Hogyan lazuljon el gyorsan, ha munkafüggő

alvás

Végre elérte a munkanap végét - egy olyan nap végét, amely azzal kezdődött, hogy órákkal hamarabb kelt fel, hogy sikerüljön lerövidítenie a tennivalók listáját. Folytatódott az ebéddel az asztalnál fogyasztva, hogy ne veszítsen lendületéből, figyelmen kívül hagyja a családtagok és barátok hívásait, hogy elhárítsa a bűntudatot a figyelmetlensége miatt, és új projekteket vállalt, miután befejezte az előzőket. Sikerült elutasítania bármit, ami a pihenésre emlékezteti, így határozottan a munkájára és sikereire koncentrálhat. Most kimerült. És, legyünk őszinték: rabja a munkának.

Van köztünk olyan, aki tudja ezt, és megérti, hogy sürgősen össze kell szednie a bátorságát, hogy szembenézzen a megszállott munkastílusának egészségtelen, alapvető okaival. De egyelőre az egyetlen mentális energia, amit összegyűjthet, az a rész, amelyre szükség van ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan tud gyorsan ellazulni, hogy holnap újra belevághasson a munkába.

Íme 5 ideiglenes megoldás, amellyel csökkentheti a mentális kimerültségből eredő feszültségét a munkától való függőség miatt, amíg készen nem áll arra, hogy bátran törekedjen a munkához való hozzáállásának megváltoztatására.

1. Sétáljon egyet a lakása vagy háza körül

Miután bezárta a számítógépet, és ellépett az íróasztaltól, húzza fel a sétálócipőjét, és menjen kifelé. A gyaloglást már régóta a szellem és a test ellazításának egyik módjának tekintik. Valójában a kutatások kimutatták, hogy a gyors séta enyhíti a stresszt és a feszültséget, hasonlóan ahhoz, ahogy az aszpirin enyhíti a fejfájást.

Ennek oka az, hogy ez az alacsony hatású testmozgás endorfinok vagy relaxációt serkentő agyi vegyi anyagok felszabadulását váltja ki. Ha a munkahelyi függősége miatt korlátozott ideje maradt, akkor szerencséje van. Egy 10 perces séta biztosíthatja az elme újraterheléséhez szükséges stresszoldó előnyöket.

Ha a munka kimeríti, akkor olyan kevés energiája lehet, hogy az erőteljes séta nagyobb kárt okozhat, mint amennyit segít. Ekkor kipróbálhat egy lassabb ütemű gyalogos meditációt, amely segít a lazításban. A tudatos gyaloglást a buddhizmus számos formájában gyakorolják, és a tisztelettel járásra összpontosít. Ez azt jelenti, hogy minden lépést szándékos légzéssel, az egész test tudatosságával és mély hálával kell megtenni. A tudatos gyaloglás célja, hogy békésen összehozza a testét és a lelkét, és akár 10 perc alatt ellazuljon.

Ha inkább mozgás nélkül szeretne lazítani, próbálja ki a súlyozott takarót.

2. Bújjon be egy súlyozott takaró alatt

Sok ember számára az alvás ideális ellenszere a test és az agy helyreállításának sok órás munka után. Ha azonban rabja a munkának, előfordulhat, hogy nem tudja könnyen elhagyni a befejezetlen projekteket, és megengedhetni magának, hogy elaludjon.

Egy súlyozott takaró segíthet. Ez a fajta takaró 5 és 30 fontot nyom, és úgy van kialakítva, hogy segítsen úgy érezni magát, mint egy vigasztaló ölelés. Elméletileg a takaró „nyomásterápiát” biztosít, amely segít az idegrendszer rendezésében és a pulzusszám csökkentésében, amikor stresszes. A nyomásterápia növelheti az agyban felszabaduló szerotonin és oxitocin mennyiségét, ami a nyugalom érzéséhez vezethet.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy 20-30 percig maradjon a súlyozott takaró alatt. Az időtartam azonban Önön múlik, attól függően, hogy mennyi kényelmet és pihenést érez. Miután bebújt a súlyozott takaró alá, pillanatok alatt megtalálhatja az alvás módját.

Ha azonban úgy tűnik, hogy a súlyozott takaró önmagában nem segíti a gyors pihenést, érdemes zenét hozzáadni a keverékhez.

3. Hallgasson Otis Reddinget

A zene gyakran a jó hangulat serkentésének forrása. Ha rabja a munkának, és keresi a módját annak, hogy hogyan oldja a feszültséget, amelyet a termelékenységre való intenzív fókusz okozott, kapcsolja be kedvenc zenei streaming szolgáltatását, és kapcsoljon be néhány nyugtató hangot. A kutatások azt mutatják, hogy „a percenként 60 ütés körüli zene szinkronizálhatja az agyat az ütemmel”, és alfa-agyhullámokat hozhat létre. Ezek azok a hasznos agyhullámok, amelyek nyugodt állapotban jelennek meg.

