Hogyan használhatjuk a gondolattérképeket a mindennapi életben

utazás

Az agyad sok információt tárol. Mindezek az információk egymáshoz kapcsolódnak, hogy értelmet kapjanak. E hivatkozások nélkül az információ összevissza és zavaros lenne.

Más szavakkal, az elméd olyan térképeket hoz létre, amelyek ugyanúgy működnek, mint a földrajzi térképek – egyik hely a másikhoz vezet. Ugyanahhoz a célhoz több útvonal is vezethet.

A gondolattérképezés technikája hatékonyan használható tanulásra a születéstől a halálig! Ebben a cikkben többet is megtudhatsz a gondolattérképezésről, annak figyelemre méltó előnyeiről és arról, hogyan alkalmazhatod a mindennapi tanulásban.

Mi az a gondolattérkép?

A gondolattérképezés egy egyszerű koncepció, amely során térképet vagy folyamatábrát hozhatsz létre az információk jobb feldolgozásához. Ez annak a megvalósítása, hogy az agy hogyan dolgozza fel az információkat a kreativitás ösztönzése érdekében.

A gondolattérképeket nem feltétlenül kell fizikailag leírni vagy rajzolni. Néha egy gondolattérkép képzeletbeli is lehet. Ez utóbbi kényelmesebb a kompakt ötletek számára, és megfelelőbb lesz, ha már rászoktál a gondolattérképek készítésére.

A gondolattérkép fogalmának megértéséhez képzeld el a következő forgatókönyvet:

Sokszor annyi információ van kéznél, ami olyan szorosan összefügg, hogy szinte lehetetlennek tűnik megérteni.

Például egy zeneórán vagy. A gitár és a zongora hangszeres akkordjai nagyon hasonlóak, de ugyanakkor teljesen különbözőek. Kezdőként hogyan tudod rendszerezni ezeket az információkat?

A legjobb módszer egy gondolattérkép létrehozása.

A gondolattérkép minden eleme segít abban, hogy az információkat úgy kapcsold össze, hogy azok könnyebben befogadhatók legyenek.

A gondolattérkép 5 eleme

A gondolattérképezési technikát természetesen személyre szabhatod kedvenc a számodra legmegfelelőbbnek megfelelően.

A gondolattérkép azonban általában 5 fő elemből áll.

Ez nem egy szigorú szabály, de egy hatékony gondolattérkép általában a következő 5 részre épül:

1.    Központi kép

2.   Ágak vagy kapcsolati nyilak

3.   Kulcsszavak vagy képek

4.   Altémák

5.   Csomóponti felépítés

Vannak, akik szeretik tovább kategorizálni a témákat, hogy akár 10 összetevőt is létrehozhassanak. Ez az altémák kiterjesztése. De még egyszer megjegyezzük, hogy a gondolattérképet a te személyes preferenciád határozza meg.

Amit az elemek képviselnek

Minden elem fontos az egész részeként. Itt található az egyes részek magyarázata.

Központi kép

A központi kép a fő téma. Ezért a központi kép az, amihez az információ végső soron kapcsolódik.

Olyan széles vagy keskeny lehet, amennyire csak akarod. A hangszertanulás példáját folytatva a téma a hangszerek vagy a zene.

Ágak

A következő összetevő az ágak. Minden ötletnek, amit leírsz, valamilyen kapcsolatban kell lennie a gondolattérkép legalább egy másik részével. Nem tartalmazhat olyan ötleteket, amelyek nem kapcsolódnak egymáshoz. Ezért a gondolattérképen szereplő összes ötletet ágakkal vagy kapcsolati nyilakkal kell összekapcsolni.

Kulcsszavak vagy képek

Bizonyos ötletek és információk sok részletet tartalmaznak. Nem írhatod le mindezt egy gondolattérképre.

A gondolattérképezésnek tömörnek és pontosnak kell lennie ahhoz, hogy hatékony eredményeket érj el.

Ha az ötlet túl kidolgozott ahhoz, hogy néhány szóban kifejezhető legyen, használhatsz egy képet vagy több összekapcsoló kulcsszót.

A digitális gondolattérképek esetében a képek nagyon jól működnek.

Altémák

Az altémák azok a szűkebb témák, amelyek a nagyobb esernyőtéma alá esnek. Ugyanezen hangszer-példánál az altémák közé tartozik a gitár, zongora, meghatározott akkordok stb. A gondolattérképen általában számos altéma található.

Csomóponti szerkezet

Az gondolattérképezés egy csomóponti struktúrán alapul, ahol az altémák magyarázatot kapnak, és minden összekapcsolódik. Egyes ötletek tágak, és más kompakt fogalmakat is lefednek. Az gondolattérképezés egész ötlete e struktúra nélkül nem teljes.

A gondolattérkép előnyei

Most már tudod, hogy mi az gondolattérképezés, és valószínűleg meg vagy győződve arról, hogy ez egy kiváló megközelítés a tanuláshoz. De mi értelme van ennek a módszernek?

Nos, a gondolattérképezés előnyei óriásiak. Íme egy gyors összefoglaló:

Könnyű szervezés

Nincs is jobb módszer az információk rendszerezésére, mint egy gondolattérkép. Nem számít, mennyire zavartnak érzed magad, egy gondolattérkép mindent a megfelelő helyre tesz.

A rendszerezett információkat könnyebb megjegyezni. Minden kapcsolat vizuális megjelenítése bevésődik az elmédbe.

Nem számít, mennyire feszült vagy, amint elkezdi az összes ötletet gondolattérképen rendszerezni, minden értelmet nyer. Ha ez megtörténik, nincs többé ok az aggodalomra!

Ötletelés

A gondolattérkép egy folyamat. Az egyik kulcsszóról a másikra, egyik képről a másikra ugrálással a kapcsolatok arra késztetik az agyat, hogy más kapcsolódó linkeket is felszínre hozzon.

