Hogyan ne veszítse el a figyelmet a munkahelyén? Próbálja ki ezt a 6 tippet

macbook

Önnel is megtörtént már, hogy egy fontos projekten vagy feladaton kezdett el dolgozni, azonban nem volt képes arra koncentrálni? Vagy folyamatosan eltért a munkájától, a telefonját ellenőrizgette vagy az internetet böngészte? A figyelem elvesztése sok embernél jelent nagy problémát, ugyanis a figyelem nagyon egyszerűen elterelhető, így nagyon könnyen azon kaphatja magát, hogy az Instagramot, a Facebookot vagy az internetes boltokat böngészi. Jó hír, hogy nem csak Ön küzd ezzel a problémával és több tipp is létezik ennek megoldására.

A nem elegendő figyelem nem csupán a felnőttek, hanem a serdülők és a gyerekek számára is problémát jelent. És míg sokan küzdenek ellene, mások a szőnyeg alá söprik a problémát. Ha a második csoportba tartozik, tudnia kéne, hogy a figyelem nem csupán a munkateljesítményünket, hanem a stressz szintjét és a motivációt is befolyásolja.

A nem megfelelő mértékű figyelem stresszt okoz és negatívan hat a motivációra. Néha burnout-hoz, tehát kiégéshez vezet.

Pszichológusok és számos olyan szakértő, akik tisztában vannak a probléma súlyosságával, az évek során számos tanulmányt végeztek. Egy kiterjedt kutatás, amely szerzője Cal Newport, elmagyarázza a mély koncentráció fontosságát és annak módját.

A már említett kutatás mellett, amellyel cikkünkben foglalkozni fogunk, könyvek is tárgyalják ezt a témát. Ha felkeltették érdeklődését, a következő kiadványt keresse a könyvesboltokban: Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life alebo Can I Have Your Attention?: Inspiring Better Work Habits, Focusing Your Team, and Getting Stuff Done in the Constantly Connected Workplace. 

Nézzük meg azonban Cal Newport tanulmányát, és soroljunk fel néhány praktikus tanácsot és tippet, amelyek segítségére lehetnek figyelemhiány leküzdésében.

Tudományos szempont

Cal Newport szerint a mély koncentráció javítja a munkát és a személyes készségeket, valamint olyan lehetőségeket kínál, amelyekkel jobb eredményeket érhet el a munkában. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő mértékig fókuszálunk az általunk végzett munkára, jó, sőt, kiváló eredményeket érhetünk el.

Azonban nem csupán Cal Newport foglalkozik ezzel a témával. Nir Eyal az egyik kiadványában összegzi a vezető elméleteket és a korszerű kutatásokat. Ezek alapján létrehozta azon dolgok egyenletét, amelyek a leginkább elterelik a figyelmet. A szerző állítja, hogy az ok, amiért a gondolataink elkalandoznak a munkáról legfőképpen az, hogy valamitől mi magunk menekülünk.

Az első lehetőség a kudarctól való félelem. Nem szeretnénk olyasmibe belevágni, amiben nem vagyunk biztosak, hogy jól fog elsülni. Éppen ezért inkább a sorozatok vagy a televízió nézését, esetleg számítógépes játékok játszását válasszuk. Ezek a tevékenységek kényelmesebbek és gyakran szórakoztatóbbak is. Sajnos, azonban nem visznek minket előre.

A másik lehetőség az unatkozás. Néhány dolog egyszerűen untat minket, legfőképpen ezért menekülünk tőlük.

Egy következő lehetőség a stressz vagy az időhiány. Ahelyett, hogy céljainkon dolgoznánk, menekülünk előlük, ugyanis úgy véljük, már késő.

Számos elmélet és lehetőség létezik, miért menekülünk a feladataink elől és miért nem vagyunk képesek azokra összpontosítani. Ahhoz, hogy küzdeni tudjunk ezzel a problémával rá kell jönnünk az okára.

Amint rájön, miért menekül a munkája elől, kezdje el blokkolni a zavaró tényezőket. Ide tartoznak a közösségi hálózatok értesítései, a telefonhívások, az SMS-ek és egyebek. Kapcsolja ki a Wi-Fi-t vagy a mobil adatforgalmat. Ha megteheti, kapcsolja be a ne zavarjanak módot. Meglátja, munkája sokkal gördülékenyebb lesz.

Most, hogy már tudja, mi az oka a figyelemhiánynak (unalom, félelem, stressz) és mi támogatja a munkától való menekülést (közösségi hálózatok, üzenetek, telefonhívások), áttérhetünk a cikk azon részére, ahol 6 tippet adunk, amelyek segítenek javítani a koncentrációt. Ugyanis a mobiltelefon vagy az internet kikapcsolása néha nem elegendő.

