Hogyan tegyük fel a megfelelő kérdéseket a hatékony tanulás érdekében

emocionalis intelligencia

A megfelelő kérdések feltevése alapvetően a személyes vagy szakmai fejlődés mágikus kulcsa. Elég fantasztikusan hangzik, mi? Sajnos sokan félnek egyáltalán kérdezni. Gyakran azt gondolják, hogy hülyének nézik őket, ha túl sok kérdést tesznek fel.

Nos, elég vicces, kérdés nélkül lehetetlen előrelépni. Hogyan tanulhatsz meg bármi újat, ha soha nem töprengsz azon, hogy „hogyan tudom ezt megtenni?” vagy "mi szükséges a kívánt eredmény eléréséhez?"

De ez nem csak arról szól, hogy megkérdezzünk másokat. Azt is el kell sajátítanod, hogy a megfelelő kérdéseket tedd fel magadnak. Igen, jól olvastad. Az, hogy milyen kérdéseket teszel fel magadnak, óriási hatással lehet az eredményeidre. És a megfelelő kérdések különbséget tudnak tenni aközött, hogy eléred-e a céljaidat vagy nem haladsz előre.

Ebben a cikkben arra a kérdésre térek ki, hogy hogyan tehetem fel a megfelelő kérdéseket a hatékony tanulás érdekében?

Miért fontos a megfelelő kérdések feltevése a hatékony tanuláshoz?

Mielőtt megvizsgálnánk a „hogyan”-t, először beszéljünk arról, miért olyan fontos feltenni a megfelelő kérdéseket a hatékony tanuláshoz.

1. A kérdések válaszokhoz vezetnek

Ahogy korábban is említettük, kérdések feltevése nélkül nem lehet tanulni vagy előrelépni. Képzeld el, ha egy új munkahelyen kezdesz dolgozni és soha nem kérdezel semmit, akkor képes lehetsz valaha is jó munkát végezni?

Persze, lehet, hogy szerencséd van, és minden utasítást ezüsttálcán kapsz. De még ha ez a helyzet is, mit fogsz tenni azokkal a nagyon konkrét helyzetekkel, amelyekre az utasítások nem vonatkoznak? Vagy mit kezdesz a főnököd építő jellegű kritikájával?

Ha csak ezt veszed, és csak azt teszed, amit a főnököd mondott, anélkül, hogy megkérdőjeleznéd, mit is jelentenek valójában, valóban képes leszel javítani a munkádon?

Oké, szerintem érted a lényeget. Válaszokra van szükséged a hatékony tanuláshoz és fejlődéshez. És az egyetlen módja annak, hogy megszerezd őket, ha kérdéseket teszel fel.

2. A megfelelő kérdések feltevése segít a sikerben

A megfelelő kérdések feltevése jelentősen javítja a sikeresség esélyeit is.

Vegyünk egy másik példát. Tegyük fel, hogy saját vállalkozást szeretnél felépíteni. hogyan kezded? Így van – ez az első jó kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak. Ezt követően a sikered nagy része attól függ, hogy mit kérdezel magadtól és másoktól.

Most pedig hasonlítsunk össze kétféle kérdést. Tegyük fel, hogy elakadtál az üzletépítési folyamatban. Feltehetnéd magadnak a kérdést: „miért nem működik ez nekem?” Vagy felteheted magának a kérdést: „Hogyan tudnám ezt megvalósítani?”

Látod a különbséget? A második kérdés egy erősítő kérdés, amely elvezet a sikerhez. Természetesen könyörtelennek és motiváltnak kell lenned ahhoz, hogy valóban megoldást találj. De ha egyszerűen felteszel magadnak egy ilyen kérdést, az jelentősen javítja a siker esélyeit.

Az első kérdés viszont meglehetősen letaglózó. Áldozati szerepbe helyezed magad, ahol inkább sajnálod magad, mintsem abban, hogy megoldást keressél. És láttál már valakit sikeresnek, aki önmagát áldozattá teszi? Én biztosan nem!

3. A kommunikáció kulcsfontosságú a fejlődéshez

Most pedig nézzünk meg egy másik fontos szempontot a másokhoz intézett kérdések kapcsán.

A jó kommunikáció elengedhetetlen a fejlődéshez, a jó kapcsolatokhoz és a sikerhez. És ez szó szerint bármilyen helyzetre alkalmazható. Legyen szó a munkádról, a vállalkozásodról, a házasságodról vagy a barátaidról, a jó kommunikáció az egészséges kapcsolatok alapja.

