Hogyan nyerhetsz több időt, mint pénzt

homokóra

Az idő véges. Ezen a bolygón mindannyian csak átmenetileg vagyunk itt. Fontos, hogy okosan használjuk fel az időt, mégis könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy olyan dolgokkal töltjük az időnket, amelyek valójában nem számítanak. A legtöbb ember olyan módon cselekszik, amely csak akkor fenntartható, ha végtelen sok időnk lenne. De nekünk nem kéne.

Képzeld el, hogy napi 10 dollárt spórolhatsz, és hagyod felhalmozódni. Egy év után 3650 dollárt fog felhalmozni. Ugyanígy, ha napi 10 percet tudtál volna megtakarítani, hogy később, év végén újra felhasználhassa, 60 órát takarítottál volna meg.

Te melyiket választanád? A 3650 dollárt vagy a 60 órát?

A legtöbb ember inkább a pénzt választaná, nem a megtakarított időt. Ez teljesen érthető. Az emberek jobban szeretik a kézzelfogható jutalmakat.

A pénz azonban természeténél fogva megmenthető. Ha pénzt veszítesz, akkor folyton újabb lehetőséged nyílik arra, hogy újra visszakapd és felhalmozd. De az idő más, azzal nem ez a helyzet. Ha egyszer eltelik egy óra, azt az órát örökre elveszíted és már nem nyerheted vissza. Sokan gyakran elfelejtik, hogy a felhalmozott 60 óra sokkal értékesebb dolog lehet, mint a felhalmozott 3650 dollár. Ahhoz, hogy valóban sokra értékeljük az időnket, először valami kézzelfoghatóvá kell alakítanunk azt elménkben.

A pénz kézzelfogható, de az idő vajon nem?

Az életünket úgy is leírhatjuk, mint élmények sorozatát. Bármivel is töltjük a napunkat, anap végén mindennek az a célja, hogy pozitív jelentést alkossunk ezekből az élményekből. Mindenki szeretne élvezetesebbnél élvezetesebb élményeket szerezni, és ugyanazt akarja azoknak is, akik fontosak számára.

De mi az a pénznem, amellyel kereskedned kell, hogy átéld ezeket a tapasztalatokat?

Ez a pénznem az idő. Minden csak eszköz ehhez a célhoz. Idő nélkül, amelyet eltölthetnél, minden más értelmetlen. Lehetsz milliárdos, de ha csak egy szabad órád lenne, hogy megtapasztald az értékét, akkor azok a milliárdok hirtelen nem érnek semmit.

Általában sokkal tudatosabbak vagyunk abban, hogyan nyerünk és veszítünk pénzt. Például, ha ledobnál 100 dollárt a földre, egészen biztos vagyok benne, hogy azonnal megfordulnál és felvennéd. Másrészt, ha 100 percet vesztegetsz a semmivel, akkor aligha vagy nagyon ritkán veszed ezt észre.

Bár tudjuk, hogy az idő korlátozott, gyakran úgy gondoljuk és úgy teszünk, mintha nem így lenne. Nyilvánvaló, hogy ha a pénzügyeidet ilyen módon kezelnéd, például ha 100 dolláros költségvetésed van, de mégis úgy költenél, mintha 10 000 dollárod lenne, akkor hamarosan csődbe kerülnél. Az idő ilyen kezelése még ennél is sokkal károsabb.

"Az élet az, ami történik veled, miközben azzal vagy elfoglalva, hogy terveket készítesz"

- John Lennon

A pénz azért tűnik olyan kézzelfoghatónak, mert a dollárszámok mindenhez kötődnek, ami körülvesz bennünket. Segít relatív értéket rendelni a dolgok között. De ez időre ugyanígy lehet vonatkoztatni ezt a hozzáállást.

Az idő értékének egyetlen módja

Egy nap mindig 24 órás lesz. Mindig 60 perc lesz egy órában, és mindig 60 másodpercből fog állni egy perc. Vannak, akik tovább élnek, másoknak csak rövidebb élet jut, de tegyük fel, hogy te a szerencsésebbek közé tartozol, és az életed 70-80 év körüli lesz. Hány éven át vagy ebből a 70-80 évből a fiatalságod csúcsán, vagy jó egészségben? Hány év rövid év van ebből, amelyeket a szeretteiddel tölthetsz? Ahelyett, hogy az időt percekben vagy órákban eltöltött mennyiségnek tekintenénk, sokkal fontosabb, hogy arra koncentráljunk, hogy hogyan töltjük azt el. Az életminőségedet alapvetően az időd minősége határozza meg. És azt is több dimenzióból kell nézni. Például tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket.

