Hogyan csillapíthatom a szorongást, és hogyan érezhetem magam boldogabbnak és biztonságban magammal

szorongás

Időnként mindannyian megtapasztaljuk a stresszt, de néhányan szélsőséges szorongásban szenvednek, ami megakadályozza őket abban, hogy éljék az életüket. Félnek meghozni a legkisebb döntést is, és azt gondolják, hogy tönkreteszik az életüket vagy mások életét.

A szorongás nem veszélyes. Ez azonban megakadályozhatja, hogy jó életet élj és olyan nagyszerű kapcsolatokat alakítson ki, amelyek támogatják a jóléted. A szorongás arra késztet, hogy elkerüld azokat az embereket vagy helyzeteket, amelyek szorongásos rohamot váltanak ki.

Hogyan lehet csillapítani a szorongást a pszichodinamikus technikával

1. Keresd a szorongásod kiváltó okát

Ez a legfontosabb lépés a felépülésben. Egymillió év múlva sem csillapítod a szorongást, ha nem tudod, honnan ered.

Mindennek, amit teszünk és érzünk, van oka és következménye. Vezess naplót és minden nap 20-30 percet naplózz.

Pszichológusok és kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a pánikkal és szorongással küzdő emberek többsége rosszul működő vagy negatív otthonokban nő fel. Ha gyerekkorodban nem volt biztos kötődésed (ez azt jelenti, hogy a szüleid elváltak, amikor kicsi voltál, vagy édesanyád depressziós volt, és nem tudott törődni veled), szorongani fogsz és összezavarodsz magaddal és a világgal kapcsolatban.

2. Ha megtaláltad a kiváltó okot, tájékozódj róla

Tegyük fel, hogy a kiváltó okod az, hogy soha életedben nem volt apád, mert elváltak a szüleid, amikor kicsi voltál. Ez azt jelenti, hogy küzdhetsz a veszteségtől és az elhagyástól való félelemmel. Azt gondolhatod, hogy nem vagy elég jó, vagy nem vagy méltó a szeretetre.

Szorongásod a magadra maradástól való félelem körül forog, így ragaszkodni fogsz a helyzetekhez vagy emberekhez az életedben. Nem fogsz tudni egyedül élni, egyedül utazni, vagy csak egyedül ülni.

Gyászold a szülődet, aki soha nem volt. Itt magas nehézségi szintre kell számítani. 

Itt az ideje, hogy megtanuld, hogyan engedd el, és gyászold el gyermekkorod boldogtalan időszakát. Olvass könyveket az elhagyásról és a szégyenről.

Ha teheted, lépj kapcsolatba a szülővel, és fejezd ki neki ezeket az érzéseket.

3. Tanuld meg az érzelmek nyelvét

Ahogy fentebb mondtam, mélyebbre kell menned, és el kell engedned mindazokat a negatív érzelmeket, amelyeket örökké őriztél. Ha volt apád, aki nem volt jelen, valószínűleg dühös vagy rá.

Tehát, ha problémáid vannak a negatív érzések kifejezésével, kérd terapeuta segítségét. Ne szégyellj sírni vagy kiabálni a jelenlétében. Azért van, hogy segítsen.

Használd a naplóírást, és próbáld meg naponta megtudni, hogyan érzed magad. Ha hirtelen sírni kezdesz, hagyd. Ne szégyellj sírni.

Mindenkinek meg kell tanulnia ráhangolódni az érzelmeire, és tudnia kell, mit érez egy adott időpontban. Ha játékokat, internetet, kábítószert vagy alkoholt használsz érzelmeid csitítására, hagyd abba. Tovább rontod a szorongást. A pánikrohamok általában a ki nem mondott negatív érzelmek, például a harag, a szomorúság és a bűntudat fedezete.

4. Engedd el belső passzivitást

A belső passzivitás a krónikus boldogtalansághoz és a pánikrohamokhoz köthető.

Röviden: a belső passzivitás a bennünk lévő félelemre vonatkozik, amelyet belső kritikusunk kelt. Például visszautasíthatsz egy állásajánlatot egy másik államban, attól tartva, hogy pánikrohamot kapsz a gépen.

Elkerülő módban vagy, ami áldozatává tesz a körülményeidnek. Lehet, hogy azt mondod magadról, hogy nem rendelkezel a munkád elvégzéséhez szükséges készségekkel. Vagy hogy téged ez annyira nem érdekel.

Az igazság az, hogy a belső passzivitásod visszatart abban, hogy elérd céljaidat, így nem kell szenvedned. Amit nem tudsz, az az, hogy a belső passzivitás fokozatosan rombolja az önbizalmad.

Úgy gondolom, hogy a belső passzivitás elengedésének első lépése a jobb önbecsülés kialakítása.

Hogyan legyen jobb önbecsülésünk?

