Hogyan tűzzünk ki reális rövid távú célokat a sikeres élethez

cél

A változás egy reménnyel kezdődik, hogy valami lehetséges az életedben, mivel a remény a várakozás érzéséhez vezet. Kombináld ezt a rövid távú célok kitűzésével, és annak a valószínűsége, hogy boldogabb és sikeresebb leszel, a lehetőségtől a valóság felé mozdul el.

A jól megformált kritériumok alapján kialakított rövid távú célok fokozatos lépéseket kínálnak a nagyobb célok sikeres elérése felé.

Ebben a lépésekre bontott útmutatóban felfedezheted a rövid távú célok kitűzésének titkát, amelyek felállítanak a sikerre, és segítenek túllépni a motiváltság megőrzésével kapcsolatos kihívásokon.

Mi az a rövid távú cél?

A rövid távú célok „rövidek”, vagyis az időkeret lehet akár 10 perc vagy egy nap, vagy akár egy hét, vagy akár 12 hónap is. A jól kialakított rövid távú célok a cél szem előtt tartásával kezdődnek, és tovább kapcsolhatók a hosszú távú célokhoz.

Gyors tipp:

Írd le az elérni kívánt konkrét eredményt és a dátumot, amikor meg kell történnie. Ezután ettől a dátumtól kezdve dolgozz visszafelé, és írd le, mit fogsz észrevenni, amikor teszel érte valamit (és eléred azt), ​​addig a pontig, amíg meg nem teszed az első lépést.

A rövid távú cél a legkisebb lépés, amelyre szükséged van egy nagyobb cél eléréséhez, amelynek középpontjában valami olyasmi elérése áll, amire szenvedélyesen vágysz.

A „ szenvedélyes vágy ” a kulcs.

Ahogy Tony Robbins mondja: 

Az emberek nem lusták. Egyszerűen erőtlen céljaik vannak – vagyis olyan céljaik, amelyek nem inspirálják őket.

A szenvedély a célok kitűzésekor azt jelenti, hogy az elmét és a testet aktiválni kell, hogy táplálja az energiát és a fókuszt. Minden alkalommal, amikor elérsz egy rövid távú célt, a szervezeted olyan vegyi anyagok termelésével és felszabadulásával ünnepel, mint a dopamin, szerotonin, oxitocin és endorfinok (ezek a jó közérzetet biztosító neurotranszmitterek).

Ian Robertson, kognitív idegtudós és a The Winner Effect: The Neuroscience of Success and Failure szerzője szerint:

A siker és a kudarc erősebben formál bennünket, mint a genetika és a gyógyszerek.

A szervezet természetes vegyi anyagainak rendszeres felszabadulása támogatja az agy idegi szintű változásait, növeli az önbizalmat és megújítja a célorientált összpontosítást.

Íme néhány rövid távú célokra vonatkozó példa a karriercéljaidhoz, hogy ötletet adjon, hol kezdjed el: 

A rövid távú személyes célok kitűzésének előnyei

Függetlenül attól, hogy életed melyik területére tűzöd ki rövid távú céljaidat, ez életed minden területére hatással lesz. Íme csak néhány a nagyszerű célmeghatározás előnyeiből :

  • Javíts a karrierkilátásaidon és az identitástudatono.
  • Növeld az energiádat oly módon, hogy az észrevehető legyen a munkahelyeden és az otthonodban.
  • Javíts a gondolkodásmódodon és a hozzáállásodon a másokkal való kapcsolattartáshoz.
  • Javíts az egészségi állapotodon és az önfejlesztési vágyadon.

4 lépés a rövid távú célokkal elért sikerhez

A rövid távú célok kitűzése közelebb visz egy boldogabb és sikeresebb élethez, de hogyan tűzhetsz ki olyan rövid távú célokat, amelyek valóban elérhetőek?

Hajtsd végre a következő lépéseket, és elkezdheted megvalósítani az álmaidat: 

1. lépés: Ismerd meg a legjobb reményeidet

Próbáld ki ezt a folyamatot úgy, hogy gondolj az életednek egy olyan területére, amelyen javítani szeretnél.

Például mi a legjobb reményed a pénzügyeid/kapcsolatod/karriered/egészségügyi szempontból?

Ez a folyamat magában foglalja az ötletek „feldarabolását”, hogy tisztábban képzeld el az eredményeket. Ebben a folyamatban nem csak a célt és az általa adott eredményt próbálod elérni, hanem a célod elérése nyomán viselkedésedben és gondolkodásmódodban bekövetkező változásokat is.

2. lépés: Figyeld meg, mi a különbség

A következő kérdés, amit fel kell tenned magadnak: „Mit vennél észre, ami különbözött attól, ahogyan általában csinálod a dolgokat?” 