  • Hány órát töltesz egy nap dühösen, szorongva, elégedetlenül vagy boldogtalanul?
  • Mennyi időt töltesz ténylegesen azzal, hogy ténylegesen kapcsolatba lépsz egy szeretett embereddel, ahelyett, hogy csupán egy szobában lennél velük?
  • Mennyi időt tervezel önmagad fejlesztésére fordítani naponta vagy hetente?
  • Az életedből hány órát töltesz olyan dolgokkal, amelyeket nem igazán szeretsz csinálni és olyan okokból, amelyeket nem is igazán értesz?
  • Átlagosan 6-8 órát alszunk éjszakánként, de hány órát töltesz a minőségi pihenéssel? Akkor ténylegesen hány órát... pazaroltál el az ágyban fekve?

Ha ezek tipikus kérdések, amelyekkel rendszeresen foglalkozol, akkor jó úton haladsz afelé, hogy felelj az életed minőségéért. Ha nem szoktad ezeket a kérdéseket feltenni magadnak, akkor itt az ideje, hogy elkezdjed.

Nem azt javaslom, hogy mondj fel a munkahelyeden, fittyet hányj az összes kötelezettségedre és töltsed a mindennapjaidat úgy, ahogy éppenséggel abban a pillanatban neked tetszik. Ez ésszerűtlen és irreális lenne. Azonban számtalan döntést hozol meg mindennap azzal kapcsolatban, hogy hogyan gondolkodsz a dolgokról, és mire összpontosítasz. Folyamatosan meghozod ezeket a döntéseket, akár tudatában vagy nekik, akár nem. Ha átveszed az irányítást azáltal, hogy tudatosan tudatában vagy ezeknek a döntéseknek, akkor számtalan órát, napot, sőt éveket is nyerhetsz tartalmasan eltöltött idővel. Mindenkinek ugyanannyi órából áll a nap 24 órája, de többet irányíthatsz ebből az időből, mint gondolnád.

Az első lépés az, hogy a minőségi időt valódi értékké tegyed az életedben, és ne csak közhely legyen, amit emlegetsz, de nem tartasz be.

Az életminőségedet alapvetően az időd minősége határozza meg.

Mi lenne, ha olyan apró lépéseket tennél a nap folyamán, amelyek jelentősen javítanák az alvásod minőségét? Vagy próbáld azzal növelni a termelékenységedet és az energiádat a nap folyamán, hogy megprópálsz egy 20 perces alvással feltöltődni. Mit szólnál ahhoz, hogy ha a szeretteiddel töltött rövid idő alatt tényleg elmélyültebb kapcsolatba kerülnél a barátaiddal és a szeretteiddel ? Ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik egy enciklopédiában, amely bemutatja, hogy hogyan javíthatsz az időd minőségén, ami a jobb élet egyik alapértéke.

Életünkben a leginkább azokat az értékes pillanatokat szoktuk sajnálni és megbánni, amelyeket elvesztettünk azért, mert rosszul döntöttünk, hogy hogyan töltjük az időnket. Képzeld el azokat a milliókat, amelyeket fizetnénk azért, hogy visszamehessünk az időben, hogy újra eltölthessük ezeket a pillanatokat például a szeretteinkkel, vagy hogy más döntéseket hozhassunk. Tehát igyekezz mindig úgy dönteni, hogy látszódjon, hogy valóban értékeled az idődet. Amíg még élsz és lélegzel, soha nem késő változtatni a hozzáállásodon!

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen fontos az idő?

Az idő véges. A bolygón mindannyian csak átmenetileg vagyunk itt, ezért fontos okosan használni az időt. Sokan azonban olyan dolgokkal töltik az időt, amelyek valójában nem számítanak és csak akkor valósíthatók meg, ha végtelen sok időnk lenne.

Melyik értékesebb: a pénz vagy az idő?

A legtöbb ember a pénzt választaná, mert az kézzelfoghatóbb jutalomnak számít. Az idő azonban a legértékesebb, mert ha elvesztesz egy órát, azt örökre elveszted, míg a pénz megmenthető és visszanyerhető. A felhalmozott 60 óra sokkal értékesebb lehet, mint a felhalmozott 3650 dollár. Az életünket úgy is leírhatjuk, mint élmények sorozatát, amelyeket átéléséhez szükséges pénznem az idő.

Milyen fontos az idő pénznem?

Az idő az az érték, amely nélkül minden más értelmetlen. Az élmények megszerzéséhez és pozitív jelentés alkotásához szükséges. Az idő az a pénznem, amelyet kereskednünk kell ahhoz, hogy átélhessük ezeket a tapasztalatokat. Sokkal tudatosabbak vagyunk abban, hogyan nyerünk és veszítünk pénzt, mint abban, ahogyan az időnket kezeljük.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...