Hogyan ne aggódj a jövő miatt: 8 praktikus technika

aggódás

Előfordult már, hogy keveset aludtál, amikor valami miatt aggódtál, ami még meg sem történt? A jövő miatti aggódás megzavarta termelékenységedet vagy a hangulatodat? Ha igen, itt az ideje megtanulni, hogyan lehet néhány egyszerű technikával abbahagyni az aggódást.

Az aggodalom mindannyiunkkal megtörténik, különösen, ha fontos eseményekről, emberekről és dolgokról van szó.

Míg a szorongás az élet normális velejárója, az aggódás az értékes időnk és energiánk pazarlása. Aggodalomra ad okot, amikor a legrosszabb forgatókönyveket mérlegeljük, amelyek szinte biztosan soha nem fognak megvalósulni.

Bár lehet, hogy soha nem tanuljuk meg, hogyan kell teljesen abbahagyni a jövő miatti aggódást, vannak módszerek, amelyek segíthetnek jobban kezelni ezt az aggodalmat, így időt takaríthatunk meg magunknak. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogy hogyan kell ezt megtenni.

Hogyan pazarol időt és energiát az aggodalom

"Az aggodalom soha nem fosztja meg a holnapot a bánattól, hanem csak a ma örömétől foszt meg." -Leo F. Buscaglia

Az aggodalom kezelésének része az, hogy tisztában vagyunk a költségekkel. Amikor tudatosítjuk, jobban tudunk proaktív megoldásokat létrehozni, hogy minimalizáljuk vagy kiküszöböljük ezt a költséget, és relaxációs technikák segítségével javítsuk mentális egészségünket.

Mibe kerül a jövő miatti aggódás?

  • Az aggodalom valamiért, ami még meg sem történt, értékes mentális erőt és időt használ fel.
  • Az aggodalomra való összpontosítás nemcsak megnehezíti a teendők listájának kezelését, hanem megakadályozza, hogy meglásd a lehetőségeket vagy a hozzájuk vezető lépéseket.
  • A jövő miatti aggodalom egyben energiaelszívás is, így még több aggodalomra ad okot. Az aggodalom akkor a legerősebb, ha kevés az energiád.
  • Ez egy jelen pillanatnyi öröm-zúzó, amely nemcsak az energiádat, hanem a hangulatodat is csökkentheti.
  • Az aggodalom nem visz olyan helyre, ahol minden rendben van. Valójában az ellenkezőjét teszi.
  • A jövő miatti aggódás egy ördögi kört hoz létre, amelyben egyre több aggodalomra ad okot a jövő miatt.

8 ötlet, hogy hogyan hagyd abba az aggódást

Amikor azon kapom magam, hogy aggódom a jövő miatt, a következő technikákat használom az aggodalom kezelésére.

1. A Mindfulness gyakorlása

Mivel a jövő miatti aggódás a jövőbe visz bennünket, semmi sem oldja meg gyorsabban az aggodalmat, mint a jelen pillanatban való éberség, amivel uralni tudjuk a gondolatainkat és az érzelmeinket.

Nézz körül, és vedd észre, mi vesz körül. Használd az öt érzékszervedet és írd le a közvetlen környezetedet.

Ha az érzékszerveid segítségével tudomásul veszed a környezetét, az nagyszerű módja annak, hogy belerántsd magad a jelen pillanatba, ahol a jövővel kapcsolatos aggodalmak nem zavarhatnak.

2. Lélegezz mélyen

Észrevetted már valaha, hogy hogyan lélegzel, amikor aggódsz? Ha nem, a következő alkalommal, amikor aggasztó gondolatokat tapasztalsz egy jövővel kapcsolatos eseménnyel kapcsolatban, ellenőrizd a légzésedet. A krónikus aggodalom hatással lehet testi egészségünkre, ha hagyjuk, hogy ez hosszú távra kiterjedjen. Az aggodalom hatására a légzésünk felszínessé válik, a mély légzés pedig segíthet ellazulni , csökkenteni a szorongó gondolatokat és kizökkenteni az aggodalom módból.