1. Fizikai aktivitás

Azt, hogy a fizikai tevékenység jótékony hatással van a koncentrációra, több tudományos tanulmány is bizonyította.

Egy cikk szerint, amelyet a Harvard’s Health Blogon jelent meg, a testmozgás segíti a memóriát és az általános gondolkodást. A testmozgás előnyei közvetlenül abból adódnak, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát, leküzdi a gyulladásokat és serkenti a növekedési faktorok felszabadulását - az agyban lévő vegyi anyagok, amelyek befolyásolják az agysejtek egészségét és az új erek növekedését az agyban.

Ahhoz, hogy koncentrálni tudjon, nem kell naponta két-három órát edzenie. Elegendő, ha legalább heti háromszor mozog. Menjen futni vagy sétálni a szabadba.

A koncentráció növelésének további bevált módszerei közé tartozik a meditáció, a csökkentett koffein bevitel, az egészséges táplálkozás, a megfelelő hidratálás és az elegendő alvás (legalább 7 óra).

2. Elektronika 

Amint már említettük is, az elektronika hat a leginkább a koncentráció csökkenésére. Egy olyan új típusú zavaró tényezőről van szó, amely körülbelül húsz évvel ezelőtt még nem létezett. Az embereket legfeljebb a hagyományos telefonok zavarhatták, amelyek azonban csak párszor csörögtek naponta.

A telefon kikapcsolása azonban nem a legjobb megoldás, amellyel harcolhatunk az általa létrehozott zavarással. Sőt, nem is mindenki engedheti ezt meg magának. Néhány személy munkája összefügg a mobiltelefonokkal.

Hogyan lehet dolgozni ebben az esetben? A Google Play vagy az AppStore boltokban számos alkalmazást talál, amelyek segítenek csökkenteni a zavarást. A Stay Focused, a Rescue Time, a Cold Turkey és egyebek is közkedveltek. Ezek fő funkciója az értesítések blokkolása.

3. Saját gondolatok

Ha megszabadulunk az összes külső “zavaró tényezőtől”, mint például a mobiltelefonok és értesítések, a belsők fognak felbukkanni. Ezek a saját gondolataink. Sajnos, ezekkel nem lehet egyetlen alkalmazás letöltésével megküzdeni.

Az egyik módszer, hogyan tud a zavaró gondolataival küzdeni, a nagy mértékű önkontroll. Ez például meditációval vagy testedzéssel tanulható. Sőt, a friss levegőn tett rövid séta is segíthet.

A fő cél kitisztítani a fejét a nem kívánt gondolatoktól és a legfontosabbakra fókuszálni.

Néhány tudós a zenét is ajánlja. Leginkább olyat, amely nem tartalmaz szöveget és kizárólag a dallamról van szó. Ha ilyen típusú koncentrációt szeretne kipróbálni, próbálja ki a Spotify specializált lejátszási listáját vagy az Apple Music-ot. Esetleg az olyan alkalmazásokat, mint a Brain-fm vagy a Noisly.

Speciális lejátszási listák hallgatásához olyan minőségi fülhallgatóra lesz szüksége, amely elnyomja a környezeti zajokat. Válogasson kedvezménnyel a Hej.sk internetes boltban

4. Munkahelyi szokások

A munkahelyi szokásokkal kapcsolatban léteznek olyan tévhitek, amelyek valójában negatív hatással vannak a koncentrációra. Az egyik ilyen tévhit, hogy a multitasking hatékony és praktikus. Az Amerikai Pszichológiai Szövetség és több szakértő szerint azonban ennek pont az ellenkezője igaz.

Ha több dolgot végzünk egyszerre, csökken a produktivitásunk és a motivációnk. Ha egy adott pillanatban két, három vagy akár négy tevékenységre is figyel, akkor egyiket sem fogja 100 %-osan teljesíteni.

Ha nem tud motivációt szerezni és mindig több feladatot végez egyszerre, egyszerűen próbálja ki a sikeres és praktikus módszereket. Az egyik ilyen a blokkolás.

Az időblokkokkal történő tervezés számos ember által közkedvelt módszer. Egy olyan tervezési rendszerről van szó, amely segítségével ellenőrzése alatt tarthatja az idejét. Ahelyett, hogy túlórázna és úgy fejezné be a munkáját, amelynek már készen kellene lennie, a családjával vagy a barátaival töltheti az idejét.

A blokkolás nagyon egyszerű. Naplójába, egy alkalmazásba vagy csak egy papírra minden nap jegyezzen fel két-három órát, amikor teljesen koncentrálni fog. Ezt az időt például munkára vagy személyes életére is fordíthatja. Csupán Önön múlik. Ahhoz, hogy a technika működjön, megfelelő időt kell találnia, amikor a blokkot használni fogja. Néhányan délelőtt, míg másik délután tudnak jobban koncentrálni.

