Segítség a szorongáson meditáción keresztül: Hogyan javítja az „Itt és most” az életedet

meditáció

Létezik olyan „varázstabletta”, amely minden stresszt és szorongást megoldhatna? Sajnos a válasz nem.

Az egyre stresszesebbé váló világban az emberek minden eddiginél jobban megtapasztalják a stressz és a szorongás tüneteit.

Nem minden stressz elkerülhető vagy csökkenthető. Szóval mit kell tenned? Lehet segíteni a szorongáson. Ez olyan egyszerű. Elég napi egy meditációs gyakorlat hozzáadása az életedhez.

Korlátozd a szorongást és a stresszt meditációval

Előfordulhat, hogy nem kerülheted el a stresszes értekezletet, az értékesítési hívást, vagy hogy a gyerekek leugranak az ágyról, de megerősítheted az agyad azon képességét, hogy kezelni tudja a szorongását és a stresszt. Ha fejleszteni tudod a stresszkezelő izomzatod, jobban felkészült leszel a szorongás és a stressz leküzdésére.

Szeretnéd megtanulni, hogy hogyan csökkentsd a stressz és a szorongás érzését, hogy újra élhesd az életed? A meditációban lehet a kulcs.

A meditáció az olyan emberek agyerősítő edzésévé vált, mint Tony Robbins, Oprah Winfrey és Tim Ferris. Ebben a cikkben megmutatom, hogy hogyan segíthet a meditáció, és hogyan kezdj hozzá, még akkor is, ha még soha nem meditáltál.

Az agy edzése

A meditáció nem csak egy spirituális gyakorlat. Ez inkább agytorna.

Ha erős izmokat szeretnél építeni, akkor el kell menned az edzőterembe és edzened kell. Az, hogy melyik izmokat választod az edzésre, meghatározza, hogy mely izmok erősödnek.

Ugyanez vonatkozik az agyra is.

Amikor az agy állandóan stresszes és szorongó, elkezdi a vezetékek lefektetését, hogy megkönnyítse ezt a folyamatot, ami éppen az ellenkezője annak, amit akarunk.

Tehát ahelyett, hogy megpróbálná teljesen kiiktatni a stresszt az életéből, oktatnia kell az agyad, hogy jobban ellenálljon és kezelje a stresszt és a szorongást. 

Nyomd be a féket stressz esetén

Az agynak két működési módja van: szimpatikus (harcolj vagy menekülj ) és paraszimpatikus (növekedés, egészség és pihenés). Képzeld el a szimpatikus idegrendszert az agy „gázpedáljaként”, a paraszimpatikus idegrendszert pedig „fékpedálként”.

A krónikus stressz és szorongás megnyomja a „gázpedált” és ráerősíti az agyat, hogy a szimpatikus dominánssá váljon (megakad a stresszben), ami kikapcsolja a paraszimpatikus üzemmódot (relax mód), megnehezítve a megnyugvást, az ellazulást és a szorongás és a stressz csökkentését.

A meditáció megnyomja a fékpedált, és segít az agynak megerősíteni az idegrendszer paraszimpatikus oldalát, ami segít helyreállítani az egyensúlyt és a nyugalmat.

A Mindfulness meditáció egy meditációs technika, amely a jelen pillanatra összpontosít, arra tanítja az agyat, hogy kikapcsolja a szorongást és stresszt okozó jeleket, egyszerűen csak valami olyasmivel, mint a légzésre koncentrálva.

Azáltal, hogy az „itt és most”-ra összpontosítasz, segítesz az agynak, hogy jobban ráébredjen a stressz és a szorongás forrására, miközben edzi az agyat, hogy ellenállóbbá váljon a stresszel és a szorongással szemben. 

Pusztítsd el a stresszhormonokat

Amikor az agy stresszes állapotban van, elősegíti a kortizol , a szervezet stresszhormonjának felszabadulását , hogy segítse a szervezetet a stressz kezelésében. Ez egy egészséges, természetes válasz a stresszre rövid ideig; de nem az a célja, hogy hosszú távú megoldást jelentsen a munkahelyi, pénzügyi vagy kapcsolati stresszre, amely ezt okozhatja.

A Mindfulness meditációról kimutatták, hogy csökkenti a kortizol szintjét, ami segíthet abban, hogy energikusabbnak és egészségesebbnek érezd magad.

Fokozd a „jó érzés” vegyszereit

A meditáció nemcsak a stressz és a szorongás tüneteit csökkenti, hanem növeli az agyban lévő vegyi anyagok mennyiségét is, amelyek boldogabbá tesznek.

Tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció növelheti a szerotonin és a dopamin szintjét az agyban, segítve az agyat, hogy hanem boldogabbnak, motiváltabbnak és energikusabbnak érezze magát.

Úgy érzed, hogy mindig feszült és szorongó vagy, mintha ez lenne az agy előre beállított működési módja?

Szeretnél ezen változtatni? A meditáció megoldást jelenthet a tartós változásra és eredményekre.

Tedd nagyobbá és erősebbé az agyadat

meditáció nemcsak kevésbé stresszessé és szorongóvá tehet, hanem megváltoztathatja az agyad fizikai szerkezetét is.

A rendszeres meditáció növeli az agy vastagságát. A vastagabb agy erősebb.

