Hogyan lazuljon el gyorsan, ha munkafüggő

Végre elérte a munkanap végét - egy olyan nap végét, amely azzal kezdődött, hogy órákkal hamarabb kelt fel, hogy sikerüljön lerövidítenie a tennivalók listáját. Folytatódott az ebéddel az asztalnál fogyasztva, hogy ne veszítsen lendületéből, figyelmen kívül hagyja a családtagok és barátok hívásait, hogy elhárítsa a bűntudatot a figyelmetlensége miatt, és új projekteket vállalt, miután befejezte az előzőket. Sikerült elutasítania bármit, ami a pihenésre emlékezteti, így határozottan a munkájára és sikereire koncentrálhat. Most kimerült. És, legyünk őszinték: rabja a munkának.

Van köztünk olyan, aki tudja ezt, és megérti, hogy sürgősen össze kell szednie a bátorságát, hogy szembenézzen a megszállott munkastílusának egészségtelen, alapvető okaival. De egyelőre az egyetlen mentális energia, amit összegyűjthet, az a rész, amelyre szükség van ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan tud gyorsan ellazulni, hogy holnap újra belevághasson a munkába.

Íme 5 ideiglenes megoldás, amellyel csökkentheti a mentális kimerültségből eredő feszültségét a munkától való függőség miatt, amíg készen nem áll arra, hogy bátran törekedjen a munkához való hozzáállásának megváltoztatására.

1. Sétáljon egyet a lakása vagy háza körül

Miután bezárta a számítógépet, és ellépett az íróasztaltól, húzza fel a sétálócipőjét, és menjen kifelé. A gyaloglást már régóta a szellem és a test ellazításának egyik módjának tekintik. Valójában a kutatások kimutatták, hogy a gyors séta enyhíti a stresszt és a feszültséget, hasonlóan ahhoz, ahogy az aszpirin enyhíti a fejfájást.

Ennek oka az, hogy ez az alacsony hatású testmozgás endorfinok vagy relaxációt serkentő agyi vegyi anyagok felszabadulását váltja ki. Ha a munkahelyi függősége miatt korlátozott ideje maradt, akkor szerencséje van. Egy 10 perces séta biztosíthatja az elme újraterheléséhez szükséges stresszoldó előnyöket.

Ha a munka kimeríti, akkor olyan kevés energiája lehet, hogy az erőteljes séta nagyobb kárt okozhat, mint amennyit segít. Ekkor kipróbálhat egy lassabb ütemű gyalogos meditációt, amely segít a lazításban. A tudatos gyaloglást a buddhizmus számos formájában gyakorolják, és a tisztelettel járásra összpontosít. Ez azt jelenti, hogy minden lépést szándékos légzéssel, az egész test tudatosságával és mély hálával kell megtenni. A tudatos gyaloglás célja, hogy békésen összehozza a testét és a lelkét, és akár 10 perc alatt ellazuljon.

Ha inkább mozgás nélkül szeretne lazítani, próbálja ki a súlyozott takarót.

2. Bújjon be egy súlyozott takaró alatt

Sok ember számára az alvás ideális ellenszere a test és az agy helyreállításának sok órás munka után. Ha azonban rabja a munkának, előfordulhat, hogy nem tudja könnyen elhagyni a befejezetlen projekteket, és megengedhetni magának, hogy elaludjon.

Egy súlyozott takaró segíthet. Ez a fajta takaró 5 és 30 fontot nyom, és úgy van kialakítva, hogy segítsen úgy érezni magát, mint egy vigasztaló ölelés. Elméletileg a takaró „nyomásterápiát” biztosít, amely segít az idegrendszer rendezésében és a pulzusszám csökkentésében, amikor stresszes. A nyomásterápia növelheti az agyban felszabaduló szerotonin és oxitocin mennyiségét, ami a nyugalom érzéséhez vezethet.

Egyes szakértők azt javasolják, hogy 20-30 percig maradjon a súlyozott takaró alatt. Az időtartam azonban Önön múlik, attól függően, hogy mennyi kényelmet és pihenést érez. Miután bebújt a súlyozott takaró alá, pillanatok alatt megtalálhatja az alvás módját.

Ha azonban úgy tűnik, hogy a súlyozott takaró önmagában nem segíti a gyors pihenést, érdemes zenét hozzáadni a keverékhez.

3. Hallgasson Otis Reddinget

A zene gyakran a jó hangulat serkentésének forrása. Ha rabja a munkának, és keresi a módját annak, hogy hogyan oldja a feszültséget, amelyet a termelékenységre való intenzív fókusz okozott, kapcsolja be kedvenc zenei streaming szolgáltatását, és kapcsoljon be néhány nyugtató hangot. A kutatások azt mutatják, hogy „a percenként 60 ütés körüli zene szinkronizálhatja az agyat az ütemmel”, és alfa-agyhullámokat hozhat létre. Ezek azok a hasznos agyhullámok, amelyek nyugodt állapotban jelennek meg.

