Hogyan pihentesse az agyát a jól megérdemelt pihenő alatt

aggódás

A legtöbben keményen dolgozunk azért, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtsuk a karrierünk során. Mindig próbáljuk elérni a céljainkat, hogy jobb, kényelmesebb és boldogabb életünk legyen. Közben azonban valahol azt is megtanultuk, hogy az idő a legértékesebb árucikkünk.

Az élet egy olyan része, amelyet nem hajlandó elpazarolni vagy komolytalanul felhasználni. Ezért rendkívül fontos, hogy az idejét bölcsen, a lehető legkonstruktívabb, legproduktívabb és legélvezetesebb módon használja fel.

Mindazonáltal, bármennyire is megtanulunk alkalmazkodni a változásokhoz, a körülöttünk lévő világ folyamatosan fejlődik, változik és megfordul. Ennek eredményeként, az élet által kínált csodálatos élmények mellett, néha terhesek is lehetnek.

Néha azt gondolja, hogy a legjobb lenne az egész rendszer alaphelyzetbe állítása. Mint egy számítógépnél, megtanulhatja az agya alaphelyzetbe állítását is? Létezik-e egy agyi újraindító gomb, amellyel eltávolíthatja az összes nem kívánt adatot, és újrakezdheti?

Az agy alaphelyzetbe állítása

A számítógép adattárolási képességéhez hasonlóan, ha túl sok információt tölt be az agyába , fennáll a veszélye annak, hogy az agya véletlenül leáll. Ezáltal sebezhetővé válik a mentális egészségügyi problémák széles skálájával szemben, amelyek hozzájárulnak a depresszió és a szorongás tüneteihez.

Ezért alapvető fontosságú, hogy minden öntől telhetőt megtegyen agyának védelme és ápolása érdekében, ahogyan a testében lévő bármely más, gondoskodást és odafigyelést igénylő szervével tenne. Mindezek ellenére most lehet az egyik legjobb alkalom arra, hogy elkezdjünk néhány könnyen megvalósítható stratégiát, amelyek segítségével újraindíthatjuk az agyunkat és az agyunk megkapja a szükséges szünetet.

1. Kezdjen el egy hobbit

Ha folyton csak dolgozik és semmi idő nem jut a játékra, az kiégéshez vezethet. Kövesse szenvedélyét, vagy legalább próbáljon ki valami újat szórakozásból. Valójában a kutatások azt mutatják, hogy azok, akiknek van hobbijuk, kisebb valószínűséggel szenvednek a szorongás és a depresszió tüneteitől.

A hobbik stresszmentes élményt nyújthatnak, ahol saját tempójában és szaktudásával vehet részt, anélkül, hogy bírálnák. Az olvasás például segíthet bővíteni a szókincsét, a nézőpontot, és ami talán a legfontosabb, a képzeletét.

Míg a művészet és a kézművesség segíthet abban, hogy kreativitással konstruktívan fejezd ki az érzéseit, egyúttal az önbecsülését is építse.

2. Merüljön el a mély légzésben

A mélylégzés gyakorlatok egyszerű és könnyű módszerek az agy újraindítására.

Találjon egy békés helyet az otthonában, az irodában, vagy bárhol. Üljön kényelmesen, de tartsa meg a jó testtartást. Lélegezzen be az orrán keresztül, miközben egyidejűleg számoljon el ötig, hogy a tüdeje teljesen megteljen levegővel.

Ezután finoman fújja ki a levegőt az orrán keresztül, miközben ismét ötig számol. Ismételje meg a légzőgyakorlatot még néhányszor. Kényelmi szintjének megfelelően növelheti vagy csökkentheti a légzőgyakorlat gyakoriságát és időtartamát.

A mélylégző gyakorlatokról kimutatták, hogy csökkentik a vérnyomást azáltal, hogy segítik a stressz csökkentését. Emellett fokozzák a szervezet oxigénellátását, serkentik a nyirokrendszert. Ennek eredményeként a mély légzőgyakorlatok elősegíthetik a betegségekkel szembeni immunitást azáltal, hogy segítik a szervezetet a káros méreganyagok felszabadításában.

3. Eddze a testét, hogy pihentesse az elméjét

Nehéz lehet beosztani az idejét, hogy legyen ideje a testmozgásra, mivel a legtöbben a munkánkkal vagy a házimunkával vagyunk elfoglalva. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a rendszeresen sportoló emberek kisebb valószínűséggel szenvednek mentális betegségekben.

Ezenkívül kimutatták, hogy a testmozgás segít csökkenteni a mentális betegségek tüneteinek súlyosságát és időtartamát, különösen a depresszióban és szorongásban szenvedőknél. Úgy tartják, hogy a testmozgás elősegíti az endorfinok felszabadulását az agyban, amely növeli a belső jólét érzését.

Ennek eredményeként azoknál az emberek, akik aktívan részt vesznek a testmozgásban, nő az energiaszint, valamint javul az alvásuk minősége.

4. Gyakorolja a tudatos meditációt

Találja meg saját, paradicsomhoz hasonló lelki békéjét az elméje mélyén, miközben tudatos meditációval oldja fel a stresszt. Csukja be az ajtót, húzza be a redőnyöket, és kapcsolja ki a telefonját. Ez az elméje ideje. Ha otthon vagy az irodájában nincs egy nyugodt hely, akkor menjen egy csendes helyre, még ha parkba is kell mennie hozzá, csak menjen oda.

És ha készen áll, üljön fel kényelmesen a földön, az íróasztala mellett, vagy akár kedvenc nyugágyában a strandon. Tegye a nyitott kezeit az ölébe úgy, hogy tenyere az ég felé nézzen. Hagyja, hogy az elméje a saját univerzumában zajló eseményekre összpontosítson, és engedje el magát.

Csukja be a szemét, és egyszerűen engedje, hogy elméje elkalandozzon a lelke mélyén megjelenő képeken. Maradjon jelen a pillanatban. A tudatos meditációról kimutatták, hogy javítja a koncentrációt és kitisztítja az elmét.

5. Ütemezze az idejét

Lehet, hogy rengeteg feladata van, azonban néhány dolog fontosabb, mint mások. Kezdje a napot egy listával azokról a dolgokról, amelyeket el kell végeznie. Sorolja fel a legfontosabbakat, és helyezze őket fontossági sorrendbe, és ellenőrizze az egyes feladatokat, amikor befejezi őket.

Bár előfordulhat, hogy nem tud befejezni minden egyes dolgot a listán, próbáljon meg mindent megtenni a legfontosabb dolgok elvégzése érdekében, mint például az edzés, a házastársával vagy a gyerekével való kirándulás, a vitaminok szedése, a projekt befejezése stb.

Határozottan jobban érzi magát a nap végén, és könnyebben hagyja pihenni az agyát, ha kevesebb a laza vég és a függőben lévő problémák, amelyek miatt aggódnia kell.

6. Korlátozza a technológia használatát

Így vagy úgy, mindannyian függővé váltunk a technológiától. A sok előnye sok hátrányt is hozott magával.

Az internet például sok szempontból növelte a hatékonyságot, a termelékenységet és az információhoz való hozzáférést. Mindazonáltal, anélkül, hogy bárki ténylegesen szabályozná, hogy mennyi időt töltünk online, alapvetően mi vagyunk felelősek az internethasználat önszabályozásáért.

Ennek eredményeként sokan azon kapják magukat, hogy problémás számítógéphasználattal küzdenek, amelynek során számos okból túl sok időt töltenek számítógép használatával. Lehet ez tudományos kutatástól a befektetésig, a játéktól a pornográfiáig.

Akárhogy is, a tanulmányok kimutatták, hogy a túl sok online eltöltött idő álmatlansághoz, rossz egészségi állapothoz, személyközi konfliktusokhoz és pénzügyi nehézségekhez vezethet. Ha újra szeretné indítani az agyát, próbáljon meg kevesebb időt tölteni internetezéssel, különösen lefekvés előtt.

7. Szocializálódjon másokkal

Akár egy munkahelyi kollégával, akár a kedvenc unokatestvérével, a közösségi interakció nagyszerű módja annak, hogy újraindítsa az agyát. Az emberi lények többnyire társas lények. Hajlamosak vagyunk összejönni és közösségeket alkotni, ahol kapcsolatokat építünk ki másokkal.

Ezzel együtt a társadalmi elszigeteltség a mentális betegségek egyik legszembetűnőbb figyelmeztető jele vagy tünete. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik gyakori társas interakcióról számolnak be másokkal, lényegesen alacsonyabb arányban szenvednek depressziótól és szorongástól, mint azok, akik nem.

Továbbá, bár semmi sem helyettesítheti az emberi érintést, a technológia ma már legtöbbünk számára lehetőséget biztosít arra, hogy bárkivel, bárhol kapcsolatba léphessünk anélkül, hogy el kellene hagynunk otthonaink kényelmét.

8. Beszéljen egy szakemberrel

Kétségtelen, hogy barátai és családtagjai rengeteg érzelmi támogatást és bátorítást tudnak nyújtani önnek. A legtöbb esetben azonban szubjektív szempontból érzelmileg kapcsolódnak az ön jólétéhez.

Továbbá életüket közvetlenül befolyásolhatja az ön viselkedése és érzelmei, ami megnehezíti számukra, hogy teljesen őszinték legyenek.

Objektívebb szemszögből nézve jelentős hasznot húzhat, ha egy jól képzett és gondoskodó mentális egészségügyi szakemberrel beszél, aki segíthet számos olyan probléma megoldásában, amelyekről úgy érzi, hogy negatívan befolyásolták az életét.

A problémák feldolgozása és megoldása során lényegében több helyet szabadít fel az agyában, ezáltal segíti az agy újraindítását.

9. Aludjon egy kicsit többet

A nagyon megérdemelt és szükséges alvás talán a legjobb módja az agy újraindításának. Az élet nem sprint, inkább maraton. Óvatosan kell tempózni az úton, hogy ne fogyjon ki a gőzből a cél előtt.