Az észrevétel segít felépíteni egy víziót arról, hogy mi lehetséges. Minél gazdagabb leírást építesz az apró részletek köré, annál valósabb lesz az általad preferált jövő.

Ennek a lépésnek a végrehajtásához érdemes lehet néhány vizualizációs technikát alkalmazni a rövid távú céljainak meghatározásakor.

3. lépés: Válaszolj a „Mi még?” kérdésre

A legtöbben tudjuk, hogy van egy rejtett ok vagy egy régóta eltemetett remény, hogy miért akarunk valamit.

Az egónk gyakran egy kicsit védekezővé és védelmezővé válik ellene, de ha kiássuk és újra felszínre hozzuk az igazságot, akkor felemelhetünk egy súlyt, ami szabadságot ad a továbblépéshez.

Határozd meg a „miért”-et , hogy megtudd, hogy mit után kutakodsz még az életben.

4. lépés: Gondold át, ki fogja észrevenni a különbséget

Fontosak a családdal, a barátokkal, a kollégákkal és a pároddal fenntartott kapcsolatok. Ha elképzeled, hogy milyen változást fognak észrevenni, akkor újabb perspektívát adhatsz az elképzelésedhez.

Képzeld el, mit vesznek észre rajtad, ami tudatja velük, hogy valami megváltozott veled kapcsolatban e rövid távú célok elérése következtében.

Hogyan követheted nyomon a rövid távú céljaidat

Ha rövid távú célokat tűzöl ki, hozz létre egy mérési rendszert az előrehaladás nyomon követésére:

1. Hozz létre egy visszaszámlálót

Az egyik legjobb eszköz a rövid távú célok kitűzésének megőrzésére az, ha egy visszaszámlálót vezetsz, vagy számba veszed, hogy hány egymást követő napon sikerült elérned a kitűzött célt.

Például, ha fontos neked az egészségi állapotod javítása, és azt tervezed, hogy 5 kilóval csökkented a súlyod azáltal, hogy nem eszel semmilyen hozzáadott cukrot tartalmazó ételt, akkor állíts össze egy egyszerű táblázatot, és kövesd nyomon, hogy egymás után hány napon tetted ezt meg. Célozz meg egymás után 5, majd 10, majd 20 napot. Ha egy kicsit letérsz erről az útról és egy napon mégis cukrosat eszel, akkor egyszerűen kezdd újra.

Ha már magabiztos vagy ebben a lépésben és folytathatod ezt a lépést a következővel, akkor adj hozzá még egyet, például tegyél meg napi 5000 lépést. Ismét állíts fel egy egyszerű táblázatot, akár a határidőnaplódban, akár egy látható helyen, és élvezd, hogy minden nap megjelölsz egy napot, amikor elérted a rövid távú célodat.

2. Vezess naplót

A napló vezetése segít arra összpontosítani, hogy azonosítsd azokat a dolgokat, amelyek különböznek annak köszönhetően, hogy jól megfogalmazott rövid távú célokat tűztél ki magad elé.

Törekedj arra, hogy minden nap végén kitöltsd a naplódat, és részletesen idézd fel azokat a dolgokat, amelyeket észrevettél. Ez segít abban, hogy kapcsolatban maradjon a kívánt eredménnyel és a viselkedésedben és gondolkodásmódodban tapasztalható átalakulással.

3. Oszd meg előrehaladásodat egy megbízható barátoddal vagy az életvezetési tanácsadóddal

Azzal, hogy hangot adsz a változásnak, és kifejezed, hogy észrevetted, hogy milyen messzire jutottál a céljaid felé haladva, megerősíted a változás erejét, amelyet tapasztaltál.

Például, ha megosztod azt, hogy a következő hat hónapban meg akarsz szabadulni a hitelkártya-tartozásodtól, vagy a következő hónapban tanfolyamok elvégzésével egy meghatározott karrierút felé haladhatsz, az növeli a motivációdat, és segít abban, hogy jobban elkötelezd magad e rövid távú célok iránt. Hisz nem akarsz senkit cserbenhagyni.

Ezenkívül aktiválod a jó közérzetet okozó neurotranszmittereket is, amelyek nagyon fontosak a sikerhez szükséges önbizalom, motiváció és pozitív változások eléréséhez. 

4. Vizualizáld a fejlődésedet

Mielőtt este elalszol, képzeld el a holnapodat. Lásd magad előtt, ahogy továbbra is megteszed azokat a dolgokat, amelyek támogatják a változást és a rövid távú céljaid felé való elmozdulást.

Járd végig az apró részleteket, amelyek összeadják azokat a változásokat, amelyeket látni szeretnél, beleértve azt is, hogy mikor ébredsz fel. Reggel aktiváld újra a vizualizációt, majd kezd el a napodat.