Íme két módszer a mély lélegzetvételhez és a relaxációhoz:

A 4, 4 és 4 technika

Próbáld ki most, és vegyél mély levegőt az orrodon keresztül négy másodpercig. Tartsd bent négy másodpercig, majd engedd ki a levegőt az orrodon vagy a szádon keresztül négy másodperci. Csináld ezt négyszer.

Ügyelj arra, hogy ezt a technikát lassan végezze, nehogy szédülni kezdj.

Oxitocin légzés

Valójában az erős oxitocin hormont bocsátja ki az agyba. Ez ugyanaz a hormon, amely akkor szabadul fel, amikor megölelsz vagy megcsókolsz valakit, akit szeretsz.

Az oxitocin légzést a következőképpen kell elvégezni:

Vegyünk egy nagyon mély lélegzetet, hogy a hasunkat megtöltsük levegővel. Ha úgy érzed, hogy a hasa annyira kitágul, hogy már nem tudsz több levegőt beszívni, lassan engedd ki egy hallható „Haaaaaaaaaaaahhh” hanggal.

Ismételd meg ezt a technikát néhányszor, amíg úgy nem érzed, hogy ellazultál. Az aggódás utálja a mély légzést, ezért ez az egyik leggyorsabban és legkönnyebben használható technika.

3. Fejezz ki extra hálát

Amint azt valószínűleg már tudod, az aggodalom negatív gondolatokat és érzéseket szül. A hála pont az ellenkezőjét teszi.

Mivel az agyad nem tud egyszerre pozitív és negatív gondolatokat gondolni, a hála egy nagyszerű technika, amelyet akkor használhatsz, ha meg akarod tanulni, hogyan hagyd abba az aggódást. Arról nem is beszélve, hogy ezt bárhol és bármikor megteheted, különösen akkor, ha csak néhány szabad perced van.

Gyakran gyakorlom a hálát, amikor aggodalom ébreszt fel az éjszaka közepén. Amikor ez megtörténik, elkezdem felsorolni mindazokat a dolgokat, amelyekért hálás vagyok, amíg vissza nem alszom. Úgy működik, mint egy bűbáj.

A kezdéshez nézz körül. Kezdd el legalább három olyan dolog felsorolását, amelyekért hálás vagy. Ez lehet a szék, amelyen ülsz, vagy a lábadnál alvó háziállat.

Mielőtt észrevennéd, a hála érzése váltja fel az aggodalom okozta negatív érzést.

4. Tedd fel a „mi lenne, ha” kérdést

Túlságosan gyakori, hogy félre akarjuk tenni az aggodalmakat, különösen akkor, ha szoros a projekt határideje vagy a naptár tele van kötelezettségekkel. Ez azonban csak arra ösztönzi az aggodalmat, hogy még tovább maradjon, így nem hatékony módja annak, hogy megtanuljuk, hogyan hagyjuk abba az aggódást.

Ahelyett, hogy megpróbálnád figyelmen kívül hagyni az aggodalmat, inkább hagyd és tegyed fel magadnak a következő kérdést: „Mi van, ha valóban megtörténik az, ami miatt aggódom?”

Miután megkaptad a választ, tedd fel magadnak ezt a következő kérdést: „Akkor mi történne?” Addig tedd fel újra és újra a kérdést, amíg el nem fogy az „akkor mi van”.

Mindig azt tapasztalom, hogy ennek a gyakorlatnak a végzése megnyugtatja az aggodalmat. Én is felkészülök egy tervvel, ha valóban megtörténik az, ami miatt aggódom.

5. Vedd vissza az irányítást

„Ha egy probléma megoldható, ha a helyzet olyan, hogy lehet tenni ellene, akkor nem kell aggódni. Ha nem javítható, akkor nincs segítség az aggodalomra. Semmi haszna nincs az aggódásnak.” – A Dalai Láma

Mi felett rendelkezel? Mit tudsz javítani? Mit tehetsz, hogy ne történjen meg, ami miatt aggódsz?

