Kutyaimádók, figyelem: 4 egyszerű módszer, hogy megakadályozd, hogy a kutyád mindent szétrágjon

Imádod a kutyád, de ő ugyanakkora mértékben szeret harapni és mindent szétrágni a lakásban. A bútoroktól kezdve, a cipőkön, az ajtón át a függönyig, mindent, ami ezek körül van, tönkretesz. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan kezelheted ezt a szokását.

Miért rágcsálnak és harapdálnak a kutyák?

Első ok: ez egy természetes kölyökkutya viselkedés

A kiskutyák esetében a nem ételek harapdálása megszokott dolog, célja a kísérletezés és a felfedezés.

A kisbabákhoz hasonlóan a harapás a kíváncsiság jele – ez az egyik elsődleges módja az információszerzésnek: harapni, nyalni, enni, szájjal fogni és megragadni.

De sajnos megeshet, hogy nem szoknak le erről a harapós viselkedésről akkor sem, amikor már felnőttek.

Második ok: Megerősített viselkedés

Gondolj vissza azokra az időkre, amikor a kutyád harapdált vagy rágcsált Valamilyen tárgyat: elkezdted őt kergetni? Megragadtad a tárgyat, amit a szájában tartott?

Ha legalább az egyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor (a kutya szemszögéből nézve) az örökös rágcsálás egy elvárt viselkedéshez köthető: "Hűha, ha olyan tárgyakat harapdálok, amelyeket szerinte nem kéne, akkor fogócskázni fog velem! Minél drágább cuccot kezdek rágcsálni, annál gyorsabban jön hozzám!"

Egyszerűen összefoglalva, a kutyád a figyelmedet szeretné és ismétli azt a viselkedést, amellyel megkapja a vágyott figyelmedet.

Hogyan tudod megállítani a kutyád, hogy többé ne rágcsáljon semmit?

Van egyáltalán olyan módszer, amellyel megakadályozható a tárgyak szétrágása vagy a rossz szokás megváltoztatása? Igen!

A legjobb időszak a tanításra a kölyökkutya korban van. De ha türelmes vagy, a felnőtt kutyát is képezheted. Csak kövesd az alábbi, 4 lépésből álló tervet.

Első tanács: tedd a fontos tárgyakat olyan helyre, ahol a kutya nem fér hozzá

Ehhez tudnod kell, hogy a kutya mit hajlamos rágni. Tedd ezeket a tárgyakat a polcokra, szekrényekbe, gardróbba és más helyekre, amit a kutya nem érhet el. Ne felejtsd el letakarni a szemetes kosarat is.

Jó ötlet egy fogtisztítót jól látható helyen hagyni, amely lekötheti a kutya figyelmét, kitöltheti rajta a rágcsálási kényszerét, és még a fogai épségéről is gondoskodik.

Második tanács: megfelelő és helyes képzés ketreccel

Ha a felügyelet nélkül hagyott kutyát ketrecbe zárod, csökkentheted az esélyét, hogy megrágja a dolgaidat.

De nagyon fontos, hogy a kutyának szüksége van elegendő mozgási térre és vízre. Soha ne hagyd a kutyát több mint 4 órán át a ketrecben! Ha kölyökkutyáról van szó, még kevesebb a maximális idő. A kutyának szüksége van a rendszeres sétákra, hogy elvégezze a dolgát. Először a ketrecre is rá kell szoktatnod a kutyát, ám soha ne zárd be őt büntetésképp.

A ketrecek több méretben kaphatók, a kutya kilát belőlük és biztonságban érezheti magát benne. Ideális esetben összecsukhatók, mint például ez a szobaketrec.

Harmadik tanács: ne fogd meg a szájában lévő tárgyat, amit épp rágcsál és ne büntesd meg

Ez a legfontosabb pont!

Ha a kutyád valami tiltott dolgot rágcsál, az lehet a reakciód, hogy megragadod, megpróbálod elvenni tőle és megbünteted. Sajnos, még ha a kutya abba is hagyja vagy el is szalad ekkor, később meg fogja ismételni ezt a viselkedést.

A tanács a következő: ne fogd meg, ne kergesd, ne vedd el tőle – egyáltalán ne is reagálj!

Következetesen tanítsd meg a kutyát a figyelme elterelésével (megzavarással):

◆ adj ki valamilyen hangot.
◆ hívd magadhoz, hogy magától abbahagyja a rágást.
◆ adj neki egyszerű utasításokat, például ülj le, állj fel, feküdj, pacsi stb.
◆ ha befejezte, adj neki jutalmat.
◆ fokozatosan rájön és megtanulja, hogy más dolgokat csinálva keltheti fel az érdeklődésedet a rágcsálás helyett .

Negyedik tanács: adj a kutyádnak egy két rágcsálható játékot

Készíthetsz a kutyádnak egy két speciális, rágcsálnivaló játékot  – díszíted ezeket a játékokat, hogy még vonzóbbak legyenek a kutya számára.

Példa a viselkedés megerősítésére:

◆ Dugd a kutyád kedvenc finomságát a játék belsejébe.

Ha nincs ötleted, akkor vásárolhatsz eleve erre a célra készült rágcsálnivaló játékokat is, amelyeket ráadásul eleve arra tervezték, hogy jutalomfalatokkal töltsük meg őket, például:
Kong Extreme Goodie Bone, snackkel megtölthető rágócsont kutyáknak

◆ Tedd a játékot egy olyan helyre, amit könnyen elérhet a kutya.
◆ Amint a játék közelébe megy, hogy megszaglássza, szaladj oda a kutyához, mintha szeretnéd őt figyelmeztetni, majd dicsérd meg.
◆ Kapd fel a játékot és kezdj el játszani a kutyával.

Kövesd a fenti négy lépést, és a kutyád egyre kevesebbet fogja rágcsálni a dolgaidat. Nagyszerűen hangzik, igaz? Reméljük segített ez a cikk és sikerrel fogsz járni.


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: