Hogyan spórolhatunk pénzt? Tippek és trükkök

pénz

Egy kis spórolt pénz mindig jól jön, nem igaz? Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk neked néhány tippet és trükköt, amelyek segítségével egy szép kis összeget spórolhatsz össze az elkövetkezendő évben.

Mielőtt belevágnál a spórolásba, érdemes átgondolni, hogy mi is a célod az egésszel. Körülbelül mekkora összeget szeretnél megspórolni és mennyi idő alatt? Fontos, hogy egy reális, elérhető célt tűzz ki. Mit szeretnél a megspórolt pénzzel elérni? Valamit vásárolnál, felújítanál, nyaralni mennél, vagy egyszerűen csak nyugodtabb lennél, ha tudnád, hogy szükség esetén vannak tartalékaid? Ezek a válaszok teljesen egyéniek, ezért ebben a részben nem tudunk neked segíteni. Neked kell leülnöd magaddal és átgondolni a válaszokat. Jó ötlet papírra is vetni a főbb pontokat, majd egy jól látható helyre tenni.

Készíts költségvetést

A költségvetés szólhat egy hétre, egy hónapra, negyedévre. A legjobb talán a hónap, hiszen a fizetést is általában havonta kapja az ember és a legtöbb rendszeres, állandó kiadása egy hónapra szól. Ha nem tudod hogyan kezd összeállítani a költségvetést, az interneten számtalan mintát találhatsz, amelyet csak elég kitöltened.

Próbálhatod a jó öreg toll-papír kombinációt is. Egyszerűen írj le minden egyes tételt, amit abban a hónapban költöttél. Fárasztónak tűnhet, viszont így deríthetsz rá fényt, hogy mi mennyi pénzedbe kerül havi lebontásban és támpontként szolgálhat, hogy min lehetne és kéne módosítani, hogy több pénzt tudj megtakarítani. Lehet, hogy évekkel ezelőtt feliratkoztál egy szolgáltatásra, amelyet nem is használsz ki és itt az ideje lemondani. Ezt a módszert egy lyukas vödörhöz is hasonlíthatjuk. Hiába töltöd tele vízzel a vödröt, mire a zöldségágyáshoz érnél vele, hogy megöntözd a zöldségeket, alig marad benne valami. A vödröt megnézve rájöhetsz arra, hogy az ágyás felé tartva lyukakon csordogál ki szép lassan a víz. Amíg nem keresed meg és tömöd be ezeket a lyukakat, minden egyes alkalommal újra és újra feleslegesen fog elfolyni a vödörből a víz.

Kinek való a költségvetés

Költségvetést mindenkinek érdemes készítenie, akinek valamilyen bevétele és kiadása van. Mindegy, hogy minimálbérért dolgozol vagy átlagon felüli jó fizetéssel és egyéb bevételekkel is rendelkezel, mindenképpen érdemes nyomon követni minden egyes forintot, hogy hová kerül és hogyan lehetne kihozni belőle többet. Azt gondolhatod, hogy egyszer élünk és élvezni kell az életet, de nagyon jó érzés biztos pénzügyi háttérrel rendelkezni és tudni, hogy szükség esetén van mihez nyúlni.

Manapság könnyebb pénzt költeni, mint valaha. Néhány évtizeddel ezelőtt korlátozottabb választékkal rendelkeztek a boltok és el kellett mennünk egy hagyományos boltba, ha vásárolni szerettünk volna. Lehet, hogy ez a bolt vagy termék nem is volt megtalálható a helységben, ahol éltünk és nem volt alkalmunk gyakran egy nagyobb városba utazni. Így egyértelmű, hogy kevesebb pénzt is költöttünk. Ma viszont elég pár kattintás az okostelefonunkon és már meg is vettünk egy csomó terméket, amelyre nincs is szükségünk.

A költségvetés célja

A költségvetés felvázolásának célja azt is kideríteni, hogy mennyi pénz érkezik be hozzád havonta és mennyi pénz hagyja el a pénztárcádat vagy a bankszámládat havonta. A különbség jó esetben egy pozitív szám, de nem ritka a negatív vagy nulla körüli szám sem. Az utóbbi esetben tényleg sürgősen változtatnod kell a költekezéseden és át kell nézned, hogy mely tételeken tudnál spórolni vagy mely tételeket lehetne teljesen elhagyni.

Vannak, akik ódzkodnak a költségvetés készítésétől, mert félnek, hogy negatív vagy nulla körüli szám jön ki a hónap végére. Pedig pontosan nekik segítene a leginkább ez a módszer, hiszen szembe kell nézniük az igazsággal, hogy lépéseket tudjanak tenni egy jobb jövő és pénzügyi helyzet felé.

Pontosabb célok

A céljaid és a költségvetésed ismeretében itt az ideje pontosabb célokat kitűzni. Ha tudod, hogy havonta mennyi pénzből gazdálkodhatsz, egyszerűbb kidolgozni egy stratégiát, hogy hogyan tudod elérni a céljaidat. Legyél reális. Kezd kisebb összegekkel, majd fokozatosan növelheted, ha már tapasztaltabb leszel.

Dolgok, amelyeken nehezebb spórolni

Az emberek alapvető szükségletei közé tartozik például az étel és az ital, az otthon, a közlekedés, a ruházat és az egészség. Bizonyos számlákat egyszerűen muszáj befizetned. Ha állandó megbízásokat állítasz be a számládon, azzal időt és energiát is megtakaríthatsz. Ütemezd a megbízásokat a fizetésed beérkezte napjára, hogy biztosan ki legyen minden számla fizetve és tudd, hogy a maradék pénzből tudsz gazdálkodni és spórolni abban a hónapban.

