Hogyan spórolj a villanyszámlán

elektro

Lámpák használata

Egy nagyon egyszerű tipp, amelyre a szüleink és nagyszüleink már kiskorunk óta folyamatosan és tanítottak bennünket, a lámpák lekapcsolása, amikor épp nincs rá szükségünk.

A villanykörték mennyisége sem mindegy. Jobban járunk, ha kevesebb, de nagyobb Watt értékű villanykörtét használunk. Hasznosak még az energiatakarékos LED lámpák is, amelyeknek lényegesen alacsonyabb a fogyasztásuk. Bár az áruk sokkal magasabb, viszont az élettartamuk sokkal hosszabb, így hosszú távon jobb befektetés a LED izzók használata, mint a hagyományos izzóké.

Napközben igyekezzünk minél több természetes fényt beengedni az ablakokon keresztül. Ez a tipp természetesen csak azokra a hónapokra igaz, amikor nincs túlságosan meleg és nincs szükség légkondicionáló használatára. Nyáron kontraproduktív elhúzni a függönyöket, felhúzni a sötétítőket és hagyni felforrósodni a lakást, hiszen ezután a légkondicionáló használatával sokkal több fogyasztást produkálhatunk, mint a lámpák használatával.

Kapcsold teljesen ki a készenléti üzemmódban lévő műszaki cikkeket

Biztosan a te otthonodban is számtalan olyan műszaki cikk található, amelyet hiába kapcsolsz ki, továbbra is világít egy kis piros vagy más színű lámpa, jelezve, hogy a készülék készenléti módban van. Meglepődnél, hogy milyen sokat képesek fogyasztani ezek a készülékek kikapcsolt állapotban, készenléti módban!

Egy másik észrevétlen energiafogyasztó a wifi router. Mindig be van kapcsolva, akkor is, amikor egyáltalán nem használjuk. Ha nem akarjuk minden alkalommal kihúzni a dugaljból, akkor egy smart dugalj segítségével kikapcsolhatjuk például éjszakára, amikor munkába megyünk vagy kirándulás miatt több napig is távol leszünk. 

Néhány készülék meglepő lehet, hogy havi szinten milyen sokat fogyaszt. Ilyen lehet például egy ébresztőóra, egy vezetéknélküli telefon, az éjszakai lámpák (nappal is fogyasztanak, kikapcsolva), használaton kívüli mikrohullámú sütő, csatlakoztatott, de nem használt adapterek.

Töltsd fel teljesen a mosogatógépet és a mosógépet

Várj addig a mosogatógép vagy mosógép elindításával, amíg teljesen meg nem teltek. Bár az energiacímkéjük azt jelezheti, hogy egy energiahatékony készülékről van szó, továbbra is ezek az egyik legtöbb energiát fogyasztó készülékek a háztartásokban. Minél kevesebbszer indítod el őket, annál több energiát és egyúttal pénzt is spórolhatsz meg.

Használj hidegebb vizet a mosásnál

Nem minden alkalommal szükséges meleg vagy akár forró vízzel kimosni a ruhákat. A legtöbb esetben bőven elég egy 20 vagy 30 Celsius-fokos programot választani. A 30 fokos program ugyanolyan hatékonyan mos, mint a 40 fokos program.

Szárítsd a ruhákat a szabadban

Ha nem fontos, ne kapcsold be a szárítógépet, hiszen rengeteg áramot fogyaszt. Szép időben szárítsd inkább a ruhákat a szabadban. Napos, meleg időben egy-kettő megszáradnak. Rossz idő esetén bent is megszáríthatod őket egy szárítóállvány segítségével. Ráadásul az otthonod is kellemesen fog illatozni tőle.

A mosogatógépen is választhatsz olyan programot, amely alacsonyabb hőfokon mosogat és nem szárítja meg teljesen az edényeket. Ilyenkor elég egy konyharuhával szárazra törölni az edényeket, vagy ha nem sietsz, hagyd nyitva a mosogatógép ajtaját, és hagyd, hogy a levegőn száradjanak meg az edények.

Szárítógép szűrője

Ha mindenképpen használnod kell a szárítógépet, akkor minden alkalommal, amikor használod, győződj meg róla, hogy a szűrője teljesen tiszta-e. Minél jobban eldugul egy szűrő, annál nehezebben távozik a nedvesség a szárítógépből, így sokkal tovább fog tartani a ruhák szárítása. És a hosszabb szárítási idő magasabb költségeket is jelent. Különösen törölközők és más hasonló anyagok szárítása után fontos megtenni ezt a lépést, hiszen ezekből az anyagokból rengeteg szál szabadul fel, amelyek fennakadnak és eltömíthetik a szűrőt. 

Használj szárítólabdákat

Egy másik tipp, ha mindenképp használnod kell néha a szárítógépedet, a szárítólabdák használata. Ha szárítólabdát dobsz a szárítógépbe, azzal csökkentheted a szárítási időt, amely egyúttal kisebb áramfogyasztást is jelent. A szárítólabdák mozognak a szárítógép dobjában, ezzel pedig elválasztják egymástól a szárítógépben lévő ruhaneműket, a meleg levegő jobban tud áramolni és gyorsabban szárad meg a ruhanemű. Egy szárítólabda akár 1000 ciklusra is használható, tehát tényleg megéri az árát.

Tartsd karban a készülékeidet

A szárítógép szűrője mellett más módon is karban kell tartani a készülékedet, és ez nemcsak a szárítógépre vonatkozik. Egy rendszeresen karbantartott készülék kevesebb áramot fogyaszt. Más készülékekben is találhatunk szűrőket. Ilyenek például a légkondicionáló, amelyben érdemes a szűrőt havonta egy újra cserélni. A hűtőszekrény szűrőjére is figyelj oda. Ennek tisztítását hat havonta szokták javasolni. Amennyiben van valamilyen szőrös háziállatod, ezt az intervallumot érdemes lecsökkenteni, hiszen a szűrőnél felhalmozódhat a szőr.

Ne nyitogasd a hűtőszekrényt

Ahányszor kinyitod a hűtőszekrényt, meleg levegő jut be és a hűtőszekrénynek extra energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy újra lehűtse a benne lévő levegőt. Minél tovább tartod nyitva az ajtót, annál több energiát pazarolsz.

Energiahatékonyabb termékek vásárlása

Ha valamelyik háztartási cikkből valamilyen oknál fogva kénytelen vagy újat vásárolni, akkor mindenképpen vásárolj energiahatékonyabb változatot. Ez főleg a hűtőszekrényre, mosógépre, mosogatógépre, szárítógépre, elektromos sütőre, mikrohullámú sütőre érvényes. Az energiahatékonyságot betűkkel jelölik, méghozzá A-tól G-ig, ahol az A betű a legenergiahatékonyabb, míg a G betű a legkevésbé energiahatékony modellt jelölik. Egy másik érdekes érték az energiafelhasználás évente. Viszont az egyes gyártók másképp mérhetik az átlagos energiafogyasztást, ezért ezt vedd figyelembe, amikor ez alapján próbálsz két modell közül választani.

Ha minden nagy energiafogyasztású háztartási cikket egy A jelölésű energiahatékony modellre cseréled, azt már jelentős mértékben észre fogod venni a villanyszámládon.

Fektess be az otthonod szigetelésére

Amennyiben kertes házban laksz és lehetőséged nyílik a ház szigetelésére, mindenképp érdemes befektetni rá. A már szigeteléssel rendelkező házaknál rendszeresen tartsd karban a szigetelést és figyelj oda a lehetséges problémákra, amelyek a hő kiszökéséért felelnek.

Ha magán a szigetelésen is spórolni szeretnél, akkor próbáld meg magad elkészíteni. Az interneten rengeteg DIY videó található, amelyek segítségével csak az anyagért kell fizetned és az idődet kell áldoznod rá.

Különféle programok az energiaszolgáltatónál

Vedd fel a kapcsolatot az áramszolgáltatóddal és derítsd ki, hogy milyen programokkal rendelkeznek, melyik mennyibe kerül és válassz egy olyat, amely a leginkább megfelel a háztartásod igényeinek. Léteznek olyan programok, ahol időbeosztás szerint bizonyos órákban olcsóbb az áram. Ezeket az órákat kihasználhatod például a ruhák mosására, a mosogatógép elindítására és más energiaköltséges dolgokra. 

Használj programozható termosztátot, ha elektromos árammal fűtesz

Senki sem szeretne egy túl hideg vagy túl meleg otthonba megérkezni. Egy intelligens termosztáttal beállíthatod, hogy hétköznap napközben, amikor senki sincs itthon, valamivel alacsonyabb hőmérsékleten tartsa a fűtést, majd estére, amikor körülbelül hazaérkezel, felmelegítse az otthonodat. Elég egy órával az érkezésed előtt bekapcsolni a fűtést. Ugyanúgy éjszakára is beállíthatsz egy alacsonyabb hőmérsékletet. Meglátod, hogy jobban is fogsz aludni.