5. Hozz létre kiváltó okokat napi szokásaihoz

Twyla Tharp (született 1941), a legendás táncos és koreográfus, szigorú rutint tart fenn, amelynek célja, hogy elméjét rávegye, hogy a mindennapi testedzés a szokásává tegye: 

Életem minden napját egy rituáléval kezdem; Reggel 5:30-kor ébredek, felveszem az edzőruhámat, a lábmelegítőmet, a pulóverem és a sapkámat. Kisétálok a manhattani otthonom elé, hívok egy taxit, és megmondom a sofőrnek, hogy vigyen el a Pumping Iron edzőterembe a 91. utcában és a First Avenue-re, ahol két órán át edzek. A rituálé nem a nyújtás és súlyzós edzés, amelynek minden reggel kiteszem a testem az edzőteremben; a rituálé a taxi. Abban a pillanatban, amikor megmondom a sofőrnek, merre menjen, befejeztem a rituálét.

Ez egy egyszerű művelet, de minden reggel ugyanúgy megismételhető és könnyen elvégezhető. Csökkenti annak esélyét, hogy kihagyjam, vagy másképp csináljam. Ez még egy elem a rutinom arzenáljában, és eggyel kevesebb dolog, amin kell gondolkodni.

A lista elkészítéséhez hozz létre egy trigger pontot – a legkisebb lépés, amelyet meg kell tenned, amely arra késztet, hogy Twyla Tharphoz hasonlóan cselekedj. Mi lesz számodra a „taxi”, amikor a rövid távú céljaiért dolgozol?

6. Beszélj a jövődről

Melanie Perkins, a Canva vezérigazgatója, amely egy virágzó tervező és kiadó cég, megoldása arról ismert, hogy „gyakran beszél a jövőről”.

Ha gondolataidat a jövő felé irányítod, az megerősíti, mennyire fontosak az elképzeléseid és a céljaid. Ahogy Ralph Waldo Emerson mondta: „Az vagy, amit gondolsz.

  • Tedd szokásoddá, hogy naponta átolvasd a céljaidat.
  • Gondolj arra, hogy mit fogsz észrevenni, ami más lesz az életedben, amikor eléred ezeket.
  • Fejezd ki céljaidat valakinek, aki fontos az életedben.

A jövőre fókuszáló beszélgetések (mind önmagaddal, mind másokkal) kialakítják a várakozások mintáját, amely továbbra is nemcsak a vágyaidat táplálják, hanem a rövid távú céljaid elérésével kapcsolatos elvárásokat is. 

7. Kezeld a mentális ellenállást

Amikor a reménnyel kezded, aktiválod a várakozás érzését – azt a hitet, hogy amit akarsz, az nemcsak lehetséges, hanem elérhető is. A remény és a várakozás két erőteljes motiváló tényező, amelyek egy sikeres élet felé lendítenek.

Amikor reménnyel haladsz előre, akkor a vágyott jövőd felé orientálod magad. Amikor eltávolodsz valamitől, amit fájdalmasnak tartasz, akkor aktiválod a félelmet, ami szintén erős motiváció lehet a fájdalom elkerülésében; például az állás elvesztése, ha a negyedéves teljesítménymutatóid nem javulnak.

Összefoglalás

A változás lehetséges, és az egymásra épülő rövid távú célok a ugródeszkák a legjobb remények eléréséhez.

Ha a kreatív fantáziádat használod, és észreveszi a naponta előforduló apró különbségeket, ez pozitív módot kínál a gyakorlati változtatások egyszerű és megvalósítható megvalósítására.

Mindenekelőtt győződj meg arról, hogy a célod felé szenvedélyes vágy hajt, hogy elérd a kívánt eredményeket.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a rövid távú cél?

A rövid távú célok „rövidek”, vagyis az időkeret lehet akár 10 perc vagy egy nap, vagy akár egy hét, vagy akár 12 hónap is. A jól kialakított rövid távú célok a cél szem előtt tartásával kezdődnek, és tovább kapcsolhatók a hosszú távú célokhoz.

Mi a szenvedély szerepe a célkitűzésben?

A „ szenvedélyes vágy ” a kulcs. Ahogy Tony Robbins mondja: Az emberek nem lusták. Egyszerűen erőtlen céljaik vannak – vagyis olyan céljaik, amelyek nem inspirálják őket. A szenvedély a célok kitűzésekor azt jelenti, hogy az elmét és a testet aktiválni kell, hogy táplálja az energiát és a fókuszt.

Melyek a rövid távú célokra vonatkozó példák a karriercélokhoz?

Íme néhány rövid távú célokra vonatkozó példa a karriercéljaidhoz, hogy ötletet adjon, hol kezdjed el: előadás készítése, új készségek tanulása, mentorálás kezdése, 5 új kapcsolat felvétele, stb.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...