iPhone vagy Android – Touch ID vagy ujjlenyomat-leolvasó

Az ujjlenyomat-leolvasók már szinte minden okostelefonban megtalálhatóak, de a kivitelezés szempontjából vajon melyik jobb: az iPhone vagy az Android operációs rendszerű okostelefonok?

Az okostelefonok konvergenciája - a hardver és a formatervezés szempontjából is - nagy kihívást jelent minden készülékgyártó számára, különösen az Android készülékgyártók számára.

Az egyetlen módja annak, hogy a versenyben lényeges előnyhöz jussanak az, ha a felhasználói élményt jelentősen javítani tudják. A jobb felhasználói élmény alapja a nagyobb sebesség és pontosság.

Az ujjlenyomat-leolvasó az egyik módja a megkülönböztetésnek. Miután az Apple megvásárolta az AuthenTech-et, az iPhone 5s okostelefon esetében bemutatta a Touch ID-t – ösztönözve ezzel az Android gyártókat, hogy kövessék a példájukat.

A Google a legfrissebb Android M operációs rendszerében implementálta az ujjlenyomat felismerő funkciót, kényelmesebbé téve ezáltal az Android készülékgyártók számára ezen funkcionalitás használatát.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb tapasztalatok ezzel a technológiával kapcsolatban az Apple eszközeivel vannak.

Azáltal, hogy a Touch ID egyenesen a készülék HOME gombjában található, a felhasználók tudat alatt is hozzászoknak a kényelemhez és a gyorsasághoz. Ez hamar egy egyedülálló értékesítési pont lett az iPhone számára.

Ugyan a Touch ID gyorsabb hozzáférést biztosít a felhasználóknak, még mindig számos hátránya van.

Az ujjlenyomat-leolvasó biztosítja az okostelefonok használatának biztonságát, de potenciális kockázati tényező is lehet, mivel az ujjlenyomataink bárhol könnyen megmaradhatnak. Röviden, az ujjlenyomatunk könnyen másolható.

Ez azt jelenti, hogy az iPhone felismerhet valakit, aki nem a készülék valódi tulajdonosa, emelve ezzel az ilyen típusú technológiák kockázati profilját.

Mint tudjuk, a Touch ID érzékelőjét egyenesen a HOME gombba építik be, ezáltal gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a feloldást. Ez azonban akaratlanul is következményekkel jár: sok esetben a felhasználó csak azért nyomja meg a HOME gombot, hogy ellenőrizze az időt anélkül, hogy fel szeretné oldani a készüléket. A gyakoriságból kifolyólag ez a fajta tervezési probléma az, amely leginkább hatással van a felhasználókra.

A Touch ID nagy érzékenységével összehasonlítva az Android eszközök ujjlenyomat-érzékelője nem rendelkezik hasonló előnnyel, azonban újszerűbb feloldási módszereket biztosít. A hagyományos feloldási funkció mellett a Google több API-t is nyújt a fejlesztőknek. Ennek eredményeképpen az ujjlenyomat-azonosítás több helyen is alkalmazható - nem egyszerűen a HOME gombra korlátozva.

A legtöbb Android eszköz ujjlenyomat-érzékelője a telefon hátlapján található, így a felhasználók szabadon választhatják ki a kívánt feloldási módszert. Ezzel elkerülhető az eszköz véletlenszerű aktiválása, mint az iPhone okostelefonok esetében.

Az ujjlenyomat-felismerés technikáját tekintve az iPhone okostelefonok kétségtelenül előnyben vannak, de más területeken az Android operációs rendszer valóban jobb általános felhasználói élményt kínál.


Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek: