8 napi szokás az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

aggódás

Miért akarod fejleszteni az érzelmi intelligenciádat? Talán azért, mert irányítani szeretnéd az életed. Végül is csak három dolgot irányítunk az életünkben: a gondolatainkat, a viselkedésünket és az érzéseinket.

E három közül a legfontosabb az érzéseink, mert ezek irányítják gondolatainkat és viselkedésünket. Valójában döntéseink és tetteink körülbelül 80%-a az érzéseinkből és érzelmeinkből fakad. Azonban az érzéseinket a legnehezebben irányítanunk, mivel mi vagyunk a legkevesebb közvetlen hatással az érzelmeinkre.

Érzelmeid irányításának megszerzése megköveteli, hogy fejleszd és kihasználd az érzelmi intelligenciádat, ami azt a képességet jelenti, hogy tudatunkban legyünk érzelmeinkkel, majd kezeljük azokat.

Az ebben a cikkben ismertetett napi szokások követésével, amelyek idegtudományi és pszichológiai kutatások alapjaira támaszkodnak, fejleszted az érzelmi intelligencia készségeidet, és sokkal jobban irányíthatod magadat és az életedet.

1. Az érzelmek megjelenítésének késleltetése

Reagáltál már elhamarkodottan egy feszült helyzetben, és később azt kívántad, bárcsak visszaforgathatnád az időt? Vagy megbántál valamit, amit egy pillanat hevében mondtál? Függetlenül attól, hogy ezek az impulzív reakciók ritka jelenségek, vagy olyasmi, ami állandóan megtörténik veled, számos előnnyel jár, ha késleltetheted érzelmeid kimutatását.

De először beszéljünk az elménk működéséről és a két gondolkodási rendszerünkről. Az autopilóta rendszer az érzelmeinknek és intuícióinknak felel meg, míg az intencionális rendszer a racionális gondolkodásunknak.

Mivel szándékos rendszerünk lassú, időbe telik, amíg aktiváljuk, és átgondoljuk, hogy az autopilóta rendszer milyen hibákat tud elkövetni. Ennek megoldásához azt a napi szokást kell kialakítanod, hogy 10-ig számolsz, mielőtt érzelemvezérelt viselkedést és döntést követnél. Ez lehetővé teszi, hogy a szándékos rendszer bekapcsoljon, és kezelje az érzéseidet, mielőtt kimutatnád az érzelmeidet.

Ha egyszerűen megérted, hogyan működik ez a két rendszer, és eltelik egy kis idő, mielőtt reagálsz, akkor jobban irányíthatod érzelmeidet.

2. Naplóírás

Gondolataidnak és érzéseidnek rendszeres lejegyzése jótékony hatással lesz az érzelmi intelligenciád fejlesztésére. A naplóírás egyben öngondoskodás is, amely elősegíti a kreativitást és az önismeretet. A kutatások azt is kimutatták, hogy a gondolatfakasztó pontok vagy az egyszerű útmutató kérdések hasznosak az elmélkedés ösztönzésére.

Bár a naplóírásra nincsenek pontos szabályok, tedd napi szokásoddá és alakíts ki egy belőle egy rutint. Alakíts ki egy reggeli vagy esti naplózási tevékenységet, amely három, az érzelmi intelligenciával kapcsolatos szokást foglal magában:

  • Naplózás saját magadról és a pillanatnyi érzéseidről
  • Naplózás arról, hogy mit tanultál az érzéseidről az elmúlt nap során
  • Naplózás arról, hogy hova szeretnél összpontosítani az érzelmi intelligenciája fejlesztésében, beleértve idővel az érzések megismerésének és kezelésének képességét is.

Ne feledd, a kulcs az, hogy elkezd és utána a következetesség. Legyen egyszerű a naplózási módszer kiválasztása – írhatsz kézzel, gépelhetsz, használhatsz hangrögzítőt vagy választhatsz egy naplóíró alkalmazást –, és csak ragaszkodj hozzá.

Ahogy elkezded gyakorolni az itt felsorolt ​​szokásokat, érdemes időnként átnézned a naplóbejegyzéseidet. Ez egy jó módja annak, hogy ellenőrizd a korábbi botlásaidat és lásd azt, hogy milyen messzire jutottál el.

3. Meditáció

A meditáció egy másik módja az érzelmi intelligencia javításának. Míg a legtöbb ember hajlamos a meditációt a spiritualitással társítani, a meditáció során új idegpályák épülhetnek ki, amelyek segíthetnek a stressz és az érzelmek kezelésében.

A meditáció különösen azoknak a férfiaknak segíthet, akik küzdenek az érzelmekkel kapcsolatos hagyományos normákkal és az érzéseik kifejezésének nehézségeivel. Tanulmányok kimutatták, hogy a meditáció segített a férfiaknak konstruktívan foglalkozni érzelmeikkel.

Azt javaslom, hogy alakítsd ki ezt a két napi meditációs szokást:

  • Legalább 10 perc Zazen (üres elme) meditáció – Az ilyen típusú meditáció célja az elme megtisztítása és megnyugtatása. Ehhez ülj le törökülésbe. Ezután lélegezz, ürítsd ki az elmédet, és próbálj meg nem gondolni semmire. A Zazen segít felépíteni a figyelmet és a fókuszt, amit aztán felhasználhatsz arra, hogy jobban odafigyelj az érzelmeidre.
  • Legalább 5 perc szerető-kedves meditáció – Ez a fajta meditáció segít kezelni a más emberek iránti érzelmeidet, és gazdagabbá és pozitívabbá teszi ezeket az érzéseket. Ennek gyakorlásával erősítheted a kapcsolataidat és a kedvesség érzését a szeretteid, sőt ismerőseid iránt is. Ez megtehető úgy, hogy vizualizálod az életedben élő embereket, ezekre az emberekre koncentrálsz, és azokra az emberekre gondolsz, akik szeretetet és kedvességet adnak neked és kapnak tőled.

4. Jóga

Lehet, hogy hallottál már számos egészségügyi jótékony hatásáról, de hadd emeljem ki, hogy az érzelmi intelligenciára is jelentős hatással van. A jóga gyakorlása megtanít a jelenben lenni, és öntudatossá tesz, ezáltal könnyebben felismerheted az érzelmeidet. Ez a testtudatosságra és a test kezelésének képességére is utal.

Az érzelmek gyakran fizikailag nyilvánulnak meg, így a testtudat segít abban, hogy jobban tudatában legyünk érzelmeinek, különbséget tudjunk tenni ezek között az érzelmek között, és jobban kezeljük őket. Kezdj egy új szokást, amely szerint naponta legalább 15 percet fogsz jógázni.

5. Rendszeresen azonosítsd a kognitív torzításokat

Érzelmeink gyakran rossz irányba vezetnek bennünket a mentális vakfoltok, az úgynevezett kognitív torzítások miatt. Ezek veszélyes ítélkezési hibák, amelyek miatt rossz döntéseket hozhatsz a magán- és szakmai életedben.

Meg kell előznöd ezeket a zavaró vakfoltokat azáltal, hogy felméred és megtanulod, hogy melyek relevánsak a számodra. Ezután találj ki egy napi rituálét a számodra legnagyobb hatással lévő kognitív torzítások kezelésére.

Az általam leírt első négy szokás segít a legjobban azonosítani és kezelni ezeket az elfogultságokat. A naplóírással például leírhatod, hogy hogyan tervezed ezeket kezelni.

6. Másokhoz való viszony

Bár a lista első öt szokása lehetővé teszi, hogy belső gondolkodást, értékelést és mérlegelést végezz, azt is figyelembe kell venned, hogy hogyan viszonyulsz az emberekhez. Az ötödik szokás gyakorlása után biztos vagyok benne, hogy rá fogsz jönni, hogy mennyire tele vagyunk kognitív elfogultságokkal, amikor a más emberekkel kapcsolatos érzelmeinkről van szó.

Érzelmeinek jobb kezelése érdekében legyen mindennapi szokásod, hogy értékeled az érzelmeidet, amikor másokkal érintkezel. Tarts szünetet, gondold át, és határozd meg, hogy mit tanulhatsz magadról ezen interakciók során. Ezt akár a naplóbejegyzések egyikeként is használhatod.

A magadról szerzett információkkal felvértezve tervezd meg, hogy hogyan fogsz kommunikálni majd másokkal a jövőben. Ne felejtsd el továbbra is halogatni az érzelmeidnek másoknak való kimutatását, különösen kezdetben, hogy megtanuld jól kezelni magadat.

7. Fejleszd az aktív hallgatás készségét

Sokan úgy hallgatnak, hogy nem is hallják, amit mások mondanak. Ez különösen igaz sok vitára, amikor az emberek harcias álláspontot képviselnek, és azzal töltik az idejüket, hogy gondolatban megfogalmazzák a választ, ahelyett, hogy valóban meghallgatnák a másikat.

A megfelelő hallgatási készségek nélkül nem tud kialakulni és nem használható fel az érzelmi intelligencia, és a legtöbb konfliktus megoldatlan maradna.

Amikor másokkal beszélgetsz, hallgasd őket aktívan ahelyett, hogy csak azon gondolkodnál, hogy mit fogsz mondani, vagy elüsd az időt, amíg nem kerülsz sorra a beszédben. Inkább figyelmesen hallgass, hogy megbizonyosodj arról, hogy jól érted a beszélgetés tárgyát.

A konfliktusok megoldása során az aktív hallgatás segít meghatározni, hogy hogyan járulhatsz hozzá a probléma megoldásához. Ez azért van így, mert így időt adsz a zavaró pontok tisztázására, valamint arra, hogy az érzelmi intelligenciádat felhasználva tudj megfelelő választ adni.

8. Használjon asszertív és együttműködő kommunikációs stílust

Bár minden szokás egyénileg is gyakorolható jó eredménnyel, a listát azzal egészítem ki, hogy kiemelem az asszertív és együttműködő kommunikációs mód fontosságát. Ennek az az oka, hogy az első 7 szokás segít, hogy magabiztosabb és közvetlenebb legyél.

Tarts észben mindent, amit saját magadról tanultál, az elfogultságaidat és azt, hogy hogyan reagálsz másokra. Ezután alakítsd ki azt a szokást, hogy határozott – nem agresszív – és közvetlenebb legyél a kommunikáció során. Ez lehetővé teszi, hogy tisztábban fejezd ki a véleményedet, ezáltal másokat is arra ösztönözz, hogy világosan kommunikáljanak veled.

Következtetés

Nem számít, hogy mi az oka annak, hogy az érzelmi intelligenciádat kívánod csiszolni, csak hasznot húzhatsz a kísérletből.

Ezeknek a napi szokásoknak az elfogadása a kulcsa az érzelmi intelligencia fejlesztésének, amely a kapu az életed valódi irányításához. Míg a tanulási görbe személyenként változhat, bárki kipróbálhatja – és elsajátíthatja – ezeket a szokásokat.

Gyakorolj csak néhányat, hogy meglásd, hogy hogyan gazdagítja az életed bizonyos aspektusait, vagy használd mind a nyolcat az érzelmileg intelligens elme összetett előnyeinek kiaknázására.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Miért érdemes fejleszteni az érzelmi intelligenciád?

Az érzelmi intelligencia fejlesztése segít abban, hogy jobban irányítsd az életedet és hatékonyabban kezeld érzelmeidet, amelyek tetteid és döntéseid legnagyobb részének alapjai.

Milyen előnyei vannak az érzelmi reakciók késleltetésének?

Az érzelmi reakciók késleltetése lehetővé teszi a szándékos gondolkodási rendszer bekapcsolását, és elkerülheted az impulzív reakciókat, amelyeket később megbánhatsz. Ez segít abban, hogy jobban irányítsd érzelmeidet és hatékonyabban kezeld a stresszes helyzeteket.

Mire jó a naplóírás azNagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...