8 napi szokás az érzelmi intelligencia fejlesztésére

emocionalis intelligencia

Miért szeretné fejleszteni az érzelmi intelligenciát? Talán azért, mert szeretné irányítani az életét. Végül is csak három dolgot irányítunk az életben: a gondolatainkat, a viselkedésünket és az érzéseinket.

E három közül a legfontosabbak az érzéseink, mert ezek vezérlik gondolatainkat és viselkedésünket. Valójában döntéseink és tetteink mintegy 80%-a az érzéseinkből és az érzelmeinkből fakad. Ugyanakkor érzéseinket is a legnehezebb uralni, mivel a legkevésbé vagyunk közvetlen hatással az érzelmeinkre.

Az érzelmek irányításának megszerzése megköveteli, hogy fejlessze és kihasználja az érzelmi intelligenciáját, amely az a képesség, hogy tisztában legyen érzelmeivel, majd kezelje ezeket.

Ha követi az ebben a cikkben leírt napi szokásokat, amelyek mindegyikét neurológiai és a pszichológiai kutatása támasztják alá, akkor fejleszti az érzelmi intelligencia készségeit, és sokkal jobban uralhatja önmagát és az életét.

1. Az érzelmek megjelenítésének késleltetése

Előfordult már, hogy feszült helyzetben elhamarkodottan reagált, és később azt kívánta, bárcsak visszafordíthatná az időt? Mi a helyzet akkor, amikor egy pillanat alatt megbánta azt, amit mondott? Függetlenül attól, hogy ezek az impulzív reakciók ritkák, vagy állandóan megtörténnek Önnel, rengeteg előnye van annak, ha késleltetheti az érzelmei kimutatását.

De először beszéljünk elménk működéséről és a két gondolkodási rendszerünkről. Az autopilot rendszer az érzelmeinknek és az intuícióinknak felel meg, míg az intencionális rendszer a racionális gondolkodásunkat tükrözi.

Mivel az intencionális rendszerünk lassú, időbe telik annak aktiválása és az autopilot rendszer hibáin való elmélkedés. Ennek megoldásához ki kell alakítania azt a napi szokását, hogy 10-ig számoljon, mielőtt az érzelemvezérelt viselkedést és döntéseket követi. Ez lehetővé teszi az intencionális rendszerének, hogy bekapcsolja és kezelje az érzéseit, mielőtt kimutatná az érzelmeit.

Ha megérti, hogy hogyan működik ez a két rendszer, és vár egy kicsit, mielőtt reagálna, akkor jobban uralhatja az érzelmeit.

2. Naplózás

Gondolatainak és érzéseinek rendszeres leírása előnyös az érzelmi intelligencia fejlesztésében. A naplóírás öngondoskodás is, amely elősegíti a kreativitást és az öntudatot. A kutatások azt is kimutatták, hogy a naplóutasítások vagy az egyszerű útmutató kérdések a kezdéshez hasznosak a reflexió ösztönzéséhez.

Bár nincsenek pontos szabályok a naplózásra, tegye szokássá, hogy naponta naplót ír, és hozzon létre egy folyamatot. Fejlesszen ki egy reggeli vagy esti naplótevékenységet, amely három, az érzelmi intelligenciával kapcsolatos szokást foglal magában:

  • Naplózás saját magáról és az érzéseiről
  • Naplózás arról, hogy mit tanult az érzéseiről az elmúlt nap során
  • Naplózás arról, hogy mire szeretne összpontosítani az érzelmi intelligenciájának fejlesztésében, beleértve az érzéseinek időbeli megismerésének és kezelésének képességét

Ne feledje, a legfontosabb belevágni és a következetesség. Legyen egyszerű a naplózási módszer kiválasztásával - írhat hosszútávon, gépelhet, használhat hangrögzítőt vagy választhat naplóalkalmazást -, és csak így tovább.

Amint elkezdi gyakorolni az itt felsorolt ​​szokásokat, időnként érdemes áttekinteni a naplóbejegyzéseket. Ez is jó módja annak, hogy ellenőrizze korábbi botlásait és azt, hogy milyen messzire jutott.