Dolgok, amelyeken könnyebb spórolni

1.     Egy alkalommal használható dolgok: Ide tartoznak a mindennap használatos tárgyak, mint például az egyhasználatos borotva, műanyag vagy papír poharak, tányérok és evőeszközök, de az olyan ünnepi dekorációk is, amelyeket évente csak egyszer használhatunk.

2.     Kiegészítők és nem praktikus cipők: a rengeteg olcsó kiegészítő tárolása sok időt is elvehet tőlünk, hiszen nehéz őket áttekinthetően elrendezni. A nem nemesfémből készült ékszerek ráadásul használat nélkül is elszíneződnek, megkopnak és viseletük többet árt a megjelenésünknek, mint amit használ. A cipőknél azt vehetjük észre, hogy van egy praktikus, klasszikus darab, amelyet szinte mindennap viselünk, a többi pedig felesleges pénzkidobás volt. Ezért új cipő vásárlása előtt mindig tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen gyakran lesz alkalmunk viselni és tényleg praktikus-e.

3.     Étteremben étkezés vagy ételrendelés: Rengeteg pénzt lehet spórolni, ha a gyakori étteremlátogatások vagy ételrendelések helyett magunk készítjük el az ételt otthon. Ha szinte mindennap van erre példa, akkor nem javaslom, hogy 180 fokos fordulatot téve mostantól soha többé ne nézz egy étterem felé sem. Érdemes kicsiben kezdeni. Például, ha mindennap étteremben szoktál ebédelni a kollégákkal, akkor próbálj meg először heti egy-két alkalommal csomagolni magadnak ebédet otthon. Miután ez már szokássá válik, legyen a heti egy-két alkalomból heti két-három alkalom és így tovább.

4.     Vásárlás bevásárlólista nélkül: Ha nincs egy listánk, könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy csak egy doboz tejért indultunk, végül egy teli bevásárlókosárral hagyjuk el az élelmiszerboltot. Még rosszabb a helyzet, ha éhesen vásárolunk. Számtalan olyan termék kerülhet a kosárba, amelyet nincs időnk a lejárat előtt elfogyasztani és a kukában landol.

5.     Olcsó trendi ruházat: Első pillantásra spórolásnak tűnhet, ha az olcsóbb ruhadarabokat vásároljuk meg. De tágabb időhorizonton nézve rájöhetünk, hogy rengeteg felesleges ruhadarabot vásároltunk, amelyet nem tudunk olyan gyakran felvenni vagy egyáltalán nem viselünk. A silányabb minőségről nem is beszélve, ami miatt hiába is szeretnénk több éven át hordani a ruhadarabot, kénytelenek vagyunk kidobni, mert elvesztette a színét, az alakját vagy kilyukadt. Vásároljunk inkább ugyan drágább, de időtálló, jó minőségű alapdarabokat, amelyeket könnyebben kombinálhatunk egymással és akár évtizedeken át a ruhatárunk részét képezhetik.

6.     Tarts rendet otthon: hányszor esett meg veled, hogy valamit nem találtál, meg voltál róla győződve, hogy elfogyott, ezért vettél belőle újat, majd otthon rájöttél, hogy még 5 felbontatlan csomagolás van pár különböző szekrényben? Vagy például több pillanatragasztót bontottál fel, mert nem találtad a másikat, így hamarabb be fognak száradni?

7.     Új termékek vásárlása, amelyekkel másokat próbálunk lenyűgözni. A tárgyaknak, amelyeket birtokolsz, téged kell boldoggá tenniük, a te életedet kell szebbé és kényelmesebbé varázsolniuk. Minden hónap végén nézd meg, hogy mi mindent vásároltál csak azért, mert mások véleményére próbáltál adni. Ezzel a gyakorlattal tudatosabbá válhatsz és egy idő után közvetlenül vásárlás előtt is észre fogod venni, hogy majdnem újra elkövetted ezt a hibát. Hasonló a helyzet, amikor azért vásárolsz valamit, mert a szomszédod, a barátod, valamelyik családtagod is ezt tette.

Következtetés

Amint láthatod, szinte mindenkinek van esélye egy kicsit spórolni, ha okosan áll hozzá. Ehhez egy elérhető, meghatározott határidejű reális célt kell kitűzni, költségvetést vezetni és a hét tippünk segítségével visszafogni a felesleges költekezésből ott, ahol csak lehet. Ezeket a lépéseket kisebb lépésekre bontva ajánljuk megtenni, nem pedig egy 180 fokos fordulattal az életmódodban, amely hamar kudarcba fulladhat a nagy változások terhe alatt.

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos, hogy tűzzünk ki egy reális célt a spórolással kapcsolatban?

A reális cél segít mérni a spórolásunk hatékonyságát és motivációt ad, hogy folytassuk az erőfeszítéseinket.

Hogyan tudunk költségvetést készíteni?

A költségvetés lehet akár papíron vagy elektronikusan is, és az interneten található számtalan minta, amelyre lehet támaszkodni. Egyszerűen írjuk össze az összes kiadást, amelyet havonta vagy negyedévente elköltünk, és figyeljük meg, hol lehet takarítani.

Kinek ajánlott költségvetést készíteni?

Mindenkinek ajánlott költségvetést készíteni, akinek van bevétele és kiadása. Mindenki képes nyomon követni a pénzét és megtakarítani, ha tudja, hogy mire költi a pénzét.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...