Új készségek elsajátítása: 10 online elsajátítható hasznos készség

monitor

A világ gyorsabban fejlődik körülöttünk, mint valaha. Technológia, orvostudomány, az emberi viselkedésről alkotott ismereteink és a pszichológia – ez néhány a sok terület közül, amelyek évről évre óriási ugrást tesznek. Ebben az összefüggésben elég nyilvánvaló, hogy kezdeti formális oktatásunk már nem elég ahhoz, hogy fenntartsuk a helyünket ebben a felgyorsult világban, amely minden eddiginél fontosabbá teszi az új készségek elsajátítását.

Éppen ezért fontos, hogy ne csak azonosítsuk azokat a területeket és készségeket, amelyekre általában nagy a kereslet, hanem az is, hogy nagyon specifikusan illesszük össze ezeket a készségeket erősségeinkkel és meglévő tudásunkkal. A már meglévő bázis kiterjesztésével lehetőséget adunk magunknak, hogy gyorsan előrelépjünk és fejlődjünk, hogy lépést tudjunk tartani a tempóval.

De az is remek ötlet, ha a kényelmi körünk fölé és túlra tekintünk. Sok készség elsőre félelmetesnek tűnhet, mert túlságosan ijesztő és a komfortzónánkon kívül esik. Lehet, hogy már akkor is félünk, hogyha rájuk gondolunk, mert attól tartunk, hogy elakadunk vagy elbukunk, ha elindulunk ezen az úton.

Íme a jó hír: mindenkinek vannak ilyen gondolatai. Az első osztályban az olvasásról, az ötödikben pedig az algebráról volt szó. Minden újdonság az életben valamikor ijesztő volt. Ha egyszer ráébredünk erre, nem tűnik olyan félelmetesnek, ha egy új területre lépünk.

Rengeteg készség létezik, és sokra közülük nagy az igény. Idő beosztásával, új készségek elsajátításával és tudatos erőfeszítésekkel e területek közül egy vagy több megküzdésére, extra esélyt adsz magadnak, hogy új szenvedélyeket fedezz fel az életben. Ezzel együtt új utakat találhatsz a megélhetés megszerzésére, vagy egyszerűen csak egy céltudatosabb és teljesebb életet élhetsz.

Az alábbiakban tíz olyan képességet mutatunk be, amelyeket könnyedén megbirkózhatsz online kurzusokkal, akár élőben, akár önállóan. Mindegyikre ma nagy a kereslet, különböző módon. Amikor új készségeket tanulsz, nem kell mindegyiket kipróbálnod. Ehelyett válaszd azokat, amelyek jobban rezonálnak veled!

1. Írás

Amikor az emberek az írásról hallanak, azonnal eszébe jut, hogy regényeket vagy nem fikciós könyveket írjanak. De ennél sokkal többet kell írni. Valószínűleg minden nap írsz – a munkahelyeden, amikor közzéteszel valamit a Facebookon, vagy amikor e-mailt írsz, akár személyeset, akár nem. Az írás mindenhol jelen van, és ennek a készségnek a fejlesztése javítja a kommunikációt az élet minden területén.

Az online kurzusokkal könnyen kiélezhető írási területek közé tartozik a rövidség és az érthetőség, a nyelvtan, a szerkezet és a formázás. Ne feledd, hogy a személyes értékesítési eszköze – az önéletrajzod – is írásban van. Minél jobban értesz hozzá, annál több esélyt adsz magadnak, hogy kitűnj a tömegből.

2. Idegen nyelvek

A globalizáció itt marad, és minél tovább fejlődik a civilizációnk, annál inkább kezdenek összeolvadni a kulturális határok. Ez nem abban az értelemben, hogy összezavarjuk ezeket a határokat, vagy önmagunk elvesztését tapasztaljuk meg, hanem abban, hogy egyesülünk valami jobb felé.

A kultúrák összekapcsolják és kölcsönzik a jót egymástól, miközben tanulnak egymás tapasztalataiból és perspektíváiból. Ez az oka annak, hogy egy idegen nyelv elsajátításával megelőzöl másokat. Ezenkívül tudományos kutatások kimutatták, hogy egy második nyelv tanulása javítja az agyat és a kritikus gondolkodást.

3. Programozás

A legtöbb ember számára, aki nem foglalkozott a számítógépes programozással, a programozás szó ugyanolyan ijesztő, mint egy séta az űrben. Idegennek hangzik és egyenesen felfoghatatlan. A valóság az, hogy a mai programozás már nem az a rejtélyes nyelv, ahol meg kellett tanulni a számítógépes chip dialektusában beszélni. Manapság a programozási nyelvek jobban megközelíthetőek, mert vizuális szerkesztőket alkalmaznak, és a természetes nyelvünkhöz közelebb álló szavakat használnak az elérhető függvények és változók leírására.

A legtöbb szerkesztő ingyenes, és több tucat ingyenes online kurzus áll rendelkezésedre minden szinten, amelyekkel megtanulhatod a programozási nyelvek, például a PHP, a C#, a Javascript vagy a Visual Basic alapjait. Az irányított oktatóanyagoknak köszönhetően, ahol a tanárral együtt programozhatsz, meg tudod írni az első „Hello, World!” programot pillanatok alatt.

