Csinálja Ön is, akárcsak egy profi: varázsolja gyönyörűvé a fapadlóját

felmoso

A fapadlók tisztítása első ránézésre egészen könnyűnek tűnhet. Ám megeshet, hogy valamit rosszul csinál a rendszeres tisztítás és karbantartás közben.

A fapadló mindennapi karbantartáshoz hozzá kell tartoznia a seprésnek is, egy puha sörtéjű seprűvel, illetve portalaníthatja is egy száraz, mikroszálas felmosórongyot használva.

Ha a fapadló illesztésekkel vagy résekkel is rendelkezik, akkor használjon inkább egy porszívót. A porszívót használja kefék nélküli padlófejjel, hogy eltávolítsa a padló lapjai között megbúvó porszemeket.

Ne felejtse el rendszeresen megtisztítani a padlót professzionális termékekkel is.

Ideális takarítási rend:

  • Naponta: portalanítsa vagy seperje fel egy többfunkciós mikroszálas felmosóval
  • Hetente: porszívózzon, sima padló beállítással, kefék nélkül
  • Havonta: tisztítsa meg az ajánlott fatisztítóval
  • Három-öt évente: vigyen fel egy réteg védőlakkot
  • Pár évtizedente: csiszolja le és újítsa fel
felmoso
felmoso

Hasznos követendő tippek

Használjon sötétítőket, hogy megvédje a padlót a közvetlen napsugárzástól. Az erős napsütés hatására a padló elszíneződhet, vagy elvesztheti a ragyogását, illetve kifakulhat.

Tartsa a magassarkú cipőit jó állapotban. Ne járkáljon tűsarkúban a fapadlón, mert összekarcolhatja azt, visszafordíthatatlan károkat okozva a fán.

Ha vannak kutyái vagy macskái, akkor rendszeresen vágja le a kiskedvenc körmeit és karmait.

Tegyen szőnyegeket azokra a helyekre, ahol a leggyakrabban járkál. Ugyanez vonatkozik azokra a területekre is, ahol a legnagyobb valószínűséggel kiönthet valamit. Ezeket a szőnyegeket aztán időnként szellőztesse és helyezze kicsit arrébb, nehogy elszíneződjön miattuk a padló.

Ha valamit kiöntene, akkor azonnal itassa fel a folyadékot a padlóról egy papír törlőkendővel vagy száraz ronggyal. A ragadós dolgokra használhat nedves rongyot is, ám a feltörlés után azonnal szárítsa meg a foltot.

szonyeg
szonyeg

Mit fontos elkerülni

Ne használjon hagyományos háztartási eszközöket a portalanításra. Vásároljon inkább speciális tisztító eszközöket, amelyeket kifejezetten kemény fára terveztek és gyártottak. Ezek közé tartozik a mikroszálas felmosórongy, amely tökéletes a felseprésre, hiszen szinte kiszippantja a falapok között megbúvó szennyeződést és port is.

Xtreme Mop flexibilis felmosó 

Soha ne öntsön közvetlenül a fapadlóra vizet „felmosás” céljából. A víz biztosan tartós károsodást okoz. Ha valamit kiöntött, akkor egy száraz ronggyal törölje azonnal fel.

Soha ne használjon fapadlóra ammóniát.

Soha ne húzza a fapadlón a bútorokat. Tegyen valamit a bútor lábai alá, hogy megelőzze a karcolásokat.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen ideális takarítási rendet kell követni a fapadló tisztításakor?

Naponta: portalanítsa vagy seperje fel egy többfunkciós mikroszálas felmosóval. Hetente: porszívózzon, sima padló beállítással, kefék nélkül. Havonta: tisztítsa meg az ajánlott fatisztítóval. Három-öt évente: vigyen fel egy réteg védőlakkot. Pár évtizedente: csiszolja le és újítsa fel.

Milyen praktikus tippeket lehet követni a fapadló védelme érdekében?

Használjon sötétítőket a padló védelmére a közvetlen napsugárzástól. Tartsa a magassarkú cipőit jó állapotban és ne járkáljon tűsarkúban a fapadlón. Ha vannak háziállatok, rendszeresen vágja le kiskedvencük körmeit és karmait. Tegyen szőnyegeket a legforgalmasabb területekre és azokra a helyekre, ahol valószínűbb a kiöntés. Ha valamit kiöntenek, azonnal törölje fel a padlóról.

Milyen dolgokat kell elkerülni a fapadló tisztítása során?

Ne használjon hagyományos háztartási eszközöket a portalanításra, öntsen közvetlenül a fapadlóra vizet, használjon ammóniát a fapadlóra vagy húzza a fapadlón a bútorokat. Helyette vásároljon speciális tisztító eszközöket, tömörítsen egy száraz ronggyal, és tegyen valamit a bútor lábai alá a karcolások megelőzése érdekében.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

hálószoba

Merész tapéta ötletek

A tapéta a hálószobákban és a mosdókban népszerű választássá vált. Érdekessé teszi a helyiséget és növeli a látványt. De mi a helyzet a tapétával a...

hatékonyság

Ötletek kis méretű íróasztalhoz

A legkisebb zugokból is hatékony irodák lehetnek.Az otthoni munkavégzés nehézségekkel járhat, ha egy íróasztalt kis helyen be lehet építeni, legyen...

karácsony

12 spórolási tipp karácsonyra

Az ünnepi időszak az öröm és az ünneplés időszaka, de lehet az anyagi stressz időszaka is. Az ajándékozás, a szórakoztatás és az utazás miatt az...

határidőnapló

10 dolog, amelyet a minimalisták nem szoktak vásárolni

A minimalista életmód egyik alapköve kevesebb tárggyal rendelkezni, amely rendezettebb, stresszmentesebb otthont eredményez. A minimalisták...