3. Meditáció

A meditáció egy másik módja az érzelmi intelligencia fejlesztésének. Míg a legtöbb ember a meditációt a spiritualitással társítja, a meditáció új idegpályákat építhet ki, amelyek segíthetnek a stressz és az érzelmek kezelésében.

A meditáció különösen azoknak a férfiaknak is segíthet, akik küzdenek az érzelmekkel kapcsolatos hagyományos normákkal, és nehezen fejezik ki érzéseiket. Tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció segített a férfiaknak konstruktívan foglalkozni érzelmeikkel.

Javaslom, hogy fejlessze ki ezt a két napi meditációs szokást:

  • Legalább 10 perc Zazen (üres elme) meditáció - Az ilyen típusú meditáció célja az elme kitisztítása és megnyugtatása. Ehhez keresztbe tett lábú ülő helyzetbe helyezkedjen. Ezután lélegezzen, ürítse ki az elméjét, és próbáljon nem gondolni semmire. A Zazen segít a figyelem és a fókuszálás összpontosításában, amelyet azután jobban felhasználhat az érzelmekre.
  • Legalább 5 perces szeretetteljes meditáció - Ez a fajta meditáció segít kezelni az érzéseit másokkal szemben, és gazdagabbá és pozitívabbá teszi ezeket. Ennek gyakorlásával erősítheti a kapcsolatait és kedvességét a szeretteivel, sőt az ismerőseivel szemben is. Ezt úgy teheti meg, hogy vizualizálja az életében élő embereket, ezekre az emberekre összpontosít, és arra gondol, hogy ezek az emberek szeretetet és kedvességet küldenek és fogadnak Öntől.

4. Jóga

Lehet, hogy hallott már számos egészségügyi előnyéről, de hagy emeljem ki, hogyan is jelentős hatással van az érzelmi intelligenciára. A jóga gyakorlása megtanít a jelenben lenni, és öntudatra ösztönöz, ezáltal könnyebben felismerve érzelmeit. Ez a testtudatosságot és a testkezelési képességet is jelenti.

Az érzelmek gyakran fizikailag nyilvánulnak meg, így a testtudatosság segíti Önt abban, hogy jobban tudatosítsa érzelmeit, meg tudja különböztetni ezeket az érzelmeket, és jobban tudja kezelni őket. Tegye szokássá a napi jógázást legalább napi 15 percig.

5. Rendszeresen azonosítsa a kognitív torzításokat

Érzelmeink gyakran rossz irányba vezetnek bennünket a kognitív torzításoknak nevezett mentális vakfoltok miatt. Ezek veszélyes ítélkezési hibák, amelyek miatt rossz döntéseket hozhat a személyes és a szakmai életében is.

Meg kell előznie ezeket a zavaró vakfoltokat, felmérve és megtanulva, hogy melyek azok, amelyek relevánsak az Ön számára. Ezután találjon ki egy napi rituálét az Ön számára leghatékonyabb kognitív torzítások kezelésére.

Az általam leírt első négy szokás szintén kiválóak alkalmasak arra, hogy azonosítsa és kezelje ezeket a torzításokat. Például a naplóírás segítségével leírhatja, hogyan kívánja kezelni őket.

6. Kapcsolatok másokkal

Bár a lista első öt szokása lehetővé teszi, hogy belsőleg reflektáljon, értékelje és megfontolja, azt is fontolja meg, hogy hogyan viszonyul az emberekhez. Az ötödik szokás gyakorlása után biztos vagyok benne, hogy rájön, mennyire tele vagyunk kognitív torzításokkal, amikor más embereket érintő érzelmeinkről van szó.

Ahhoz, hogy jobban kezelhesse az érzelmeit, legyen napi szokása, hogy értékelje az érzelmeit, amikor másokkal kommunikál. Tartson szünetet, gondolkodjon el, és határozza meg, mit tanulhat önmagáról ezen interakciók során. Ezt akár a naplóadatok egyikeként is használhatja.

