Reaktív vs. proaktív: Hogyan legyünk proaktívak és ne reaktívak

leader

Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan legyünk proaktívak és ne reaktívak, először tudnunk kell, mit jelentenek ezek a kifejezések. Amikor reagálunk a problémákra, akkor a korábbi eseményekre reagálunk, ahelyett, hogy megpróbálnánk előre látni a jövőbelieket. Amikor úgy döntünk, hogy proaktívak legyünk, úgy döntünk, hogy még azelőtt teszünk valamit egy helyzettel, mielőtt a helyzet válsággá válna. A menedzsereknek „stratégiailag proaktívnak” kell lenniük, ahogy én szoktam mondani, hogy el tudják végezni a szokásos napi munkájukat és maradjon idejük a fejlesztési erőfeszítésekre.

Hogyan válhatsz proaktívabbá és nem reaktívabbá, hogy jobb, átgondoltabb innovatív vezetővé válj? A jó hír az, hogy többféleképpen is fejleszthető a proaktív vezetés.

Ebből a cikkből megtudhatod, miért érdemes hosszú távon gondolkodni, törekedni mások megértésére, a szervezési képességek fejlesztésére, 80/20-ra törekedni, nyitottnak lenni az ötletekre, és higgadt magatartást tanúsítani ahhoz, hogy vezetőként kiemelkedj és kiváló legyél, hogyan mutathatod meg a proaktivitásodat a csapatod felé.

Miért kell proaktívnak lenni és miért nem reagálni?

Mielőtt részletesebben kitérnék a proaktivitásra, szeretném elmondani, hogy bármely személy lehet jobb vezető, ha proaktívabb. Nehéz tévedni, ha az előre tervezés, a problémamegoldó és halláskészség fejlesztése, a csapattal való kapcsolattartás szokássá válik számodra. Proaktív, folyamatos vezetői fejlesztés szükséges, elvárható és mindannyiunk számára előnyös.

Dwight Eisenhower mondta egyszer:

"A csatára való felkészülés során mindig azt tapasztaltam, hogy a tervek haszontalanok, de a tervezés nélkülözhetetlen."

A tervezés feltétele a proaktív hozzáállás. 

Egyszerűen fogalmazva, a nagyszerű vezetők proaktívak. A középszerűek csak reagálnak. Ahelyett, hogy várnánk az események bekövetkezésére, és felkészületlenül kellene kezelnünk a válságot, miért nem kezdünk stratégiai tervezésbe kezdettől fogva azzal a szándékkal, hogy előre látjuk a problémákat és megoldásokat találjunk ki?

A proaktív vezető az egyetlen lehetséges választás a vezetésben, ha az az ambíciód, hogy előmozdítsd a karriered az üzleti életben.

6 stratégiai módja annak, hogy proaktívabbak és nem reaktívabbak legyünk

Ahhoz, hogy proaktívabb vezető legyél, előre tisztázni kell, és meg kell próbálnod előre látni az eseményeket. Próbáld ki a következő tevékenységeket, igazítsd őket a gyakorlati területedhez, teszteld, és nézd meg, hogy javul-e velük a vezetői pozíciód.

A következők olyan kiváló gyakorlatok, amelyek segítségével proaktívabb vezetővé válhatsz, nem pedig reaktívvá.

1. Gondolkozz hosszú távon

Először is meg kell értened, hogy a rövid távú gondolkodás ellentétes a proaktív vezetés gondolatával, mert a mai rövid távú céloknak egy ponton már a tegnapi hosszú távú céloknak kell lenniük. A reaktív vezetők gyakran nem látják a teljes képet, ami a proaktív vezetés egyik alapvető eleme.

A sikeres vezetők megértik a hosszú távú gondolkodás értékét, és elkerülik a rövid távú megtérülés csalit. Ingvar Kamprad svéd milliárdos és az IKEA alapítója egyszer azt mondta:

„Úgy döntöttem, hogy a tőzsde nem opció az IKEA számára. Tudtam, hogy csak egy hosszú távú perspektíva biztosíthatja növekedési terveinket, és nem akartam, hogy az IKEA a pénzintézetektől függjön.”

