Az élet öt pillére

fejhallgató

Hogyan segít az élet 5 pillére az egyensúly elérésében az életben

Volt lehetősége mostanában szünetet tartani, megnézni, hol tart az életben, és átgondolni jelenlegi törekvéseit vagy értékeit? Mindenkinek más prioritásai és mérföldkövei vannak, amelyeket teljesíteni szeretne. Ezeket a célokat nevezzük az élet pilléreinek.

Ha a pilléreket oszlopokként képzeli el, elképzelhet olyan szerkezeteket, amelyek egy házat tartanak fenn, vagy egy épület nagy bejáratát képezik. Hasonlóan gondolhatunk az élet pilléreire is. Ezek olyan alapok, amelyek vezetnek minket és stabilitást adnak nekünk. Ha bizonytalannak érzi magát a jövőt illetően, fontolja meg az élet 5 pillérének felépítését: karrier, pénz, szerelem, cél és lelkesedés.

E kézzelfogható coaching tippek révén megerősítheti a pilléreit, és nagyobb egyensúlyt érhet el az életben.

1. Határozza meg a karrier céljait

Lehet, hogy büszke arra, hogy ugyanabban a cégben dolgozik már húsz éven át, vagy talán végre követte a szívét, és elindította saját nonprofit szervezetét. A karrier egyszerűen azt jelenti, hogy elkötelezi magát egy kilenctől ötig tartó munka mellett. Bármely szervezetnél dolgozhat, mint alkalmazott, önkéntes vagy tulajdonos. Az egész arról szól, hogy kielégítjük a tanulási vágyunkat és hatást gyakorolunk. Ezt úgy tesszük, hogy energiát adunk az üzleti oldalunknak, használjuk a hibaelhárítási készségeinket, és meghatározzuk a munkamorálunkat.

Mindenkinek van karrierje a mindennapi életében. Az otthon tartózkodó szülők felelősek a házhoz tartozó számlákért, egy főiskolai hallgató esetleg önkéntes lesz a hétvégén, egy étterem alkalmazottja pedig azért dolgozhat, hogy egyszer menedzser legyen.

Ha ez az oszlop nem olyan erős, mint szeretné, vagy ha váltani szeretne az életben , fontolja meg az iskolába való visszatérést. Soha nem késő új tanúsítványokat szerezni, és ezt akár online is megteheti. Ha úgy érzi, hogy elvesztette iránytűjét a karrierjét illetően, töltsön ki egy felmérést vagy személyiségtesztet, amely segít meghatározni, hogy melyik szakma felel meg leginkább Önnek.

Például, ha időt vagy erőforrásokat adományoz egy számára fontos célhoz, akkor felfedezheti az adottságát az adománygyűjtéshez vagy az emberekkel való kommunikációhoz. Innentől kezdve megnyílhat a karrierváltás lehetősége. Ha jelenleg adminisztratív asszisztens, de a menedzsmentbe szeretne lépni, próbálja meg árnyékként követni a főnökét, hogy megtudja, hogyan lett vezető.

Miután már meghatározta karrier céljait, jobban át fogja látni, hogy mire is törekszik és kiegyensúlyozottságot fog érezni a törekvései megvalósításában.

2. Hagyja, hogy a pénz dolgozzon Önnek

Nem kell, hogy az legyen a célja, hogy milliomos legyen, de a pénz fontos pillére az életnek. Fizet a lényeges dolgokért, és lehetővé teszi számunkra, hogy mérföldköveket érjünk el, például megvásároljuk az első lakásunkat, megtakarítsunk a nyugdíjra vagy az álomutazásainkra.

A pénz segít abban is, hogy gondoskodjunk a gyermekeinkről, a háziállatainkról és magunkról, bármilyen módon is szeretnénk. Fontolja meg, hogy milyen anyagi szükségletei vannak ahhoz, hogy jól érezze magát az életben. Az, hogy mennyi pénzre van szüksége, vagy mit kezd vele, értelmezésre vár. Lehet, hogy takarékos életmódot szeretne folytatni, és csak a legszükségesebbekre költene, vagy talán elköltheti az összes pénzét abban a percben, amikor megkapja. Akárhogy is, a pénz tiszteletben tartásának értéke van, mert jó dolgokat fog tapasztalni, amikor célszerűen bánik pénzeivel.

Ha havonta kétezer forintot elrejt egy malacperselyben, egy nap hálás lesz, ha megtakarítása több száz vagy ezer forintot tesz majd ki. Megvizsgálhatja a munkahelyén rendelkezésre álló nyugdíjterveket is . Nézze meg, vannak-e olyan ösztönzői, amelyek miatt többet szeretne megtakarítani, és amelyek megnyugtatják a jövőjét illetően.