A saját magáról szerzett információkkal ellátva tervezze meg, hogy hogyan lép kapcsolatba másokkal a továbbhaladás érdekében. Ne felejtse el továbbra is késleltetni az érzelmek másoknak való megmutatását, különösen az elején, hogy megtanulja jól kezelni magát.

7. Fejlessze ki az aktív hallgatási készségeket

Sokan hallgatnak anélkül, hogy meghallgatnák, amit mondanak nekik. Ez különösen igaz sok érvre, amikor az emberek harcos álláspontot képviselnek, és idejüket a válasz megfogalmazásával töltik, ahelyett, hogy valóban meghallgatnák a másik embert.

Megfelelő hallgatási készségek nélkül nem tud érzelmi intelligencia kialakulni, és nem is alkalmazható, és a legtöbb konfliktus megoldatlan marad.

Amikor másokkal beszélget, aktívan hallgasson, ne csak utólag gondolkodjon rajta, vagy csak várjon, amíg sorra nem kerül. Inkább figyeljen arra, hogy biztos legyen abban, hogy jól érti a hallottakat.

A konfliktusok megoldása során az aktív hallgatás segít meghatározni, hogy hogyan járulhat hozzá a probléma megoldásához. Ez azért van, mert időt ad a zavaró pontok tisztázására, valamint az érzelmi intelligencia alkalmazására, hogy segítsen megtalálni a megfelelő választ.

8. Használjon határozott és együttműködő kommunikációs stílust

Bár minden szokás egyénileg gyakorolható jó eredménnyel, ezt a listát úgy fejezem be, hogy kiemelem a határozott és együttműködő kommunikációs mód fontosságát. Ennek az az oka, hogy az első 7 szokás harmonikusan működik, hogy határozottabb és közvetlenebb legyen.

Tartsa észben mindazt, amit megtanult magáról, az elfogultságairól és arról, hogyan reagál másokra. Ezután fejlessze ki azt a szokását, hogy határozott - nem agresszív - és közvetlenebb legyen a kommunikáció során. Ez lehetővé teszi, hogy világosabban kifejezze véleményét, ezáltal ösztönözve másokat is, hogy egyértelműen kommunikáljanak Önnel.

Végszó

Függetlenül attól, hogy miért is szeretné csiszolni az érzelmi intelligenciáját, csak előnyére válik a próbálkozás.

Ezeknek a napi szokásoknak az elfogadása a kulcsa az érzelmi intelligencia fejlesztésének, amely a kapuja ahhoz, hogy valódi irányítást gyakoroljon az élet felett. Míg a tanulási görbe személyenként változhat, bárki megpróbálhatja - és elsajátíthatja - ezeket a szokásokat.

Gyakoroljon csak néhányat, hogy lássa, hogyan gazdagítja életének bizonyos aspektusait, vagy használja mind a 8-at, hogy kihasználja az érzelmileg intelligens elme összetett előnyeit.

Forrás: Lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos az érzelmi intelligencia fejlesztése?

Az érzelmek irányításának megszerzése megköveteli, hogy fejlessze és kihasználja az érzelmi intelligenciáját, amely az a képesség, hogy tisztában legyen érzelmeivel, majd kezelje ezeket. Ha fejleszti az érzelmi intelligencia készségeit, sokkal jobban uralhatja önmagát és az életét.

Hogyan késleltethetjük az érzelmeink kimutatását?

Ki kell alakítania azt a napi szokását, hogy 10-ig számoljon, mielőtt az érzelemvezérelt viselkedést és döntéseket követi. Ez lehetővé teszi az intencionális rendszerének, hogy bekapcsolja és kezelje az érzéseit, mielőtt kimutatná az érzelmeit.

Milyen előnyei vannak a naplózásnak?

Gondolatainak és érzéseinek rendszeres leírása előnyös az érzelmi intelligencia fejlesztésében. A naplóírás öngondoskodás is, amely elősegíti a kreativitást és az öntudatot. A kutatások azt is kimutatták, hogy a naplóutasítások vagy az egyszerű útmutató kérdések a kezdéshez hasznosak a reflexió ösztönzéséhez. Tegye szokássá, hogy naponta naplót ír, és hozzon létre egy folyamatot.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...