Hogyan építsük fel a digitális agyunkat (a második agyunkat)

elme

Az emberi agy egy csoda, rengeteg képességgel. Ahogy egyre több kutató tanulmányozza az agyat, egyre többet tudunk meg arról, hogy mennyi információt képes tárolni az agy.

A Scientific American folyóirat szerint az emberi agy körülbelül egymilliárd neuronból áll. Minden neuron körülbelül 1000 kapcsolatot létesít más neuronokkal, ami több mint egy billió kapcsolat. Ha minden neuron csak egyetlen memória tárolását segítené, a hely kifogyása gondot jelentene.

Mi van akkor, ha nemcsak több adatot tárolhatnál, hanem könnyen visszakereshetnéd, és több helyet biztosítanál az agyadban a problémamegoldásnak és a kreativitásnak?

Könnyedén megbirkózhat a növekvő tudásanyaggal egy második agy (amit digitális agynak is neveznek) építésével. Az információ hatékony kezelése azt jelenti, hogy megértjük, hogy nem használhatjuk a fejünket minden részlet tárolására.

Az információ elengedhetetlen mindenben, amit csinálsz. Ahhoz, hogy új készségeket fejlessz ki, sikeresen befejezz egy projektet a munkahelyeden, vagy vállalkozást indíts és irányíts, szükséged lesz a megfelelő információkra. A karriercélok eléréséhez és életed minőségének javításához hatékonyan kell kezelned az információkat.

Olvass tovább, és megtudod, hogy hogyan építhetsz fel egy második agyat az információk hatékony kezeléséhez és céljaid eléréséhez.

Mi az a második agy?

Hányszor küszködtél már azzal, hogy emlékezz egy fontos pontra egy nemrég olvasott cikkből vagy könyvből? Pazaroltál már időt arra, hogy olyan fájlt keress, amelyet úgy gondoltál, hogy elmentettél?

Ha valaha is kerültél ilyen helyzetbe, nem vagy egyedül. Világszerte emberek milliói küzdenek információtúlterheltséggel a modern társadalmunkban. Az információs túlterheltség elsöprő, mert megterheli a mentális erőforrásaidat, és szorongást okoz.

Itt jön képbe a második agy fogalma.

A második agy felépítése nem jelenti az elméd ember alkotta másolatának létrehozását vagy az emberi agy újrateremtését. Ez egy külső rendszer felépítését foglalja magában, amely rögzíti, rendszerezi, visszakeresi és archiválja az eszedbe jutó ötleteket és gondolatokat. A második agy lehetővé teszi az információk rögzítésének, rendszerezésének és előhívásának optimalizálását.

Míg az analóg eszközöket is használhatsz a második agy felépítésére, a digitális eszközök minden tekintetben jobbak.

A digitális eszközök hordozhatóbbak és hozzáférhetőbbek a fizikai eszközökhöz képest. Ezen előnyök miatt a digitális agy felépítésének digitális módjaira fogunk összpontosítani.

Digitális agy

A digitális agy hasonló a külső merevlemezhez. További információkat tárolhatsz, ha a merevlemez megtelt. Emellett azokat rendszerezi és ki is kereshetsz rajta. Ez azt jelenti, hogy nem kell küzdenie a memória javításáért. Ennek az elmentett információnak sok eleme van.

Számítástechnikai szempontból a memória három kulcselemből áll:

 • Rögzítés – az információ tárolása
 • Szervezés – logikus archiválása
 • Visszahívás – újra lekérheted, amikor szükséged van rá

A számítógéphez hasonlóan a digitális agy ugyanúgy fog működni, mint ez a memóriakeret, és kezelni fogja az információáramlást az agyba és onnan kifelé.

Miért van szükséged digitális agyra?

Egy Stanford-tanulmány szerint az agykéreg önmagában 125 billió szinapszissal rendelkezik. Egy átlagos felnőtt ember agya 2,5 millió gigabájt digitális memória tárolására képes.

A második agy felépítése lehetővé teszi, hogy áthidald a tanulási és emlékezési képességed közötti szakadékot.

1. A mentális erőforrások hatékony felhasználása

Mint minden más szervnek, az agynak is vannak határai. Ez különösen igaz, ha összetett kérdést próbálsz megoldani, vagy egy feladaton dolgozol. Ha egy munkaprojekten dolgozol, és az elméd folyamatosan kalandozik, akkor elég nehéz lesz koncentrálnod és időben befejezned.

