Hogyan lehet motivációt találni a komfortzónán kívüli dolgok megtanulására

olvasás

Az egyik legjobb módja annak, hogy emberként növekedjünk és fejlődjünk, ha folyamatosan tanulunk, amennyit csak tudunk. A tanulás új ismeretekre és új készségekre tanít bennünket, emellett az agyunkat is éberen és aktívan tartja. A tanulás nagyszerű, de néha elveszítheted a motivációt a tanuláshoz. Ez még nehezebb lehet, ha valamit a komfortzónádon kívül kellene megtanulnod.

A legfontosabb dolog, amit emlékeznünk kell, ha tanulásról van szó, akár a komfortzónádon belül, akár azon kívül, az az, hogy a motivációt neked kell megtalálnod. De hogyan lehet motivációt szerezni a tanuláshoz?

Íme 10 módja annak, hogy megtaláld a motivációt, hogy bármit is megtanulj a komfortzónádon kívül.

1. Tudd meg, hogy miért halogatsz

A halogatás az egyik legnagyobb oka annak, hogy az embereknek nincs motivációjuk a tanuláshoz. Tehát annak meghatározása, hogy miért halogatod a tanulást, az egyik első lépés az ihlet megtalálásához.

Számos oka lehet annak, hogy miért halogatsz. Íme néhány példa:

  • Aggódsz, hogy kudarcot vallasz.
  • Unalmasnak találod a tanulást.
  • Várod a tökéletes kezdést.
  • Levertnek érzed magad.
  • Nem tudod, hogy hol kezdjed.

Ha már tisztában vagy a motiváció hiányának okával, elkezdhetsz dolgozni a hiba kijavításán és a visszatérésén.

2. Tudd meg, hogy miért csinálod

Amellett, hogy megtudod, hogy miért halogatod a tanulást, arra is emlékeztetned kell magadat, hogy miért tanulsz. Ennek a végcélnak a szem előtt tartása lehet az összes motiváció, amelyre szükséged van ahhoz, hogy végül elérd a céljaidat.

Mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért akar tanulni, és nem mondhatod, hogy a tiéd ugyanaz, mint valaki másé. Ez azt jelenti, hogy át kell gondolnod, mi a legfontosabb számodra.

Lehet, hogy egyszerűen fejleszteni szeretnéd magadat, egy következő lépést tennél a karrierlétrán, vagy lehet, hogy átképeznéd magát, és valami teljesen más. Nem számít, milyen indokod van a tanulásra, annak kiderítése, hogy miért csinálod, motiválhatja a tanulást, amelyre szükséged lehet, és segít eljutni oda, ahová szeretnél.

3. Bontsd le apró lépésekre

Néha azért hiányzik a motiváció, mert úgy érzed, hogy túlterhel már a gondolat is, hogy mennyi mindent kell megcsinálnod. Lehet, hogy magától értetődőnek hangzik, de az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha kezelhetőbb darabokra bontod az anyagot.

Gondold át, hogy mennyi fér bele reálisan  egy darabba, majd rendelj hozzá egy pontot. Ez lehet egy nap vagy egy hét, a végső határidőtől függően. Ha egyszer lebontod, látni fogod, hogy nem olyan ijesztő, mint amilyennek tűnt, hogy lesz, és meg tudod csinálni.

Fontos megjegyezni, hogy te irányítasz, ami azt jelenti, hogy eldöntheted, mekkorák lesznek a darabok, és milyen gyakran összpontosítasz rájuk.

4. Válassz jutalmat

Természetünknél fogva egyszerű lények vagyunk, és ha úgy érezzük, hogy jól csináltunk valamit, valamiféle jutalomra vágyunk. Nem számít, hogy mi a feladat, vagy mit akarunk csinálni, ha megjutalmazzuk magunkat, legközelebb sokkal jobban fogunk próbálkozni. Ez segíthet abban, hogy nagymértékben javítsuk a tanulási motivációnkat.

A jutalomnak nem kell hatalmasnak lennie. Néha ez lehet a kedvenc csokoládéd, egy kis szabadidő egy könyv olvasására, vagy akár egy kellemes forró fürdő. Bármi is legyen, keményen fogsz próbálkozni, ha tudod, hogy valami pozitív dolog várható a jövőben.

5. Ragaszkodj egy rutinhoz

Lehet, hogy a rutinhoz való ragaszkodás gondolata nem tűnik izgalmas módszernek a tanulási motiváció felkeltésére, de az igazság az, hogy valójában az egyik legértékesebb megközelítés lehet.

A rutinokkal az a helyzet, hogy hozzászokhatunk hozzájuk. Amikor ugyanazt a dolgot és ugyanabban az időben vagy ugyanabban a sorrendben csinálod, akkor kezdesz úgy gondolni rá, mint egy szokásra, amit csinálsz, nem pedig olyasvalamire, amin sokat kell gondolkodnod. Míg a tanulásra kell összpontosítanod és nem kell az adott feladatra gondolnod, akkor nem kell kifogásokat keresned, hogy ne tegyed meg.

6. Törekedj a megértésre, ne csak a memorizálásra

Amikor a tanulásról van szó, az idő nagy részében úgy érezheted magadat, mint egy szivacs, amely megpróbálja magába szívni az összes tudást, és megtartani az agyában. Természetesen ez részben igaz, de mindig mindent meg kell próbálnod megérteni.

