Miért van szükséged köztes célokra és hogyan kell kitűznöd egyet

célok

Az egyik legbiztosabb módja annak, hogy javíts az életeden, a jóléteden és a kiteljesedéseden az életben, ha célokat tűzöl ki. A Dominikai Egyetem által végzett egyik tanulmány kimutatta, hogy azok a diákok, akik felírták céljaikat, sokkal nagyobb valószínűséggel értek el magasabb jövedelmi szintet, mint azok, akik nem írták le céljaikat. A hatékony célok kitűzésének egyik módja pedig a köztes célok kitűzése.

Sok egyéb ok is van arra, hogy miért érdemes komolyan vennünk a célok kitűzését, de mielőtt belevágnánk ennek a cikknek a lényegébe, először is meg kell határoznunk, mit értünk „köztes célok” alatt.

Mi az a köztes cél?

A napi céloktól az élethosszig tartó célokig többféle cél létezik, tehát hogyan nézne ki egy „köztes cél”?

Köztes cél minden olyan cél, amelyet a következő három-öt évben szeretnél elérni. Adhatnánk vagy vehetnénk itt egy-két évet, de jó viszonyítási pont három és öt év között van.

Mire használjuk a köztes célokat?

A köztes cél olyan cél, amely áthidalja a szakadékot az idén és a következő évben elért céljaid és a hosszabb távú életcéljaid között. Például, ha azt tervezed, hogy nyugdíjazásodig 2 millió dollár lesz a nyugdíjalapodban, az hosszú távú cél lenne. Tehát egy köztes cél, amely áthidalja ezt a szakadékot, az lenne, hogy a következő három évben X összeget takarítsunk meg.

A hosszú távú célokkal az a probléma, hogy gyakran a jövőbe vezetnek, ami azt jelenti, hogy a célok eléréséért járó jutalom túl messze van ahhoz, hogy ma izgasson bennünket. Egy köztes cél áthidalja ezt a szakadékot azáltal, hogy a jutalmat közelebb viszi hozzád.

Az agyunk úgy van programozva, hogy azonnali kielégülésre vágyjon. Ez az egyik oka annak, hogy a fogyás olyan nehéz.

Eltekintve attól a tudományos ténytől, hogy testünk hogyan raktározza és tartja meg a zsírt, a fogyásnak az az alapelve, hogy kevesebbet együnk és többet mozogjunk. Az a baj, hogy amikor éhesnek érezzük magunkat, a testünk már most megkívánja az ételt! Szükségünk van erre az azonnali kielégülésre. Tehát bármennyire is tudjuk, hogy az extra adag rizs elfogyasztása nem segít a fogyásban, mindenképpen megesszük, mert agyunk az azonnali kielégülést részesíti előnyben a hosszabb távú vágyainkkal szemben.

Tekintsed a köztes célokat lépcsőfokként

A köztes célokat ugródeszkának kell tekintened valami sokkal nagyobb felé. Az egyik oka annak, hogy olyan kevesen tűznek ki és érnek el célokat, az az, hogy a motivációjuk a hosszú idő alatt meging és hanyatlani kezt. A túl távoli jövőbeni célokról gyakran megfeledkeznek, és csak akkor tűnnek fel újra, ha újévi fogadalmainkra gondolunk.

Végső soron az, hogy sikerül-e egy célt elérni vagy sem, attól függ, hogy miért akarod elérni a célt. Az indokaidnak elég erőseknek kell lenniük ahhoz, hogy a cél felé húzzanak. Ha az indokaid nem elég erősek, az olyan lesz, mintha egy nagy, nehéz sziklát löknél fel egy véget nem érő dombra. Másrészt az indokaid, hogy miért akarod a célt, ha elég erősek, olyanok lesznek, mint egy mágnes, amely a megvalósítása felé húz.

Ha az álmod, hogy saját jachtod legyen, mert le akarod nyűgözni a régi iskolai barátaidat, akkor végül kudarcot fogsz vallani, mert az, hogy elérj valamit, amivel lenyűgözhetsz másokat, gyenge ok a cél elérésére. Ha viszont azért akarsz jachtot venni, hogy a nyílt vízen élhess, és legyen egy hely, ahova mehetsz, ahol élvezheted a természet nyugalmát, akkor az okod valószínűleg elég erős ahhoz, hogy a teljesítmény felé húzzon.

Ezért működik a köztes célok kitűzése. Mágnesként működnek, és vonzanak a hosszú távú céljaidnak elérése felé.

Hozz létre mérföldköveket és útvonalakat

Képzeld el, hogy most fejezted be az iskolát, és elkezdtél az első munkahelyeden dolgozni. A hosszú távú célod az lehet, hogy a cég felsővezetője legyél. Ez azonban tíz-húsz évig is eltarthat, ami egy huszonévesnek hosszú idő, hogy várjon.

Annak érdekében, hogy a cél elérhetőbb legyen, lebonthatod köztes célokra. Felfedezheted például, hogy a vállalat összes felsővezetője rendelkezik MBA-val, így az egyik cél az MBA tanulmányozása és befejezése lehet. További cél lehet, hogy öt éven belül vezetői pozícióba kerülj. Ha már tudod, hogy mit szeretnél elérni a következő három-öt évben, akkor kitalálhatod, hogy hogyan valósíthatod meg.

Ahelyett, hogy egy nagy, hosszú távú célod lenne egy tisztázatlan útvonallal, egy világos utat teremtettél meg a hosszú távú céljaid eléréséhez. Miután elérted a köztes célt, megállhatsz, elgondolkodhatsz és keresheted a következő lépcsőfokot a hosszabb távú cél felé.

Ez a módszertan fitneszcélokkal is működik. Tegyük fel például, hogy az egyik hosszú távú fitneszcélod öt év alatt teljesíteni a Boston Maratont. Most a Boston Marathon egyedülálló abban, hogy nehéz idők járnak a kvalifikációs időszakra. Bizonyítanod kell, hogy korábban lefutottál legalább egy maratont az életkorodnak és nemednek megfelelő meghatározott idő alatt. Például a 2021-es maratonra való kvalifikációhoz, ha 45 és 49 év közötti férfi vagy, három óra öt perc alatt kellett volna lefutnod egy maratont. Egy 45 és 49 év közötti nőnek három óra 50 percnél rövidebb időt kellett volna futnia. Ezt az időt elég nehéz elérni.

Ha még soha nem futottad le a maratont, akkor rövidebb távú célokkal kell kezdened – talán egy 5 kilométeres versennyel, majd egy 10 kilométerrel kezdjed, és fokozatosan növeld a távot, amíg le nem futod az első maratont. Innentől elegendő információval rendelkezhetsz az edzések módosításához, hogy lefuss egy maratont a Boston maraton előtt a kvalifikációs időben.

Ezek a rövid távú célok nem csak közelebb visznek végső célodhoz, de ösztönzést is adnak arra, hogy folytasd, amíg el nem éred a hosszabb távú tervedet. A hosszabb távú célod felé húznak.

Köztes célok kitűzése

Ha teljes mértékben ki szeretnéd használni a köztes célok előnyeit, először egy hosszú távú célt kell kitűznöd – egy olyan célt, amely elég nagy ahhoz, hogy motiváljon.

A hosszú távú cél a végső cél. Irányt és célt ad, hogy reggel felébredj. Annak érdekében, hogy ezt a célt könnyebben elérhetővé tegyük, a köztes célok olyan lépcsőfokokat adnak, amelyek a pályán tartanak, és végső soron a cél felé húznak.

Kulcsfontosságú pontok

Mindenkinek vannak hosszú távú céljai. De néha fontos, hogy először tegyünk egy lépést hátra, és olyan köztes célokat tűzzünk ki, amelyek lehetővé teszik, hogy végül elérd a hosszú távú céljaidat. Íme a legfontosabb tudnivalók a köztes célok kitűzéséhez.

  1. Tűzz ki egy hosszú távú célt, és írd fel, hogy miért szeretnéd elérni.
  2. Bontsd le a hosszú távú céljaidat három-öt évre kiterjedő szakaszokra.
  3. Döntsd el, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy elérd az első köztes célodat, és kezdd el megvalósítani.
  4. Gyakran (legalább hetente) tekintsed át közbenső céljaidat.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a köztes cél?

A köztes cél minden olyan cél, amelyet a következő három-öt évben szeretnél elérni. Ez a cél áthidalja a rövid távú és hosszú távú célok közötti szakadékot.

Hogyan néz ki egy köztes cél?

Az élethosszig tartható céloktól a napi célokon át többféle cél létezik. A köztes cél általában olyan cél, amelyet három és öt év között szeretnél elérni.

Miért hasznosak a köztes célok?

A köztes célok segítenek abban, hogy a hosszú távú célokhoz közelebb kerüljünk, így a jutalom is közelebbi időn belül elérhetővé válik. A rövidebb időtávú célok könnyebben elérhetőek, így az elért eredmények motivációt adnak a hosszabb távú célok felé.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...