A hatékony kommunikáció mindennél jobban megköveteli az aktív hallgatást. De mit jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy kérdéseket teszünk fel, majd ténylegesen meghallgatjuk a másik mondanivalóját. Ez nem csak abban segít, hogy javíts a másokkal való kapcsolataidon – és ezáltal előrehaladj a szakmai életedben és a magánéletedben is –, hanem sok tudás megszerzésében is segít, ami kétségtelenül a tanulás leghatékonyabb formája.

Az emberek szeretnek magukról beszélni. Tehát csak olyan embereket kell találnod, akiknek megvan a válasza a kérdésedire, majd aktívan hallgatnod kell.És bumm, valószínűleg 50%-kal lerövidítetted a tanulási görbédet.

Mi a hatékony tanulás?

Rendben, gyorsan szeretnék még egy fontos dolgot érinteni, mielőtt arról beszélnénk, hogyan teheted fel a megfelelő kérdéseket. És ez: „Mi a hatékony tanulás?”

A közhiedelemmel ellentétben az egyetem után sem hagyjuk abba a tanulást. Az iskolában alapvetően kénytelenek vagyunk bizonyos témákat megtanulni. De valójában ez után az időszak után kezdődik az igazán érdekes tanulási időszak. Miután befejezted az iskolát, szabadon választhatod ki, hogy mit szeretnél megtanulni, és itt kezdődik igazán a hatékony tanulás

A legjobb példát Cal Newport: Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World című könyve tartalmazza. Könyvében kifejti, hogy a mai gazdaságban csak úgy lehet előrelépni, ha nehéz dolgokat tanulunk meg gyors ütemben. Kifejezetten a mai gazdaságról beszél, mert a dolgok gyorsabban változnak, mint valaha. Nem maradhatsz le a 10 éves technológiánál, különben hamar lemaradsz rohanó világunkban.

Tehát alapvetően ezt jelenti a hatékony tanulás – összetett és releváns dolgok gyors megtanulása.

Hogyan tegyük fel a megfelelő kérdéseket a hatékony tanulás érdekében

Rendben, most, hogy megértetted a helyes kérdések feltevésének fontosságát, és mit jelent a hatékony tanulás, tegyük össze az egészet.

Tehát a következőképpen tegyük fel a megfelelő kérdéseket a hatékony tanulás érdekében.

1. Kezdd azzal, hogy kérdezd meg magadat

Mint korábban említettük, a legfontosabb szempont az, hogy ténylegesen a megfelelő kérdéseket tegyed fel magadnak. Ügyelj arra, hogy mindig erőt adó kérdéseket tegyél fel – vagyis olyan kérdéseket, amelyek megoldásorientáltak.

Ezek gyakran „hogyan” kérdések. Például:

– Hogyan érhetem el a célomat?

– Hogyan tudnék jobb munkát végezni?

– Hogyan használhatom a legjobban ezt az erőforrást?

Kerüld az elhatalmasodó, áldozattá változtató kérdéseket. Néha még ezeket is nehéz észrevenni, mert gyakran úgy teszünk fel magunknak ilyen kérdéseket, hogy észre sem vesszük.

Ez általában akkor történik, amikor csalódottak vagyunk egy helyzetben. Az ilyen kérdések arra összpontosítanak, hogy miért kerültél ilyen rossz helyzetbe, és teljesen figyelmen kívül hagyod a megoldás lehetőségét. Ezek gyakran „miért” kérdések. Íme néhány példa:

– Miért történt ez velem?

– Miért sikeres rajtam kívül mindenki más?

– Miért nem lehetek egyszer szerencsés?

2. Kérdezd meg a megfelelő embereket

Ha sikerült feltenned magadnak a megfelelő kérdéseket, itt az ideje, hogy arra összpontosíts, mit kérdezz másoktól. De nem csak arról van szó, hogy mit kérdezz. Arról is, hogy kihez kell intézni a kérdéseidet.

A hatékony tanulás elősegítése érdekében a megfelelő embereket kell megkérdezned. Ezek olyan emberek, akik előtted járnak, és elérték, amit el akarsz érni. Még csak nem is kell személyesen. Elég olvasni a könyveiket, és azon töprengeni, hogy „mi tette őket sikeressé?”. Ez nagyszerű módja annak, hogy elkezdd. Ha teheted, személyesen is megkérdezheted ezeket az embereket. Ezek lehetnek a mentoraid vagy példaképeid, akik jelentősen megkönnyítik a hatékony tanulást.

Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő embereket, akit megkérdezhetsz, először határozd meg a beszélgetés célját. Mit szeretnél tanulni? Mit akarsz ezzel a tudással elérni? Ezután keress olyan embereket, akik már elérték ezt.