Vannak, akik hétvégén extra munkát végeznek, mert élvezik, hogy extra pénzt költhetnek díszes vacsorákra, vagy spórolnak, hogy saját vállalkozást indítsanak. Ha szülő, fontolja meg, hogy megtanítsa a gyerekeinek a pénz jelentőségét, ami arra ösztönzi őket, hogy keményebben dolgozzanak a kívánt dolgok megszerzéséért. A pénz nemcsak céljaink elérését teszi lehetővé, hanem proaktívvá is tesz bennünket.

Amikor meghatározza, hogy hogyan néz ki a pénzpillére, van egy horgonya, amelyhez ragaszkodnia kell, és amely egyensúlyban tartja pénzügyi életét. Fel fogja fedezni, hogy ha értékeli a pénzt, az növekedni fog és dolgozni fog Önnek.

3. Fedezze fel a szerelem variációit

Mindannyiunk vágya, hogy gondoskodjunk valakiról vagy valamiről és közelebbi kapcsolatot létesítsünk vele. Szeretni és szeretve lenni a család, egy számunkra jelentős személy, egy barát vagy egy négylábú haver által szívmelengető érzés, amelyet mindannyian nagyra értékelünk.

A szerelem számos formában jelentkezik, és eldöntheti, hogy milyen fajtán szeretne dolgozni és milyet szeretne folytatni. A szerelem típusa, amire vágyik, lehet feltétel nélküli, szenvedélyes, bajtársias vagy gondoskodó.

Amikor a feltétel nélküli szeretetre gondol az életében, gondolja át, hogy milyen jellemzők alkotják ezeket a kapcsolatokat. Ha valaha heves vitába keveredett egy családtagjával egy este, majd reggel úgy üdvözölte őket, mintha mi sem történt volna, ismeri a feltétel nélküli odaadást. Ez magában foglalja a megbocsátást, a nagy utat, és annak felismerését, hogy inkább a másik embert látná boldognak, minthogy ragaszkodjon a saját igazához.

A szenvedélyes szeretet során olyan tevékenységeket művelünk, amelyekért odavagyunk. Talán szenvedélyesen főz, és vacsorát készít barátainak és családjának, így fejezheti ki ezt a fajta szeretetet.

A bajtársiasság egy olyan kapcsolat, amely során gazdagítjuk és építjük egymást. Ha egyszerűen megkérdezi egy barátját, hogy hogyan van, társasági kapcsolatokat építhet ki.

Végül a nevelés következik, amely a növekedésre és a gondoskodásra összpontosít. A másokról való gondoskodás és a rólunk való gondoskodás javítja az életünket, és gazdagabbá teszi az utunkat. Gondoskodhat egy gyermekről, egy háziállatról, egy barátságról vagy egy olyan szervezetről, amely fontos az Ön számára.

Azok a tulajdonságok, amelyeket értékel a kapcsolatokban, és az, hogy milyen szeretetet szeretne adni és kapni, teljesen Önön múlik. A párkapcsolati célokat sokféleképpen lehet elérni, például feliratkozni egy társkereső alkalmazásra. Bár lehet, hogy szkeptikus, kiszolgáltatottnak érzi magát, de megtalálhatja élete szerelmét. Előfordulhat, hogy felkeresi egy régi barátait, és felfedezi, hogy a fejezet, amiről azt hitte, hogy véget ért, valójában ismét nyitva áll.

A heti ebéd megbeszélése az anyukánkkal egy másik fontos módja a szeretet kimutatásának. A szüleink nincsenek itt örökké, és időt szakítanak arra, hogy megismerjék életük részleteit. Még az is, ha több időt tölt a háziállatával, melegséggel töltheti el. A háziállatok úgy néznek ránk, mint egy hírességre, és csak egy simogatást, csemegét és játékot akarnak, ezért mutasson nekik minél több szeretetet.

Ha időt fektet az emberekbe és a szerelembe, magabiztosabbnak és összetartóbbnak fogja érezni magát az életben.

4. Találja meg az élete célját úgy, hogy nyomot hagy maga után

Az egyensúly elérésének másik kulcsa az életben a cél vagy a szándékérzet. A célérzet kulcsfontosságú az élet szilárd pilléreinek létrehozásához. Ez nem csak egy adott karrier vagy pénzügyi cél elérését jelenti - elképzelése lehet arról, hogy milyen nyomot akar hagyni a világon.

A célnak ez az aspektusa mikro- és makrószinten jelentkezik. Kis méretben azt tapasztalhatja, hogy a célja az, hogy kedvesen bánjon az emberekkel, vagy csapatjátékos legyen. Nagyobb szinten a cél az ideális hivatás megélése lehet, akár tanár, szülő, író vagy vállalkozó. Megfogadhatja, hogy minden nap tesz egy önzetlen cselekedetet, vagy arra törekszik, hogy Ön legyen az első személy a családban, akinek saját vállalkozása van.