  • Légy őszinte önmagadhozHa valamit nagyon akarsz, mondd ki hangosan. Írd le. Mondd el másoknak. De ne kerüld ezt a kívánságot. Ha félsz a repüléstől, tanulhatsz légzőgyakorlatokat, szedhetsz gyógyszert vagy végezhetsz mindfulness gyakorlatokat. Ne hagyd, hogy a félelem megakadályozzon abban, hogy valami olyasmire törekedj, amit szeretsz.
  • Tanítsd meg az embereket, hogyan tiszteljenek téged.Próbáld meg megtanulni meghatározni a határaidat, és olyan emberekkel vedd körül magad, akik szeretnek és értékelnek. Nagyon gyakran az emberek olyan kapcsolatokban maradnak, amelyek stresszesek, tele vannak drámával, sőt félelemből visszaélésekkel. Ha te vagy az, állítsd fel a határaidat. Ha megérted, hogy megérdemled, hogy boldog legyél, mint mindenki más, megállítod a mérgező kapcsolatok körforgását. Nem fogsz többé kifogásokat keresni az embereknek, ha rosszul bánnak veled, és továbblépsz.
  • Készíts egy listát 5 dologból, amit el szeretnél érni és teljesítsd őket.Kezdd kicsiben, például: „Minden nap reggelizni akarok”. Készíts egy étkezési tervet, amelyben leírhatod, mit szeretnél enni reggelire. Legyen szórakoztató és izgalmas. Ha szereted a palacsintát, készíts palacsintát. Ennek az apró dolognak a megvalósítása önbizalmat ad más, nagyobb dolgok véghezviteléhez. Ne feledd, hogy a belső passzivitás akkor lép működésbe, amikor kifogásokat keresel arra, hogy valamit ne tegyél meg, vagy ha érvényes okokat találsz a feladásra. Más szóval, önszabotázsolsz.
  • Pozitívan beszélj magadról.Ha a belső kritikusod harcba kezd, küzdj ellene. Tanítsd meg neki, hogy pozitívan beszéljen veled és bátorítson. Használj pozitív megerősítéseket az elméd újraprogramozására. Hosszú távon segítenek ellensúlyozni negatív hang negatív hatásait.
  • Határok felállítása
  • Ami a határokat illeti, ezeket egy terapeuta segítségével, biztonságos környezetben ismerheted meg. Elkezdheted kutatni, hogy mik a határok, és megbeszélheted vele, hogy mit találtál.

5. Szembesülj a félelmeiddel

Lehet, hogy ez egy kézenfekvő tanács, de sokan félelmeik miatt alkalmaznak kerülő magatartást.

Minden nap szánj 30 percet arra, hogy megismerd a félelmed és megbarátkozz vele.

Például lehet, hogy egy bankot fel kell hívnod egy fennálló hitel miatt. Csak tedd meg! Szólhatsz egy barátodnak, és megkérheted, hogy segítsen neked ebben az időszakban, és talán könnyebb lesz a dolgod, ha tudod, hogy valaki ott van melletted.

Ha a "csak csináld!" tanácsok nem működnek (és feltételezem, hogy nem is), próbálj meg írni a félelemről. Kérdezd meg magadtól, miért félsz annyira felhívni a behajtási irodát vagy a bankot:

Ez azért van, mert félsz, hogy rájönnek, mennyire szégyelled, hogy eladósodtál? Gondolod, hogy elítélnek érte? Tudd, hogy a behajtási irodák nap mint nap foglalkoznak az adósokkal, és nem igazán mondanak véleményt róluk. Csak a munkájukat akarják végezni, hogy jövedelmet szerezhessenek.

Ha ez sem működik, kérj segítséget egy terapeutától, hogy szembenézz a legnagyobb félelmeiddel.

Nem szabad félned a szorongástól, mert az segít, és nem pusztít el. Tedd barátoddá a szorongást.

A szorongás csillapítása lehetséges

A szorongás csillapításának megtanulása nem olyan nehéz feladat, ha valóban elkötelezett vagy a jobbulás iránt.

Naponta szánj egy kicsit az idődből és fordítsd arra, hogy jobban megismerd önmagad és az érzéseid. Kutass egy kicsit a gyermekkoroddal vagy tapasztalataiddal kapcsolatban, és zárd le, hogy mit jelentettek számodra.

Tanuld meg, hogyan fejezd ki az érzelmeidet szavakkal és értsd meg, hogy hogyan játszik szerepet a belső passzivitás az életedben. És engedd el a mérgező kapcsolatokat, hogy helyet adj a pozitív embereknek, akik jól fognak bánni veled.

Látni fogod, hogy ha elkezded boldogabbnak és nagyobb biztonságban érezni magad, a szorongásod egy cseppet sem fog megrémíteni.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi okozza a szorongást?

A szorongás kiváltó okai gyakran a gyermekkori traumákból, bizonytalan kötődésből adódnak, amelyek meghatározzák az érzelmi tapasztalatainkat és viselkedésünket.

Hogyan lehet csillapítani a szorongást pszichodinamikus technikával?

A pszichodinamikus technikák segítségével az érzelmeket mélyebben lehet megérteni. Ez magában foglalja a szorongás kiváltó okainak azonosítását, az érzelmek megértését és azok kiadását, valamint lehetővé teszi az önismeretet és a jólétet.

Mit tehetek, ha nem tudom szabadon élni az életemet a szorongás miatt?

Ha a szorongás akadályoz téged az életben és a kapcsolataidban, fontos, hogy kiemeld és megoldást keress rá. Ez magában foglalja a szorongás kiváltó okainak feltárását, az érzelmi folyamatok megértését és a megfelelő terápiás módszerek alkalmazását.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...