Hogyan alakítsunk ki egy egész életen át tartó tanulási szokást

tanulás

Szerelmes vagyok az egész életen át tartó tanulásba. Ez azonban nem mindig volt így.

Hogy őszinte legyek, korábban azt hittem, hogy az egyetlen módja a tanulásnak az iskolában van. És nem mindig voltam nagy rajongója a „hagyományos tanulásnak”, hacsak nem egy tanfolyam volt, ami igazán érdekelt.

A szerelmi kapcsolat csak akkor kezdődött, amikor kibővítettem a tanulásra vonatkozó saját definíciómat. Az elvonulások, a könyvek, a konferenciák és még a saját hibáim is. Mind a tanulás eszköze.

Most nem tudok eleget tanulni, és nem tudok elegendő információt megszerezni. Az élethosszig tartó tanulás számomra olyan, mint a chips; Mindig többet akarok. Ami azt illeti, a cikk írásakor körülbelül 12 különböző könyvet olvasok egyszerre.

Miért?

Egyszerű. Felcsigázza a kíváncsiságomat, és a kíváncsiság felébreszti azt a törekvésemet, hogy élethosszig tartó tanuló legyek.

"A kíváncsiság az erőteljes intellektus egyik állandó és bizonyos jellemzője." - Samuel Johnson

Minél többet veszek részt és alkalmazom az egész életen át tartó tanulást, annál több igazán klassz dolgot tapasztalok meg. Nemcsak az egész életen át tartó tanulás javította az agyműködésemet (például a memóriámat), hanem támogatta a sikeremet és személyes fejlődésemet, és hatékonyabbá tett.

A lényeg: az egész életen át tartó tanulás valóban jelentős szerepet játszott abban, hogy új eszközöket és ismereteket adtam metaforikus eszköztáramhoz.

Az egész életen át tartó tanulás jelentősége

Ha belegondolunk, az agynak, pontosabban a szürkeállománynak olyan, mintha izmai lennének. Mint minden izom vagy készség, minél kevesebbet használod, annál nagyobb az esélye annak, hogy sorvadjon. De az agy erősen tartása nem az egyetlen előny.

Az élethosszig tartó tanulás előnyei című cikkében  Marjaan Laal kijelenti, hogy az egész életen át tartó tanulás élesíti az elmét, növeli az önbizalmat, fejleszti az interperszonális készségeket, bővíti a karrierlehetőségeket és befolyásolja a hatékony kommunikáció képességét.

Hogy van ez így?

Amikor tanulunk, természetesen bővítjük tudásbázisunkat, de ez sokkal messzebbre megy. A tanulás segíthet abban, hogy kilépjünk egy mintából vagy rutinból. Minél többet tesszük ezt, annál nagyobb önbizalmat teremtünk.

Ezzel túllépünk az önelégültség ezen a pontján. Ez viszont fejleszti a már meglévő készségeinket azáltal, hogy segít, hogy ne csak erősítsük, hanem bővítsük is.

Az egészségünkre nézve is jótékony hatású. Bár lehet, hogy nem gyógyítja meg az olyan betegségeket, mint például az Alzheimer-kórt, arról számoltak be, hogy a tanulás lassíthatja az agyat érintő betegségek előrehaladását.

John Coleman Az egész életen át tartó tanulás jót tesz az egészségnek, a pénztárcának és a társasági életnek című cikkében kijelentette,  hogy még a mindennapi rövid ideig tartó olvasás is csökkentheti a stresszszintet. Ki ne szeretne egy kis stresszoldást a mindennapi kihívásokkal szemben?

Ha készen állsz az egész életen át tartó tanulás számos előnyére, feltétlenül olvass tovább.

Képezd az agyadat a tanulás vágyára

Az oktatásnak nincs vége. Nem arról van szó, hogy elolvasol egy könyvet, leteszel egy vizsgát, és befejezed a tanulmányaidat. Az egész élet a születésedtől a halálodig a tanulás folyamata. – Jiddu Krishnamurti

Minél többet teszünk valamit, és észrevesszük annak előnyeit, annál alkalmasabbak vagyunk arra, hogy újra és újra megtegyük. Vegyél egy szokást. Nem különbözik attól, hogy az agyunkat a tanulás vágyára edzzük.

Íme néhány egyszerű módszer arra, hogyan edzheted az agyadat az élethosszig tartó tanulásra: 

1. Hozz létre egy célt a tanuláshoz

Lehet, hogy ez viccesen hangzik, de valóban segít a cél szem előtt tartásában.

Például lehet, hogy a célod az, hogy csökkentsd a stressz szintedet, vagy különféle módszereket találj a kikapcsolódásra.