Ha a melegvizet elektromos árammal melegíted, akkor a melegítőt is jó beprogramozni arra az időszakra, amikor a melegvizet használod. Például reggelre, ha reggel szeretsz zuhanyozni, és estére, ha inkább akkor szoktál venni egy forró fürdőt és elmosogatni a nagyobb adag edényt az esti főzés és vacsorázás után. Napközben egyáltalán nem szükséges melegíteni a vizet, ha nincs senki sem otthon, aki használná. A tartályban megmaradt meleg víz bőven elég lesz az esetleges kézmosásokra.

Azt is kipróbálhatod, hogy csökkentheted a melegvíz maximális hőmérsékletét. Próbáld meg először egy fokkal csökkenteni, majd egy hét után nézz vissza a hétre és gondold át, hogy elég volt-e ez a hőmérséklet. Fokozatosan csökkentsd, amíg meg nem találod az ideális hőmérsékletet.

Állítsd kisebb fokozatra a hűtőszekrény hőmérsékletét

A legtöbb háztartásban a hűtőszekrény túl magas fokozatra van állítva. Néha akár kis jégdarabokat is találhatunk a hűtőszekrényben található ételekben. Ebben az esetben egyértelműen túl magas hőmérsékletre van állítva. Ellenkező esetben is ellenőrizd, hogy főleg milyen élelmiszereket szoktál a hűtőszekrényben tartani és ezeknek az élelmiszereknek milyen hőmérséklet az ideális, hogy minél tovább eltarthatók legyenek. Meglepő lehet számodra az információ, hogy egy üres hűtőszekrény több áramot fogyaszthat, mint egy teli. Ezért ha valamilyen oknál fogva új hűtőszekrényt fogsz vásárolni, akkor ezt az információt is vedd figyelembe és akkora hűtőszekrényt vásárolj, amelyet úgy gondolsz, hogy meg tudsz tölteni rendszeresen.

Akadályozd meg a meleg kiszökését

Ez a tipp megint csak azoknak lehet hasznos, akik elektromos árammal fűtenek. Próbáld meg csökkenteni azoknak a helyeknek a számát, ahol a meleg kiszökhet az otthonodból. Egy rosszul záródó ablak vagy ajtó keresztbe tehet, ha a fűtésen szeretnél spórolni. Az ajtók alá vagy az ablakpárkányokra tegyél például huzatfogót. Erre a célra egy hosszúkás formájú plüss vagy egy feltekert takaró, pléd vagy törölköző is szolgálhat. Az ajtók aljára tartós megoldásként is felszerelhetsz egy gumicsíkot. Ha műanyag ablakokkal rendelkezel, akkor rendszeresen ellenőriztesd őket szakemberrel, aki be tudja úgy állítani az ablakot, hogy még jobban szigeteljen. Erre azért van rendszeresen szükség, mert a hőingadozás hatására az anyagok tágulnak és összemennek, így pedig a beállításuk módosulhat.

Használj ventilátort a légkondicionáló helyett

A ventilátorok sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a légkondicionálók. Sokszor nincs is akkora hőség a lakásban, hogy tényleg szükség lenne a légkondicionáló állandó bekapcsolására. Amennyiben mégis szükség van rá, próbáld meg magasabb hőmérsékletre állítani a légkondicionálót, mint ahogy megszoktad. Nem is egészséges, ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség a kinti hőmérséklet és a szobában lévő hőmérséklet között.

A vastagabb függönyök szintén segíthetnek melegebben vagy hidegebben tartani a szobákat – évszaktól függően. Hasznos továbbá zárva tartani azon helyiségek ajtajait, amelyeket nem használjuk. Tartsd a meleget vagy a hűvös levegőt abban a helyiségben, amelyet használsz és amelyre tényleg szükséged van.

