Hogyan védd a lelki egészségedet a nehéz időkben

depresszió

Ha most nem véded a mentális egészségedet, akkor vagy küzdesz, vagy szuperhős vagy. Már azelőtt is, hogy a koronavírus -járvány kulcsfontosságú lett volna, rengeteg stresszelnivaló volt.

A piszkos edényektől a klímaváltozásig mindennel kapcsolatos aggodalmak hatással lehetnek mentális egészségedre. Ne feledd: Te irányítod a mentális állapotodat. Lehet, hogy nem tudod megoldani az élet minden kihívását, de megakadályozhatod, hogy eljussanak hozzád.

A mentális egészség megőrzése nem csak a stresszszint kordában tartása. Te és mások számára is kritikus az egészséges, eredményes élethez.

Miért védd a mentális egészségedet?

Ugyanazért óvd a mentális egészségedet a nehéz időkben, amiért mentőmellényt viselsz, amikor vízbe kerülsz: ez nemcsak a felszínen tart, de biztosítja, hogy segíts másokon, akik rád számítanak.

Mi a teendő, ha a víz hullámossá válik? A mentális egészségednek megőrzése nehéz időkben segít:

Rugalmasság fejlesztése

A reziliencia az a képesség, hogy újra felállj, miután padlóra kerültél. Ha hagyod, hogy az apró dolgok miatt cserbenhagyd magad, nehezen fogsz megfelelni az élet valódi kihívásainak. Mentális egészségednek védelme biztosítja, hogy képes leszel szembenézni bármivel, ami az utadba kerül.

Produktív leszel

Ha valamit nem tudsz kivenni a fejedből, gyakorlatilag lehetetlen a legjobb munkát végezni. Tudod, milyen ez: izgulsz és stresszelsz, de úgy tűnik, még mindig nem tudsz az éppen aktuális feladatra koncentrálni.

A mentális egészséged védelmében kulcsfontosságú lépés az elengedés. Nem változtathatsz meg mindent, ezért egyelőre ne aggódj miatta.

Stabilitás létrehozása mások számára

Ki számít rád? A házastársad? A szüleid vagy a testvéreid? A szeretteid aggódnak érted, ahogy te is aggódsz miattuk.

Még ha nem is támogatsz valakit anyagilag, a stabilitásod kihat a stabilitásukra. Ha a mentális egészséged állandóan zűrzavaros, akkor nehéz lesz a legjobb életüket élniük.

Természetesen a mentális egészségednek ismerete és annak tényleges védelme két különböző dolog. Módokra van szükséged, hogy erős maradj, bármi történjen is az életedben.

Hogyan védd meg a lelki egészségedet

A mentális egészségednek védelme egy egyszerű elkötelezettséggel kezdődik: el kell különítened a belső állapotodat a körülöttünk zajló eseményektől. Íme, hogyan kell csinálni:

1. Beszéld ki

Az első és legfontosabb lépés a mentális egészséged védelmében? Megszólalni.

Ha megnyílsz a barátaid és a családod előtt a mentális egészséged kihívásairól, az nem a gyengeség jele. Valójában ez azt bizonyítja, hogy elég erős vagy ahhoz, hogy megmutasd másoknak az életed nem túl tökéletes részeit.

Egyszerű módra van szükséged a beszélgetés elindításához? Mondhatnád a következőket:

 • – Szeretnék megosztani veled valamit.
 • „Gondoltam…”
 • – Beszélhetnénk…
 • „Küzdök a…”

Ezek bármelyike ​​megkönnyíti a szükséges beszélgetést. 

2. Csökkentsd a képernyő előtt töltött időt

Bármennyire is csábító most, az nem tesz jót mentális egészségednek, ha naponta órákat töltesz a közösségi médiában. A legjobb esetben is eltereli a figyelmedet a fontos dolgokról; legrosszabb esetben az összes rossz hírt és haragot az interneten belülre fogod.

A fiatalok különösen hajlamosak erre, de nincsenek egyedül. Léteznek olyan biztonságos telefonok gyerekeknek, amelyek segítenek korlátozni a képernyő előtt töltött időt. Én is elgondolkodtam azon, mennyire kell korlátoznom a saját képernyőidőmet.

