és könnyebbé tette a munkát.

Válassz ki valami apróságot, ami a „nyugalmat” jelképezi. Valami, amit a zsebedben hordhatsz, magadon viselhetsz vagy észrevétlenül a kezedben tarthatsz. Kristály vagy medál a karkötőn, amelyen az áll, hogy „lélegezz”. Egy apró, puha figura, amelyet összenyomhatsz, szintén működik.

9. Mondd el egy barátodnak a problémádat és vidd magaddal.

A háttértámogatás hasznos, ha szorongásról van szó. A hozzáértő barát támogathat, és aktív részvétele a beszélgetésekben leveszi rólad a nyomást.

Íme néhány kulcsfontosságú pont a szociális szorongás csökkentésére:

  1. Ismerd fel, hogy a szociális szorongás valós és szenvedsz tőle.
  2. Próbálj meg nem elítélni magad azért, mert rendelkezel vele.
  3. Kötelezd el magad egy olyan tevékenység mellett, amely megkönnyíti az idegenekkel való beszélgetést.
  4. Próbálj ki különböző nyugtató gyakorlatokat, amíg meg nem találod a számodra legmegfelelőbbet.

"Semmi sem csökkenti gyorsabban a szorongást, mint a cselekvés." – Walter Anderson

A nap végén sokkal erősebb leszel, miután elkezdesz valamit tenni a szociális szorongás ellen.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen tippeket kínál a cikk a szorongás enyhítésére?

A cikk kulcsfontosságú tippeket kínál az idegenekkel való társas környezetben való beszélgetésből fakadó szorongás enyhítésére. Ezek segíthetnek abban, hogy zökkenőmentesen tudjunk beszélni idegenekkel, és nyugodtabbá váljunk társas helyzetekben.

Mi a különbség az extrovertált és introvertált emberek között a beszélgetések terén?

Az extrovertált emberek könnyebben tudnak beszélgetni idegenekkel, és nem érzik azt az erős szorongást vagy verejtékezést, mint az introvertáltak. Azonban még introvertáltak is képesek fejleszteni a készségeiket, és az egyszerű tippek segítségével zökkenőmentesebben kommunikálhatnak idegenekkel.

Melyek azok a módszerek, amelyek segítenek a szorongás csökkentésében, és könnyebbé teszik az idegenekkel való kommunikációt?

A szorongás csökkentése érdekében érdemes inkább birtokolni, mint elítélni önmagunkat. Fontos, hogy befogadjuk az érzéseinket, és ne próbáljuk elnyomni azokat. Emellett hasznos lehet előre felkészülni, új lehetőségeket nyitva az önmagunk kényelmesebb helyzetében való kommunikációra idegenekkel. Megtanulhatjuk hallgatni az embereket, és az egyszerű kis gesztusok, mint a mosoly, segíthetnek melegen és barátságosan közeledni idegenekhez.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...