Hogyan segít a flow állapot produktív és koncentrált maradni

dolgozo no

Képzeld el, hogy teljesen elmerülsz egy optimális tudatállapotban, a teljes figyelmedet egy tevékenységnek vagy feladatnak szenteled a jobb összpontosítás és koncentráció révén, és fokozod a teljesítményed minden aspektusát a folyamat során. Az elméd kitisztul, és a környezet zaja elhalványul, és „flow állapotba” kerülsz, ami a megszakítás nélküli áramlás érzetét kelti az elme és a test között.

Azok számára, akik nehezen tudnak koncentrálni, ez úgy hangzik, mint a mennyország.

A flow állapotot egyszerűen „flow”-nak is nevezik. Meglepő módon nem kell feltétlenül LeBron Jamesnek, szuperjóginak vagy pszichológiai gurunak lenned ahhoz, hogy ezt elérd.

Legyen szó sportolóról, művészről vagy csak egy hétköznapi emberről, aki egy egyszerű napi feladattal foglalkozik, a megfelelő know-how birtokában elérhető a flow állapot, ami megkönnyíti az időérzék elvesztését. Lehet, hogy nem egészen a mennyország, de elég közel van azok számára, akiknek könnyen elkalandozik az agya.

Sokunk számára az összpontosítás és a koncentráció a zavaró tényezők és az ingerek rohama áldozatává válik, amelyek közül néhányat szándékosan úgy alakítottak ki, hogy lekössék a figyelmünket. Ezáltal alig vagy egyáltalán nem marad megszakítás nélküli időnk összpontosítani és koncentrálni, ami miatt túlterheltnek és tehetetlennek érezzük magunkat.

Mindazonáltal, ha megtanulhatjuk, hogy hogyan javítsuk a fókuszunkat és a koncentrációnkat azáltal, hogy belemerülünk a flowba.

Mi az a flow állapot?

Leegyszerűsítve a flow állapot egy olyan mentális állapot, amelyben egy tevékenységet végzel, miközben teljesen elmerülsz. Tudni fogod, ha flow állapotban vagy, mivel koncentráltnak, energikusnak fogod érezni magadat. És ami a legfontosabb: élvezni fogod, amit csinálsz!

Próbálj most olyasmire gondolni, amit nagyon nem szeretsz csinálni…

Ha olyasmit próbálsz megtenni, amit nem élvezel, akkor nehezen kezded el, és küzdesz azért, hogy befejezd. A legtöbb esetben valószínűleg számtalan okot találsz a halogatásra.

Most gondolj valamire, amit igazán szeretsz csinálni…

Ha olyasmit csinálsz, amit szeretsz, azt szinte minden erőfeszítés nélkül megteheted. 

A flow állapot jellemzői

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szerint, aki felismerte és „flow”-nak nevezte el, a fogalomnak 8 fő jellemzője van:

1.    Teljes koncentráció a feladatra

2.   A feladat feletti kontroll érzése

3.   Könnyűség és könnyedség

4.   A célok és a jutalom tisztán a szem előtt van

5.   Egyensúly a kihívások és a készségek között

6.   Az élmény alapvetően motiváló és kifizetődő

7.   Az idő átalakulása (gyorsítás/lassulás)

8.   A cselekvések és a tudatosság egyesül

A flow előnyei

A flow állapotok előnyei nem csak a termelékenységnél állnak meg; arra is számíthatsz, hogy csökkenti a stresszt és fokozza a boldogságot. Íme egy példa, hogy milyen előnyökkel járhat:

Koncentráció javítása

A mély összpontosítás képessége, mínusz a zavaró tényezők, magasabb teljesítményt és minőségi munkát eredményez. Flow állapotban a koncentráció annyira lézerfókuszúvá válik, hogy úgy tűnik, minden más eltűnik.

Eltávolítja a zavaró tényezőket

Flow közben a zavaró érzelmek, amelyek általában elhomályosítják elménket, mint például a stressz, az aggodalom, az önbizalomhiány, háttérbe szorulnak.

Javít a megküzdési képességen

Az érzelemszabályozás, amely a negatív érzelmekkel és emlékekkel való megbirkózás alapvető készsége, közvetlenül kapcsolódik a fókuszhoz, amely az flow egyik előfeltétele.

A Flow kifelé irányítja figyelmünket az aktuális feladatra, ahelyett, hogy befelé figyelnénk az aggodalmainkra, félelmeinkre és frusztrációinkra.

Ha tudod, hogy hogyan kell kiküszöbölni a negatív zavaró tényezőket, és a problémák megoldására koncentrálsz, akkor jobban tudod kezelni a nagyobb kudarcokat, és továbblépni azokból.

Boldogságot teremt

A flow állapotról azt mondják, hogy az egyik legproduktívabb és legboldogabb állapot, amelyben az ember élhet.

Teljesen elmerülni egy kihívásokkal teli feladatban, általános jólétet, valamint tartós boldogságot hoz.

Egy pozitív élményben veszel részt

Azt mondják, hogy az az öröm, ami azzal jár, hogy mélyen elmerülünk valamiben, ami jelentős érdeklődést vagy szenvedélyt jelent, belsőleg pozitív élményt eredményez.

Tanulás fokozása

Mivel dopamint szabadít fel, a flow fokozza a tanulást. Emellett fokozza a figyelmet és csökkenti a zavaró tényezőket, segít növelni a tudatosságunkat.

Növeli a teljesítményt

Egy tanulmány azt találta, hogy azok a felsővezetők, akik gyakorolják a flowt, ötször produktívabbak.

A Harvard Business School egy másik tanulmánya feltárja, hogy a kreatív csapatok kreatívabbak és produktívabbak még egy nappal azután is, hogy flowban vannak.

Növeli a termelékenységet a munkahelyen

Erőteljes befolyása miatt a flow fő inspiráció forrása lehet az alkalmazottaknak a csúcsteljesítményhez.

Tudományos kutatások szerint az átlagos munkavállaló három percenként váltogatja a feladatait. Az ebből eredő „figyelemmaradvány” miatt átlagosan 25 percbe telik, hogy visszanyerje teljes figyelmét az adott feladatra.

A folyamatos flow állapotba lépés megkönnyítheti az alkalmazottak összpontosítását, ami magasabb termelékenységhez és jobb munkához vezet. Ez nem csak a munkaadók, hanem a munkavállalók fülének is zene, és végső soron jelentős előrelépéshez vezethet a karrierben.

Azonban annak ismerete, hogy hogyan javítható a fókusz és a koncentráció a flow használatával, némi erőfeszítést igényel. Ez egy kényes folyamat, amelyet nem fogsz elsajátítani, ha egyszerűen csak olvasol róla.

Mennyi ideig tart egy flow állapot?

Bár nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tart a flow állapotba kerülés, a legtöbb embernél körülbelül 30 percet jelent. Vannak, akik ennél gyorsabban érik el a flow állapotot, másoknak pedig hosszabb ideig tart. Valójában az embertől és az adott feladattól függ.

A flow állapotba kerüléshez azonban az egyik nélkülözhetetlen az elkezdés!

Ha hajlamos vagy a halogatásra, akkor hajlamos leszel arra, hogy lassan kerülj flow állapotba.

A jó hír az, hogy a legtöbb ember több órán keresztül is flow állapotban tud maradni. Természetesen ez idő alatt nem szabad folyamatosan dolgozni. Ehelyett célozz meg egy 10 perces szünetet 90 percenként. Ez biztosítja a szemednek és az agyadnak a szükséges pihenést anélkül, hogy tönkretenné flowt.

Hogyan juthatunk Flow állapotba

A flow állapotába kerülni elméletben nagyszerűen hangzik, ám elsajátítása nem könnyű.

Nem fogod minden próbálkozással elérni, de felkészítheted a környezetedet és magadat is, hogy gyakrabban tapasztald meg.

1. Legyenek világos céljaid, eredményeid és elvárásaid

Elméd küzdeni fog az optimális koncentráció és összpontosítás elérése ellen, ha nem tudod, mit szeretnél elérni .

Ha nincs egyértelmű eredmény, nem fogja tudni pontosan, mikor végzett a feladattal. Ez elmélkedést és halogatást szül.

2. Hagyj időt, hogy mélyre tudj menni

Az áramlás intenzív, megszakítás nélküli fókuszt igényel. Ez önmagában befektetést igényel, hogy minimálisra csökkentsd a zavaró tényezőket – különösen a nem fontos, de potenciálisan sürgős feladatok esetében.

3. Bemelegítés

Alakíts ki szokást, hogy fizikailag és mentálisan is bemelegíts, mielőtt nekilátsz egy feladatnak vagy projektnek. Ez magában foglalhat meditációt, jógát vagy futást a parkban. A választott tevékenységet rituálévá tedd. Valami, amit mindig megteszel, mielőtt nekilátsz a feladataidnak.

4. Dolgozz egy nagyon konkrét feladaton

Csakúgy, mint a cél, ha nem világos, hogy pontosan min fogsz dolgozni, nagyon nehéz lesz flowba kerülni. Vagy túl gyorsan fogsz váltani több feladat között, vagy sokkal könnyebben elterelődik a figyelmed – mindkettő súlyosan rontja az áramlás elérését.

5. Autonómia a feladat végrehajtásának módjában

Az áramlás szerves része a választás szabadsága.

A feladat nem lehet túl nagy kihívás vagy túlságosan leegyszerűsítő. Amint említettem, nehéz belemenni a flowba, amikor a projekt untat, vagy összezavar. Elég nagy kihívásnak kell lennie ahhoz, hogy érdekes legyen.

6. Távolíts el minden zavaró tényezőt, és kerüld a megszakításokat

A kutatások szerint a flow állapot eléréséhez meg kell szüntetni a külső zavaró tényezőket. 

Minden alkalommal, amikor elszakadsz a fókusztól, egyre távolabb kerülsz a flowtól.

Létfontosságú, hogy teljes koncentrációdat és osztatlan figyelmedet az aktuális feladatnak szenteld. Csak akkor kerülhetsz flowba, ha legalább 10-15 percig képes vagy megőrizni a koncentrációt.

Külső zavaró tényezők

Bár nyilvánvalónak tűnhet, a külső zavaró tényezők megakadályozhatják vagy megszakíthatják a flow állapotot.

A flow állapot elvesztésének kockázata miatt, ha magas prioritású vagy kreatív feladaton dolgozol, próbáld meg biztosítani, hogy ne vonják el a figyelmedet a külső körülmények.

Kapcsold ki a telefont, a televíziót és egyéb eszközöket, amelyek elvonhatják a figyelmedet az éppen aktuális feladatról.

Próbáljon meg időt szánni, és költözz egy csendes környezetbe, amely kedvez a „mély munkának”, ahol nem zavarnak meg.

Belső zavaró tényezők

Mik azok a belső zavaró tényezők?

Lényegében ezek a gondolataink és kételyeink, amelyek belopóznak az elménkbe, és megakadályozzák, hogy a feladatainkra összpontosítsunk. Ezek a belső zavaró tényezők végső soron megakadályozhatnak céljaink elérésében.

A stressz és a túlterhelt elme nagyon megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a flow állapotba kerülést.

7. Hozzáférés a visszajelzéshez

Minél gyorsabban kapsz visszajelzést, legyen az a vezetőségtől, a munkatársaktól vagy az ügyfelektől, annál jobb. Valójában az azonnali visszajelzés az oka annak, hogy a videojátékok annyira magával ragadóak és flowt keltenek. Egy játékban szinte minden cselekedetnek egyértelmű pozitív vagy negatív visszajelzése van.

8. Derítsd ki, hogy mikor vagy leginkább produktív és kreatív 

Egy másik technika, amely segít bejutni az áramlásba, hogy akkor dolgozz, amikor az energiaszinted a csúcson van.

Ha a korán, akkor reggel végezd el a legfontosabb feladataidat, amikor a legtöbb energiád és lendületed lesz.

Ha éjszakai bagoly vagy, akkor valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy energiaszinted délután vagy este a legmagasabb. Válaszd ki ezeket az időpontokat a fontos feladataid elvégzéséhez.

Határozd meg azokat az időszakokat, amikor az elméd a legtermészetesebben működik csúcsteljesítmény mellett. Sok ember a jó éjszakai alvás utáni reggel a legtermékenyebb. Ha ezekben az időkben a napi fő feladatra összpontosítasz, a flow könnyebbé és hatékonyabbá teszi.

9. Hozz létre egy rituálét

Próbálj meg létrehozni egy sor olyan műveletet, amelyet minden egyes alkalommal meg kell tenned, amikor egy olyan feladat megkezdése előtt állsz, amely megköveteli, hogy koncentrációs állapotba lépj.

Ez bármi lehet, ami segít, például a meditáció vagy a nyújtás. Bármi is legyen a tevékenység, elindítja az agyat, hogy felkészüljön.

10. A folyamatra összpontosíts, ne a végcélra

Míg a célok és a konkrét feladat létfontosságúak, a flowba való bejutáshoz az utazás élvezetére is szükség van.

Próbáld megengedni magadnak, hogy egyszerűen a jelen pillanatban élj anélkül, hogy túl sokat aggódnál erőfeszítéseid végterméke miatt. Ez lehetővé teszi, hogy az élmény kellemes legyen, ami arra ösztönöz, hogy gyakrabban tedd.

Hogyan maradjunk Flow állapotban

Térjünk most át néhány egyszerű, de ritkán használt technikára, amelyek lehetővé teszik, hogy mesterré váljon.

Hallgass zenét munka közben

De nem akármilyen zenét.

Olyan zenét találj, amely motivál, de nem vonja el a figyelmedet.

Ez jellemzően instrumentális zene, például klasszikus vagy ambient. Ennek az az oka, hogy a hangszeres zene mentes a szavaktól, ami azt jelenti, hogy az agynak nem kell időt töltenie azzal, hogy értelmezze és megértse azokat. Ez azt is jelenti, hogy nem szakítja félbe gondolataidat azzal, hogy dalokkal próbálsz együtt énekelni!

Maradj hidratált

Utolsó javaslatom, hogy gondoskodj arról, hogy mindig hidratált legyél.

Még az enyhe kiszáradás is nyomott hangulathoz, fejfájáshoz és koncentrációs képtelenséghez vezethet. Fáradtság, szájszárazság, szédülés, gyengeség és szívdobogás.

Szerencsére a hidratáltság fenntartása egyszerű. Csak ügyelj arra, hogy a nap folyamán legalább 2 liter vizet igyál.

Természetesen a vízivás csak egy része a hidratáltságnak. Friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is fokozhatod a hidratáltságot.

Végső gondolatok

Amikor megszokod, hogy elköteleződj és koncentrálj a feladataidra, akkor az is megszokod, hogy flow állapotban dolgozz.

Növeli a termelékenységet, valamint megkönnyíti és élvezetesebbé teszi a munkád és az életed. Valójában arra számíthatsz, hogy több időd marad a hobbidra, valamint a családodra és a barátaidra.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a flow állapot?

A flow állapot egy olyan mentális állapot, amelyben egy tevékenységet végzel, miközben teljesen elmerülsz. Tudni fogod, ha flow állapotban vagy, mivel koncentráltnak, energikusnak fogod érezni magadat. És ami a legfontosabb: élvezni fogod, amit csinálsz!

Milyen jellemzői vannak a flow állapotnak?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szerint, aki felismerte és „flow”-nak nevezte el, a fogalomnak 8 fő jellemzője van:

Hogyan lehet elérni a flow állapotot?

Megtanulhatjuk, hogy hogyan javítsuk a fókuszunkat és a koncentrációnkat azáltal, hogy belemerülünk a flowba. Legyen szó sportolóról, művészről vagy csak egy hétköznapi emberről, aki egy egyszerű napi feladattal foglalkozik, a megfelelő know-how birtokában elérhető a flow állapot, ami megkönnyíti az időérzék elvesztését.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...