Nem cseréltem le az okostelefonomat, de határokat szabtam a használatában. Napi két óra szörfözésre korlátozom magam, este 9 után pedig nem nyúlok hozzá újra, amíg reggel el nem indulok dolgozni. Fontold meg, hogy csinálj valami hasonlót, hogy megszabaduljon a képernyőfüggőségtől.

3. Kerüld a kábítószert és az alkoholt

Még egy lecke, amelyet megtanultam a mentális egészségem megőrzésével kapcsolatban? A drogok és az alkohol elkerülése kulcsfontosságú.

Néhány évvel ezelőtt megszoktam, hogy töltök magamnak egy pohár bort egy hosszú nap után. Biztosan segített feloldódni a munkahelyi stresszből, ezért úgy gondoltam, megéri az egészségügyi kockázatokat.

Amit azonban senki nem mondott nekem, az az, hogy az alkohol fokozza a szorongást. Néhány órával az italozás után észrevettem, hogy stresszes leszek. Az alkohol kerülése segített visszatérni a normális énemhez.

4. Ne hanyagold el az étrendedet

Hallottad már, hogy az orvosi szakértők a beleket „a második agynak” nevezték? Ennek az az oka, hogy a gyomor-bélrendszerben több idegvégződés van, mint bárhol a testben, kivéve az agyat.

Minden harapás hatással van a bélidegekre. A tápláló ételek – a friss gyümölcsök, zöldségek, diófélék és sovány húsok, amelyekről az anyukák olyan szívesen beszélnek – táplálják, míg az egészségtelenek felborítják.

Főzz otthon, amikor csak teheted, és ügyeljen az egészséges harapnivalókra. Még akkor is, ha lazacot és brokkolit eszel vacsorára, az éjszakai iparilag feldolgozott snackek fogyasztása megzavarhatják a mentális egészségedet.

5. Maradj aktív

A testi és lelki egészséged jobban összefügg, mint gondolnád. A rendszeres testmozgás bizonyos esetekben olyan hatékonyan csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, mint a gyógyszeres kezelés.

Milyen típusú gyakorlatok a legjobbak a mentális egészség szempontjából? Válaszd a kardiót, de vedd észre, hogy bármi jobb, mint a semmi. Akár úszni, futni, evezni vagy súlyt emelni szeretsz, mindegyik friss vért juttat az agyadba.

Ne hagyd, hogy a jelenlegi edzettségi szinted akadályt jelentsen. Amikor az edzés új módjait vizsgáltam, azt vizsgáltam, hogy sok elfoglalt vállalkozó mit tesz az edzés érdekében. Véletlenül ráakadtam egy oldalra, ahol Mark Cuban kapott egy új e-bike-ot, és arra jutottam, hogy kipróbálok egyet. Néhány héten belül mérföldeket cirkáltam, miközben kedvenc podcastjaimat hallgattam. Ez lett az egyik kedvenc időszakom, amikor aktívan tanulok.

6. Adj magadnak egy kis szünetet

Bár a kitartás csodálatra méltó, el kell lazulnod, ha nehéz idők járnak. A szünetek tartása kritikus fontosságú, ha hosszú távon szeretnéd folytatni a munkádat.

Mivel nehezen tartok szüneteket, a Pomodoro-módszert használom: 25 percig dolgozik, majd adok magamnak öt perc szünetet. Nincs jó vagy rossz megközelítés, de szükség van egy rendszerre.

Hogyan töltsd a szüneteket? Csinálj valamit, ami felfrissít, például:

 • Könyvet olvass
 • Egy barátodat hívd fel
 • Fürdés vagy zuhanyozás
 • Pihenj
 • Menj sétálni

7. Menj ki a szabadba

Ha már aktívan pihenne, nincs is jobb módja annak, mint kimenni a szabadba sétálni. A friss levegő illatában és a napsütésben a bőrön van valami, ami feloldja a stresszt.

Párosítsd ezt a taktikát a listán szereplő többivel. Szabadtéri mozgáshoz futhatsz a környéken. Hagyd otthon a telefonodat, vagy tedd a zsebedbe, amíg a szabadban töltöd az időt.

Bár a szabadban töltött idő remek kikapcsolódást jelenthet a munkából, remek hely lehet az „otthonról” végzett munkára. A legtöbb menedzser nem bánja, ha a feladatokat egy piknikasztalnál ülve végzi el.

