Hogyan lehet azonosítani a függőséget okozó viselkedéseket és megszabadulni tőlük

alkohol

Vannak esetek, amikor olyan tevékenységekre van szükséged, amelyek ellazítanak és lehetővé teszik, hogy kiengedd a gőzt. A testmozgás, az írás, a játék, az alkotás és az olvasás mind az egészséges viselkedés példái, amelyek menekülést biztosítanak – de csak egy bizonyos pontig. Egyes tevékenységek gyorsan költségessé válhatnak, ha a viselkedés kárt okoz, megküzdési vagy menekülési mechanizmusként használják, vagy ha egészségtelen megszállottsággá válik. Ha úgy találod, hogy költséges függőséget okoz, akkor itt az ideje, hogy pozitív változást hozzál létre.

Az addiktív viselkedések meghatározása

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a „függőség” valamilyen anyagtól, például drogoktól vagy alkoholtól függ. Sok ember azonban inkább viselkedésfüggő, mint kábítószertől, és hasonló érzéseket érez, mint azok, akik valamilyen szertől függenek. Egyesek azt állítják, hogy a „mámoros állapotba jutás” természetes reakció, amely több helyzetben is előfordul.

A viselkedési függőségeket olyan cselekedetek sorozata jellemzi, amelyek „hangulatmódosító eseményeknek” teszik ki az embert, amitől örömet szereznek és függővé válnak, ami megváltoztathatja a neurotranszmitterek működését, nevezetesen a mezolimbikus dopaminerg forgalmát.

Más szóval, az anyagok fogyasztása arra készteti az agyat, hogy jó közérzetet keltő neurotranszmittereket szabadítson fel, amelyeket más jutalomalapú cselekvések is felszabadítanak, akár egészségesek, akár rosszak. Ahelyett, hogy maga a viselkedés motiválná őket, bizonyos viselkedési függőségek iránti késztetések és vágyak abból fakadnak, hogy újra így akarjuk érezni magunkat.

Mivel az agy kémiája a függőség előrehaladtával változik, a függőségben szenvedő személy nem tudja befolyásolni, mit csinál, használ vagy szed. Függőségük odáig fejlődhetett, hogy kárt okoz nekik.

A függőség nem korlátozódik az elfogyasztott fizikai dolgokra, például az alkoholra vagy a drogokra, hanem szinte bármire kiterjedhet, beleértve a szerencsejátékot, a szexet és az ételt.

A pszichológiai függőséget, mint például az okostelefon, a szex, a szerencsejáték vagy a munka, ma már széles körben függőségnek tekintik, mivel szégyenérzetet, bűntudatot, kudarcot, kétségbeesést, szorongást, kilátástalanságot és megaláztatást okoznak.

Az addiktív viselkedés néhány jellemzője

1. Szociális és szabadidős tevékenységek feladása

Egyes személyek függőségük következtében feladhatják vagy abbahagyhatják a tevékenységekben való részvételt. Egy internetmániás például úgy dönthet, hogy nem megy kempingezni, ha tudja, hogy nem fog hozzáférni az internethez. Hasonlóképpen, az alkoholista elkerülheti a hosszabb kirándulásokat, ahol nem tud alkoholt szerezni.

2. Folyamatos kínálat fenntartása

A szerfüggő egyének az anyagi helyzetüktől függetlenül mindig elegendőt be fognak biztositani maguknak a szerből.

3. Titkos készletek

A szenvedélybetegek köztudottan elrejtik a kábítószereiket az otthonukban vagy az autójukban.

4. Veszélyes viselkedés

Alkalmanként egy függő veszélyes viselkedést folytat, hogy megszerezze a kívánt szert, például szexet kábítószerre, pénzre cserél, vagy lop. A kábítószer hatása alatt álló szenvedélybeteg viszont nem biztonságos tevékenységeket folytathat, mint például a felelőtlen vezetés.

5. Nem lehet abbahagyni az anyag használatát

Sok esetben, például alkohol- vagy kábítószer-függőség esetén, egy személy legalább egyszer őszintén próbált megszabadulni a függőségétől, de ez nem sikerült.

6. Függőségüket egészségügyi nehézségeik nem befolyásolják

Annak ellenére, hogy az anyaghoz kapcsolódó betegségek alakulnak ki, a személy továbbra is a szokásos módon használja az anyagot. Egy alkoholista például akkor is folytathatja az ivást, ha megtudja, hogy májbetegsége van.

Íme néhány tipp a függőséget okozó viselkedések azonosításához és tőlük való megszabadulásához.

1. Vedd figyelembe a figyelmeztető jeleket

Mérd fel, hogy ez a viselkedés ártalmas-e rád vagy valaki másra nézve. Bár ennek a cikknek nem célja az egészségtelen addiktív viselkedések kezelése vagy diagnosztizálása, ez egy felhívás.

Ha te vagy valaki, akit ismersz, kényszerűen káros magatartást tanúsít, vedd figyelembe a figyelmeztetéseket. Az első lépés az, hogy lépj kapcsolatba a helyi mentálhigiénés szolgáltatóval. Azok az addiktív viselkedések, amelyeknél integrált kezelésre van szükség, többet igényelnek, mint önsegítő mechanizmusok, és ezeket mindig szakembernek kell kezelnie.

2. Azonosítsd a függőséget

Ha az addiktív viselkedés olyasvalami, amit önállóan kezelhetsz, akkor az első lépés az, hogy felcímkézze. Túlevés, túlmunka vagy túl sok idő hobbival való eltöltöttsége a kötelezettségek rovására csak néhány példa.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy bár ezek gyakran szakmai támogatást igényelnek, bizonyos tevékenységek segíthetnek. Kezdd azzal, hogy meghatározod, hogy mi ez az addiktív viselkedés. Ha túlzottan stresszes vagy, de úgy találod, hogy az evés kellemes menekülést jelent, akkor a túlevés függőséget okozó viselkedéssé fejlődhetett. Ha folyamatosan telefonálsz, vagy azon kapod magad, hogy egész nap a közösségi média platformjain keresgélsz, az egy újabb addiktív viselkedés jele lehet.

3. Értsd meg a függőséget

A függőséget okozó viselkedéstől való megszabadulás következő lépése annak megértése, hogy az függőségnek vagy egyszerűen rossz szokásnak minősül-e vagy sem. Ha a viselkedés olyan erős húzóerővel bír, hogy nem tudsz sokáig elszakadni tőle, akkor valószínűleg függőségről van szó, és szakmai támogatást igényel.

Ha mondjuk ki tudod kapcsolni a telefonodat néhány napra anélkül, hogy szorongást, depressziót vagy kényelmetlenséget éreznél, akkor ez egy olyan dolog, amit irányítani tudsz. Ha ez egyszerűen egy rossz szokás, akkor gyakorold elszakadva magad a viselkedéstől hosszú ideig, amíg már nem fordulsz hozzá, mint azonnali stresszoldóhoz.

4. Ismerd meg a kockázatokat

A rossz egészségi állapot, az elveszett pénz és a megromlott kapcsolatok csak néhány a függőséget okozó magatartással kapcsolatos költségek közül. A változás egyik legnyomósabb oka gyakran a kockázatok megértésében rejlik. A szerencsejáték egy függőséget okozó magatartás, amely óriási költségekkel jár, de egyesek nem látják a kockázatot a potenciális jutalom mögött.

Ha kihívás elé állítod magadat, hogy miért van szükséged a változtatásra, beszélj valakivel, és hagyd, hogy segítsen meglátni, hogy milyen költséges lehet a viselkedésed, ha nem ellenőrzöd.

5. Értsd meg a „miértjét”?

A túl sok óra munka, bár látszólag nemes tevékenység, annak a jele lehet, hogy kerülöd az életed egyéb tevékenységeit. Ez azt jelentheti, hogy felkészületlen és szervezetlen vagy, vagy nem bízol a képességeidben. Ha munkával és tevékenységekkel töltöd be az űrt az életedben, az vagy annak a jele, hogy valami hiányzik, vagy egy maszk az igazsággal való szembenézés elkerülésére. Egy képzett szakemberrel való együttműködés segíthet feltárni a „miért”-et , és egészségesen feldolgozni azt a szisztematikus problémát, amely elsősorban a függőséget okozó viselkedést okozhatja.

6. Kerüld a mérgező embereket

Az emberek gyakran meglepődnek, amikor felfedezik, hogy a kapcsolatok is függőséget okoznak. Az egészségtelen függőséget okozó magatartást tanúsító barátokkal vagy szeretteiddel való mély kapcsolatok csúszós lejtőt jelenthetnek ahhoz, hogy te is felvegyél egyet. Ez a fajta affiliatív vagy kortárs nyomásra épülő függőség a gyengeségre vagy az összetartozás érzésére szorulhat. Még maga a kapcsolat is egészségtelen lehet. Ha hagyjuk, hogy egy negatív vagy függő személlyel fenntartott kapcsolat folytatódjon, az olyan mintát erősít, amely végül érzelmi fájdalomhoz vezethet.

7. Tisztázd a triggereket

A kiváltó okok lehetnek belsőek vagy külsőek, és bármikor és bárhol felléphetnek, hogy erősítsék a függőséget. A triggerek stresszt okoznak, ami addiktív viselkedést vált ki, amely megküzdési mechanizmusként szolgál az idegrendszer megnyugtatására.

Például, ha valaki érzékeny a súlyára, az egészségtelen belső és külső párbeszéd túlevéshez vagy az étel teljes elkerüléséhez vezethet. A munkával összefüggő stressz, például egy fennhéjázó felügyelő kiváltó oka lehet, hogy valaki betegre dolgozza magát, vagy leálljon, és nem tudjon teljesíteni. Nem mindig van drasztikus reakció, amikor egy kiváltó esemény megtörténik, és a triggernek sem kell katasztrofálisnak lennie.

8. Keress helyettesítőt

A társadalmilag felelős függőségek – mint például a koffein és a cukor fogyasztása – még mindig nehezen megváltoztatható viselkedési formák. És vannak árnyoldalaik. Bár lehet, hogy nem látod az azonnali hátrányokat, a túlzott kényeztetés hosszú távú hatásainak figyelmen kívül hagyása káros lehet. Alkalmanként koffeinmentes, tea vagy gyümölcs helyettesítése cukorka helyett gyengéd módja annak, hogy megszabadulj a függőséget okozó viselkedéstől anélkül, hogy hirtelen, egyik napról a másikra leállnánk vele.

9. Keress támogatást

Az embereknek emberekre van szükségük. És ami a függőséget okozó viselkedést illeti, a legjobb módja annak, hogy megszabadulj tőlük, ha mások támogatását élvezed. A professzionális ellátás mellett megnyugtató és támogató lehet a kapcsolat másokkal, akik osztoznak a függőségben.

10. Alkalmazz gyógyító technikákat

Néhány enyhe függőséget okozó viselkedés átgondolt módon kezelhető szakember támogatása nélkül. De a „miért” megértésével kezdődik. Amikor meghatározod a mögöttes okokat, azt találhatod, hogy vannak olyan gyógyító technikák, amelyek készen állnak a leküzdésre.

11. Építsd ki az akaraterődet

Köztudott tény, hogy ha az akaraterőt kevésbé ijesztő kihívásokkal tudod fejleszteni, mint egy komolyabb kihívás – például a függőséget okozó viselkedés – leküzdése révén, nagyobb a valószínűsége a sikernek. A Navy SEAL-ek a BUDS képzésben fárasztó teszteken, kihívásokon és gyakorlatokon mennek keresztül, hogy erősítsék kitartásukat és akaraterejüket, így amikor valós idejű ellenfelekkel szembesülnek, magas szintű válaszadásra késztetik őket.

Noha nem kell katonának lenni ahhoz, hogy legyőzd a függőséget okozó viselkedést, előfordulhat, hogy a kisebb akaraterő-fejlesztő gyakorlatok segítenek kezelni a nagyobb kihívásokat idővel.

GYIK

1) Melyek a függőséget okozó viselkedések különböző típusai?

Válasz:

 • Vásárlási függőség
 • Szerencsejáték-függőség
 • Játékfüggők
 • Adalékok a szexhez és a szerelemhez
 • Élelmiszer-függőség
 • A fizikai aktivitástól való függőség

2) Milyen különböző típusú személyiségek kapcsolódnak egy addiktív viselkedésű személyhez?

Válasz:

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy függőséget okozó viselkedésük mögöttes problémák eredménye. Tovább rontja a helyzetet, hogy elterjedt az a feltételezés, hogy ha abbahagyja a kábítószer- vagy alkoholfogyasztást, akkor hatékonyan meggyógyult.

Az addiktív viselkedésű egyének személyiségtípusai

1. A kockázatvállaló, kalandvágyó személyiség

Egyes személyiségtulajdonságok nagyobb kockázatot jelentenek a függőség kialakulásában, mint mások. Azok az egyének, akik élvezik a kockázatvállalást és alacsony impulzuskontrollal rendelkeznek új élmények és veszélyes tevékenységek kipróbálásakor, hajlamosabbak a drogokkal való kísérletezésre. A Reuters szerint ennek köze lehet az egyén dopaminszintjéhez és az agy érzékenységéhez.

2. A rögeszmés-kényszeres tulajdonság

Az impulzuskontroll hiánya időnként függőséget okoz, de ez nem mindig az impulzusokkal szembeni képtelenség eredménye. A valóságban a kényszeres-kényszeres viselkedési minta megnyilvánulásaként a túlzottan szigorú, az impulzusaikat visszafogó személyek kábítószer-használatot végezhetnek.

3. Képtelenség az önszabályozásra

Mindezekben a tulajdonságokban van egy közös vonás: az egyén képtelen kontrollálni viselkedését, gondolatait és érzéseit, ami általában lehetővé tenné számára, hogy kezelje alkohol- vagy egyéb szerhasználatát. A Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának egyik cikke szerint a tanulmányok kezdik azt mutatni, hogy a jutalom megszerzésére való várakozás körüli viselkedés kezelésének képtelensége szorosan összefügg a függőség kialakulásával.

3) Milyen jelek utalnak arra, hogy viselkedési függőségeid vannak?

Válasz:

 • Jelentős mennyiségű időt tölteni azzal, hogy a viselkedéssel foglalkozunk, gondolkodunk rajta, tervezzük, hogy részt vegyünk benne, vagy sok ideig tart felépülni a viselkedés hatásaiból
 • A viselkedés használata az érzelmekkel való megküzdési mechanizmusként és arra való használata, hogy „normálisan” érezzük magunkat
 • Fenntartjuk a testi vagy lelki, illetve anyagi helyzetüktől függetlenül
 • Nehezen tudjuk ritkábban végezni annak ellenére, hogy ezt szeretnénk
 • Munkahelyi, iskolai vagy családi kötelezettségek elhalasztása a gyakorlatban való gyakrabban való részvétel érdekében
 • Amikor megpróbálsz leszokni, elvonási tüneteket tapasztalsz (például depresszió vagy ingerlékenység)
 • A probléma hatókörének minimalizálása vagy elrejtése

4) Hogyan kell naplót vezetni a viselkedési függőségekről?

Válasz:

Amikor a gyógyuló szenvedélybetegek kezelésbe kerülnek, rengeteg terhet visznek magukkal, és meg kell küzdeniük az élet minden új kihívásával, miközben mankójuk nélkül próbálnak eligazodni a világban. Az ebben a forgatókönyvben szereplő emberek számára előnyös a naplóírás, mert lehetővé teszi számukra, hogy felmérjék mindazt, ami történt velük, és mindent, amit éreznek, sokkal könnyebben megemészthető módon.

Az ember lényegében mesemondó, és a toll papírra helyezése – vagy az ujjak a billentyűzetre helyezése – segíti a felépülésben lévőket abban, hogy élményeiket érthető narratív formába rendezzék. A szenvedélybetegek hasznot húzhatnak a naplóírásból, de kritikus fontosságú, hogy jelen maradjanak és tisztában legyenek, ahelyett, hogy a múlton gondolkodnának.

Az embernek elkötelezettnek kell lennie az erőfeszítéseik iránt, és komolyan kell vennie a feladatot, hogy a naplóvezetés sikeres legyen a számára. Szánj minden nap legalább 20 percet arra, hogy leírd mindazt, amit gondolsz és érzel; ne tarts vissza semmit, és próbáld meg az egészet egy számodra értelmes szerkezetbe rendezni.

5) Mi a hatása a viselkedési függőségeknek?

Válasz:

A viselkedési függőséget úgy írják le, mint a túlzott vágyat, hogy megismételj egy kellemes cselekvést, vagy úgy gondolják, hogy javítja a jólétet, vagy képes enyhíteni bizonyos személyes szorongásos viselkedést, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy az ilyen cselekvésnek negatív következményei lehetnek. Pszichológiai, neurológiai és szociális szempontból az ilyen „függőséget okozó magatartás” hasonló a drog- és alkoholfüggőséghez.

Végső gondolatok

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanod, amikor függőséget okozó viselkedéssel küzdesz, az az, hogy megkapja a szükséges támogatást. Ez azzal kezdődik, hogy meghatározzuk, hogy a viselkedés professzionális ellátást igényel-e vagy sem. És természetesen erre a professzionális gondoskodásra építve a fent felsoroltakhoz hasonló személyes irányítási stratégiákat alkalmazva.

Ne feledd, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk, a függőséget okozó viselkedések jobban beépülhetnek, és idővel nagyobb költségekkel járhatnak. Ezért fontos, hogy korán azonosítsuk őket, és törekedjünk megszabadulni tőlük.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Melyek az addiktív viselkedések meghatározó jelei?

A viselkedési függőségek olyan cselekedetek sorozata jellemzi, amelyek „hangulatmódosító eseményeknek” teszik ki az embert. Amik függővé teszik, ami megváltoztathatja a neurotranszmitterek működését, nevezetesen a mezolimbikus dopaminerg forgalmát.

Melyek a pszichológiai függőség lehető leghétköznapibb formái?

A pszichológiai függőséget, mint például az okostelefon, a szex, a szerencsejáték vagy a munka, ma már széles körben függőségnek tekintik, mivel szégyenérzetet, bűntudatot, kudarcot, kétségbeesést, szorongást, kilátástalanságot és megaláztatást okoznak.

Milyen komplikációk adódhatnak az addiktív viselkedésekkel kapcsolatban?

Az agy kémiája a függőség előrehaladtával változik, a függőségben szenvedő személy nem tudja befolyásolni, mit csinál, használ vagy szed. Függőségük odáig fejlődhetett, hogy kárt okoz nekik. A függőség nem korlátozódik az elfogyasztott fizikai dolgokra, például az alkoholra vagy a drogokra, hanem szinte bármire kiterjedhet, beleértve a szerencsejátékot, a szexet és az ételt.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...