Ez a technika semmihez sem foghatóan segít az ötletelésben.

A gondolattérképezés nagyon lebilincselő tanulási folyamat. Ezért az agy teljes mértékben koncentrált. Ez új ötleteket és koncepciókat ösztönöz, így a tanulási folyamat túlmutat a rendelkezésre álló információkon.

Az gondolattérképezésben az a varázslat, hogy mindenféle összetett információ is könnyen érthetőnek tűnik. Az ötletbörzével ezek az ötletek tovább fejlődnek.

Íme egy példa, hogy tisztább képet adjon:

Egy idegen nyelvet tanulsz. Gondolattérképében összekapcsolhatod az idegen szavakat az általad ismert nyelv képeivel vagy kulcsszavaival. Ezen a térképen ötletelhetsz, hogy kitalálj bizonyos gyakori elemeket, amelyek segítségével könnyen emlékezhetsz az idegen szavakra.

Ezek az elemek lehetnek előtagok vagy utótagok. Vagy lehet egy konkrét trükk, amelyet alkalmazhatsz, ha az összes hasonló szót összekapcsolod. Míg egy gondolattérképen rendkívül könnyen kivitelezhető, más tanulási módszerekkel szinte lehetetlen azonosítani ezeket a dolgokat.

A lényeg az, hogy a gondolattérképezéssel a tanulási folyamat a tanulási haladás folyamatos ciklusává válik.

Garantált eredmények

Amint azt korábban említettük, a gondolattérképezés az agy tényleges működésének folyamatának megvalósítása. Az ehhez hasonló hivatkozások térképen történő létrehozásával az agy hosszú távon emlékezhet a tudásra.

Mivel az gondolattérképezés támogatja ezt a mentális folyamatot, nincs esély arra, hogy ne tanuld meg sikeresen azt, amit szeretnél.

Alapvetően azt fogod megérteni és emlékezni, amire csak akarsz. Szó szerint nincs olyan a világon, amit ne tudnál elsajátítani, ha az gondolattérképezés mesterévé válsz!

Időt takarítasz meg

Ez a módszer nem időtakarékos abban az értelemben, ahogyan valószínűleg gondolod. Egy gondolattérkép elkészítése, az összes információ rendszerezése, majd az új ötletek beillesztése az idő egy tisztességes részét igénybe veheti.

Mivel azonban a tanulás egy menetben garantált, nem kell újra és újra ugyanarra a témára fordítanod az időt.

A gondolattérkép használata új készségek elsajátítására

A gondolattérképek mindennap használható eszközök. Használd őket egy kiterjedt teendőlista létrehozásához, vagy hagyd, hogy a technika segítsen új készségek elsajátításában.

Tegyük fel például, hogy közösségi médiatartalmat készítesz. Lebilincselő tartalmat szeretnél létrehozni. Kezdj el gondolattérképet készíteni, amely a bejegyzések témáira összpontosít. Felvehetsz olyan témákat, amelyekkel már foglalkoztál, valamint olyan témákat, amelyekről bejegyzést tervezel közzétenni.

Ezután add hozzá a korábbi bejegyzéseihez kapott visszajelzést. Kapcsold össze a javasolt fejlesztésekkel vagy folyamatos stratégiákkal, hogy az új bejegyzések jobban teljesítsenek.

A gondolattérkép hatékony használata nem egy rakétatudomány. A folyamatot az gondolattérképezés 3 lépésében kategorizálhatod. Ha egyszer elkezded, gyorsan megtanulhatod.

Hasznos eszközök

Gondolattérképek sokféleképpen készíthetők.

Vannak, akik könnyebben dolgoznak tollal és papírral, míg mások a digitalizált változatot részesítik előnyben.

Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A digitális gondolattérképek nagyon egyszerűen szerkeszthetők és módosíthatók. Kényelmesebb képeket hozzáadni. Ezenkívül a digitális gondolattérképek rendezettebbek.

Másrészt a toll és a papír használata lehetővé teszi az egyén gondolatainak áramlását. A gondolatok papírra írása arra ösztönzi az agyat, hogy relevánsabb összefüggéseket találjon.

A legjobb módja annak, hogy mindkét módszert kihasználhassuk, ha papíron készítünk egy hozzávetőleges változatot, majd áthelyezzük egy digitális platformra. Eleinte használhatsz szoftvert vagy gondolattérkép-alkalmazást.

A legjobb ingyenesen elérhető gondolattérképező eszközök közül néhány:

  • MS Word
  • Canva
  • MindMup
  • Free Mind

Végső gondolatok

Soha többé nem kell elakadva érezned magad. Egy kreatív blokkon mész keresztül, vagy nem sikerül új dolgokat tanulnod az életben? A gondolattérképezés a végső megoldás arra, hogy újra beindítsd az az agyadat!

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a gondolattérkép?

A gondolattérképezés egy egyszerű koncepció, amely során térképet vagy folyamatábrát hozhatsz létre az információk jobb feldolgozásához. Ez annak a megvalósítása, hogy az agy hogyan dolgozza fel az információkat a kreativitás ösztönzése érdekében.

Milyen elemekből áll egy gondolattérkép?

Egy hatékony gondolattérkép általában 5 fő elemből áll: központi kép, ágak vagy kapcsolati nyilak, kulcsszavak vagy képek, altémák és csomóponti felépítés.

Melyek az előnyei a gondolattérképezésnek?

A gondolattérképezés hatékonyan használható tanulásra és számos előnyt biztosít, többek között segít az információk rendszerezésében, az összekapcsolásban, a kreatív gondolkodás ösztönzésében, az emlékezet javításában és a problémamegoldó készségek fejlesztésében.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...