8. Merülj el egy hobbiban

Néha egy óra a napon nem elég ahhoz, hogy eltereld a gondolataidat arról, ami zavar. Ebben az esetben próbálj belemerülni a kedvenc hobbidba.

A hobbi gyakorlása segít „flow” állapotba kerülni, amikor annyira arra koncentrálsz, amit csinálsz, hogy elveszíted a körülötted lévő világról és az időről a tudomásodat. Ez a lelki törés éppen az lehet, amire szükséged van ahhoz, hogy perspektívát nyerj.

Akárcsak az edzésnél, a hobbi nem olyan fontos, mint az, hogy ragaszkodni tudj hozzá. Ha nincs sok időd vagy pénzed, a jó lehetőségek közé tartoznak a következők:

 • Rajzolás
 • Túrázás
 • Olvasás
 • Tánc
 • Főzés
 • Kertészkedés
 • Kötés
 • Írás

9. Kérj segítséget

Ritka esetekben előfordulhat, hogy nem tudod egyedül megvédeni a mentális egészségedet. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni vele, ne habozz, fordulj szakemberhez. Bár jót akarnak, a családod és a barátaid egyszerűen nem tudnak olyan szintű támogatást nyújtani, mint egy mentális egészségügyi szakértő.

Ne feledd, vannak olyan források, amelyek segítenek átvészelni a nehéz időszakokat. Beszélj a kezelőorvosoddal, vagy fordulj a segélyvonalak egyikéhez.

Végszó

Bármin is mész keresztül, ne feledd: a mentális egészséged számít. Akár egy világjárványt vészelsz át, akár csak a napodat próbálod megszervezni, a mentális egészségednek védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy produktív és boldog tudj maradni. Szánj időt magadra, és tedd meg, amit meg kell tenned, hogy legyőzd a stresszt.

Forrás: lifehack.org 

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos a mentális egészség védelme?

A mentális egészség védelme kritikus az egészséges és eredményes életmenethez, és nem csak a stresszszint kordában tartását jelenti. Az egészséges mentális állapotunk biztosítja, hogy képesek legyünk szembenézni a nehézségekkel és segíthessünk másokon is.

Mit tegyek, ha nehéz időket élünk át a mentális egészségem megőrzése érdekében?

A rugalmasság fejlesztése és a reziliencia az első lépése a nehéz időkben. Ne hagyd, hogy az apró dolgok megkeserítsék a mindennapjaidat, és védd meg az elmédet a stressz és az aggodalom hatásaitól. Engedd el, amiért nincs befolyásod és koncentrálj azon dolgokra, amikre tudsz hatni.

Milyen lépéseket tehetek a mentális egészségem védelme érdekében?

A mentális egészséged megőrzése az első lépés a belső állapotod és a körülötted zajló események elválasztásában. Fontos, hogy beszélgess barátaiddal és családoddal a kihívásokról, és ne aggódj, ha segítségre van szükséged. Keress olyan módszereket, amelyek segítenek megőrizni a stabilitásodat, rugalmasságodat és kiegyensúlyozott állapotodat.Nagy Emese

Nagy Emese

Mindig is lekötött a modern technika, amiről nemcsak olvasni, de írni is szeretek. Érdekel, hogy mi hogyan működik és hogyan teszi könnyebbé az életünket. A praktikusság mellett a design és a stílus is fontos a számomra.


Hasonló cikkek:

figyelés

Hogyan javítja a termelékenységet az állásidő beütemezése?

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a termelékenység a dolgok elvégzéséhez és a céljaink eléréséhez, de az állásidők ütemezése is ugyanolyan...

munka

Hogyan hasznosítsa az idejét, hogy több ideje legyen

Miért tűnik mindig úgy, hogy túl sok a tennivaló és túl rövid időnk van rá?Mindannyiunknak csak 24 órája van egy napban. És mégis, miért vannak...

tervezés

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekében

Tematikus napok használata a termelékenység növelése érdekébenA produktívabbá válás felé irányuló folyamatos törekvés során sokan új koncepciókat...

félénk

Mi az elkerülés ciklusa, és hogyan lehet megtörni?

Az elkerülés az, amit mindannyian csinálunk. Kerüljük azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyeket nem szeretünk, mert ezek a dolgok...