Hogyan éljünk egészséges és produktív életet

függőágy

Az életnek számos olyan területe van, amelyet a 21. század megkönnyít számunkra. Az új életmóddal új kihívások jönnek létre, melyek a hosszú távú stressz szempontjából egyre megerőltetőbbek. Így bár az életszínvonal folyamatosan javul, az emberiség általános egészségi állapota romlik, ami a kutatások szerint elsősorban a hosszú távú stressznek tudható be. De hogyan éljünk produktív életet (amely sokszor stresszhez vezet), egészséges életvitelben?

A jelen igényes a tökéletességre, de tele van (nem csak) a halogatás lehetőségeivel

Több száz dolog van körülöttünk, melyet élvezhetünk, több száz lehetőség, melyet kihasználhatunk és több száz technológiai segédeszköz, melyek a segítségünkre vannak. Ennek ellenére az életmód gyakran kudarcot vall, győznek a kísértések, és még nehezebbé teszik számunkra a dolgokat, főleg, ha a munkát, magunkról való gondoskodást és a háztartást is hatékonyan szeretnénk csinálni, a tökéletesség látszatát keltve. 

Talán soha nem volt ilyen nehéz a mindennapi életben produktívnak maradni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lehet küzdeni ellene. Bármennyire is elfoglaltnak gondoljuk magunkat, mégis élvezhetjük a teljes életvitelt anélkül, hogy a kívánt produktivitást elvesztenénk. A tökéletesség elérésére törekedni azonban felesleges. Az nem létezik.

A munka és a magánélet közti egyensúly kialakításának képessége (beleértve olyan dolgokat is, mint a gyerek, pihenés és a testmozgás), komoly kihívást jelent. Habár nem lehetetlen, de mindenesetre nem is könnyű. Azonban a nyolc alapvető szabálynak köszönhetően gyorsan felveszi a ritmust, amely sokat segít a produktivitásban és ezzel egyidejűleg a stressz csökkentésében is.

Először is fontos tudatosítani, hogy nem kell minden nap mindent megtenni, hanem az adott héten legalább egy napot kijelölni, melyet a teljes termelékenységnek szentel: ezalatt elvégzi a munkáját, gondoskodik az étkezésről, pihenésről és a fizikai aktivitásról, ezt mind mindössze 24 óra leforgása alatt. Kezdje heti egy nappal, majd egy hét alatt fokozatosan többet is beiktathat. 

Hogyan fogjon hozzá? Próbálja ki a következő, 8 lépésből álló útmutatót. 

 1. Gondolkodjon előre

A lehető legjobb kiindulópont, ha előző este kb. 10 percet tölt a következő nap megtervezésével. A terv készítéséhez használhat papírt és ceruzát, naplót vagy az elektronikus Google Naptárat, hogy bebiztosítsa, hogy semmi fontosat nem fog kihagyni – itt a fontos dolgokat megoszthatja például a családjával, a munkahelyi dolgokat pedig csapatával. 

De térjünk vissza egy átlagos nap megtervezéséhez – másnapi magánéletét minden este kb. tíz percig tervezze. Természetesen a hosszú távú terveket se hagyja ki. A napi tervezésnél azonban nem szabad szem elől téveszteni, az adott napon mennyi ideje van, és ebből mennyire lesz szüksége a fontos dolgok elvégzéséhez. 

Abban a pillanatban, ahogy a teendőket összegezi, máris összpontosíthat azok előkészítésére, kezdve az ébresztő beállításával, majd a sorrend felállításával, mit végez el először, mit később és mivel fejezi be a napot. 

 • Ébredés után azonnal melegítsen be

A reggeli ébredésnek számos módja van. Az egyik legkedveltebbek közé tartozik egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása, és azonnal indulni a munkahelyre vagy a vállalkozásba. Ez a forgatókönyv természetesen akkor érvényes, amikor még nem kell gyermekről gondoskodni. A gyerekekkel azonnal bemelegít, lehet, talán nem is lenne annyira szüksége. Amennyiben nincsenek gyerekei, válasszon egy rövid bemelegítést. Miért? A reggeli bemelegítés a testnek és az agynak egyaránt nagyon fontos. Bemelegítés közben ne feledkezzen meg a megfelelő ruházatról. Semmi esetre se tornázzon pizsamában, válasszon valami szellősebb öltözetet. A férfiaknak jó célt szolgál a lezserebb rövidnadrág, a nőknek pedig a színes leggings.  

