Hogyan takarékoskodjunk az Apple MacBook akkumulátorával

macbook

Minden egyes új operációs rendszernél, amelyet az Apple kiad, fő cél egy olyan rendszer elérése, amely nem fog túl sok energiát fogyasztani. A rendszernek ezen felül hatékonynak kell lennie, valamint megfelelően kell használni az energiát, célja a laptop autonómiájának kiterjesztése.

Az Apple márka operációs rendszerei jók. Folyamatosan és simán dolgoznak, nem akadoznak és nem is fagynak le. Csupán az a probléma, hogy nem annyira kíméletesek az akkumulátorral, valamint nem rendelkeznek különálló rendszerrel annak kímélésére, mint például a Windows esetében az Economizer.

Az, hogy az operációs rendszer képes kihozni magából a maximumot és képes minden felhasználóhoz alkalmazkodni, igazán jó. Hátránya azonban legfőképpen az, hogy olyan helyzetek is léteznek, amikor a laptop nincs tápellátáshoz csatlakoztatva, Önnek pedig szüksége van arra, hogy az akkumulátor a lehető legtovább bírja.

Amíg az Apple nem dönt egy energiamegtakarító program létrehozásáról, három olyan alkalmazást mutatunk be Önnek, amelyek valóban nagy mennyiségű energiát takaríthatnak meg a Macbookok minden típusánál.

Endurance

Az Endurance egy olyan alkalmazás, amely szó szerint alacsony energiafogyasztást biztosít laptopja számára. Az alkalmazás működése egyszerű. A felhasználó kérheti, hogy az alkalmazás figyelemmel kísérje a azokat a további alkalmazásokat, amelyek a legtöbb energiát használják. A fényerőre, hangra vagy egyéb apróságokra elszivárgó energia mennyiségét is minimalizálni kéne.

Az alkalmazás szabályozza a Turbo Boost-ot, amely a processzor egy olyan technológiája, amely növeli annak teljesítményét akkor, ha az maximálisan le van terhelve. Ennek érdekében több energiát is használ.

Az Endurance legérdekesebb dolga feltételezhetően az, hogy az alkalmazást éppen akkor kapcsolhatja be, amikor szüksége van rá. Például ha az akku 50 % alatti, vagy hasonló esetekben. A választás Önön múlik.

Az Endurance az Ön laptopja és a logó szerint konfigurálódik, amely a felső vezérlőpanelen lesz megtalálható, és amely segítségével vezérelheti az alkalmazást. Látni fogja, hogy aktív-e, vagy sem. Az alkalmazás azonban nem ingyenes. Ára körülbelül 7 000 Ft. Azoknak azonban, akik valóban jó megoldást keresnek, biztosan megéri.

Turbo Boost Switcher

A Turbo Boost Switcher egy további olyan alkalmazás, amely segítségére lehet. Az ingyenes változatban manuálisan deaktiválhatja a processzor egyes feladatait. A fizetős változatban ez automatikusan működik. A fejlesztő azonban nem csupán abból a célból hozta létre az alkalmazást, hogy csökkentse a teljesítményt és ezzel kímélje az akkumulátort, hanem azért is, hogy csökkentse a hőt, amely miatt a laptop túlmelegszik és zajos.

A Turbo Boost Switcher fizetős változatának ára körülbelül 3 500 Ft, a kikapcsolások különböző módjait kínálja, amelyeknek hála elegendő energiára tehet szert az egész napi használathoz.

Volta

A Volta az utolsó alkalmazás, amely azonban néhány hátránnyal is rendelkezik. Amellett a munka mellett, amelyet a Volta elvégez, megtörténhet, hogy némely biztonsági rendszerek kikapcsolnak, ami azt jelenti, hogy valami olyasmi lesz kikapcsolva, ami védi az operációs rendszert a káros programoktól, valamint a fájlok és mappák módosításaitól. Egyrészt elveszíti a biztonságot, másrészt a deaktiválás az akkumulátor kímélését jelenti ezzel az alkalmazással.

Ha mindezek ellenére mégis kipróbálja a Volta alkalmazást, el kell mondanunk, hogy egy jó alkalmazásról van szó, amely csökkenti a processzor feszültségét. Ennek hála csökken a processzor túlmelegedése és javul a folyamatos teljesítmény. A ventilátorok kihasználtsága is csökken, ennek hála az akkumulátor is kímélve lesz.

A Volta az egyik szempontból a legkevésbé ajánlott lehetőség, másfelől azonban az a választás, amely a lehető legtöbb energiát képes megtakarítani.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen a célja az Apple új operációs rendszereinek?

A fő cél az, hogy a rendszer ne vegyen el túl sok energiát, hatékony legyen és megfelelően használja az energiát, hogy kiterjessze a laptop autonómiáját.

Mi a hátránya az Apple operációs rendszereinek az akkumulátorral és az energiatakarékossággal kapcsolatban?

Az Apple rendszerei nem annyira kíméletesek az akkumulátorral, és nem rendelkeznek különálló rendszerrel annak kímélésére, mint például a Windows esetében az Economizer.

Milyen alkalmazásokat ajánl az írás az energiafelhasználás minimalizálására?

Az írás három olyan alkalmazást mutat be: az Endurance-t, amely alacsony energiafogyasztást biztosít a laptopnak, a Turbo Boost Switcher-t, amely képes automatikusan deaktiválni a processzor egyes feladatait és a Battery Health 2-t, amely segít az akkumulátor élettartamának meghosszabbításában.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...