A cél nem csak hasznossá teszi a tanulást, hanem célt is ad neki.

2. Kezd kicsivel

Ha az egész életen át tartó tanulás nem az „eseted”, akkor ha megpróbálod egy falatban megenni ezt az egész elefántot, nehezebbé válik a betartása. Segít, ha a tanulást falatnyi darabokra bontod.

Például ahelyett, hogy minden nap megpróbálnánk egy bizonyos számú oldalt elolvasni egy könyvben, miért ne kezdhetnénk heti két-három alkalommal 15 perccel?

Miután megerősítetted ezt a kis szokást, hozzáadhatsz.

3. Tedd szórakoztatóvá.

Ha a tanulás házimunka vagy kötelesség lesz, akkor nyilvánvalóan csökken a cselekvés mértéke. Tedd szórakoztatóvá a tanulást.

Például minden új tanulási lehetőségnél adj magadnak néhány „piros pontot”. Adj magadnak egy arany csillagot. Tedd játékká a tanulást.

Bármitől is lesz szórakoztató a tanulás, mindenképpen tedd szórakoztatóvá!

Hogyan alakítsuk ki az egész életen át tartó tanulás szokását

Ha nem tudod, hogy hogyan kezd el az egész életen át tartó tanulást, íme néhány ötlet:

1. Dugd az orrodat egy könyvbe

A tanulás folytatásának legkézenfekvőbb módja a gyakori olvasás és különféle könyvek olvasása. Az olvasásnak számos előnye van. 

2. Vegyél részt mélyebb gondolatokban és beszélgetésekben

Semmi sem rázza fel a mindennapi, felszíni szintű dolgok rutinját, mint egy mély beszélgetés vagy mély gondolkodás.

Ha úgy találod, hogy nincsenek olyan emberek a világon, akikkel mélyebb beszélgetéseket folytathatnál, ne aggódj. A Facebook, a LinkedIn és a MeetUp tele van mindenféle csoporttal, amelyeken nagyon klassz beszélgetéseket folytatnak érdekes témákról.

3. Nézz meg néhány menő podcastot és videót

A kezedben egy varázslatos tanulási eszközt tartasz. Az oktatás ebben a korszakban online.

Ha még nem töltötted le a YouTube-ot vagy a TED alkalmazást, próbáld meg őket. 

4. Iratkozz fel néhány tanórán kívüli osztályra

A közösségi főiskolák felnőttképzési programokat és foglalkozásokat kínálnak a szakmai fejlődéshez, olcsó áron.

Ha nem hagyományos iskolába szeretnél járni, akkor ne aggódj. Az online tanfolyamok mindig elérhetők olyan webhelyeken, mint az Udemy és még sok más

5. Használd ki félrelépéseidet és hibáidat

A félrelépések és hibák nagyszerű tanulási eszközök. Ahelyett, hogy ítélkeznél önmagad felett, vagy a félrelépéseiddel és hibáiddal ostoroznád magad, használd fel őket a tanulás lehetőségének.

Az egyik dolog, amit hasznosnak találok, az az, hogy veszem a félrelépéseimet és a hibáimat, és naplózom róluk. A tanulás gördülékenyebbé tétele érdekében egy ilyen kérdéssel kezdem: „Mit kell tanulnom ebből?”. Nincs túlgondolkodás vagy szerkesztés, csak írok.

Záró gondolatok

Az egész életen át tartó tanulás előnyeinek kulcsai a következők: 

  1. Tűzzél ki egy tanulási célt. Ha a tanulás mögött valamilyen cél van, akkor a tanulás még vonzóbbá válik.
  2. Kezd kicsiben, falatnyi darabokkal.
  3. Tedd szórakoztatóvá az új készségek elsajátítását. Válaszd ki a téged leginkább érdeklő témákat, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb tanulási módot.

Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, és az agyad pillanatok alatt az egész életen át tartó tanulásra fog vágyni!

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi volt az író korábbi hozzáállása a tanuláshoz?

Korábban azt gondolta, hogy a tanulás csak iskolában lehetséges, és nem rajongott a hagyományos tanulásért, hacsak az érdeklődése iránt.

Mi segítette az írónak megszeretni az egész életen át tartó tanulást?

Az író saját definícióját bővítette ki, beleértve az elvonulásokat, könyveket, konferenciákat és még a saját hibáit is.

Milyen előnyei vannak az egész életen át tartó tanulásnak?

Az egész életen át tartó tanulás élesíti az elmét, növeli az önbizalmat, fejleszti az interperszonális készségeket, bővíti a karrierlehetőségeket és befolyásolja a hatékony kommunikáció képességét.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...