3. Tegyél fel nyitott kérdéseket

Ha megtaláltad a megfelelő embereket, fontos, hogy a kérdéseidet is a megfelelő módon fogalmazd meg. Ez azt jelenti, hogy nyitott kérdéseket kell feltenned.

Mint korábban említettük, az emberek szeretnek magukról és az eredményeikről beszélni. Ha pedig nyitott kérdéseket teszel fel, lehetővé teszed számukra, hogy a lehető legtöbbet osszák meg veled. Ez különösen nagyszerű egy beszélgetés elindításához, mivel már az indulástól kezdve sok információhoz juthatsz. Később az út során konkrétabb kérdéseket is feltehetsz, hogy megkapd a szükséges részletezést.

A nagyszerű nyitott kérdések a következők: „hogyan érted el ezt és ezt?”; "Melyek a legjobb eszközök a sikerhez?" – Mi segített abban, hogy ilyen sikeres legyél?

4. Gyakorold az aktív hallgatást

Az aktív hallgatás őrülten erős készség. Egy személy összes tudását megszerezheted egyszerűen úgy, hogy meghallgatod és nyitott kérdéseket teszel fel neki, amelyek lehetővé teszik számára, hogy még többet osszon meg a tapasztalataiból és a tudásából.

Gyakorold a barátaiddal vagy a pároddal. Tűzd ki azt a célt, hogy 10 percig csak hallgatsz. Ez idő alatt csak olyan kérdéseket tegyél fel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy magukról beszéljenek. Ne szakítsd félbe őket, és csak azután tegyél fel mélyebb kérdéseket, miután befejezték a válaszadást.

Ezek után gondold át, mennyit tudtál meg a másik emberről. Ráadásul valószínűleg nagyon jól érezte magát és hízelgett számára, hogy beszélhetett és meghallgattad. Ez pedig megkönnyíti, hogy a jövőben még több választ kapj tőlük.

5. Összpontosíts a megoldásra

Még egy utolsó szempont: mindig a megoldásra összpontosíts, amikor bármilyen kérdést teszel fel. Ez vonatkozik arra is, amikor magadtól kérdezel, de akkor is, amikor másokat kérdezel.

A tudatalattid automatikusan elvezet téged arra, amire összpontosítasz.  Ha a kockázatokra összpontosítasz, vagy arra, hogy mi ronthatsz el, találd ki, hol fogod végezni? Pontosan ott!

Ha a megoldásokra összpontosítasz, és a küzdelmekre lehetőségként tekintesz, hogy többet tanulj, mindig megoldást találhatsz bármilyen problémára vagy megoldandó kérdésre. Tehát a megfelelő kérdések feltevése azt jelenti, hogy megoldás-orientáltnak kell lenni, és a kockázatok helyett a lehetőségekre kell összpontosítani.

Következtetés

A megfelelő kérdések feltevése nem csak a hatékony tanuláshoz – más néven a nehéz dolgok gyors tanulásához – elengedhetetlen, hanem az életed bármely személyes vagy szakmai területén való fejlődéshez is kulcsfontosságú.

A helyes kérdések feltevésének két fontos szempontja van. Az első arról szól, hogy milyen kérdéseket teszel fel magadnak. Ügyelj arra, hogy megerősítsd őket és megoldásorientált legyél. Ez segít elvezetni a sikerhez, ahelyett, hogy leragadnál egy problémánál.

A második szempont az, hogy a megfelelő embereket kérdezd meg, hogy olyan válaszokat kapj, amelyek segítenek elérni a céljaidat. Ügyelj arra, hogy találj olyan embereket, akik korábban már ezen az úton jártak. Ezután tegyél fel nekik nyitott kérdéseket, és gyakorold az aktív hallgatást, hogy a lehető legtöbbet tanulhass tőlük.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Why is it important to ask the right questions for effective learning?

Asking questions is essential for personal and professional development. Without questioning, it is impossible to learn or progress. Questions lead to answers and help individuals move forward in their learning journey.

How can asking the right questions help in achieving success?

Asking the right questions significantly improves the chances of success. When starting a new venture or project, the first good question to ask is, "How do I begin?" Success largely depends on what one asks oneself and others. Asking the right questions leads to better decision making and solutions, ultimately leading to success.

How can one learn to ask the right questions for effective learning?

To ask the right questions, one must practice questioning not just others but also oneself. The type of questions one asks oneself can have a significant impact on the outcomes. It is important to focus on specific, solution-oriented questions and to be open to the answers that come from asking. Asking questions and seeking answers is an ongoing process that leads to continuous learning and growth.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...