Annak figyelembevétele, hogy hogyan szeretné, hogy barátai és családja emlékezzenek Önre, létfontosságú szempont a cél jelentésében. Talán szeretné, ha olyan emberként ismerjék, akinek mindig mosoly ül az arcán, vagy olyan emberként, akire számíthatnak. Ha igen, ez azt jelenti, hogy életcélja vidámságot kelt az emberekben, és adakozó barát.

A cél szépsége az, hogy változhat. A cél, amelyre most összpontosít, lehet, hogy teljesen más lesz, mint öt év múlva. Talán jelenlegi célja, hogy álomállást szerezzen, és új otthont vásároljon a szüleinek. Később az életben önkéntesként szolgálhat nyugdíjasként.

Mindegy, ha van motivációja minden nap felkelni az ágyból, könnyebb stabilnak érezni magát, és fenntartani az egyértelmű irányt az életben.

5. Találja meg lelkesedését

Az élet hétköznapivá válhat, ha nincs olyan tevékenységünk vagy hobbink, amely lelkesedést vált ki bennünk. Próbáljon elképzelni egy veterán autót és egy új, fényes autót. Vannak, akik szeretik a régi varázsát és történelmét, míg mások értékelik az új csúcstechnológiai aspektusait.

Mindkét ember lelkesedik az életért, csak más a nézőpontja. Tehát itt az ideje, hogy kitaláljuk, mi izgatja a lelkét. A lelkesedés az élet fontos pillére.

Ön olyan ember, aki ápolja az emlékeket, és részletes emlékkönyveket készít a családjának? Vagy a pompomlányokhoz hasonlóan azon dolgozik, hogy segítsen másoknak megvalósítani álmaikat? Ha naplózza és felfedezi, hogy mások mit csodálnak Önben, akkor elkezdi látni, hogy mi lehetséges, és meghatározza életének irányát és történetét.

Bár nem minden izgalmas, amit tapasztalunk, élénkítő érzés a személyes fejlődés érzése. Még akkor is nagy ugrás, ha olyan helyre érkezik, ahol már nem tartja szükségesnek, hogy valaki más normáinak megfeleljen.

Ahogy érik, tapasztalja az élet kopását, de mindezek során lelkesedését különböző tevékenységekre és hobbikra összpontosíthatja. Ha nehéz időszakon megy keresztül vagy kényelmetlenül érzi magát, energiát fektetve a spiritualitásba vagy a szenvedélyekbe, nyugodtabbnak és koncentráltabbnak fogja érezni magát.

Végső gondolatok

Az élet pillérei lehetővé teszik számunkra az egyensúly elérését azáltal, hogy horgonyokat adunk a megragadáshoz, amikor az élet hullámai ringatják a csónakot. Ezeket az oszlopokat folyamatosan lehet fejleszteni és erősíteni. Az asztal nem fog megfelelően működni, ha az egyik láb egy méter magas, míg a másik fél méter magas. A cél szilárd oszlopok és szilárd alap létrehozása.

Emellett az oszlopok a körülményeink szerint alakulnak. Értékelheti az új pillérek élénkségét, miközben tiszteletben tartja a régebbieket. Ne feledje, hogy egyedülálló úton jár, így az oszlopai másképp néznek ki, mint a legjobb barátjáé.

Ne feledje, hogy mindannyian támogatjuk egymást. Miközben az oszlopok építésére törekszik, tanuljon azoktól, akik felépítették az övékét. Lehet, hogy egy életen át tart az oszlopok tökéletesítése, de a kívánt út létrehozásának művelete új világosságot és önbizalmat ad.

Forrás: lifehack.org

Gyakran ismételt kérdések

Milyen célokat nevezhetünk az élet pilléreinek?

Mindenkinek más prioritásai és mérföldkövei vannak az életben, amelyeket teljesíteni szeretne. Ezeket a célokat nevezzük az élet pilléreinek, például karrier, pénz, szerelem, cél és lelkesedés.

Hogyan lehet megerősíteni az élet pilléreit?

Az élet pilléreit meg lehet erősíteni kézzelfogható coaching tippek révén, amelyek vezetnek minket és stabilitást adnak nekünk. Ha bizonytalannak érzi magát a jövőt illetően, fontolja meg az élet 5 pillérének felépítését, majd a karrier, pénz, szerelem, cél és lelkesedés pillérén keresztül fokozza az egyensúlyát az életben.

Mit tehetünk akkor, ha az életünkben a karrier pillér nem olyan erős, mint szeretnénk?

Ha az életünkben a karrier pillér nem olyan erős, mint szeretnénk, vagy változtatni szeretnénk az életünkön, fontoljuk meg az iskolába való visszatérést. Soha nem késő új tanúsítványokat szerezni, és ezt akár online is megtehetjük. Emellett érdemes kitöltenünk egy személyiségtesztet, amely segít meghatározni, hogy melyik szakma felel meg leginkább nekünk, és követni a céljainkhoz vezető utat.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...