Kezdje a napját tornával. A gyakorlatokat igazítsa fizikai adottságaihoz, kezdje a kevésbé megerőltetőtől egészen a guggolásig, fekvőtámaszig, fekvésből felülésig, amennyiben képes rá. A 10 – 15 perces fizikai aktivitás egy csésze kávétól vagy zöld teától hatásosabb lesz. A reggeli edzés második, valószínűleg még nyilvánvalóbb előnye, hogy a szervezete bemelegítése lehetővé teszi a mozdulatok irányítását a test merevsége nélkül.   

 • Válasszon jó reggelit

Az étel mindjárt reggel szerepet kap. A betartandó diétás előírásoktól függően (a dietetikus, az orvos, vagy csak saját maga szerint), a jó reggelinek számos változata létezik. Diétájával soha ne essen túlzásba, mindent józan paraszti ésszel gondoljon át. 

reggeli
reggeli

Ha azonban változtatni szeretne valamit a testén, vagy fitten szeretné tartani magát, válasszon olyan diétát, amelyet valóban követni is fog. A diétának meg kellene könnyítenie a napját, az emésztését és segíteni kéne Önt abban, hogy kevésbé érezze magát fáradtnak. Tudta, hogy nagyon sok ember csak azért érzi fáradtnak magát, mert helytelenül táplálkozik és nem hallgatja meg teste reakcióit?

 • Vigyen magával egészséges finomságokat

A legtöbb, magát erőtlennek érző ember legnagyobb problémáját a munkanap alatt (de sokszor otthon is) elfogyasztott finomságok okozzák. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy minden két órában csokoládét fogyasztani nem egészséges szokás. Mégis sokan így teszünk, még ha gyakran akaratlanul is. 

Legfőképpen akkor, ha irodai munkát vagy más tevékenységet végzünk, ahol van idő azon gondolkodni, hogy mit is majszolhatnánk. Egész nap csipegetünk, amit találunk, de leggyakrabban ez éppen a csokoládé vagy keksz, mogyoró cukorban és hasonlók. A rossz szokás elleni küzdelem azonban nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a finomságokat, hanem egészségesre kell azokat cserélni – főleg gyümölcs, zöldség, házi készítésű teljes kiőrlésű sütemény, szárított marhahús és hasonló.

Legtöbbször csak az agy sugallja, hogy valamit enni kéne, ugyanis másképp is el kell magát foglalnia, nem csak a számítógépes rutin munkával. Ellenállni ilyen kísértésnek nincs értelme. Értelme csak annak van, hogy előre gondoskodik a megfelelő finomságokról. Természetesen néha a csokoládé is befér közéjük. Csokoládé nélkül sokáig nem lehet kibírni ?

 • Dolgozzon intervallumokban

Amennyiben azt a munkaköre megengedi, dolgozzon intervallumokban. Az agy számára körülbelül a következő munka- és pihenési intervallumok természetesek és hatékonyak:

 • Dolgozzon 50 percet
 • Tartson 10 perc szünetet
 • Dolgozzon további 50 percet
 • Tartson 30 perc szünetet.
 • Ismételje meg

Miért pont ezek az intervallumok a hatékonyak? Azért, mert agyunk nem képes egyfolytában 1 – 2 óránál tovább összpontosítani. Ezért a gyakoribb szünetekkel valójában jelentősen növeljük annak teljesítményét. A munkavégzés idejét természetesen meghosszabbíthatjuk, de 80 percnél ne hosszabbra. Az agy kb. egy órán át tartó folyamatos munkavégzés után kikapcsolódási lehetőséget fog keresni. 

 • Még ebéd előtt tornázzon

Amennyiben munkakör lehetővé teszi, még ebéd előtt végezze el a fizikai aktivitást. Miért? Egyrészt ilyenkor az edzőtermekben és fitneszközpontokban minimális ember tartózkodik, másrészt, este már csak a pihenés lesz a feladat, így erre jobban fog tudni összpontosítani. Ennek persze az a feltétele, hogy a gyerekek vagy partnere ne zavarják Önt. 

A délelőtti tornázás arra serkenti az agyat, hogy jobban összpontosítson a délutáni munkavégzésre. Sokkal hatékonyabb, mint a kávé vagy a zöld/fekete tea. A testmozgás az anyagcserét is segíti, így még ha bűnözik is ebéd közben, teste jobban elbánik a kalóriákkal.

A délelőtti testmozgásnak nem kell hosszúnak lennie. Az ebéd előtti 30 perces mozgás, heti háromszori alkalommal mindig jobb, mint heti egyszer 1,5 órát tornázni. Ráadásul a torna serkenti az agyat és a testet, ami este teljesen értelmetlen lépés. A délelőtti testmozgással kevesebbel többet kap.  

 • Pihenjen másik tevékenységgel

Az emberek többségének a relaxáció csak akkor hatékony, ha az egy teljesen más tevékenység, mint amivel egész nap foglalkozott. Lehet ez a barátokkal, gyerekekkel (amennyiben nem borítják ki már az első másodpercben), partnerrel vagy Xboxal eltöltött idő, de egy feltétellel, hogy az előre meghatározott időn belül befejezi a tevékenységet. Esetleg a játék a kutyával. Van, akinek a kikapcsolódást olyan tevékenység jelenti, amely konkrét eredménnyel jár, pl. kertészkedés, alkotás stb.

A kikapcsolódásra minden olyan tevékenység megfelelő, amelynek során lelkileg jól érzi magát. Persze csak addig, amíg nem alakul ki függőség – erre is gondolni kell. Ugyanez érvényes a fizikai aktivitásra, sőt még az értelmi aktivitásra is. A nap végére mindig valami egészen mást végezzen, mint amit az egész munkanap folyamán végzett. A nap végén a következő nap tíz perces megtervezéséről se feledkezzen meg!

 • Biztosítsa be az ételt előre

Az utolsó pont azokat az embereket érinti, akik különös étrendet igényelnek – lehet szó redukciós diétáról vagy emésztés miatti korlátozásokról, pl. lisztmentes, vagy tejmentes étrend és hasonlók. A normál napi üzemmódban és a rendszeresen előforduló élelmiszer forrásokból, (étkezdék, éttermek, büfék) néha nehéz megszerezni az éppen szükséges ételt. Ebben az esetben ételét előre el kellene készítenie és egyszerűen magával kell vinnie. 

A munkahelyen elfogyasztott ételt legjobb reggel elkészíteni (az ébredés következő módjaként), vagy előző este (a kikapcsolódás következő módjaként). A nagyobb városokban természetesen támaszkodhat az egészséges táplálkozással foglalkozó üzemeltetők étel kiszállítására. Itt valójában csak az ilyen üzemeltetők költségeivel kell megbirkóznia. 

Mit mondhatnánk még végezetül?

Megtanulni hatékonyan eltölteni egy napot nem is olyan nehéz, amennyiben a fent említett 7 – 8 tanácsot megfogadja. Tegyük azonban hozzá, hogy nem muszáj minden napnak hatékonynak lenni – kezdetben egy nap. Amikor készen áll a bővítésre, kiterjesztheti heti 4 napra, amikor mindent elvégez, amit el kell végezni, beleértve a testmozgást is, amely nélkül a test nem indul be eléggé.

Minden tanácsot úgy kell alakítani, ahogy Önnek megfelel, de az alapnak meg kellene maradnia. Ennek hála biztosan megtalálja a megoldást, amelyhez tartósan igazodni fog.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi a stressz legfőbb oka, és hogyan kerülhetjük el?

A stressz jelentős része az új életmóddal járó új kihívásoknak köszönhető, amelyek hosszú távú stresszt okozhatnak. Az egészséges életmód kialakítása segíthet a stressz elkerülésében.

Hogyan tarthatunk produktív életet az összes feladatunk hatékony elvégzése mellett?

Először is fontos felismerni, hogy a tökéletességre törekedni felesleges, mert az nem létezik. A munka és a magánélet közti egyensúly biztosítása kulcsfontosságú. Nyolc alapvető szabály betartása segíthet a produktivitás növelésében, miközben csökkenti a stresszt.

Mi az első lépés az összes feladatunk kezelése érdekében?

Az első lépés a tervezés. Tervezzük meg előre, hogy mit kellene elvégezni a következő napon vagy héten, így biztosítva, hogy semmi sem kerüljön kimaradásra. Használhatunk különféle eszközöket, mint például az elektronikus naptárat, hogy könnyebben kezelhessük a teendőinket.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

depresszió

6 önsegítő módszer a depresszió leküzdésére

A depresszió olyasvalami, amit olyan sokan tapasztalunk, és olyasvalami, ami ellen olyan sokan küzdünk. Hogyan segítsünk magunkon önsegítő...

motiváció

6 legfontosabb érzelmi intelligencia készség

Gondolkodtál már azon, hogy érzelmileg intelligens ember vagy-e vagy sem? Az érzelmi intelligencia a definíciója meghatározása szerint az a...

aggódás

Hogyan lehet abbahagyni a szorongást és visszanyerni a nyugalmunkat

Eleged van abból, hogy mentális és érzelmi energiádat arra pazarold, hogy aggodalmaskodsz és újrajátszod az eseményeket az elmédben? Még akkor is,...

meditáció

A meditáció 6 egészségügyi előnye (tudomány által alátámasztva)

A meditációnak hosszú története van, legalább 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ez a hinduizmus gyakorlataként kezdődött. Talán ez az oka annak,...