4. Design

A design mindenhol körülöttünk van, és befolyásolja döntéseinket és tetteinket. Valaki megtervezte ezt a webhelyet és ezt a cikket, amelyet éppen olvasol. Valaki más azt a monitort tervezte meg, amelyet éppen nézel, és a széket, amelyen ülsz. Ezeket a tárgyakat egyrészt a funkcionális értékük miatt szerezted be, másrészt a megjelenésük és érzetük alapján.

Ha megtanulod, hogy hogyan alakíthatod át a munkádat vizuálisan, hogy vonzóbbá tegyed azt, akkor olyan készségekre teszel szert, amelyek megkülönböztetnek a többiektől. Ez olyan egyszerű lehet, mint megtanulni, hogy hogyan lehet jobban megtervezni a Powerpoint-prezentációkat, vagy gyönyörű Excel-diagramokat készíteni. Lehet, hogy megtanulod, hogy hogyan kell a szemnek tetszetős formázni az önéletrajzodat, vagy olyan színsémát hozol létre a blogodhoz, amitől az emberek kedvet kapnak az olvasáshoz.

A tervezés bonyolult lehet, de az alapjai nem azok. Néhány online órával könnyedén bővítheted a tervezéssel kapcsolatos ismereteidet, elkezdheted alkalmazni a munkádban vagy hobbijaidban, és kiemelheted a munkádat.

5. Adatelemzés

A Statista szerint 2025-re körülbelül 180 zettabájtnyi digitális adattal számolhatunk. Ha ez nem mond neked sokat, akkor elárulom, hogy egy zettabájt egymilliárd egy terabájtnyi merevlemeznek felel meg, vagy a világ összes strandján lévő összes homokszem mennyiségének. Ez ijesztően hangzik, de ez a valóság. A világ fénysebességgel halad minden nap egyre több adat felé.

Minden, ami valaha létezett analóg formában, digitálissá alakul, és ez a folyamat folytatódni fog és felgyorsul. Éppen ezért az adatok megértésének, elemzésének és következtetések levonásának megtanulása kulcsfontosságú készség, amelyre egyre nagyobb igény lesz.

A nagyszerű dolog az, hogy az adatok elemzésének alapvető módszerei és rendszerei megérthetők és megtanulhatók online kurzusokból és könyvekből, majd bármilyen mennyiségű adatra alkalmazhatók. A továbbfejlesztett adatelemzési készségekkel jobb döntéseket hozol a munkád során, vagy akár a személyes életed bizonyos területein, például a befektetésekben is felhasználhatod ezt a tudást .

6. Prezentáció

A prezentációs készségek többet jelentenek egy gyönyörű Powerpoint-prezentációnál. Ezek a beszéd, a vizualizáció és a személyiség kombinációja. Amikor bemutatsz valamit, a prezentációd egy része az általad elkészített anyagból (szöveg, kép, hang), egy másik része pedig tőled, az előadótól származik. Ha mindkét szempontot jól ismered, akkor hatékonyabb előadó leszel.

Ez a fajta készség alkalmazható a munkádban és más olyan helyzetekben, ahol előfordulhat, hogy prezentálnod kell. Lehet, hogy egy szemináriumot tartasz, vagy egy beszédet, amelyet egy olyan közösség kontextusában kell elmondanod, amelynek tagja vagy. Akárhogy is, online kurzusok tucatjai állnak rendelkezésre, amelyek segítenek finomítani ezeket a készségeket, és elkezdeni használni őket a való világban. A tervezési készségek prezentációs és kommunikációs készségekkel való ötvözése egy gyilkos kombináció, amely valóban katapultálhatja a csapatot.

7. Értékesítés

Attól a pillanattól kezdve, hogy jelentkezünk az egyetemre, egészen az utolsó munkahelyünkig soha nem hagyjuk abba az értékesítést. Képességeinket, tudásunkat és ötleteinket folyamatosan a körülöttünk lévőknek próbáljuk eladni. Az értékesítés megtanulása azt jelenti, hogy sok más területen is fejlesztened kell a szakértelmedet, mint például a kommunikáció, az mások olvasása és megértése, a meggyőzés és a prezentáció.

Értékesítési készségeidnek fejlesztése segít a tárgyalási készségeidnek fejlesztésében is. Ezeket alkalmazhatod a mindennapi életben, még olyan személyes helyzetekben is, mint például új autó vagy új ház vásárlása. Ha megtanulod az értékesítést, javíthatsz a figyelmeden, ahogy az embereket hallgatod és beszélgetéseket, valamint hogy hogyan add elő az ötleteidet világosan és tömören, és hogyan tudj meggyőzőbb lenni.

Teljesen mindegy, hogy milyen szakmád van, mindig eladsz valamit, éppen ezért az értékesítési készségeid fejlesztése a világ minden pontján kritikus előnyhöz juttat.