Lehet, hogy kíváncsi, milyen típusú zenét találhat 60 ütés / perc sebességgel. Gondoljunk Otis Reddingre. A Spotify egy „60 bpm” nevű lejátszási listát tartalmaz, amely Redding számos dalát tartalmazza, például a „My Girl” és a „These Arms of Mine”. Ha nem rajong az old school dalokért, akkor a listán más előadókat és dalokat is talál. Saját kutatással is létrehozhat egyéni lejátszási listát, amely azonnal készen áll majd, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Amikor nyugtató zenét szeretne hallgatni, ne feledje, hogy nem szabad egyszerűen a zenéhez fordulni, mert a tudomány ezt mondja. Az olyan zene hallgatása, amely nem vonzza Önt, az nyugtató hatással ellenkező hatást fejtheti ki.

4. Itt repül a kismadár

A mosoly könnyű, gyors, és tele van relaxációs előnyökkel. Mindössze annyit kell tennie, hogy túllépjen azon a kínos helyzeten, amikor leül, vagy vigyorral az arcán sétál, semmi más ok nélkül, mint a kikapcsolódás. A kutatások azt mutatják, hogy egy olyan egyszerű cselekedet, mint a mosoly, hatékonyan csökkenti a szervezet stresszválaszának intenzitását és csökkenti a pulzusszámot a stresszes tevékenységek után. És mindez megtörténhet, függetlenül attól, hogy valóban boldognak érzi magát. 

Amikor mosolyog, az agya dopamint és endorfint szabadít fel, amelyek kémiai hírvivők, amelyek segítenek enyhíteni a hangulatot. Így a mosolygás alattomos - mégis hatékony - módja annak, hogy becsapja az agyát, hogy segítsen jól érezni magát.

Bónuszként a kutatások azt mutatják, hogy a mosoly segíthet vonzóbbnak tűnni. A skóciai Aberdeeni Egyetemen végzett tanulmányban a résztvevők olyan férfiakat és nőket találtak, akik szemkontaktust vettek fel és mosolyogtak, és jóképűbbek, mint azok, akik nem.

Ha igazán szeretne ellazulni, próbáljon meg mosolyogni a padlón fekve.

5. Feküdjön le a padlóra

Ha a munkától való függőség súlyos kimerültségi állapotba sodorta, és az egyetlen dolog, amire gondolhat, hogy lefekszik a földre, közelebb lehet az ellazuláshoz, mint gondolná. A Shakespeare-színészről elnevezett Alexander-technika egy különleges módot kínál a padlón való fekvésre, hogy oldja az izmok feszültségét.

A technika, más néven konstruktív pihenés, magában foglalja a háton való forgolódást, miközben a térde be van hajlítva és lábát a padlón tartja. Amellett, hogy segít a lazításban, az adott helyzet támogatja a gerincet. Ügyeljen azonban arra, hogy ne legyen túl elkényelmesedve. Hosszabb ideig a padlón fekve fájdalmat és merevséget okozhat. Csak néhány percig kell tartania az Alexander-technikát, hogy könnyedén érezze magát, és a mindennapi gyakorlás hosszabb távú eredményekhez vezethet.

Végszó

A munkától való függőség elviselhetetlen mennyiségű feszültséget és nyugtalanságot okozhat, ami után sürgősen megkönnyebbülést kereshet. De amíg nem veszi hozzá a bátorságot, hogy átalakítsa a munkához és a sikerhez való hozzáállását, addig ez a megkönnyebbülés ideiglenes. Számos módszer létezik, amelyeket a tudomány támaszt alá, és amelyek segíthetnek a rövid pihenés érzésében.

Bebizonyosodott, hogy a gyaloglás neurokémiai anyagokat bocsát ki, amelyek felelősek a stressz enyhítéséért. A súlyozott takaró alatt fekvés nyomásterápiát biztosít, amely segít az idegrendszer megnyugtatásában.

Ezen túlmenően, ha egy bizonyos ritmusban zenét hallgat, az agya alfahullámokat hozhat létre - azokat a hullámokat, amelyek relaxált állapotban keletkeznek. Megpróbálhat a földön feküdni is. A megfelelő vízszintes helyzet segíthet a túlórázásból fakadó feszültség oldásában. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja azonban annak, hogy a munkától függők nyugalmat találjanak, ha mosolyognak. A mosoly csökkenti a szervezet stresszreakcióját.

Ha túlteljesítő, aki abban is túl akar teljesíteni, hogy hogyan kell pihenni, éppúgy, mint a munkában, akkor fontolja meg, hogy körbejárja a háztömböt, hazatér, nyugtató dalokat kapcsol be, lefekszik a földre, magára húz egy súlyozott takarót, becsukja a szemét és egyszerre mosolyogni kezd.

Forrás: lifehack.org


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: