iPhone vagy Android – Touch ID vagy ujjlenyomat-leolvasó

telefon

Az ujjlenyomat-leolvasók már szinte minden okostelefonban megtalálhatóak, de a kivitelezés szempontjából vajon melyik jobb: az iPhone vagy az Android operációs rendszerű okostelefonok?

Az okostelefonok konvergenciája - a hardver és a formatervezés szempontjából is - nagy kihívást jelent minden készülékgyártó számára, különösen az Android készülékgyártók számára.

Az egyetlen módja annak, hogy a versenyben lényeges előnyhöz jussanak az, ha a felhasználói élményt jelentősen javítani tudják. A jobb felhasználói élmény alapja a nagyobb sebesség és pontosság.

Az ujjlenyomat-leolvasó az egyik módja a megkülönböztetésnek. Miután az Apple megvásárolta az AuthenTech-et, az iPhone 5s okostelefon esetében bemutatta a Touch ID-t – ösztönözve ezzel az Android gyártókat, hogy kövessék a példájukat.

A Google a legfrissebb Android M operációs rendszerében implementálta az ujjlenyomat felismerő funkciót, kényelmesebbé téve ezáltal az Android készülékgyártók számára ezen funkcionalitás használatát.

telefon
telefon

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb tapasztalatok ezzel a technológiával kapcsolatban az Apple eszközeivel vannak.

Azáltal, hogy a Touch ID egyenesen a készülék HOME gombjában található, a felhasználók tudat alatt is hozzászoknak a kényelemhez és a gyorsasághoz. Ez hamar egy egyedülálló értékesítési pont lett az iPhone számára.

Ugyan a Touch ID gyorsabb hozzáférést biztosít a felhasználóknak, még mindig számos hátránya van.

Az ujjlenyomat-leolvasó biztosítja az okostelefonok használatának biztonságát, de potenciális kockázati tényező is lehet, mivel az ujjlenyomataink bárhol könnyen megmaradhatnak. Röviden, az ujjlenyomatunk könnyen másolható.

Ez azt jelenti, hogy az iPhone felismerhet valakit, aki nem a készülék valódi tulajdonosa, emelve ezzel az ilyen típusú technológiák kockázati profilját.

Mint tudjuk, a Touch ID érzékelőjét egyenesen a HOME gombba építik be, ezáltal gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a feloldást. Ez azonban akaratlanul is következményekkel jár: sok esetben a felhasználó csak azért nyomja meg a HOME gombot, hogy ellenőrizze az időt anélkül, hogy fel szeretné oldani a készüléket. A gyakoriságból kifolyólag ez a fajta tervezési probléma az, amely leginkább hatással van a felhasználókra.

telefon
telefon

A Touch ID nagy érzékenységével összehasonlítva az Android eszközök ujjlenyomat-érzékelője nem rendelkezik hasonló előnnyel, azonban újszerűbb feloldási módszereket biztosít. A hagyományos feloldási funkció mellett a Google több API-t is nyújt a fejlesztőknek. Ennek eredményeképpen az ujjlenyomat-azonosítás több helyen is alkalmazható - nem egyszerűen a HOME gombra korlátozva.

A legtöbb Android eszköz ujjlenyomat-érzékelője a telefon hátlapján található, így a felhasználók szabadon választhatják ki a kívánt feloldási módszert. Ezzel elkerülhető az eszköz véletlenszerű aktiválása, mint az iPhone okostelefonok esetében.

Az ujjlenyomat-felismerés technikáját tekintve az iPhone okostelefonok kétségtelenül előnyben vannak, de más területeken az Android operációs rendszer valóban jobb általános felhasználói élményt kínál.

Gyakran ismételt kérdések

Melyik a jobb ujjlenyomat-leolvasó: az iPhone vagy az Android okostelefonoké?

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb tapasztalatok az ujjlenyomat-leolvasók terén az Apple eszközeivel vannak, köszönhetően a Touch ID gyorsaságának és kényelmének. Azonban az Android operációs rendszer is kínál jobb általános felhasználói élményt más területeken.

Mik azok a hátrányok, amelyekkel az iPhone Touch ID-ja rendelkezik?

Az iPhone Touch ID-ja gyorsabb hozzáférést biztosít a felhasználónak, de hátrányai közé tartozik, hogy az ujjlenyomat könnyen másolható, ami biztonsági kockázatot jelent. Emellett a design is okozhat nehézséget a felhasználók számára, mivel gyakran csak az időt ellenőrzik, anélkül, hogy fel szeretnék oldani a készüléket, ami véletlen aktiválást eredményezhet.

Miben különbözik az Android ujjlenyomat-érzékelője az iPhone-étól?

Az Android ujjlenyomat-érzékelője nem rendelkezik olyan nagy érzékenységgel, mint az iPhone Touch ID-ja, azonban újszerűbb feloldási módszereket biztosít. A Google több API-t is nyújt a fejlesztőknek, így az ujjlenyomat-azonosítás több helyen is alkalmazható, nem korlátozva azt a HOME gombra. Továbbá a legtöbb Android eszköz ujjlenyomat-érzékelője a telefon hátlapján található, ami elkerülhetővé teszi az eszköz véletlenszerű aktiválását.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

laptop

Laptopok diákoknak: melyek a legjobbak?

Az elektronikai cikkek ma szinte minden elengedhetetlenek a tanulmányokhoz. Általános-, középiskolai tanulók és felsőfokú tanulmányokat folytató...

számítógép

Az idei év legjobb számítógépei: Válassza ki a legjobbat!

Egy kiváló minőségű asztali számítógép vásárlása néha nehezebb, mint amilyennek első pillantásra látszik. Ennek az elektronikai cikknek meg kell...

iphone

iPhone-t tervez vásárolni? Ez lesz a legjobb modell az Ön számára!

A legjobb iPhone mobiltelefon kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnik. Amikor azonban belevág, rájön, hogy több tucat különböző...

hangszoro

2021 legjobb vezeték nélküli hangszórói

Vezeték nélküli hangszórókat tervez vásárolni? Ezek a legjobbak!A legjobb vezeték nélküli hangszórók 2021-ben különböző formákban és méretekben...