Rendszeresen olvaszd le a fagyasztódat

A fagyasztót érdemes havonta egyszer kikapcsolni és leolvasztani, eltávolítva a felhalmozódott jeget. Minél több a jég egy fagyasztóban, annál nagyobb teljesítményt kell kifejtenie a készüléknek működés közben, ez pedig magasabb áramfogyasztáshoz vezet. A leolvasztás során vegyél ki minden élelmiszert a fagyasztóból és hagyd nyitva az ajtaját, hogy gyorsabban leolvadjon. Miután megolvadt a jég, próbáld meg eltávolítani. A jég eltávolítása után pedig tisztítsd meg a fagyasztót és töröld szárazra. Ezután visszateheted bele az élelmiszereket és újra bekapcsolhatod. Immár sokkal kevesebbet fog fogyasztani, mint amikor a felhalmozódott jég miatt nem tudott benne szabadon áramlani a hideg levegő.

Tegyél (télen) szőnyegeket a hidegburkolatokra

Sok otthonban az egyes helyiségekben padlólapok vagy járólapok találhatók. Ha télen padlólapokon járkálunk, akkor úgy érezhetjük, hogy a helyiségekben hidegebb van, mint amennyire valójában hideg van. Ilyenkor gyakran az lehet a reakciónk, hogy magasabb fokozatra állítjuk a fűtést, miközben elég lenne szőnyeget tenni a padlóra.

Használj kuktát

Ha elektromos vagy indukciós főzőlappal rendelkezel, akkor a főzés során is tudsz spórolni. Elég ha kuktát használsz, amely a magasabb nyomás hatására gyorsabban főzi meg az ételt, tehát kevesebb elektromos áramot fog használni annak elkészítésére.

Ha nem akarsz kuktát használni, választhatsz olyan recepteket is, amelyeket rövidebb ideig kell sütni vagy főzni.

Funkcionális ruházat

Ha legközelebb ruházati cikket vásárolsz otthonra, válassz funkcionális ruházatot. A funkcionális ruházat segít megfelelő hőmérsékleten tartani a testedet, így nem fogsz fázni és nem fogod magasabb hőmérsékletre állítani a fűtést.

Használj megfelelő méretű edényeket

Használj akkora edényt a sütéshez és főzéshez, amely eltakarja a teljes főzőlapot – vagy válaszd a kisebb felületű melegítőt a főzőlapon. Ha kisebb az edény, mint a főzőlap, akkor akár az energia és hő 40 %-a is kárba veszhet.

Extra tipp 1: Aprítsd fel kisebbre a zöldségeket és húst

Ha sokat sütsz és főzöl, akkor ez a tipp biztosan tetszeni fog neked. Ha kisebb kockákra, csíkokra vagy karikákra vágod fel a főzni kívánt húst és zöldségeket, akkor sokkal gyorsabban meg tudod sütni vagy főzni őket, ezzel pedig ugyancsak energiát és pénzt takaríthatsz meg.

Extra tipp 2: Fagyasztott hús kiolvasztása

A fagyasztott húsok kiolvasztásához sokan a mikrohullámú sütő vagy sütő megfelelő programját szokták használni. A kiolvasztást ingyenesen is el lehet érni, ha a fagyasztott húst lefekvés előtt veszed ki a fagyasztóból. Reggelre a fagyasztott hús a szobahőmérsékletnek köszönhetően szépen kiolvad és sütésre vagy főzésre készen vár a konyhában.

Gyakran ismételt kérdések

Mik azok a tippek, amiket érdemes követni a lámpák használatakor?

Az egyik legfontosabb tipp az, hogy mindig kapcsoljuk le a lámpákat, amikor épp nincs rá szükségünk. Jobban járunk, ha kevesebb, de nagyobb Watt értékű villanykörtét használunk. Az energiatakarékos LED lámpák, bár drágábbak, hosszabb élettartamuk miatt hosszú távon jobban megéri használni őket.

Melyek azok a műszaki cikkek, amik fogyasztanak készenléti módban?

Számtalan műszaki cikk van, amelyek hiába kapcsoljuk ki, továbbra is fogyasztanak készenléti módban. Ilyenek lehetnek a wifi router, ébresztőóra, vezetéknélküli telefon, éjszakai lámpák, használaton kívüli mikrohullámú sütő, csatlakoztatott, de nem használt adapterek stb. Ezek kikapcsolásával jelentős mennyiségű energiát lehet megspórolni.

Milyen tippeket érdemes követni a mosogatógép és mosógép használatakor, ha spórolni szeretnénk az energián?

A mosogatógép vagy mosógép elindítása előtt érdemes azt várni, amíg teljesen megtelik. A mosás során pedig használjunk hidegebb vizet, mert nem minden esetben szükséges meleg vagy forró vízzel mosni a ruhákat. Ezzel is jelentős energiát lehet spórolni.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...