Az utóbbi időben hosszú távú gondolkodással foglalkozol? Remélem. A hosszú távú gondolkodás hozzájárult ahhoz, hogy az IKEA vállalati óriássá váljon. Segítségével óriási vezető lehetsz! Hacsak nem érkezik azonnali vészhelyzet, törekedj hosszú távú gondolkodásra, hogy proaktívvá válj a reaktív vezető helyett.

2. Törekedj mások megértésére

Ahhoz, hogy proaktív vezető legyél, törekedned kell mások megértésére. Ne feledd: „A vezetés befolyás” – ahogy Maxwell ékesszólóan mondta. Ha igyekszel megérteni a csapatod tagjait – tetszéseit, kihívásait, törekvéseiket és frusztrációikat –, fontos betekintést nyerhetsz abba, hogy hogyan lehet őket megfelelően befolyásolni. Mások megértésének képessége nélkül lehetetlen vezetni, mert a vezetést csoportos tevékenységben alkalmazzák.

Legyél együttérző, hűséges és teljes feddhetetlenséggel, mert ezek a tulajdonságok segítenek megmutatni a csapatodnak, hogy elkötelezett vagy ezek megértése iránt. Ne feledd, hogy proaktív vezetőként az egyik fő feladatod, hogy megbízható legyél. Törekedj mások megértésére! Ez segít bizalmat építeni a csapattal.

A cikk írója a Historically Black College and University (HBCU) tanszékvezetője. Anélkül, hogy afro-amerikai lenne, arra hagyatkozik, hogy először megértsen másokat, mielőtt megkísérelne javaslatot tenni a cselekvésre. A megértés kulcsfontosságú az általa végzett munkában. Befolyásra van szüksége az egység előremozdításához. Az a víziója, hogy megértse a csapatát, amely a hosszú távú stratégiája során később kivásárlási stratégiává válik.

3. Szervezési készségek fejlesztése

A proaktív vezetőknek nincs idejük arra, hogy reagáljanak a környezetre, mivel az idő nagyon fontos számukra. Ezért az időpazarlás nem megoldás számukra.

Ne pazarold az idődet, fejleszd a szervezőkészségedet, célozz magasra és gondolkodj hosszú távon. A cikk írója egy korábbi cikkjében kijelentette, hogy „a magas célzás szinte mindig a hosszú távú célzás szinonimája”. Mondjuk el még egyszer: „A hosszú távú célokat nem lehet megvalósítani szervezési készségek nélkül, mert a proaktív szervezett vezetők, mint te és én, gyakran ellenőrzik hosszú távú céljaikat és napi szükségleteiket.”

Ügyelj arra, hogy az akták rendszerezve legyenek, legyen egy határidőkkel teli napirended, hatékonyan kezeld a találkozókat, tanulj meg feladatokat delegálni, és ésszerűen vegyél részt a döntéshozatalban. Szükséged lesz ezekre a szervezeti tulajdonságokra, ha proaktív vezető szeretnél lenni.

4. Cél a 80/20

Az Eisenhower's Box, Eisenhower volt elnök termelékenységi eszközének megértése nagy segítséget jelenthet a 80/20-as szabály jobb megértésében. Egyszer azt mondta:

„Kétféle problémám van, a sürgős és a fontos. A sürgősek nem fontosak, és a fontosak soha nem sürgősek."

Nyilvánvaló, hogy Eisenhower úgy gondolta, hogy a sürgős és a fontos nem ugyanaz. Jól fogalmazta meg! A proaktív vezetők megértik, hogy bár a csapat fejlődése fontos (az esetek 20%-ában), a hangsúlyt a rendszeres munkájára kell helyezni (az esetek 80%-ában), mert gyakran nem a sürgős, hanem a fontos feladatoknál dolgozunk.

Azok a vezetők, akiknek több idejük van a gondolkodásra és a tervezésre, hatékonyabban hajtják végre a feladatokat. Cél a 80×20, pont.