A két vagy három órás blokkon belül a legfontosabb betervezett projekteken vagy feladatokon kéne dolgoznia.

A Pomodoro technika a második lehetőség. Célja, hogy időblokkok segítségével maximalizálja a produktivitást. Az igényes feladatokat vagy a nagy projekteket egyszerűen 25 perces szekvenciákba ossza be.

Néhányuknak 25 perc munka kevésnek tűnhet, esetleg azt is gondolhatják, hogy az egész technika nagyon egyszerű. Az igazság azonban az, hogy ebben a 25 percben 100%-ban kizárólag a munkára koncentrálhat anélkül, hogy a kezébe venné a telefonját és válaszolna egy üzenetre vagy hívásra.

Igényes és kemény munka mellett a szünetekről sem szabad megfeledkezni. Ezek nem csupán a pszichére, hanem az agyra is jó hatással vannak.

5. Munkaterület

A térnek, ahol dolgozunk, tisztának és rendezettnek kéne lennie. Nem szabadna szükségtelen dolgoknak lenniük rajta. Ha munkaasztalán egy csomó felesleges papír, szerződés esetleg csésze vagy pohár található, takarítsa azt el.

Az ember akkor tud a legjobban koncentrálni, amikor a külső hatások nem zavarják. Az asztalon lévő papírok vagy egyebek vonzani fogják figyelmét. Ha rendetlenség veszi körül, úgy fogja érezni magát, mintha káoszban ülne. Így a figyelemhiány mellé stressz is társul. És ez további olyan problémákkal jár, amelyeket biztosan el szeretne kerülni.

Meglepő módon a helyiségben lévő hőmérséklet is fontos. A Cornell University tanulmányából kiderült, hogy a hideg körülmények között dolgozó munkavállalók több hibát követtek el, mint azok, akik melegben dolgoztak. Ha a helyiség hőmérséklete 20 Celsius-fokról 25-re emelkedett, a munkahibák hihetetlen 44%-kal csökkentek. Az munka összteljesítménye körülbelül 150%-kal javult.

Ha úgy tűnik, hogy nem tud jól koncentrálni a munkájára, egyszerűen fűtsön be.

6. Viselkedési eszközök

Számos személy problémája, hogy még ha próbál, akkor sem tud a munkára összpontosítani. Nem elég szigorúak magukkal. Ha Ön is ebbe a csoportba tartozik, kipróbálhatja a viselkedési eszközöket. Az egyik ilyen a Focusmate, amely ún. szociális nyomást és felelősséget gyakorol Önre a feladatok elvégzése során.

Az eszköz lehetővé teszi, hogy egy ismeretlen személlyel tervezze meg az idejét, amikor egy bizonyos feladaton szeretne dolgozni. Ezt követően ebben az időben mindketten figyelni fognak egymásra. A Focusmate legfőképpen külföldön nagyon közkedvelt, azonban hazánkban is használhatja.

Egy következő érdekes eszköz a Strickk. Ez ún. averziót használ a veszteségek ellen. Ez annyit tesz, hogy a regisztrációt követően egyértelmű célokat és egyéni lépéseket fog meghatározni, amelyeket meg kell tennie azok elérése érdekében. Ezt követően, ha ezeket nem fogja betartani vagy nem éri el a kívánt célt (az Ön által meghatározott időpontig), fizetnie kell. Az ár több paramétertől is függ. Mindent megtalál a szerződésben, amellyel egyet kell értenie a regisztrációt követően.

Összefoglalás

Számos módon tudja javítani a figyelmét és összpontosítását. Az, hogy ezek közül melyeket fogja használni, kizárólag Önön múlik. Akár kombinálhat is néhányat. Ennek köszönhetően kétszeres, vagy akár háromszoros eredményeket is elérhet. Fogadja meg tanácsainkat és meglátja, hogy munkamódszere azonnal megváltozik.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi okozhatja a figyelem elvesztését?

Ok lehet a telefon, az internet böngészése, a social media, de az is előfordulhat, hogy valamitől menekül az ember.

A figyelemhiány milyen hatásokkal járhat?

Az érintetteknél stresszt okozhat a figyelemhiány, negatívan hat a motivációra és kiégéshez is vezethet.

Hogyan lehet javítani a figyelemre?

A mély koncentráció javítja a munka és a személyes készségeket, valamint olyan lehetőségeket kínál, amelyekkel jobb eredményeket érhet el a munkában. Egy tanulmány és több könyv is ad praktikus tanácsokat és tippeket a figyelemhiány leküzdésére.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...