Hogyan csináljunk gyönyörű képeket éjjel is mobitelefonnal?

mobil

Úgy gondolja, hogy az érzelmeket az esti képek fejezik ki legjobban? Ezzel bizonyára nincs egyedül. Az éjszakai fotózás művészetnek számít, és nagyon nehéz elsajátítani.  Ez főleg abból adódik, hogy a kép minőségét nagyon sok tényező befolyásolja, amelyek közé különösen a fény tartozik. A legkisebb mozdulat, vagy a rossz fény is képesek elrontani az egész képet. 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne próbálkozzon a fényképezéssel. Okostelefonnal hideg éjszakai képet készíthet, amely biztosan sikerülni fog, ha betartja a következő leírást. 

Ne siessen

Minél kevesebb mozgás, annál jobb fénykép. Ez a szabály nem csupán napközben, de különösen éjszaka érvényes, amikor a mozgás még jobban látható. Szánjon időt a jó minőségű felvétel elkészítésére. Helyezze telefonját stabil támasztékra, asztalra, ablakpárkányra, vagy állványra, bármi megfelelő.

Ha mindent ez szerint fog csinálni, a legkisebb mozgás sem ronthat el semmit. Biztosan tudja, hogy a hang némi rezgést okozhat, és ezáltal a mobiltelefon elmozdulhat a helyéről, még ha csak pár milliméterrel is. A mozgás megakadályozása érdekében a mobiltelefonba fülhallgatót kellene helyeznie, és ezt követően elkészíteni a képet.

Állítsa be az expozíciót

Az expozíció, másképp kifejezve a kamera lencséjére eső fénymennyiség nagyon fontos. Próbálja meg a fényképezőgép expozíciós beállításait úgy igazítani, hogy a legjobb felvételt érje el. Minél “tisztább” a kép, az eredmény annál rosszabb lesz, mivel a fényképezőgép az összes pontatlanságot lefényképezi. Szinte az összes fénykép, melyet éjjel készítenek okostelefonnal, alacsony expozícióval készül.

Használjon fel minden fényt, amely a rendelkezésére áll

A fényforrás minden fényképnél nagyon fontos. Adjon némi fényt a fényképekhez, ezzel csökkenti a hiányosságokat és a nem kívánt elmosódásokat. Ne feledje el kikapcsolni a vakut, mivel ez csak rontja a keretet és nem eredményez szép fényt. Ez a hatás kiváltképpen a bőrön látható.

Amennyiben személyt fényképez, a kívánt hatás érdekében kérje meg, hogy oda álljon, ahol a fényforrás részben, vagy teljesen megvilágítja. Az éjszakai fényképezés során ne használjon zoomot, mivel használatával garantáltan elmosódott képet kap.

Jó fényképet készíteni este nagyon nehéz, de idővel ez a képesség minden okostelefon használónak jól jöhet. Annak ellenére, hogy az okostelefonok egyre jobbak, még messze vannak az ideálistól.

Használjon különféle szoftvereket a fényképezéshez

A kamera  kézi beállításai számos modern okostelefon esetében működnek. Legjobban az LG modelleknél működnek, melyek Android platformon futnak, akárcsak az Apple mobiltelefonok, az Iphone-ok.

Apple iPhone 11, 64GB, Sárga

Az FV-5 Camera egy nagyon hatékony alkalmazás, bár korlátozott. Ez az alkalmazás nem működik minden okostelefonnal, de alkalmas a Nexus okostelefonokhoz, melyek kezdetben egyáltalán nem rendelkeztek manuális kamera beállítási móddal. Ezekkel a telefonokkal rövid és hosszú expozíciókat is készíthet. 

Hasonló megoldásokkal rendelkeznek az iOS készülékek is. Az éjszakai felvételek készítéséhez nagyszerűek a Cortex Cam és Pro Cam 4 alkalmazások.


Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...