A második agy segít megbirkózni a zavaró tényezőkkel. Könnyű a legfontosabb feladataidra koncentrálni, ha nem más dolgokra gondolsz.

2. A szervezettség megőrzése

Az élet a szakmai és személyes kötelezettségek egyensúlyozásáról szól. Mivel sok mindent kell egyszerre elvégezni, könnyen elfelejtheted a fontos feladatok elvégzését. A digitális agy segít szervezett maradni és elkerülni a stresszes életet.

Ahhoz, hogy sikeres legyél az életben, meg kell tenned a dolgokat. És ahhoz, hogy a dolgokat elintézzük, szervezettnek kell lenni. A megszerzett tudás rendszerezése segít abban, hogy elegendő időd maradjon a legfontosabb feladataid elvégzésére.

3. Kreatív folyamat kialakítása

Modern világunkat a kreativitás vezérli. Emberek milliói számára azonban szerte a világon a kreativitás titokzatos és kiszámíthatatlan. Ha elmerülsz a mások által az évek során összegyűjtött asszociációk, kiváltó okok, kérdések és ötletek tárházában, akkor ihletet és kreativitást nyerhetsz, amikor szükséged van rá.

4. A tudás lehetőségekké alakítása

Ez a vállalkozás valaha volt legnagyobb korszaka. Ma közzéteheted tudásodat az interneten, közönséget találhatsz, és új bevételi forrásokat teremthetsz.

Legyen szó üzletről vagy hobbiról, rengeteg karrierlehetőség előtt találod magát.

5. A gondolkodás fejlesztése és a kapcsolatok feltárása

Modern gazdaságunkban a karriered attól függ, hogyan gondolkodsz. 

Kutatási tanulmányok kimutatták, hogy a képzelőerő fejlesztése növelheti az esélyeidet életed legnagyobb céljainak elérésére.

A minták feltárásának képessége lehetővé teszi, hogy mások előtt észrevegyed a lehetőségeket, és megelőzd a tömeget.

6. Hitelesség fejlesztése új vállalkozáshoz vagy munkához

A fő értéked az a tudás, amelyet az idők során a tapasztalatok eredményeként szereztél. Ha mások nem férhetnek hozzá ehhez a tudáshoz anélkül, hogy időt szánnának rá, akkor megrekednek. A technológia gyors fejlődésének köszönhetően kézzelfoghatóvá teheted a tudást.

Ez lehetővé teszi, hogy tetszés szerint töltsed az időt, miközben biztosítod, hogy mások megkapják a számukra szükséges információkat. Amikor digitális agyat építesz, a munkahelyváltás vagy egy új vállalkozás indítása lehetőséget ad új dolgok megtanulására.

7. A tanulási erőforrások hatékony felhasználása

Emberek milliói használnak ma online tanulási forrásokat új készségek fejlesztésére és több lehetőség megszerzésére az életben. Ezek közé tartoznak a könyvek, fórumok, podcastok, cikkek és webináriumok, hogy csak néhányat említsünk.

Ezen források többsége ingyenesen vagy méltányos áron elérhető. Ha ezt a tudást apró darabokra bontod és tárolod, sok időt és pénzt takaríthatsz meg. A digitális agy felépítése segít a tanulási folyamat csúcsán maradni. A tanulás élvezetes tevékenységgé válik, amely segít a gyors fejlődésben.

Milyen érzés második aggyal rendelkezni?

Ha az emlékezés feladatát egy másik agyra ruházod át, minimálisra csökkented a stresszt és a szorongást, mert tudni fogod, mit kell tenned minden információval.

Önbizalmat kapsz, amikor információval foglalkozol, mert semmit nem felejthetsz el. Jobban kezelheted a félelmeidet és a szorongásaidat, ha kiveszi őket az elmédből, és terveket készítesz a kezelésükre. Tiszta lesz az elméd.

Hogyan fejlesszük a digitális agyunkat (a második agyunkat)

Sokba kerül egy második agy felépítése? A válasz nem, és igen.

Nem kerül sok pénzbe, de némi erőfeszítésbe kerül.