Sokunkban az aggodalom azt az érzést kelti, hogy nincs ellenőrzésünk a dolgok felett és nem vagyunk biztonságban. Ha olyan dolgokat teszünk, amelyek ellenőrzésünk alatt állnak, az segít visszaszerezni az irányítás és a biztonság érzéseit.

6. Feszítsd meg és engedd el

Amikor aggódsz, gyakran érzel szorító érzést a gyomrodban, a mellkasodban vagy a torkodban? Használd ezt a feszességet, hogy segítsen ellazulni.

Feszítsd meg a testednek minden izmát. Feszítsd meg a lábad, szívd be a gyomrod, szorítsd össze a feneked, feszítsd meg a karod és szorítsd ökölbe a kezed. Tartsd az izmaidat ebben a feszes helyzetben csak egy pillanatra, majd engedd el az összes izmodat.

Ezt a technikát progresszív izomrelaxációnak nevezik. Segít leküzdeni az aggodalmat és a stresszt azáltal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mit érez a test, amikor ellazult állapotban van.

7. Használd az aggodalmat mérőeszközként

Az aggodalom nagyszerű mérőeszköz, amely tudatja velünk, mi a fontos és mi nem. Ha meg akarod tanulni, hogy hogyan hagyd abba az aggódást, hangolódj a mérőműszerre.

Mennyire fontos az, ami miatt aggódsz egy 1-10-ig terjedő skálán? Ha 5-öt vagy kevesebbet adtál, tedd fel magadnak ezt a kérdést: „Mivel ez a dolog, ami miatt aggódom, nem túl fontos, mi okozza valójában az aggodalmat?”

Ha 5-ös vagy magasabb értéket adtál, akkor itt az ideje, hogy az aggodalmat a cselekvés motivációjává változtassa.

8. Írd meg vagy beszéld ki

Ha nem érzed jól magadat és nem akarod kibeszélni az aggodalmaidat és az érzelmeidet egy barátoddal, családtagoddal, életvezetési tanácsadóddal vagy más megbízható szakemberrel, próbálj meg írni róla. Vesd az egészet papírra, majd dobd el a papírt.

Ha a jövővel kapcsolatos aggodalmaidról írsz, leveszed a válladról a terhet, és több tisztaságot és tudatosságot teremtesz.

Végső gondolatok

Az aggódással nincs semmi baj. Ha legközelebb azon kapod magad, hogy aggódsz a jövő miatt:

  • Tudatosítsd, hogy mibe kerül az aggodalom.
  • Használj egy vagy több aggodalomcsillapító technikát.
  • Ne feledd, hogy nem vagy egyedül, ha aggódnod kell (mindannyian csináljuk).

A fenti lépések követésével gondtalanabb életet élhetsz, így visszanyerheted az értékes idődet és produktív maradhatsz.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Question 1: Mi az aggodalom hatása a mentális egészségre?

Answer: Az aggodalom értékes mentális erőt és időt használ fel, ami megnehezíti a teendők listájának kezelését, és megakadályozza, hogy meglásd a lehetőségeket vagy a hozzájuk vezető lépéseket. Az aggodalom egy jelen pillanatnyi öröm-zúzó, amely csökkentheti az energiát és csökkentheti a hangulatot is.

Question 2: Milyen hatékony lehet az aggodalom kezelésében a Mindfulness gyakorlása?

Answer: A Mindfulness gyakorlása az aggodalom kezelésének hatékony módja lehet, mert a jelen pillanatban való éberséggel uralni lehet a gondolatokat és az érzelmeket. Az öt érzékszerv használatával javítható a jelenlét, és segítséget nyújthat az aggodalom csillapításában.

Question 3: Mi a következménye a jövő miatti aggódásnak?

Answer: A jövő miatti aggódásnak ördögi köre van, melyben egyre több okot ad a jövő miatti aggódásra, ami még több energiát vesz el. Az aggodalom nem visz olyan helyre, ahol minden rendben van, valójában az ellenkezőjét teszi.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...