Ez azt jelenti, hogy a meditáció segíthet növelni az agy azon részének a munkaképességét, amely szabályozza a tudatod és az érzelmeid. 

Ülj a vezetőülésbe

A krónikusan stresszes emberek gyakran úgy érzik, hogy nincs irányításuk a stressz és a szorongás felett, és folyamatosan úgy érzik, hogy a stresszforrások túlterhelik őket.

A meditáció arra edzi az agyat, hogy visszanyerje az irányítást gondolatai és érzelmei felett, ami lehetővé teszi, hogy visszaüljön a vezetőülésbe.

Meditációs technikák, amikor az agy nem kapcsol ki

1. Napi 5 perc jelentős hatást gyakorolhat

A kis lépések nagy célokhoz vezetnek.

Akár napi 5 perccel is kezdheted és a további fejlődés érdekében adj mindig hozzá egy percet.

Nem kell buddhista szerzetesnek lenned, aki naponta órákig meditál, hogy megtapasztald a korábban említett előnyöket. 

Próbálj meg meditálni a nap különböző szakaszaiban. 

2. A légzésnek nagy előnyei vannak

Egy egyszerű, de hatékony módja annak, ha a légzésedre koncentrálsz. Ez segít blokkolni minden zavaró tényezőt, és elhoz a jelen pillanatba.

  1. Lélegezz be 4 másodpercig.
  2. Tarts bent a belégzést 4 másodpercig.
  3. Lélegezz ki 4 másodpercig.
  4. Várj 4 másodpercig.

* Ismételd, ahányszor szükséges.

A mély és lassú légzésről kimutatták, hogy aktiválja az agy „fékpedálját”, segítve az agyat, hogy kikapcsolja a stresszreakciót, és aktiválja a relaxációt és a figyelmet.

A be- és kilégzések idejének számolása segít megőrizni a fókuszt és a figyelmet a meditáció során. 

3. Maradj következetes

Kezdetben természetes, hogy elméd kalandozni kezd, miközben meditálsz. Ne légy túl kemény magaddal, ha ez megtörténik. Csak állítsd vissza a fókuszt, és folytasd.

Ha szeretnél fogyni az edzőteremben, mit gondolsz, akkor lesz eredmény, ha csak havonta egyszer mész el?

Nem valószínű.

Az agy változásának kulcsa az erőfeszítés és a következetesség. A következetesség az egyik legfontosabb tényező a meditáció előnyeinek kihasználásában, miközben tartós gyakorlattá tesszük.

Idővel a meditáció könnyebbé válik, és az előnyök tovább tartanak. 

4. Lépj tovább

Ahogy egyre kényelmesebbé válik a meditáció és egyre könnyebb lesz megnyugtatni elmédet és összpontosítani, egy csodálatos lehetőség adódik.

Amint eléred a nyugodt összpontosítás állapotát, az agyhullámok mintázatot váltanak, és az agyad nagyon figyelmes és fogékony lesz arra, amire összpontosítasz.

Ez nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy elkezd beprogramozni az agyadba azokat a dolgokat, amelyeket el szeretnél érni a meditációval.

Például elkezdheted összpontosítani gondolataid és figyelmed: 

  • Amiért hálás vagy
  • Pozitív megerősítésekre
  • Vizualizációkra
  • Számodra jelentőségteljes mantrákra vagy mondásokra
  • Imákra

Hogyan tovább?

A meditáció mélyreható és hosszan tartó hatással lehet az agyra. Megvan az oka annak, hogy a legsikeresebb és legboldogabb emberek némelyike ​​esküdött a meditációra, mint életük egyik legfontosabb befolyására.

A meditáció nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, és rengeteg egyszerű stratégia, eszköz és erőforrás áll rendelkezésre a kezdéshez, még akkor is, ha még újonc vagy a meditációban.

Ha készen állsz arra, hogy visszaülj a vezetőülésbe, és leküzd a stresszt és szorongást, jó hírünk van. Bárki meg tudja csinálni, és napi néhány perccel elkezdheted észrevenni az eredményeket.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Létezik olyan „varázstabletta”, amely minden stresszt és szorongást megoldhatna?

Sajnos a válasz nem. Az egyre stresszesebbé váló világban az emberek minden eddiginél jobban megtapasztalják a stressz és a szorongás tüneteit. Nem minden stressz elkerülhető vagy csökkenthető.

Mit kell tenned, ha szeretnél csökkenteni a stressz és szorongás érzését?

Lehet segíteni a szorongáson. Ez olyan egyszerű. Elég napi egy meditációs gyakorlat hozzáadása az életedhez. Korlátozd a szorongást és a stresszt meditációval. Ha fejleszteni tudod a stresszkezelő izomzatod, jobban felkészült leszel a szorongás és a stressz leküzdésére.

Mi az a meditáció és hogyan lehet kezdeni vele?

A meditáció egy agytorna, amely segít az agynak jobban ellenállni és kezelni a stresszt és a szorongást. Mindfulness meditáció javasolt, és több híres személy is alkalmazza (Tony Robbins, Oprah Winfrey és Tim Ferris). Kezdéshez nincs szükség előzetes tapasztalatra, elég napi 10-15 percet szánni a meditációra.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...