Hogyan kerüljük el vagy hozzuk rendbe a rozsdás konyhakéseket

kesek

Nagyon fontos, hogy a konyhakéseket a lehető legjobb formában tartsuk. Ha rozsdás foltokat fedezünk fel rajtuk, akkor azokat a foltokat azonnal el kell távolítani, amint felfigyeltünk rájuk.

Mindannyian jól tudjuk, hogy a konyha levegője gyakran páradús, és a konyhakések néha akár hosszabb időre is nedvesek vagy nyirkosak maradnak. Így fennáll a veszélye, hogy berozsdásodjanak. A rozsda akkor jelenik meg, ha a fémet nyirkos levegőnek tesszük ki. Ez az állapot tompíthatja a fém konyhakések pengéjét.

Öt tipp, hogy hogyan távolíthatjuk el a rozsdát a konyhakésekről

Rengeteg ember nem szentel különleges gondoskodást a konyhakéseinek. Egyszerűen csak bedobják őket a mosogatógépbe, majd a mosogató program befejeztével a fiókba hajítják őket a többi konyhai eszközzel és evőeszközzel együtt, ráadásul nem figyelnek oda, hogy a pengék mindig elég élesek legyenek.

kesek
kesek

Ez az utóbbi különösen fontos, ezért figyelmébe ajánljuk, hogy vásároljon egy késélezőt.

A következő gyakorlatias és hasznos tippekkel segíthetünk ezen az állapoton, miközben csak pár teljesen hétköznapi dologra lesz hozzá szükségünk.

1. Fehér ecet

Helyezze a rozsdás konyhakéseket fehér ecetbe. Az ecetet ne hígítsa fel vízzel. Hagyja a konyhakéseket harminc percig ázni az ecetben. Ezután egy nedves konyharuhával törölje át a konyhakéseket, hogy eltávolítsa róluk a fennmaradó rozsdát. Öblítse le őket meleg vízzel, hogy megszabaduljon az ecettől, majd hagyja a konyhakéseket megszáradni.

kesek
kesek

2. Só és citromlé

Tegye a konyhakéseket egy tálba vagy lavórba, lazán sózza meg őket, majd öntsön rájuk annyi citromlevet, amíg a konyhakések teljesen el nem merülnek. Két óra elteltével egy drótkefe segítségével dörzsölje le az összes rozsdát. Ezután alaposan öblítse le őket meleg vízzel, majd egy tiszta konyharuhával törölje őket szárazra.

kesek
kesek

3. Szódabikarbóna

Agyon egy teáskanál szódabikarbónát forró vízhez. Hagyja a késeket harminc percen át ázni ebben az oldatban. Ezután hideg vízzel öblítse le a konyhakéseket, és hagyja őket szabadon megszáradni. Miután már teljesen megszáradtak a konyhakések, dörzsölje le róluk a rozsdát.

4. Fogkrém

Nedvesítse be a konyhakéseket. Tegyen egy nem gélszerű fogkrémet egy puha fogkefére, majd finoman dörzsölje át a pengéket. Alaposan öblítse le őket hideg vízzel. Hagyja őket szabadon megszáradni. Miután már teljesen megszáradtak a konyhakések, dörzsölje le róluk a rozsdát.

kesek
kesek

5. Öngyújtó benzin

Mivel ez nem egy környezetbarát megoldás, ezért ha lehet, az öngyújtó benzin legyen a végső megoldás a rozsda elleni harcban. Viszont nagyon hatékony, ha a rozsda eltávolításáról van szó a rozsdamentes acél pengékről. Öntsön egy kis benzint egy tiszta törlőrongyra, és törölje át a rozsdásodó nemesacél pengét. Ezután alaposan öblítse le a konyhakéseket, és győződjön meg róla, hogy az öngyújtó benzin maradéktalanul lekerült-e róla. A törlőrongyot ezután megfelelően ártalmatlanítsa.

kesek
kesek

Ha szeretné teljesen elkerülni a fenti problémákat, akkor kerámia pengével rendelkező kések mellett is dönthet.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen módszerekkel távolítható el a rozsda a konyhakésekről?

Öt módszer a rozsda eltávolítására: 1. Fehér ecet, 2. Só és citromlé, 3. Szódabikarbóna, 4. Fogkrém, 5. Öngyújtó benzin.

Hogyan tudjuk a fehér ecetet használni a rozsda eltávolítására?

Helyezze a rozsdás konyhakéseket fehér ecetbe, ne hígítsa fel vízzel. Hagyja a konyhakéseket harminc percig ázni az ecetben. Ezután egy nedves konyharuhával törölje át a konyhakéseket és öblítse le őket meleg vízzel, majd hagyja megszáradni.

Hogyan használjuk a sót és a citromlevet a konyhakések rozsdamentesítésére?

Tegye a konyhakéseket egy tálba vagy lavórba, lazán sózza meg őket, majd öntsön rájuk annyi citromlevet, amíg a konyhakések teljesen el nem merülnek. Két óra elteltével egy drótkefe segítségével dörzsölje le az összes rozsdát. Alaposan öblítse le őket meleg vízzel, majd egy tiszta konyharuhával törölje szárazra.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

hálószoba

Merész tapéta ötletek

A tapéta a hálószobákban és a mosdókban népszerű választássá vált. Érdekessé teszi a helyiséget és növeli a látványt. De mi a helyzet a tapétával a...

hatékonyság

Ötletek kis méretű íróasztalhoz

A legkisebb zugokból is hatékony irodák lehetnek.Az otthoni munkavégzés nehézségekkel járhat, ha egy íróasztalt kis helyen be lehet építeni, legyen...

karácsony

12 spórolási tipp karácsonyra

Az ünnepi időszak az öröm és az ünneplés időszaka, de lehet az anyagi stressz időszaka is. Az ajándékozás, a szórakoztatás és az utazás miatt az...

határidőnapló

10 dolog, amelyet a minimalisták nem szoktak vásárolni

A minimalista életmód egyik alapköve kevesebb tárggyal rendelkezni, amely rendezettebb, stresszmentesebb otthont eredményez. A minimalisták...