Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltés már néhány éve létezik. Nagy népszerűségnek örvend, azonban még mindig új fogalomnak számít. Számos új okostelefon érkezik vezeték nélküli töltéssel. A legújabb iPhone, Samsung vagy más márkájú telefonok már ellátottak vezeték nélküli töltéssel. Ezeknek a termékeknek hála az ilyen típusú töltés egyre elterjedtebb.

Amennyiben még mindig nem tudja, hogy Ön szeretne-e egy ilyen dolgot az okostelefonjában, olvasson tovább. Ebben a cikkben azt fogjak leírni, mi is az a vezetékes töltés és milyenek az előnyei és hátrányai.

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés? 

A vezeték nélküli töltés a mágneses indukció elvén alapszik. Röviden szólva, a töltők mágnesességet használnak az energiaátvitelre – a gyakorlatban nagyon egyszerűen használhatóak. A legtöbb vezeték nélküli töltő alátét formájú: leggyakrabban kerekek, azonban négyszögletűek, téglalap alakúak, stb. is lehetnek.

Először az aljzatba kell csatlakoztatnia a töltőt. Ezt követően helyezze a telefont a töltőre. Az elektromos aljzatból érkező áram a vezeték nélküli töltő kábelén keresztül a töltőig halad, ahol mágneses teret hoz létre. Ez a mágneses tér viszont áramot generál a vezetékben lévő töltőn fekvő eszköz belsejében lévő tekercsben. A mágneses energia aztán elektromos energiává alakul - ez pontosan az, amiből a telefon akkumulátora energiát nyer.

Ahhoz, hogy minden működjön, telefonjának olyan hardverrel ellátottnak kell lennie, amely támogatja a vezeték nélküli töltést.

Biztonságos az ilyen töltés? 

Igen. Ettől nem kell tartania. Az átlagos indukciós töltő által létrehozott mező nem károsabb, mint a rádióhullámok. A létrehozott mező nem elég erős ahhoz, hogy hatással legyen a testére. Tehát a vezeték nélküli töltést aggodalmak nélkül rendszeresen használhatja, és még a töltő és mindig az asztalon lesz.

Vezeték nélküli töltő vs. kábeles töltés

Számos jelentős előnye van a vezeték nélküli töltésnek a szokásos vezetékes töltéssel szemben.

  1. Nem kell a kábelekkel szórakoznia.Feltehetően ez az első számú előny, amiért az emberek a vezeték nélküli töltés mellett döntenek. A vezetékek piszkosak, porosak és korlátozóak. A vezeték nélküli töktől lehetővé teszik, hogy szabadon, kellemetlenségek használja a telefont a töltés során.
  2. Jobb a telefonnak.Attól függetlenül, hogy milyen óvatosan fogja a behelyezni a csatlakozót a telefonba, a töltőport idővel elhasználódik. Másfelől, a vezeték nélküli töltés során nem kell “behatolni” a telefonba - a töltés egyszerűen, a telefont az alátétre helyezve történik.
  3. Minden telefon modellel kompatibilis.A vezeték nélküli töltővel megfeledkezhet arról, hogy különböző típusú kábeleket hordoz magánál (ha több telefonja van). A vezeték nélküli alátétek ugyanis minden telefonnal működnek, amelynek szüksége van rájuk és a kompatibilitással kapcsolatos problémákat önmaga képes megoldani.

Vannak hátrányai is a vezeték nélküli töltésnek? 

Igen. Az első szempont az, hogy nem olyan gyors, mint a kábeles töltés - legalábbis manapság. Bár már léteznek olyan töltők, amelyek támogatják a gyorstöltést, az még mindig nem olyan, mint a kábeles töltés.

A következő lehetséges hátrány a felmelegedés. Állítólag a vezeték nélküli töltés felgyorsítja a telefon felmelegedését, ami károsíthatja az akkumulátort. Ezt azonban az új termékekkel próbálják megoldani, amelyek új típusú töltést kínálnak.

Tehát kábel vagy nem? 

Ebben az esetben Önnek kell döntenie. Azonban Ön is észlelheti, hogy egyre több és több gyártó választja a vezeték nélküli töltés lehetőségét. Ez több szempontból is egyszerűbb és kényelmesebb. Bár még nem olyan hatékony, mint a kábeles töltés - legfőképpen nem az elérhető sebességet illetően. Azonban a dolgok gyorsan változhatnak - és amennyiben lehetősége van vezeték nélküli töltést támogató telefont vásárolni, a különbséget első kézből láthatja majd.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan működik a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli töltés a mágneses indukció elvén alapszik. Röviden szólva, a töltők mágnesességet használnak az energiaátvitelre – a gyakorlatban nagyon egyszerűen használhatóak. A legtöbb vezeték nélküli töltő alátét formájú: leggyakrabban kerekek, azonban négyszögletűek, téglalap alakúak, stb. is lehetnek. Először az aljzatba kell csatlakoztatnia a töltőt. Ezt követően helyezze a telefont a töltőre. Az elektromos aljzatból érkező áram a vezeték nélküli töltő kábelén keresztül a töltőig halad, ahol mágneses teret hoz létre. Ez a mágneses tér viszont áramot generál a vezetékben lévő töltőn fekvő eszköz belsejében lévő tekercsben. A mágneses energia aztán elektromos energiává alakul - ez pontosan az, amiből a telefon akkumulátora energiát nyer. Ahhoz, hogy minden működjön, telefonjának olyan hardverrel ellátottnak kell lennie, amely támogatja a vezeték nélküli töltést.

Biztonságos az ilyen töltés?

Igen. Ettől nem kell tartania. Az átlagos indukciós töltő által létrehozott mező nem károsabb, mint a rádióhullámok. A létrehozott mező nem elég erős ahhoz, hogy hatással legyen a testére. Tehát a vezeték nélküli töltést aggodalmak nélkül rendszeresen használhatja, és még a töltő és mindig az asztalon lesz.

Vezeték nélküli töltő vs. kábeles töltés

Számos jelentős előnye van a vezeték nélküli töltésnek a szokásos vezetékes töltéssel szemben. Nem kell a kábelekkel szórakoznia. Feltehetően ez az első számú előny, amiért az emberek a vezeték nélküli töltés mellett döntenek. A vezetékek piszkosak, porosak és korlátozóak. A vezeték nélküli töktől lehetővé teszik, hogy szabadon, kellemetlenségek használja a telefont a töltés során. Attól függetlenül, hogy milyen óvatosan fogja a behelyezni a csatlakozót a telefonba, a töltőport idővel elhasználódik. Másfelől, a vezeték nélküli töltés során nem kell “behatolni” a telefonba - a töltés egyszerűen, a telefont az alátétre helyezve történik.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...