Lehet, hogy kíváncsi, milyen típusú zenét találhat 60 ütés / perc sebességgel. Gondoljunk Otis Reddingre. A Spotify egy „60 bpm” nevű lejátszási listát tartalmaz, amely Redding számos dalát tartalmazza, például a „My Girl” és a „These Arms of Mine”. Ha nem rajong az old school dalokért, akkor a listán más előadókat és dalokat is talál. Saját kutatással is létrehozhat egyéni lejátszási listát, amely azonnal készen áll majd, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Amikor nyugtató zenét szeretne hallgatni, ne feledje, hogy nem szabad egyszerűen a zenéhez fordulni, mert a tudomány ezt mondja. Az olyan zene hallgatása, amely nem vonzza Önt, az nyugtató hatással ellenkező hatást fejtheti ki.

4. Itt repül a kismadár

A mosoly könnyű, gyors, és tele van relaxációs előnyökkel. Mindössze annyit kell tennie, hogy túllépjen azon a kínos helyzeten, amikor leül, vagy vigyorral az arcán sétál, semmi más ok nélkül, mint a kikapcsolódás. A kutatások azt mutatják, hogy egy olyan egyszerű cselekedet, mint a mosoly, hatékonyan csökkenti a szervezet stresszválaszának intenzitását és csökkenti a pulzusszámot a stresszes tevékenységek után. És mindez megtörténhet, függetlenül attól, hogy valóban boldognak érzi magát. 

Amikor mosolyog, az agya dopamint és endorfint szabadít fel, amelyek kémiai hírvivők, amelyek segítenek enyhíteni a hangulatot. Így a mosolygás alattomos - mégis hatékony - módja annak, hogy becsapja az agyát, hogy segítsen jól érezni magát.

Bónuszként a kutatások azt mutatják, hogy a mosoly segíthet vonzóbbnak tűnni. A skóciai Aberdeeni Egyetemen végzett tanulmányban a résztvevők olyan férfiakat és nőket találtak, akik szemkontaktust vettek fel és mosolyogtak, és jóképűbbek, mint azok, akik nem.

Ha igazán szeretne ellazulni, próbáljon meg mosolyogni a padlón fekve.

5. Feküdjön le a padlóra

Ha a munkától való függőség súlyos kimerültségi állapotba sodorta, és az egyetlen dolog, amire gondolhat, hogy lefekszik a földre, közelebb lehet az ellazuláshoz, mint gondolná. A Shakespeare-színészről elnevezett Alexander-technika egy különleges módot kínál a padlón való fekvésre, hogy oldja az izmok feszültségét.

A technika, más néven konstruktív pihenés, magában foglalja a háton való forgolódást, miközben a térde be van hajlítva és lábát a padlón tartja. Amellett, hogy segít a lazításban, az adott helyzet támogatja a gerincet. Ügyeljen azonban arra, hogy ne legyen túl elkényelmesedve. Hosszabb ideig a padlón fekve fájdalmat és merevséget okozhat. Csak néhány percig kell tartania az Alexander-technikát, hogy könnyedén érezze magát, és a mindennapi gyakorlás hosszabb távú eredményekhez vezethet.

Végszó

A munkától való függőség elviselhetetlen mennyiségű feszültséget és nyugtalanságot okozhat, ami után sürgősen megkönnyebbülést kereshet. De amíg nem veszi hozzá a bátorságot, hogy átalakítsa a munkához és a sikerhez való hozzáállását, addig ez a megkönnyebbülés ideiglenes. Számos módszer létezik, amelyeket a tudomány támaszt alá, és amelyek segíthetnek a rövid pihenés érzésében.

Bebizonyosodott, hogy a gyaloglás neurokémiai anyagokat bocsát ki, amelyek felelősek a stressz enyhítéséért. A súlyozott takaró alatt fekvés nyomásterápiát biztosít, amely segít az idegrendszer megnyugtatásában.

Ezen túlmenően, ha egy bizonyos ritmusban zenét hallgat, az agya alfahullámokat hozhat létre - azokat a hullámokat, amelyek relaxált állapotban keletkeznek. Megpróbálhat a földön feküdni is. A megfelelő vízszintes helyzet segíthet a túlórázásból fakadó feszültség oldásában. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja azonban annak, hogy a munkától függők nyugalmat találjanak, ha mosolyognak. A mosoly csökkenti a szervezet stresszreakcióját.

Ha túlteljesítő, aki abban is túl akar teljesíteni, hogy hogyan kell pihenni, éppúgy, mint a munkában, akkor fontolja meg, hogy körbejárja a háztömböt, hazatér, nyugtató dalokat kapcsol be, lefekszik a földre, magára húz egy súlyozott takarót, becsukja a szemét és egyszerre mosolyogni kezd.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen módszerrel csökkenthetem a munka okozta stresszt?

Az egyik hatékony módszer a gyaloglás, amely enyhíti a stresszt és a feszültséget, és endorfinokat szabadít fel az agyban.

Mit tehetek, ha alig van energiám a munka után?

Ha az erőteljes séta túl fárasztó, a lassabb ütemű gyalogos meditációban találhat segítséget, amely segít a lazításban és a test és a lélek békéjének összehozásában.

Melyik módszerrel gyorsan ellazulhatok?

Bújjon be egy súlyozott takaró alá, amely javítja az alvásminőséget és csökkenti a szorongást azáltal, hogy nyugtató érzést kelt az érintett testrészeken.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...