8. Mesterséges intelligencia

Tudom, hogy a mesterséges intelligencia úgy hangzik, mintha robotokat építenének, amelyek készen állnak arra, hogy elfoglalják a világot, de ez nem az – legalábbis egyelőre nem.

A mesterséges intelligencia gépek – vagy jelen esetben számítógépek – használatát jelenti, és hatalmas számítási teljesítményüket nagy adathalmazok elemzésére, minták azonosítására és a különböző jelenségek fejlődésének előrejelzésére használja. Bár maga a terület rendkívül kiterjedt és nagyon bonyolulttá válhat, a mesterséges intelligenciának vannak olyan területei, amelyeket megtanulhatsz az online tanfolyamokon, és felhasználhatod a mindennapi munkád során, hogy javíts a hatékonyságodon.

A gépi tanulási algoritmusok adatokat fogyasztanak, és különböző mintákat alkalmaznak a jövő előrejelzésére és becslésére. Ezek nagyon fontosak, ha a munkád adatokkal és jövőbeli bizonytalansággal jár. Valószínűleg nem fogsz tudni nyerni ezzel a lottón, de a karrieredben és talán még néhány hobbiban is segítségedre lesz.

9. Videó gyártás

Nyilván nem számítanak újdonságnak a videók. Az újdonság az, hogy egy viszonylag egyszerű szoftverrel szerkesztheted a telefonoddal készített klipet, és olyan profi megjelenésűvé varázsolhatod, mint azt bármelyik igazi profi tenné. Ezt a jelenséget láthatod a YouTube-on és más videoplatformokon, ahol a felhasználók irányítják a tartalmat.

A videószerkesztés és -gyártás már nem korlátozódik a nagy stúdiókra és sok alkalmazottra. A legsikeresebb YouTube-alkotók némelyike ​​kamerát, mikrofont és laptopot használ, és az eredmények fantasztikusak.

Ha megvan ez a készséged, akkor nemcsak szakmádban különböztetheted meg magad, hanem más hobbid felé is elágazhatsz, mint például a vlogozás vagy az interjúk készítése.

10. Mobilalkalmazások fejlesztése

„Van erre egy alkalmazás” már nem közhelyes mondás, mert szinte igaz. 2020-ig több mint négymillió alkalmazás volt letölthető a Google Play és az Apple Store áruházakból. Ez lenyűgöző szám. Ha bármire keresel és a végére hozzáadod az „app” szót, biztosan találsz olyan alkalmazást, amely ezt teszi.

Ez azt jelenti, hogy bárhová mész és bármit csinálsz, mindig szükség lesz alkalmazások létrehozására és használatára. A nagyszerű hír az, hogy az alkalmazásfejlesztő ipar már régen felismerte ezt, és keményen dolgozott azon, hogy a fejlesztők könnyedén készíthessenek alkalmazásokat. Manapság néhány egyszerű fogd és vidd szerkesztővel olyan alkalmazást hozhatsz létre, amely több platformon is működik, mindössze néhány kattintással. Egy online tanfolyam után néhány órán belül elkészítheted az első mobilalkalmazásodat.

Ez lehet valami a hobbid, a saját vállalkozásod számára, vagy akár valami, amit a jelenlegi munkahelyeden ajánlhatsz. Ha ez a készség szerepel az önéletrajzodban, az sokkal több ajtót nyit meg, és még több lehetőség fog állni előtted.

Végső gondolatok

Az élet a tudás felhalmozásának véget nem érő köre, amelyet a tudás a való világban való alkalmazása követ, és közben betekintést és bölcsességet szerzel. A készségek a teljesítményed építőkövei. Bár soha nem jó ötlet egyszerre mindent akarni, mindig próbálj meg olyan új készségeket elsajátítani, amelyekre nagy az igény, még akkor is, ha a komfortzónádon kívül esnek.

Talán nem fogsz mindegyikkel foglalkozni. Talán soha nem leszel a mestere egyiknek sem, de a puszta tény, hogy elkezdesz tanulni, lehetőséget ad arra, hogy új dolgokat fedezz fel, amelyeket megszerethetsz. Így épülnek fel a szenvedélyek, miért ne próbálhatnánk meg olyan dolgokban is szenvedélyeket találni, amelyekre már van kereslet?

Csak plusz esélyt adnál magadnak, hogy sikeres legyél a hivatásodban és a magánéletedben.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen területeken fejlődünk gyorsan?

Az orvostudomány, a pszichológia, az emberi viselkedés és a technológia fejlődése óriási ugrást tesz évről évre.

Miért fontos új készségeket elsajátítani a mai felgyorsult világban?

Az új készségek elsajátítása nélkül nehéz fenntartani a helyünket ebben a felgyorsult világban, amely minden eddiginél fontosabbá teszi az új készségek elsajátítását.

Milyen tíz készséget ajánlanak könnyedén megszerezhető online kurzusokkal?

Írás, webfejlesztés, angol nyelvtudás, grafikai tervezés, digitalizáció, üzleti készségek, programozás, adatfeldolgozás, digitális marketing, szociális média.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...