Ez nemcsak abban segít, hogy sikeres legyen a tanulás, hanem abban is, hogy összpontosíts, ha megpróbálod értelmezni a témát, ahelyett, hogy csak elolvasnád és meg akarnád jegyezni. Sokkal érdekesebbnek fogod találni, ami viszont segít motiváltnak maradni, és a végcélod felé törekedni.

7. Legyen rövid és édes

Valószínű, hogy nehéz lesz hosszú ideig tanulnod, különösen, ha sok más dologra kell összpontosítanod az életedben. Ez azt jelenti, hogy az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz a tanulási motiváció fenntartása érdekében, ha rövid és édes marad.

Ha rövid sorozatban tanulsz, megengeded, hogy az elméd a feladatra összpontosítson, majd pihenjen. Ez segít megőrizni a motivációt, és több rövidebb tanulási szakaszban is részt vehetsz, és ezeket szétoszthatod a nap folyamán.

8. Ismerd fel, hogy nem maradhatsz állandóan motivált

Bár mindent meg kell tenned, hogy motivált maradj, emlékezned kell arra is, hogy néha egyszerűen nem fogod motiváltnak érezni magadat. Senki – még a legsikeresebb emberek sem – sem érzi magát állandóan motiváltnak. Ez nem jelenti azt, hogy kevésbé elkötelezettek annak iránt, amit csinálni szeretnének, vagy hogy kevesebb esélyük van arra, hogy célba érjenek.

Ha felismered, hogy rendben van, ha nem vagy mindig motivált, akkor elkezdheted megérteni, mit tehetsz a motiváció visszaszerzése és az előrelépés érdekében.

9. Tanulj valakivel

Azt tapasztalhatod, hogy a tanulási motiváció hiánya mögött a magányosság áll. Társas lények vagyunk, ami azt jelenti, hogy mások közelében kell lennünk, hogy a legjobban érezzük magunkat.

Ez nem csak a barátságokban, hanem a tanulásban is így van. Ha valaki mással tanulhatsz, sokkal motiváltabbnak érzed magadat a tanulásban. Nemcsak az együtt töltött időt várod majd, de ötleteket is kaphattok egymástól. Valamennyire kötelességednek is érzed majd, hogy velük tanulj, ami azt jelenti, hogy szeretnél tanulni és minél többet megtudni.

10. Gondoskodj magadról

Ha azt szeretnéd, hogy az agya a lehető legjobban működjön, meg kell győződnöd arról, hogy megfelelően gondoskodsz róla. Az öngondoskodás a legegyszerűbb dolognak tűnhet, de tényleg megéri.

Amikor gondoskodsz magadról, a mentális egészségedről, a fizikai egészségedről és a kapcsolati problémákról is gondoskodnod kell. Nagyon sokféleképpen gondoskodhatsz magadról, és tudnod kell néhány alapvet, ha többletmunkádra szeretnél koncentrálni.

A legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, az az, hogy jól étkezz, és igyál sok vizet és egyéb hidratáló italokat. Emellett aktívnak kell maradnod, és annyit kell edzened, amennyit csak tudsz, mivel az aktív tevékenységekről ismert, hogy valóban pozitívan befolyásolják az összpontosítást.

Arra is ügyelned kell, hogy minél többet aludj, mert a fáradtság sosem jár jól a tanulással. Ettől lomhának érezheted magát, és elveszítheted a koncentrációt.

Végső gondolatok

Valójában rajtad múlik, hogy megtalálod-e a saját motivációdat a tanuláshoz. Mire vársz még?

Gondold át, mit tanulsz, mennyi időd van, és hogyan teheted ezt egy kicsit könnyebben kezelhetővé. Ezután kezdhetsz gondoskodni arról, hogy elérd ezeket a végső célokat, bármi is legyen az.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az egyik legjobb módja annak, hogy emberként növekedjünk és fejlődjünk?

Az egyik legjobb módja annak, hogy emberként növekedjünk és fejlődjünk, ha folyamatosan tanulunk, amennyit csak tudunk. A tanulás új ismeretekre és új készségekre tanít bennünket, emellett az agyunkat is éberen és aktívan tartja.

Mi a halogatás és miért fontos annak meghatározása?

A halogatás az egyik legnagyobb oka annak, hogy az embereknek nincs motivációjuk a tanuláshoz. Tehát annak meghatározása, hogy miért halogatod a tanulást, az egyik első lépés az ihlet megtalálásához.

Mi a legjobb módja annak, hogy kezelhetőbbé tegyük a tanulást?

Néha azért hiányzik a motiváció, mert úgy érzed, hogy túlterhel már a gondolat is, hogy mennyi mindent kell megcsinálnod. Lehet, hogy magától értetődőnek hangzik, de az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha kezelhetőbb darabokra bontod az anyagot. Gondold át, hogy mennyi fér bele reálisan egy darabba, majd rendelj hozzá egy pontot. Ez lehet egy nap vagy egy hét, a végső határidőtől függően. Ha egyszer lebontod, látni fogod, hogy nem olyan ijesztő, mint amilyennek.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...