5. Legyél nyitott az ötletekre

A cikk írójának egyszer azt mondta nekem egy közeli barátja, hogy az emberek élő enciklopédiák. Ez a gondolat ráébredt arra, hogy mindenki tud valami érdekeset, amit érdemes megosztani másokkal. Ed Krok is ezt hiszi:

"A munkatársaink gyakran a legjobb információforrások."

Ebben az állításban a cikk írója véletlenül teljes mértékben egyetért vele. A proaktív vezető hasznosítja az alkalmazottai által megosztott információkat.

Ahogy egy régi mondás tartja: "Több szem többet lát."

A Kreatív párosok című könyvében Joshua Wolf Shenk ír arról, hogy mennyire nyitottak voltak egymás ötletei felé John Lennon és Paul McCartney. Az egyik komponált és írt valamit, a másik pedig kiegészítette a leírtakat, és fordítva. Nyilvánvaló, hogy a zene e zsenijei megértik az ötletekre való nyitottság erejét. A proaktív vezetők pontosan ezt gyakorolják, hogy stratégiailag megtervezzék az elkövetkező eseményeket.

6. Legyen nyugodt a viselkedésed

A proaktív vezetők nem üvöltöznek másokkal, mert megértik, milyen értékes, ha nem hoznak érzelmi döntéseket. Előnyben részesítik az objektív, előre megtervezett döntéseket a stratégiai gondolkodás elemeivel. Ahogy Miki Markovich mondja,

„A proaktív vezetők együttérzőek, lojálisak, feddhetetlenek, egyenesek, nyugodtak, közvetlenek, tisztességesek, udvariasak, bizakodóak és megfontoltak.”

A reaktív vezető reagál az azonnali ingerekre, és nem tudja kontrollálni magát, így az üvöltöző viselkedés kiszámítható eseménnyé válik. Ne légy olyan, mint ők. Merj más lenni, és összpontosíts mások inspirálására azáltal, hogy nyugodt és kontrollált vagy. Csapatod értékelni fogja ezt a gesztust, és a befolyásod növekedni fog.

Végső gondolatok

Kifizetődő proaktív vezetőnek lenni, nem pedig reaktívnak. A reaktív vezetők rövidtávon gondolkodnak, és ritkán alkalmazzák a 80×20-as szabályukat – ez egy hiba, és a kicsiben gondolkodásban gyökerezik.

A nagy jó. Válaszd a nagyobbat vagy tegyél nagyobb lépést! Ebben a cikkben hat módszert mutattunk be, amellyel vezetőként proaktívabb lehetsz. Használd ki őket. Nem fogsz csalódni, hidd el.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Mi a proaktív és a reaktív vezetési stílus közötti különbség?

Reaktív vezetés esetén a problémákra reagálunk, ahelyett, hogy előre terveznénk és megelőznénk azokat. Proaktív vezetési stílus esetén azonban előre tervezünk és cselekszünk, mielőtt a problémák válsággá válnának.

Hogyan válhatok proaktívabbá vezetővé, és hogyan fejleszthetem ezt a képességet?

A proaktív vezetési képesség fejlesztése érdekében hosszú távon, mások megértésére törekedve, szervezési és problémamegoldó képességeink fejlesztésével, 80/20-ra törekedve, nyitottnak lenni az ötletekre, és higgadt magatartást kell mutatni a csapat felé. Ezek a technikák segítenek a fejlődésben, és a pozitív hatásokat mindenki szűrheti.

Miért fontos a proaktív hozzáállás a vezetői pozícióban?

A proaktív vezetés az egyetlen módja annak, hogy előrelépjünk az üzlet világában. Ha a vezetőid akarod előléptetni, akkor szükséged van a proaktivitásra, annak megértésére hogy a tervezés nélkülözhetetlen a sikerhez, és hogy a néha zavaros területeken is képes legyél az előre látásra. A proaktív vezetési stílus mindannyiuk számára előnyös lehet.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...