Végtére is, az agy minden érzelmének és viselkedésének központi feldolgozó központja, ezért szüksége van rá, hogy mindig a csúcsteljesítményen dolgozzon. Az újratölthető akkumulátorhoz hasonlóan az alvás lehetőséget biztosít az elmének az újra feltöltődésre.

Az orvosok azt javasolják, hogy naponta legalább hét órát aludjunk az optimális működés érdekében. A kutatások azt mutatják, hogy a nem megfelelő alvás összefügg a mentális betegségek számos tünetének fellépésével és súlyosbodásával, beleértve a depressziót, a szorongást, sőt a pszichózist is.

Bár lehet, hogy alig lát ki a munkában függőben lévő projektekből vagy otthoni kötelezettségekből, próbálja meg olyan tevékenységekkel zárni a napot, amelyek általában pihentetőbbek és kevésbé terhelik meg az agyat, mint például zenehallgatás, könyv olvasása vagy esetleg kedvenc sitcom egy epizódjának megtekintése.

Hogyan pihentesse az agyát a nagyon szükséges szünetben

Kezdjen el hobbit: A hobbit egyszerűen azért csinálja, mert élvezi. Próbáljon új dolgokkal foglalkozni, és tanuljon új időtöltési módokat. 

Eddze testét, és aludjon megfelelő mértékben: Az edzésnek számos előnye van, és az elmét megnyugtatja mindattól, ami körülötte történik. Fontos az elegendő alvás, és a mozgás is segít ebben. 

Gyakorolja a tudatos meditációt és a mély légzést: Keressen egy helyet bárhol, ahol kényelmesen el tud helyezkedni, és egyszerűen csak csukja be a szemét. Hagyja elkalandozni az elméjét. Lélegezzen be az orrán át öt másodpercig, majd lélegezzen ki az orrán át további öt másodpercig, majd ismételje meg. 

Adjon prioritást az idejének: Határozza meg a legfontosabb dolgokat, és jobban fogja érezni magát, ha teljesíti azokat. 

Használja kevesebbet a technológiától: Próbálja meg időnként csökkenteni a kütyük vagy a mobiltelefonok használatát, különösen lefekvés előtt. 

Találkozzon másokkal vagy beszéljen egy szakemberrel: Töltsön időt a barátaival és családjával, amikor csak van rá ideje. Vagy még jobb, szánjon rá időt. Soha nem rossz dolog egy szakemberrel beszélgetni. Bár a barátok és a család vigasztalást és empátiát kínálhatnak, ez nem ugyanaz, mint egy szakemberrel beszélgetni.

Következtetés

Az élet csodálatos utazás lehet.  Kellő türelemmel, kitartással és támogatással képesnek kell lennie arra, hogy sikeresen megbirkózzon a váratlan viharokkal.

Ahhoz azonban, hogy ezt megtegye, határozottan tiszta elmére lesz szüksége, hogy segítsen megőrizni a stabilitását az úton. Ha odafigyel a saját viselkedésére és érzelmeire, képesnek kell lennie arra, hogy hatékonyan kezelje az élet legtöbb hullámvölgyét és fordulatait a lehető legkevesebb érzelmi kényelmetlenséggel és szorongással.

Lényegében az ön lelki békéje nagymértékben függ attól, hogy képes-e megtalálni az egészséges egyensúlyt az életében, miközben alkalmazkodik a változásokhoz. Akár van egy erős támogató rendszere, akár nem, végső soron ön a legjobb szószólója a jó általános mentális egészségének.

Végső soron akkor a legjobb újraindítani az agyát és pihentetni kicsit, amikor úgy érzi, hogy szüksége van rá, nem pedig akkor, amikor mélyen a depresszió vagy a szorongás egyik epizódjában van. Amikor a mentális egészségének gondozásáról van szó, legyen proaktív.

A cél az, hogy az állapot előtt maradjunk, nehogy elakadjunk benne.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos, hogy bölcsen használjuk az időnket?

Az idő az legértékesebb árucikkünk, ezért rendkívül fontos, hogy az idejünket bölcsen, a lehető legkonstruktívabb, legproduktívabb és legélvezetesebb módon használjuk fel.

Létezik-e egy agyi újraindító gomb, amely segít eltávolítani az összes nem kívánt adatot?

Nem, az agyunkat nem lehet úgy újraindítani, ahogy az egy számítógépnél megoldható. Azonban vannak könnyen megvalósítható stratégiák, amelyek segítségével újraéleszthetjük agyunkat és megkapja a szükséges szünetet.

Milyen hatása van a hobbinak az agyunkra?

A hobbi segíthet megszabadulni a szorongás és a depresszió tüneteitől, mivel ad egy stresszmentes élményt, ahol saját tempójában és szaktudásával tudunk részt venni anélkül, hogy bírálnának. A hobbi lehet olvasás, művészet vagy kézműveskedés, és mindegyiküknek különféle pozitív hatása van az agyunkra.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...