Ahogy korábban említettük, a digitális agy fejlesztéséhez a következőkre van szükség:

 • Rögzítés  – az információ tárolása
 • Szervezés  – logikus archiválása
 • Visszahívás  – újra lekérheted, amikor szüksége van rá

1. Rögzítés előtt döntsd el, hogy milyen információk számítanak neked

Ahhoz, hogy sikeres legyél a modern világban, hatalmas mennyiségű információt kell hatékonyan kezelned. Minden cikknek, könyvnek, webináriumnak, podcastnak, e-mailnek és szöveges üzenetnek van értéke. Azonban mindenre emlékezni próbálni nemcsak lehetetlen, de nem is praktikus.

Ki kell dolgoznod egy szilárd rendszert, amely segít elérni a céljaidat. A digitális agy fejlesztése lehetővé teszi a biológiai agyadnak, hogy fantáziáljon és alkosson.

Amit most megtehetsz:

Nézd meg a közösségi média hírcsatornáit. Hagyd abba az olyan dolgok követését, amelyek olyan információkat szolgáltatnak, amelyek nem tesznek egészségesebbé, boldogabbá vagy okosabbá. Nincs szükség lényegtelen dolgokra ahhoz, hogy túlterheld az agyad.

2. Rögzítse az információkat a megfelelő eszközzel

A legtöbb esetben minden előkészület nélkül rögzítjük az információkat – szövegszerkesztőben ötletelhetünk, e-mailben elküldhetünk magunknak egy fontos feljegyzést, vagy olvasás közben jegyzetelhetünk.

3. Rendszerezd az információkat a megfelelő eszközzel az egyszerű visszakeresés érdekében

Az információk rögzítése után hogyan kell azt rendszerezni?

Amikor elkezded összegyűjteni és rendszerezni a kritikus információkat, elkezded észrevenni az összefüggéseket. A hálózatépítésről szóló cikk segít megérteni az online marketinget. A néhány éve elmentett névjegykártya segíthet nyomon követni és új ügyfeleket szerezni.

A megfelelő eszközök kiválasztásával könnyen rendszerezheted az információkat. Íme néhány kritérium a megfelelő eszközök kiválasztásához:

 • Elérhető az alkalmazás különböző eszközökön, és az információk szinkronizálhatók az eszközök között?
 • Személyes használatra vagy csapatra szánták?
 • Lehetővé teszi az egyszerű információkeresést, például kereső funkcióval?
 • Lehetővé teszi az egyszerű kategorizálást vagy adatcímkézést?
 • Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy listákat vagy gyűjteményeket hozzanak létre a szervezet számára?
 • Könnyű kapcsolatot tesz lehetővé az ötletek és az információk között?
 • Segíti-e a gondolatok feltérképezését és a gondolatok vizuális rendszerezését?

Az információk és adatok hatékony rendszerezésének számos módja van.

Például sokan a Notiont használják, mert ez segít a csapatomnak a különféle típusú információk nagyon szervezett tárolásában. Lehetővé teszi, hogy különböző adatgyűjteményeket hozzunk létre, és egyszerűen megosszuk a konkrét információkat a tagokkal a szerepüknek megfelelően. Különféle készülékekben is elérhető.

Amit most megtehetsz:

Töltsd le a Notion alkalmazást, és válassz egyet a sablonok közül az információk rendszerezéséhez – legyen szó akár munkahelyi, akár otthoni projektekről!

Végszó

A digitális agy felépítése lehetővé teszi az információk szisztematikus mentését, új ötletek kidolgozását és azok megvalósítását. A biológiai agy kiterjesztéseként szolgál. És megvéd a feledékenység hatásaitól, így nagyobb kreatív kihívásokat is vállalhatsz.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a második agy?

A második agy felépítése nem jelenti az elméd ember alkotta másolatának létrehozását vagy az emberi agy újrateremtését. Ez egy külső rendszer felépítését foglalja magában, amely rögzíti, rendszerezi, visszakeresi és archiválja az eszedbe jutó ötleteket és gondolatokat. A második agy lehetővé teszi az információk rögzítésének, rendszerezésének és előhívásának optimalizálását.

Miért érdemes a második agyat építeni?

Az információs túlterheltség elsöprő, mert megterheli a mentális erőforrásaidat, és szorongást okoz. A második agy felépítése lehetővé teszi az információk hatékonyabb kezelését, amely szükséges a karriercélok eléréséhez és életed minőségének javításához.

Milyen előnyei vannak a digitális agy felépítésének?

A digitális eszközök hordozhatóbbak és hozzáférhetőbbek a fizikai eszközökhöz képest. Ezen előnyök miatt a digitális agy felépítésének digitális módjaira érdemes összpontosítani.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...